علائم خرابی کاتالیزور
چکیده : اگر با سیستم خودرو به طور کامل آشنا نیستید و یکی از دغدغه های اصلی شما خرابی قطعات و تجهیزات اتومبیل است. باید بدانید یکی از قطعات مهم و ضروری در ساختار خودرو، کاتالیزور است.
اگر با سیستم خودرو به طور کامل آشنا نیستید و یکی از دغدغه های اصلی شما خرابی قطعات و تجهیزات اتومبیل است. باید بدانید یکی از قطعات مهم و ضروری در ساختار خودرو، کاتالیزور است. استفاده از این قطعه در خودرو ضروری به نظر میرسد و در صورتی که به درستی عمل نکند میتواند مشکلاتی مانند مصرف بیش از اندازه سوخت خودرو، کاهش شتاب و از همه مهمتر منع تردد در فضای شهری را با خود به همراه داشته باشد. جالب است بدانید قطعه کاتالیزور قابل تعمیر بوده و در ادامه به معرفی یکی از مراکز تعمیر کاتالیزور در تهران، پرداخته خواهد شد.
کاتالیزور ماشین چیست؟
کاتالیست یا کاتالیزور یکی از قطعات اصلی در سیستم اگزوز و سوخت رسانی خودرو به شمار میرود که وظیفه کنترل و کاهش آلاینده های موجود در سوخت را به عهده دارد. از این قطعه در اولین خودروهای ساخته شده، استفاده نمیشد. اما در چند سال اخیر و با اهمیت یافتن مسائل زیست محیطی، امکان تردد در فضاهای شهری بدون این قطعه تقریبا غیر ممکن خواهد بود.
نحوه کارکرد کاتالیزور به چه صورت است؟
برای درک بهتر عملکرد خودرو بهتر است نگاه دقیق تری به ساختمان و ساختار کاتالیزور شود: کاتالیزور از 3 بخش اصلی سرامیک، فلزات گرانبها و همچنین بدنه تشکیل شده است. دود ناشی از سوخت خودرو در اولین مرحله پس از احتراق وارد کاتالیزور میشود و در این مرحله با ایجاد واکنش های شیمیایی گازهای مضر مانند کربن دی اکسید، اکسیدهای نیتروژن و هیدروکربن ها را به بخار آب، کربن دی اکسید و نیتروژن تبدیل میکند.
یکی از مهمترین نکاتی که باید در مورد کاتالیزور بدانید این است که این قطعه جزو لوازم مصرفی خودرو بوده و پس از به پایان رسیدن عمر مفید خود، کارایی خود را از دست خواهد داد. توصیه میشود پیش از به پایان رسیدن عمر مفید کاتالیزور، نسبت به تعویض و خرید کاتالیزور نو اقدام شود.
کاتالیست ها دارای طول عمر مفید بین 10000 تا 12000 کیلومتر بوده و در صورتی که نسبت به تعویض آن در زمان مقرر اقدام نشود، میزان آلاینده های موجود در کاتالیزور بیش از 5 برابر افزایش پیدا خواهد کرد.
موارد تشدید کننده خرابی کاتالیست
مانند سایر قطعات و تجهیزات خودرو، توصیه میشود در صورت بروز و مشاهده مشکل در عملکرد خودرو به طور اساسی نسبت به تعمیر آن اقدام شود. چرا که تنها با تعویض و یا تعمیر یک قطعه، مشکل به طور کامل برطرف نخواهد شد. در ادامه به مهمترین مواردی که در نقص عملکرد و کارایی کاتالیزور موثرند، پرداخته خواهد شد:
· وارد شدن ضربه شدید و تصادفات جاده ای
· گرم شدن بیش از حد موتور خودرو
· خرابی شمع خودرو و مشکل در سیستم جرقه زنی
· استفاده از مکمل انژکتور به منظور شستشوی کاتالیزور
علائم خرابی و علت خرابی کاتالیزور
شناخت علائم و نشانه های خرابی کاتالیزور این امکان را به کاربر میدهد تا قبل از وارد شدن آسیب های جدی و نقص عملکرد در سیستم خودرو، نسبت به تعمیر و یا تعویض آن اقدامات لازم انجام شود. در ادامه به طور دقیق به بررسی نشانه ها و علائم خرابی کاتالیزور و همچنین علت خرابی آن پرداخته خواهد شد.
· کاهش شتاب خودرو
بدون شک یکی از نشانه های ایجاد مشکل در عملکرد خودرو، کاهش ناگهانی شتاب خودرو به خصوص در زمانی است که پدال گاز فشرده میشود. این موضوع به خصوص در زمان خرابی کاتالیزور به وضوح قابل مشاهده بوده و علت وقوع آن انسداد اگزوزها در نتیجه افت شتاب خودرو است.
· روشن نشدن و مشکل در استارت خوردن خودرو
شاید در اولین مرحله که با مشکلی مثل روشن نشدن و دیر جرقه زدن خودرو رو به رو شوید، فکر کنید مشکل از شمع خودرو بوده و عمر مفید این قطعه به پایان رسیده، که البته بیراه نیست. اما توجه به این نکته ضروری است که همیشه علت دیر استارت خوردن اتومبیل، خرابی شمع خودرو نیست و قطعات دیگری همچون باتری، کاتالیزور و مسدود شدن فیلتر بنزین خودرو نیز در سرعت جرقه زنی و روشن شدن خودرو موثر است.
· بالا رفتن مصرف سوخت خودرو
یکی از مشکلات اصلی و آزاردهنده در خودرو، بالا رفتن میزان مصرف سوخت به خصوص در زمانی است که دسترسی به پمپ بنزین در هر لحظه ممکن نیست. در صورتی که مواردی مانند هزینه و همچنین مشکلات زیست محیطی را نیز در نظر بگیرید، این مشکل جدی تر هم خواهد شد.
· رد شدن در تست آلایندگی معاینه فنی
در طی سالیان اخیر، یکی از اصلی ترین تست های دریافت گواهی معاینه فنی به منظور تردد خودرو در فضای شهری، تست آلایندگی است که میزان آلاینده های خروجی از اگزوز خودرو را میسنجد. همانطور که پیش تر گفته شد، کارکرد اصلی کاتالیزور کاهش آلایندگی ناشی از سوخت خودرو و تبدیل گازهای مضر به گازهای کم خطر است و طبیعیست در صورت خرابی کاتالیزور، امکان قبول شدن در این تست وجود ندارد.
· استشمام بوی بد از اگزوز خودرو
یکی از روش های اصلی تشخیص خرابی کاتالیست، استشمام بوی ناخوشایند از اگزوز خودرو است، بویی شبیه به بوی تخم مرغ گندیده که میتواند ناشی از عدم عملکرد صحیح کاتالیزور خودرو باشد.
· روشن شدن چراغ چک اتومبیل
در صورتی که خودرو با مشکلی جدی رو به رو شود و عملکرد آن با اختلال همراه شود، چراغ چک خودرو روشن خواهد شد. عملکرد نادرست کاتالیزور نیز یکی از مشکلاتی است که در صورت رویارویی با آن چراغ چک خودرو روشن میشود. توصیه میشود در صورت مشاهده چنین مشکلی، هرچه سریعتر نسبت به رفع آن اقدام شود چرا که در صورت خرابی دیگر قطعات نمیتوان به درستی به تشخیص و رفع آن پرداخت.
· ایجاد لرزش در خودرو در هنگام کاهش سرعت
حتما برای شما هم پیش آمده که در هنگام رانندگی و زمانی که سرعت خودرو کاهش پیدا میکند با مشکلاتی مانند لرزش خودرو و در برخی موارد خاموشی آن رو به رو شوید. این مشکل میتواند علامت بسیاری از مشکلات خودرو باشد که یکی از اصلی ترین آنها، خرابی و عملکرد نادرست کاتالیست است.
· شنیدن صدای سنگ ریزه از کاتالیزور
یکی از روش های تست سلامت کاتالیزور، بخصوص در زمانی که چندین علامت از موارد ذکر شده در بالا مشاهده شد، بررسی کاتالیزور در زمان خاموشی خودرو است. شما میتوانید به آرامی کاتالیزور را تکان دهید و در صورتی که کاتالیزور کارایی خود را از دست داده باشد و یا ضربه به آن وارد شده باشد، ساختار سرامیکی داخل آن خرد شده و صدای سنگریزه در آن شنیده خواهد شد.
· کاهش دمای قطعه کاتالیست
همانطور که میتوانید حدس بزنید، انجام فرآیندهای شیمیایی درون کاتالیزور، انرژی گرمایی زیادی با خود به همراه دارد و در برخی موارد دمای این قطعه به 700الی 800 درجه سانتیگراد خواهد رسید. در صورتی که کاتالیزور با مشکل رو به رو شود، فرایند تغییر آلاینده های مضر به گازهای کم خطر به درستی انجام نشده و در نتیجه دمای کاتالیزور نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
بهترین نمایندگی خرید کاتالیزور
بدون شک یکی از دغدغه های اصلی خریداران کاتالیزور، فروش کاتالیزور فرسوده و اطمینان حاصل کردن از کیفیت بالای کاتالیزوری است که قصد خرید آن را دارند. پارس کاتالیزور یکی از فروشگاه های معتبر در زمینه فروش انواع کاتالیزور خودروهای شناخته شده و معتبر است که شما میتوانید به منظور خرید کاتالیزور و یا کسب مشاوره رایگان، از کارشناسان مجرب این مجموعه کمک بگیرید.