روزنامه جمهوری اسلامی
1397/07/24
محمدمهدی مظاهری «رویای سعودی» با قلم یک روزنامه نگار ترکید
استاد دانشگاهیکی از مباحث مهمی که در سالهای اخیر نظر اندیشمندان و تحلیلگران سیاسی را به خود جلب کرده، موضوع رقابتهای منطقهای ایران و عربستان است که با تحرکات اخیر ولی عهد عربستان به نقطه خطرناکی رسیده بود. در چند سال گذشته عربستان سعودی به رهبری ولیعهد جوان و جویای قدرت خود تلاش کرده بود در ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی به قدرت اول منطقه غرب آسیا تبدیل شود، از اصلاحات سیاسی و اعطای آزادیهای اجتماعی به زنان گرفته تا ارائه «سند چشم انداز 2030» برای توسعه اقتصادی عربستان و نیز خریدهای کلان تسلیحاتی همه نشان از آن داشت که این کشور عربی تلاش میکند به زور تحقیر و باج دهی هم که شده روابط سیاسیاش با ایالات متحده و سایر کشورهای غربی را تقویت کند و به طور مشخص، یک جبهه غربی- عربی بر علیه ایران تشکیل دهد.
این کشور همچنین نشست تجاری با عنوان «کنفرانس ابتکار عمل سرمایهگذاری آینده در عـربستان» که «داووس در صحرا» نیز نامیده شده است، را در راستای سند «چشمانداز 2030» برای جذب سرمایـهگذاری خارجی و قطع وابستگی این کشور به درآمد حاصل از صدور نفت برنامهریزی کرده که قرار بود هفته آینده در ریاض برگزار شود؛ برنامههایی که در صورت اجرایی شدن و موفقیت میتوانست تحولی بنیادین در این کشور عربی همسایه ایجاد کرده و آن را در رقابتهای منطقهای در وضعیت برتر قرار دهد.
با این وجود، ریاکارانه و ظاهری بودن اصلاحات سیاسی ولیعهد جوان عربستان در کنار فقدان قدرت دیپلماسی و ابتکار عملهای سیاسی و استراتژیک و تکیه صرف بر رشوه دهی با دلارهای نفتی در عرصه بین المللی، بالاخره کار دست بن سلمان داد و بسیاری از رویاهای چند ساله وی را به باد داد.
ولیعهد سعودی که زمانی کشورش به خاطر وجود حرمین شریفین از اعتبار و احترام بسیاری حداقل در جهان عرب و اسلام برخوردار بود، در سالها و به ویژه ماههای اخیر به دلیل تن دادن به روابط تحقیر آمیز با آمریکا تحت فشار زیادی قرار گرفته بود، اما ظاهرا به جای اینکه از راه درست و اصولی وارد شده و به تحقیر ملتش خاتمه دهد، تصمیم گرفت صورت مساله را پاک کرده و صدای منتقدان را در نطفه خفه کند، تصمیمی که شاید آینده سیاسی بن سلمان جوان در عربستان را به کلی نابود کند و روند تحولات منطقه را تغییر دهد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هر چند در ابتدای طرح پرونده «جمال قاشقچی»، روزنامه نگار منتقد سعودی تلاش کرد پاسخ رسانهها را با همان رویکرد کاسبکارانه بدهد، اما زیر فشار افکار عمومی، سناتورهای عصبانی و روزنامههای مدعی تاب نیاورد و از «تنبیه شدید» عربستان سخن گفت، مشاور کاخ سفید نیز از قطع حمایت آمریکا از جنگ یمن(به سرکردگی عربستان سعودی) خبر داد و گفت؛ آمریکا نمیتواند متحدی داشته باشد که در کنسولگری خود منتقدانش را به قتل میرساند.
ازسوی دیگر فرانسه، انگلیس و آلمان هم خواهان توضیح دولت عربستان در خصوص پرونده جمال خاشقچی شدهاند. مجموع این رویکردها هر چند ممکن است به دلیل نیازها کشورهای غربی به نفت عربستان و خریدهای تسلیحاتی این کشور، به اقدامات عملی خاصی منجر نشود، اما از یکسو وجهه سیاسی عربستان و تلاش این کشور برای باز آفرینی و القای «رویای سعودی» در منطقه را نابود کرد و ازسوی دیگر نقشه کشورهای غربی و به ویژه آمریکا برای پررنگ جلوه دادن اصلاحات سیاسی در عربستان و تبدیل و نمایش این کشور به عنوان الگویی برای سایر کشورهای غرب آسیا را نقش بر آب کرد.
مردمان کشورهای عربی و اسلامی که قرار بود عربستانی توسعه یافته، مدرن و پیشرو در حقوق سیاسی، اجتماعی که مبادلات بینالمللی گسترده و موفقی نیز دارد، را به عنوان مدینه فاضله و الگویی برای توسعه کشورهای خود بنگرند، حال پرده نمایشهای ظاهری از جلوی چشمشان کنار رفته و با تصویر حقیقی این پادشاهی جاه طلب مواجه شدهاند.
بر این اساس به نظر میرسد افتضاح سیاسی کنسولگری عربستان در ترکیه نه تنها آرزوی پادشاهی بن سلمان را به رویایی دیریاب برای وی تبدیل کرد، بلکه در عرصه بینالمللی و منطقهای نیز تا حد زیادی وجهه و اعتبار این کشور را از بین برد؛ امری که به احتمال زیاد حمایتهای بینالمللی از عربستان در سوریه و یمن را نیز کاهش خواهد داد. این در شرایطی است که ایران در ماههای اخیر از حمایتهای جامعه جهانی در موضوع برجام برخوردار گردیده و حتی موفق شده است رای مثبت دیوان بین الملل دادگستری را نیز در محکومیت تحریمهای ضد بشری آمریکا به دست آورد، موفقیتهایی که نه حاصل رشوه و خرج پترودلار برای گسترش پیوندهای بینالمللی، بلکه نتیجه تلاشهای دیپلماتیک و حقوقی سرمایههای انسانی این مرز و بوم برای اثبات حقانیت ایران بوده است.
حال که عربستان در چاه ندانم کاریهای ولیعهد جوان خویش افتاده و جام برتری رقابتهای منطقهای را با شکستی تلخ به ایران واگذار کرده، جا دارد دستگاه دیپلماسی ایران برای تثبیت این برتری تلاشهای بیشتری انجام دهد و فعالانه در صدد طراحی یک الگوی نظم منطقهای بومی با حضور همه کشورهای همسایه باشد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
تقویت 5774 واحدی شاخص کل بورس
سازمان ملل: 13میلیون یمنی در معرض قحطی و مرگ قرار دارند
البرادعی: ناپدید شدن قاشقچی، جهانیان را بیدار کرد
افزایش قیمت نفت در پی تهدید به تلافی عربستان
جزئیات هولناک شکنجه یک لبنانی در زندان امارات
ترامپ: به هیچکس در کاخ سفید اعتماد ندارم
محمدمهدی مظاهری
«رویای سعودی» با قلم یک روزنامه نگار ترکید
رئیس جمهور در جلسهای با حضور جمعی از اقتصاددانان و اساتید اقتصاد دانشگاههای کشور:
بررسی راه حل های مشکلات اقتصادی در جلسه سه ساعته رئیس جمهور با اقتصاددانان
با حکم رئیسجمهور و رئیس هیات امنای صندوق نوآوری و شکوفایی؛
دکتر علی وحدت به عنوان «عضو و رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی» منصوب شد
حضور 70 کشور در پانزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مقاومت
رئیس جمهور قانون «حفاظت و بهرهبرداری از منابع ژنتیکی کشور» را ابلاغ کرد
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح خبر داد
عملیاتهای موفق ارتش در به هلاکت رساندن تروریستها در مرزها
نشانههای واگرائی متحدان آمریکا
فرهنگ مبارزه با مهریههای نجومی باید نهادینه شود
وزارت اطلاعات: باند قاچاق سوخت در فارس منهدم شد
دبیر اجرایی گروه اقدام مالی:
FATF اطمینان میدهد که ایران محلی امن برای سرمایهگذاری است