کار روحانی را مجلس کرد

‌علی ربیعی، وزیر کار، رفاه و تأمین اجتماعی به‌رغم لابی‌های گسترده و چندلایه، نتوانست رأی مثبت نمایندگان برای ادامه کار خود را کسب کند تا این گزینه تقویت شود که گویی مجلس تصمیم گرفته است، در غیاب اراده دولت، تغییر کابینه را به دوش بکشد.
استیضاح علی ربیعی در جلسه روز گذشته مجلس را می‌توان تجربه‌ای جدید برای مجلس دانست. تجربه‌ای که در آن روابط فرا پارلمانی و نفوذ لابی‌های خارج از مجلس در بین نمایندگان مجلس دهم بسیار پر رنگ و آشکار بود. اگرچه چنین مسائلی در جریان استیضاح‌ها و رأی‌گیری برای طرح‌ها جریان داشته است، اما این اولین بار بود که جدال بر سر این لابی‌ها به صحن علنی مجلس شورای اسلامی رسید و آشکارا در خصوص تبادلات مالی و همچنین تهدید‌ها و تطمیع‌های آن‌چنانی سخن گفته شد. اگرچه ربیعی نتوانست از دومین استیضاح خود به سلامت عبور کند و از هیئت دولت خارج شد، اما مجلس نیز صحنه‌های جدیدی را تجربه کرد. در این جلسه نکته‌ای که توجه همگان را به خود جلب کرد، افشاگری‌های بی سابقه مجلسیان و دولتیان علیه همدیگر بود که شاید در نوع خود بی سابقه یا کم‌سابقه بود.
روزه سکوت نمایندگان
نشانه‌های این تجربه جدید از همان آغاز جلسه استیضاح روشن بود. زمانی که کار به جلسه غیرعلنی کشید و فشار لابی‌های دولتی سبب شد تا برخی از نمایندگان موافق استیضاح برای تغییر اوضاع تصمیم بگیرند که در اعتراض به این لابی‌ها روزه سکوت بگیرند. ابتدا این بحث مطرح شد که برخی از نمایندگان قصد دارند امضای خود برای استیضاح وزیر را پس بگیرند و تکلیف طرح استیضاح در همان ابتدا روشن شود. لاریجانی رئیس مجلس در همان ابتدا با اشاره به اینکه چنین کاری امکان‌پذیر نیست، گفت: بر اساس ماده ۲۲۳ آیین‌نامه داخلی مجلس از آنجا که برخی اعضای کمیسیون طی نامه‌ای درخواست استیضاح را مطرح کردند، روز گذشته هم این موضوع در هیئت رئیسه بررسی شد. وی عنوان کرد: یا باید کل نمایندگان استیضاح کننده رأی خود را پس بگیرند و یا اینکه استیضاح به صورت کامل انجام شود. زمانی که سکوت نمایندگان موافق استیضاح ادامه یافت، رئیس مجلس بلافاصله جلسه را غیرعلنی اعلام کرد و اصحاب رسانه از صحن خارج شدند. پس از پایان جلسه غیرعلنی، محسن کوهکن نماینده لنجان در جمع خبرنگاران حضور یافت و گفت: اتفاقی که امروز افتاد بنده در ۱۰ سال اخیر مجلس شورای اسلامی سراغ ندارم. وی افزود: با توجه به جلسات فراکسیون مختلف در این رابطه مقرر شده بود هر سه فراکسیون مجلس به این استیضاح رأی دهند. اما متأسفانه با اعلام برگزاری استیضاح ربیعی برخی فضای مجلس را متشنج کردند. کوهکن گفت: ما با دولت دشمنی نداریم، اما مردم باید احساس کنند مجلس و دولت به وظیفه خود عمل می‌کنند و مستقلاً کار را انجام می‌دهند. یکی از نمایندگان مجلس نیز با اشاره به دلایل سکوت نمایندگان در ابتدای جلسه گفت: متأسفانه در یک اقدام پیش‌بینی‌نشده که حاصل هماهنگی‌های قبل از جلسه، به‌خصوص در سالن غذاخوری نمایندگان بود، به یکباره تصمیم فراکسیون‌ها برای رأی مثبت به نمایندگان تغییر کرد. روشن بود که در چنین شرایطی صحبت از استیضاح بی‌فایده بود و صحبت کردن نمایندگان نیز فایده‌ای نخواهد داشت.


کاش برجام را به ربیعی سپرده بودند!
با آغاز دوباره جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی حاضر شد و نمایندگان به بیان دغدغه‌های خود پرداختند. در بین سخنان موافقان و مخالفان سخنان محمدرضا پور ابراهیمی، نماینده مردم کرمان و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خبر‌ساز شد.
پور ابراهیمی در ابتدای سخنان خود خطاب به هیئت رئیسه گفت: در ابتدای ساعات اولیه متأسفانه شاهد یک ساماندهی بودیم که از ابتدای صبح تعدادی از افراد آمده و شرایطی را ایجاد کرده بودند و اجازه ندادند کسی صحبت کند. نماینده مردم کرمان در مجلس اظهار داشت: فضایی را فراهم کرده‌اند که متأسفانه امکان صحبت فراهم نمی‌شود. من در جلسه قبل که در مخالفت با آقای ربیعی صحبت کردم از ایشان به عنوان خدای لابی یاد کردم و در جا‌های مختلف این بحث را مطرح کردم. ایشان زمین و زمان را به تنگ آورده که در وزارت بماند. مگر ما می‌توانیم این شرایط را تحمل کنیم. مسیر را فراهم کردند که استیضاح مطرح و بیان نشود.‌ای کاش آقای رئیس‌جمهور آقای ربیعی را به عنوان وزیر امور خارجه به کار می‌گرفت که با توجه به توان لابی‌گری که دارد حتماً با لابی‌گری‌اش برجام را حل می‌کرد و من مطمئنم همه را سر خط می‌کرد. محمدرضا پورابراهیمی در بخش آخر صحبت‌هایش خطاب به پزشکیان، نماینده تبریز که از عملکرد وزیر دفاع کرده بود، گفت: آقای پزشکیان باید به این سؤال جواب دهد که زهرا پزشکیان مسئول فاینانس پتروشیمی چه نسبتی با او دارد.
از فعالیت در دبی تا رشوه ۵۰۰ میلیونی
حسن نوروزی، نماینده مردم رباط کریم نیز با اشاره به مشکلات شرکت‌های زیرمجموعه سازمان تأمین اجتماعی گفت: پسر شما با پسر تقی‌زاده معاون شما در دبی شرکت دارند که رابط آن‌ها عبدالناصر موسوی جزایری است. باید در این رابطه توضیح دهید. ما نماینده ملت هستیم و این اختیار به ما داده شده از حقوق ملت دفاع کنیم. امیر خجسته، نماینده مردم تهران نیز با اشاره به مشکلات مدیریتی در زیر مجموعه شرکت‌های مرتبط با شستا گفت: ما در دوره مدیریتی آقای ربیعی شاهد واردات بی‌رویه گوشی بوده‌ایم. ۱۰ هزار گوشی وارد بازار شده به چه حقی این کار را کردید؟ مگر شما وزارت بازرگانی هستید؟ خجسته یادآور شد: عدم برنامه‌ریزی عملی برای شرکت هلدینگ‌های بزرگ و همچنین عدم عملکرد صحیح در صندوق بازنشستگان یکی از ابرچالش‌های اساسی در کشور تبدیل شده است. وی افزود: امروز در معرض یک اتفاق بزرگ هستیم. نگویید مجلس معامله‌گر است. امروز باید استیضاح تعیین تکلیف شود و مجلس هم این قدرت را دارد. همچنین علی رستمیان، نماینده دلفان مدعی پرداخت رشوه ۵۰۰ میلیونی توسط رئیس بهزیستی برای سکوت در باره وضعیت و مشکلات استان لرستان شد.
مجلس فضای پخش تهمت نیست
در بین نمایندگان مخالف استیضاح ربیعی، مسعود پزشکیان، نماینده مردم تبریز با اشاره به سخنانی که در جلسه علنی گفته شده بود، تصریح کرد: اینکه بیاییم بگوییم نمایندگان رفته‌اند و لابی کرده‌اند و پول گرفته‌اند که این کار را بکنند، به چه کسی بی‌احترامی می‌کنیم و چه کسی را زیر سؤال می‌بریم؟ کدام نماینده؟ یعنی اگر بنده به آقای ربیعی رأی بدهم، پول گرفته‌ام؟
وی با اشاره به سخنان پور ابراهیمی در خصوص فعالیت فرزند وی در یکی از پتروشیمی‌ها افزود: من به آقای ربیعی رأی می‌دهم نه به خاطر اینکه عیب و مشکل ندارد، بلکه یک شاخص دارم و دنبال دنیا، پول و قدرت هم نبوده‌ام، نیستم و نخواهم بود. این حرف‌ها را به هم نچسبانیم. تهمت‌ها را نباید از پشت تریبون مطرح کرد. ما مسلمانیم، آیا بر اساس شنیده‌ها می‌خواهیم رأی بدهیم؟ یا، چون در فضای مجازی پخش شده که فلانی فلان موضوع را می‌گوید تصمیم بگیریم. نماینده مردم تبریز همچنین گریزی به بحث‌های مجلس در خصوص لابی‌های صورت گرفته زد و گفت: می‌گویند قبل از استیضاح در مجلس لابی کرده‌اند، خب کار مجلس هم این است که افراد با هم صحبت کنند و دلایلشان را به هم بگویند تا اگر کسی اشتباه می‌کند متوجه شود.
ربیعی نخستین تغییر کابینه دوازدهم
علی ربیعی، وزیر کار، رفاه و تأمین اجتماعی نیز در دو نوبت در مقام دفاع از خود در مقابل استیضاح نمایندگان گفت: من واقعاً نمی‌خواهم وارد برخی از مسائل شوم. آقای پورابراهیمی، آقای کهنوجی را شما می‌شناسید. رزومه ایشان دست من چه‌کار می‌کند؟ اگر ایشان مدیرعامل مس می‌شد، مشکل شما این چنین با من ادامه پیدا می‌کرد؟ لطفاً توجه کنید که این نامه از سوی اطلاعات نیروی انتظامی نوشته شده است. آقای پورابراهیمی هر نشستی که در هیئت مدیره استان داریم شما من را بیچاره می‌کنید و در استان شبکه می‌چینید. دختر آقای پزشکیان قبل از بنده در آنجا پروژه داشته و ربطی به دوره بنده نداشته است.
ربیعی گفت: ما باید به سمتی برویم که در کشور شفافیت ایجاد کنیم و به مردم نشان دهیم که با فساد مبارزه می‌کنیم. تجربه من که نویسنده کتاب «زنده باد فساد» هستم نشان می‌دهد که هر وقت سیاسی‌کاری انجام شد و موضوعات را غیرشفاف کردند به دنبال کاهش نظارت بودند. فرزندان من کار سالمی را شروع کردند که کاری متوسط و رو به پایین بود.
پس از نوبت دوم سخنان ربیعی مجلس وارد مرحله رأی‌گیری شد و در نهایت نیز نمایندگان مجلس با ۱۲۹ رأی موافق و ۱۱۱ رأی مخالف به استیضاح علی ربیعی رأی دادند. با خروج علی ربیعی از کابینه دولت دوازدهم اولین اخراجی خود را شناخت.
موی دماغ!
تقی دژاکام، فعال رسانه‌ای اصولگرا، روز گذشته پس از اینکه ربیعی نتوانست از مجلس رأی اعتماد بگیرد، در توئیتی معنی‌دار، صفحه دیگری از لابی‌های پشت پرده گشود و نوشت: «خب الحمدلله مافیای نهفته در وزارت بهداشت از امروز یک نفس راحتی کشید. موی دماغ حذف شد!» برخی خبر‌های دیگر نیز حاکی از آن بود که دولت هم برای دفاع از ربیعی اراده جدی نداشت. اکنون باید منتظر بود و دید دومینوی تغییر کابینه در همین فاز نخست متوقف می‌شود یا ادامه خواهد یافت.