عربده‌های تروریسم و سکوت‌های معنادار

دکتر محمدمهدی مظاهری
استاد دانشگاه
شنبه - 31 شهریورماه - شهر اهواز روزی خونین را تجربه کرد؛ بیش از 20 شهید و 60 مجروح در حمله تروریستی گروهی که ادعاهای جدایی طلبانه و قومی دارد و برای به اصطلاح گرفتن حقوق مردم اهواز، بخشی از زنان و فرزندان آنان را به رگبار بست. هر چند این حادثه تلخ تروریستی از ابعاد مختلفی قابل تحلیل است، اما نوع برخورد جامعه جهانی و رسانه‌های بین‌المللی با آن یکی از مسائل تامل برانگیز است که می‌تواند پرده از ادامه حیات پدیده شوم تروریسم در عرصه بین‌المللی و به ویژه منطقه غرب آسیا بردارد.
بعد از وقوع حادثه تروریستی تلخ اهواز مقامات تعدادی از کشورها از جمله پاکستان، قطر، کویت، عمان، مصر، آمریکا، انگلیس، فرانسه، ترکیه، سوریه، روسیه، ارمنستان، بولیوی، ونزوئلا، مکزیک، جمهوری آذربایجان، افغانستان، نیکاراگوئه، اندونزی، فیلیپین و همچنین دبیرکل سازمان ملل و سفیر آلمان در تهران به این حادثه تروریستی واکنش نشان داده و آن را محکوم کردند.


پیامهایی که البته همگی هم دوستانه نبود و بعضی همچون پیام مقامات آمریکایی به نوعی تعقیب سیاستهای خصمانه این کشور علیه ایران و علاقه آنها به ترویج اسلام هراسی محسوب می‌شد. به عنوان نمونه «گرت مارکوئز»، سخنگوی کمیته امنیت ملی کاخ‌سفید در واکنش به این حملات گفت: «ایالات متحده در کنار مردم ایران می‌ایستد و رژیم تهران را تشویق می‌کند که بر حفظ امنیت مردمش در داخل کشور تمرکز کند.»
«هیتر نوآرت»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز از حملات تروریستی اهواز برای القای مجدد خطر اسلام هراسی بهره برد و با نادیده گرفتن ماهیت و ادعاهای گروه الاحوازیه که یک گروه جدایی طلب و قوم محور است، گفت: «ما از حملات در اهواز و در جریان یک رژه نظامی مطلعیم. ما از مردم ایران در برابر هرگونه حمله گروه‌های اسلامگرای افراطی حمایت می‌کنیم و در این زمان اسفناک با آنها ابراز هم دردی می‌کنیم. آمریکا هرگونه عمل تروریستی و قربانی شدن غیرنظامیان را محکوم می‌کند».
کشورهای اروپایی که بخشی از آنها (هلند، دانمارک و انگلیس) میزبان عاملان حمله تروریستی به اهواز هستند نیز واکنش مناسب و درخوری از خود نشان ندادند و تنها برخی از آنها در سطوح پایین سیاسی حادثه تروریستی اهواز را محکوم کردند.
وضعیت کشورهای همسایه و عرب منطقه از این هم بدتر بود. از بین 15 همسایه ایران تا کنون تنها پاکستان، قطر، عمان، کویت، ترکیه، روسیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و افغانستان، این حادثه را محکوم و با دولت و ملت ایران اعلام همدردی کردند. درحالی که برخی کشورهای عرب دیگر از اعلام تروریستی بودن این حادثه نیز سرباز زدند و کوشیدند با به حق جلوه دادن خواسته‌های گروه تروریستی الاحوازیه، به عملکرد آن در کشتار مردم اهواز مشروعیت ببخشند.
تا پیش از حادثه تروریستی اهواز، این سوال بزرگ همواره در ذهن افکار عمومی و حتی برخی تحلیلگران سیاسی وجود داشت که چرا با وجود تشکیل ائتلاف‌های مختلف ضد تروریستی و صرف هزینه‌های مالی و نظامی بسیار در این راه، اژدهای هفت سر تروریسم نابود نمی‌شود و هر روز به شکل و قبایی جدید در منطقه‌ای تازه رخ می‌نماید؟ اما حالا از همین واکنش کشورهای مختلف جهان به حادثه تروریستی اهواز می‌توان به خوبی به پاسخ این سوال پی برد.
واکنش مقامات آمریکایی به حادثه اهواز نشان داد که مقامات این کشور تروریسم را خطری نمی‌دانند که در هر جا و به هر شکل که باشد باید با آن مقابله کرد؛ بلکه مایلند تنها گروههای اسلام گرا و مسلمانان را به عنوان تروریست مطرح کنند و اگر کشوری مخالف آنها قربانی تروریسم باشد، مقصر را نه گروههای تروریستی، بلکه کشور قربانی می‌دانند که به توصیه‌های آمریکا عمل نکرده است
واکنش کشورهای اروپایی نشان از آن دارد که این کشورها تنها گروه‌هایی را تروریست می‌دانند که به اهداف و منافع کشورهای اروپایی و غربی لطمه می‌زنند، بنابراین حاضرند به گروههایی که ایران بارها اعلام کرده دستشان به خون مردم کشور آغشته است، پناه بدهند و البته به دلیل مسائل سیاسی نام آنها را در فهرست تروریستی خود قرار نمی‌دهند.
واکنش و در واقع سکوت معنادار بسیاری از کشورهای عربی نشان از آن دارد که نه تنها حمایت مالی، لجستیکی و نظامی این کشورها از گروههای تروریستی منطقه همچنان ادامه دارد و ژستهای حقوق بشری و ضد تروریستی جدید برخی از آنها نمایشی بیش نیست، بلکه خطر «جابجایی در تعریف دشمن» نیز در بین این کشورها جدی است؛ خطری که در سالهای اخیر بارها نسبت به آن هشدار داده شد که کشورهای عربی درحال جایگزینی ایران به عنوان «دشمن اصلی» به جای رژیم صهیونیستی هستند، اکنون ظاهرا به وقوع پیوسته و در نتیجه هر آسیبی به ایران مایه شادمانی و البته سکوت مصلحتی آنها را فراهم می‌کند.
در چنین شرایطی به نظر می‌رسد حمله تروریستی اهواز در کنار حواشی تلخ آن، زنگ خطر جدی در برخی حوزه‌های دیگر را نیز به صدا درآورده است، خطر در روند مبارزه با تروریسم و خطر در مناسبات منطقه‌ای ایران، دو موضوع مهمی که اگر با دیپلماسی و راهکارهای سیاسی تدابیری برای آنها اندیشیده نشود، همچنان هزینه‌های سنگینی را به ایران و جهان تحمیل خواهند کرد.
سایر اخبار این روزنامه
دکتر روحانی در دیدار نخبگان سیاست خارجی آمریکا: نمی شود لوله تفنگ بر کسی گرفت و از او خواست که مذاکره کند وزیر خارجه آلمان: راهبرد فشار آمریکا علیه ایران موثر نیست تمجید ترامپ از دولت خود مضحکه حضار در سازمان ملل شد در گفت وگو با شبکه تلویزیونی ان بی‌سی؛ روحانی: برنامه‌ای برای دیدار با ترامپ ندارم رئیس مجلس: لوایح مبارزه با پولشویی و مبارزه با جرائم سازمان یافته در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی می‌شود ایران در برجام آمریکا در انزوا وزیر ارتباطات: قیمت گوشی تلفن همراه کاهش می‌یابد در بیانیه مشترک نشست وزیران خارجه ایران و 1+4 در نیویورک تاکید شد: ایجاد «سازوکار ویژه» برای تسهیل پرداخت‌های نفتی و واردات ایران سازمان ملل در نقش «تماشاچی» فاجعه یمن سردار حسین علایی در گفتگوی اختصاصی با روزنامه جمهوری اسلامی به مناسبت هفته دفاع‌مقدس مطرح کرد: شرایط رزمندگان ایرانی در مقابل ارتش متجاوز بعث برابر نبود عربده‌های تروریسم و سکوت‌های معنادار نماینده تجاری چین: با چاقویی که آمریکا روی گردن ما گذاشته مذاکره ممکن نیست با محکومیت حمله تروریستی اهواز شورای امنیت سازمان ملل: هرگونه عمل تروریستی مجرمانه و غیرقابل توجیه است وزیر ارشاد در مراسم گرامیداشت هفته دفاع مقدس: دفاع مقدس، عامل انسجام بخش دیگر جامعه ایران رئیس سازمان برنامه و بودجه خبر داد: بسته جبرانی برای 7میلیون نفر از حقوق‌بگیران تمجید ترامپ از دولت خود مضحکه حضار در سازمان ملل شد تمجید ترامپ از دولت خود مضحکه حضار در سازمان ملل شد تمجید ترامپ از دولت خود مضحکه حضار در سازمان ملل شد تمجید ترامپ از دولت خود مضحکه حضار در سازمان ملل شد تمجید ترامپ از دولت خود مضحکه حضار در سازمان ملل شد