چگونه بهترین اسپیکر مانیتورینگ را انتخاب کنیم؟
اسپیکر مانیتورینگ وسیلهای الزامی برای هر آهنگساز و مهندس صداست و چه بخواهید به ضبط صدا بپردازید، چه قصد میکس موسیقی را داشته باشید و چه بخواهید تنها دموهای موسیقی خود را بسازید، به یک نمونه باکیفیت از این ابزار نیاز خواهید داشت.
اسپیکرهای مانیتورینگ، کاربری و عملکردی متفاوت از اسپیکرهای خانگی دارند و امکان شنیدن موسیقی را با جزئیاتی بسیار کاملتر و دقیقتر به شما میدهند.
اما خریداری یک نمونه مناسب از اسپیکر مانیتورینگ، میتواند پروسهای گیجکننده و دشوار باشد و سوالاتی متعدد را در ذهن شما شکل دهد. چه عواملی بیانگر کیفیت یک اسپیکر استودیویی هستند؟ این اسپیکرها چه تفاوتی با نمونههای خانگی و های-فای دارند؟ صدای یک اسپیکر مانیتورینگ باکیفیت باید چگونه باشد؟ اینها سوالاتی هستند که اگر شما به دنبال خرید یک اسپیکر استودیویی باشید، در ذهنتان نقش میبندند و ما در این مطلب، قصد داریم تا با ارائه اطلاعاتی مفید در رابطه با این ابزار مهم، پاسخی کامل به آنها بدهیم.
۱- درک کلی ماهیت اسپیکرهای مانیتورینگ
یکی از مهمترین نکاتی که یک اسپیکر مانیتورینگ را از یک اسپیکر های-فای یا خانگی متمایز میکند، دقت آن در بازتولید صداست. زمانی که در حال ساخت یا ضبط یک صدا هستید، باید آن را به دقیقترین شکل ممکن و بدون هیچگونه اغراق بشنوید. از این رو، برخلاف اسپیکرهای خانگی که برای افزایش لذت گوش دادن به موسیقی، صدا را خصوصاً در محدودههای فرکانسی بیس و تربل با اغراق و زیباسازی مشهودی بازتولید میکنند، اسپیکرهای مانیتورینگ سعی دارند تا صدا را بدون کوچکترین اغراق و دقیقاً همانطور که هست به نمایش بگذارند. در واقع، این اسپیکرها هیچ فرکانسی را نسبت به دیگری در اولویت قرار نمیدهند و همگی آنها را بهشکل حقیقی خود تولید میکنند. یک اسپیکر استودیویی خوب باید در هر شدت صدایی، اصوات را بدون تغییر به گوش شما برساند. این ویژگی به شما امکان میدهد که میکس خود را با ولومهای مختلف بشنوید و نقش و کیفیت هر یک از اجزای آن را در شرایط گوناگون مورد بررسی قرار دهید. همچنین این اسپیکرها در بازتولید اصوات ناگهانی و شدید نیز عملکردی بهتر دارند و به لطف همین امر، میتوانند موسیقی را بهشکلی پویاتر و عمیقتر پخش کنند.
۲- انتخاب اندازه اسپیکر مانیتورینگ
همانطور که میدانید، اسپیکرهای مانیتورینگ در اندازههایی مختلف تولید میشوند و یک مدل مشخص، معمولاً در چند اندازه گوناگون قابل خریداری است. در اکثر شرایط، یک جفت اسپیکر مانیتورینگ نیرفیلد (near-field) میتواند برای شما مناسب باشد. برای تجربه عملکرد صحیح این اسپیکرها باید در فاصلهای کم و درست روبروی آنها بنشینید.
اندازه ووفر که با واحد اینچ مشخص میشود، تعیینکننده اندازه کلی یک اسپیکر است. بنابراین، یک اسپیکر استودیویی پنج اینچی، در واقع ووفری با این اندازه دارد.
اگر در یکی از اتاقهای خانه به آهنگسازی میپردازید، بسته به اندازه اتاق، یک اسپیکر با اندازهای در حدود 5 الی 6 اینچ میتواند کاملاً برای شما مناسب باشد. این اندازه از اسپیکر بهآسانی اتاق خواب شما را به یک استودیو تبدیل میکند. اما اگر فضای محیط آهنگسازی شما بزرگتر از یک اتاق خواب متوسط است، بهتر است به سراغ گزینههای بزرگتر، مثلاً مدلهای 8 اینچی بروید.
در نهایت، اگر قصد دارید شرایط آکوستیک محیط استودیویی خود را بهشکلی اصولی بهینهسازی کنید، بد نیست که در کنار اسپیکرهای خود، یک سابووفر استودیویی نیز خریداری کنید تا فرکانسهای بسیار پایین را با دقتی بالا در استودیوی خود بشنوید و پایش کنید.
۳- پاسخدهی بیس اسپیکرهای مانیتورینگ
همه ما بیسی قدرتمند و کامل را دوست داریم؛ اما اگر پخش این محدوده فرکانسی توسط اسپیکرهای مانیتورینگ بهشکلی اغراقشده یا تضعیفشده انجام شود، احتمالاً شما در تنظیم و میکس فرکانسهای پایین دچار خطا خواهید شد و موسیقیتان در سایر سیستمهای صوتی صدایی بینقص نخواهد داشت.
شایان ذکر است که اگر قصد دارید در سبکهایی بهجز سبکهای الکترونیک سنگین (همچون تکنو و دنس) به آهنگسازی بپردازید، شاید حتی نیازی نباشد که اسپیکر مانیتورینگ شما بتواند فرکانسهای بسیار عمیق بیس را بازتولید کند. در واقع، برای ساخت و میکس سبکهایی بهجز این موارد، یک جفت اسپیکر استودیویی 5 تا 6 اینچ همچون مدل Yamaha HS5 نیز با وجود عدم توانایی در بازتولید محدوده فرکانسی ساببیس، گزینهای کاملاً مناسب خواهد بود. بعد از صرف زمان با چنین اسپیکری و گوش دادن به موسیقیهای مختلف با آن، به عملکرد آن شناخت کامل پیدا خواهید کرد.
اما اگر قرار است در سبکی از موسیقی به آهنگسازی بپردازید که همچون تکنو و دنس، معمولاً در سیستمهای صوتی بزرگ و با بیسی شدید پخش میشود، خوب است که در حین ساخت آثار خود، تصوری کلی از شرایط پخش آن داشته باشید. در این حالت، بهتر است که یک جفت اسپیکر مانیتورینگ بزرگتر، با اندازهای در حدود 8 اینچ خریداری کنید یا اسپیکرهای مانیتورینگ کوچک 5 تا 6 اینچی خود را با یک سابووفر استودیویی ترکیب کنید. توجه داشته باشید که در این شرایط، باید سابووفر را بهشکلی دقیق با اسپیکرهای خود تنظیم و هماهنگ کنید تا عملکردی دقیق را از ستاپ مانیتورینگ خود دریافت کنید.
۴- اسپیکرهای مانیتورینگ خود را بهطور کامل بشناسید
برای اینکه بتوانید با اسپیکرهای خود با دقتی بالا به ساخت و میکس موسیقی بپردازید، باید زمانی قابل توجه را با آنها صرف کنید تا با عملکرد و ماهیت صوتی آنها بهطور کامل آشنا شوید. بنابراین، نهتنها در زمان ساخت و ضبط موسیقی، بلکه حتی در زمانی که در حال شنیدن موسیقیهای مورد علاقه خود هستید نیز باید توجهی بسیار به صدای اسپیکر خود داشته باشید. به این شکل، بهمرور زمان، رفتار اسپیکر استودیوی خود و واکنش آن به انواع اصوات موسیقی را عمیقاً درک خواهید کرد. این امر باعث میشود که با نقاط قوت و ضعف اسپیکر مانیتورینگ خود آشنایی کامل پیدا کنید و بدانید که چگونه باید در میکس موسیقی، این موارد را بهکار بگیرید و جبران کنید.
۵- به انتخاب خود شک نکنید
پس از این که بودجه خود را برای خرید اسپیکر مانیتورینگ مشخص کردید و تحقیقات لازم را در این زمینه انجام دادید، سریعاً خرید خود را انجام دهید و اصلاً به گزینههای دیگر فکر نکنید. نظرات افراد درباره اسپیکرهای مانیتورینگ بسیار متفاوت است و میتوان گفت که انتخاب این وسیله، یک انتخاب کاملاً شخصی است و بسته به سلیقه صوتی و همچنین عوامل بیشماری که در تجربه شنیداری مؤثر هستند، شکل میگیرد.
برای مثال، صدای تولیدشده توسط اسپیکر در اتاق شما، پس از برخورد با اجزا و دیوارهای اتاق، تغییر میکند و ماهیتی متفاوت به خود میگیرد. همچنین کارت صدا و تجهیزات دیگر مورد استفاده شما در آهنگسازی نیز میتوانند با استیجهای خروجی و مبدلهای متفاوت خود، تأثیری مشهود بر روی صدای اسپیکر داشته باشند. حتی نقطه قراردهی اسپیکر در اتاق نیز نقشی اساسی در ماهیت و عملکرد صوتی آن خواهد داشت.
در نتیجه، نظر و حاصل تحقیقات خود را دست کم نگیرید و پس از خرید اسپیکر نیز به آن استناد کنید. پس از این نیز با صرف زمان کافی با اسپیکر خود، به صدای آن عادت کنید و سپس بر روی ساخت موسیقی و استفاده از آن به بهترین شکل ممکن متمرکز شوید.
برچسب ها : اسپیکر مانیتورینگ