روحانی در فتودیپلماسی ترامپ  جا نمی‌گیرد

نماینده امریکا در سازمان ملل در آستانه سفر حسن روحانی به نیویورک ادعا کرده که رئیس‌جمهور ایران برای ملاقات با دونالد ترامپ درخواست کرده است؛ موضوعی که سخنگوی وزارت خارجه ایران آن را قویاً رد کرده است.
حسن روحانی روز یک شنبه در حالی برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل عازم نیویورک می‌شود که گزارش‌ها درباره ملاقات او با دونالد ترامپ بیش از هر چیز دیگری توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرده است. پیش از این، اواسط شهریورماه، ترامپ در حاشیه دیدار با امیر کویت گفته بود که این احتمال را رد نمی‌کند که ممکن است در حاشیه سفر حسن روحانی به نیویورک با او دیدار کند. او گفته بود ایران در «آشوب کامل» است و «الان آن‌ها فقط نگران نجات خودشان به عنوان یک کشورند»، ولی محمدجواد ظریف هفته قبل در گفت‌وگو با اشپیگل مذاکره با امریکا را «وقت تلف کردن» خواند و گفت که ایران وقت خود را در مذاکرات اضافی درباره رفتار ایران در منطقه تلف نمی‌کند، مگر اینکه امریکا از خروج از برجام صرف‌نظر کند؛ موضعی که به نظر می‌رسد واکنش غیرمستقیم به انتشار کتاب خاطرات جان کری است که ادعا‌های او در بخش‌های مختلف فصل هجدهم کتاب، دیپلمات‌های ایرانی را با چالش روبه‌رو کرده است. کری در بخشی از این کتاب که دیروز رسانه‌ها آن را منتشر کردند گفته که ظریف در آستانه تفاهم لوزان قصد داشت از انتشار علنی سندی درباره این تفاهم جلوگیری کند: «سرانجام، وقتی که خیال همه‌مان آسوده شد، به جواد اطمینان دادم که این سند را تا بعد از برگزاری یک کنفرانس خبری مشترک در روز بعد، علنی نخواهیم کرد. او فریاد زد یک دقیقه صبر کن. قرار نیست این سند علنی شود!»
عکس یادگاری با ترامپ؟
نیکی هیلی، نماینده امریکا در سازمان ملل گفته که روحانی درخواست دیدار با ترامپ را مطرح نموده است و حالا همه چیز به رئیس‌جمهور [دونالد ترامپ]بستگی دارد و به او وابسته است، ولی در شرایطی که کتاب خاطرات وزیر خارجه پیشین امریکا «هر روز موهبتی دیگر» نثار وزیر خارجه و تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران می‌کند، بعید است حسن روحانی رئیس‌جمهور خواستار این باشد که گرفتن عکس یادگاری با ترامپ نیز در پرونده او ثبت شود. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه موضع نیکی هیلی را مضحک و در جهت ایجاد یک فضای روانی با اهداف مشخص خوانده و آن را تکذیب کرده و گفته که هرگز درخواستی از سوی ایران برای ملاقات با آقای ترامپ مطرح نشده است. چهار شنبه قبل همزمان با سخنان هیلی، برایان هوک، فرستاده ویژه امریکا در امور ایران نیز در سخنانی در اندیشکده هادسن با اعلام اینکه ما برای مذاکره با ایران آماده هستیم، مدعی شده بود: «ما به دنبال توافق بین دولتی نیستیم، بلکه به دنبال یک عهدنامه بین‌المللی هستیم. این مهم است. می‌خواهیم با ایران به یک عهدنامه برسیم که تحت تصمیم دولت‌ها نباشد.» محمدجواد ظریف در واکنش به این ادعای هوک در توئیتی نوشت: «برجام یک توافق بین‌المللی است که در یک قطعنامه الزام‌آور شورای امنیت سازمان ملل متحد ثبت و درج شده است.» وی تأکید کرد: «علاوه بر این، ایالات متحده تعهدات خود را هم نقض کرده و با دو پرونده در دیوان دادگستری بین‌المللی روبه‌رو است. ایالات متحده فقط بلد است تلاشگران برای صلح را مسخره کند.» ظریف ویدئوی «مدئا بنجامین» فعال شناخته‌شده ضدجنگ را منتشر کرده که در سالن سخنرانی برایان هوک روی صحنه رفت و با فریاد، به سیاست‌های واشنگتن در قبال ایران اعتراض کرد. در این ویدئو، فعال صلح امریکایی از تلاش امریکا برای فضاسازی علیه ایران سخن می‌گوید و تأکید می‌کند که برخلاف آنچه واشنگتن می‌گوید، این عربستان سعودی یعنی متحد امریکا است که تهدیدی برای جهان به شمار می‌آید. بنجامین به جنگ یمن هم اشاره کرد و گفت: امریکا در حالی ایران را مقصر معرفی می‌کند که این بمب‌های سعودی است که غیرنظامیان را در یمن می‌کشد. نهایتاً مسئولان به زور و با گرفتن دست و پای او، این زن را از سالن بیرون کردند. هرچند در پخش زنده اعتراضات بنجامین دیده شد، اما در فیلمی که این مؤسسه بعد از نشست منتشر کرد، اعتراضات بنجامین سانسور شده است.


ترامپ آماده موضع تند می‌شود، نه مذاکره
یو اس‌ای تودی نوشت: درحالی که ترامپ آماده ملاقات با سران جهان در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در هفته آینده می‌شود، دولت او آشکار ساخته است که از این فرصت برای موضع‌گیری‌های تند علیه تهران استفاده خواهد کرد؛ اتفاقی که می‌تواند اختلاف‌ها بین امریکا و متحدانش را افزایش دهد. به گفته یک مقام ارشد دولت امریکا، انتظار می‌رود ترامپ در دیدار با سران اروپایی به آن‌ها بگوید که توافق هسته‌ای ایران شکست خورده است. این مقام امریکایی که خواستار افشا نشدن نامش بود، گفت: ترامپ همچنان آماده دیدار با رئیس‌جمهور روحانی است، اما او دیگر فعالانه به دنبال این هدف نیست. ترامپ در نشست مجمع عمومی در نیویورک، سعی خواهد کرد که متحدان واشنگتن را قانع کند که پس از خروج امریکا از برجام، شرکت‌های اروپایی نیز تهران را ترک کردند.
جنجال ملاقات کری با ظریف
مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه از فلوریدا از وزارت دادگستری ایالات متحده خواسته اعلام کند آیا دیدار جان کری، وزیر خارجه پیشین امریکا، با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، با هدف حفظ توافق هسته‌ای ایران ناقض قوانین فدرال بوده است یا خیر. روبیو در نامه‌ای به جف سشنز، دادستان کل امریکا، درخواست کرده روشن شود آیا جان کری «قانون لوگن» یا «قانون ثبت نمایندگی خارجی» را با ملاقات‌هایش با ظریف که همتای او در مذاکرات بر سر برجام بود، زیر پا گذاشته است؟ «قانون لوگن» افراد را از مذاکره بدون اجازه با یک دولت خارجی در ارتباط با هر مشاجره‌ای با امریکا منع می‌کند. «قانون ثبت نمایندگی خارجی» اشخاص و شرکت‌هایی را که به نمایندگی از یک دولت خارجی، حزب سیاسی یا افراد فعالیت می‌کنند، ملزم می‌کند جزئیات تعاملات خود را آشکار کنند. کری در گفت‌وگویش با برنامه «نشست روزانه با دانا پرینو» که از شبکه فاکس‌نیوز پخش می‌شود، تکذیب نکرده که به ایرانی‌ها گفته است، تا پایان دوره ترامپ و روی کار آمدن یک رئیس‌جمهور دموکرات دیگر منتظر بمانند. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه امریکا نیز درباره دیدار‌های جان کری با محمدجواد ظریف به خبرنگاران گفت: کاری که کری انجام داده، نامناسب و بی‌سابقه است. او وزیر خارجه پیشینی است که با بزرگ‌ترین کشور حامی ترور در ارتباط بوده و به گفته کری، او با آن‌ها گفت‌وگو کرده و به آنان گفته که تا پایان این دولت منتظر باشند. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه درباره ملاقات‌هایش با کری به خبرنگاران توضیح داد و گفت: «وقتی به نیویورک می‌روم از صدر تا ذیل از کسینجر تا کری و نمایندگان می‌آیند و دیدار می‌کنند.»