روزنامه جهان صنعت
1397/10/06
رییس اتحادیه فروشندگان چرم در گفتوگو با «جهان صنعت» تشریح کرد؛
نسترن یوسفبکیان- بازار همچنان حال و روز خوبی ندارد. با اینکه مردم تصور میکنند با کاهش قیمت دلار، باید قیمتها خیلی زود به حالت اولیه خود برگردد اما به گفته فعالان بازار، نمیتوان توقع داشت که با روند نزولی نرخ ارز قیمتها یکشبه کاهش پیدا کند. چرا که طی ماههای اخیر با نوسان نرخ ارز و سیاستهای متعدد دولت، بلایی به سر بازار آمده که سر و سامان گرفتن آن دست کم سه ماه زمان میبرد. فعالان بازار معتقدند که از اول سالجاری تاکنون، مواد اولیه و کالا با نرخهای مختلف ارز به دست فعالان اقتصادی رسیده است که به طور حتم قیمت کالاهای نهایی آنها را نیز متفاوت میکند. این در حالی است که به دنبال مشکلاتی که در حوزه ترخیص کالا در گمرک وجود دارد، محمولههای ثبتسفارش شده با دلار 18 هزار تومانی تازه به دست تولیدکنندگان رسیده و قیمتگذاری اجناس تولید شده آنها بر مبنای دلار با قیمت بالا خواهد بود. بنابراین با اینکه نرخ دلار طی روزهای اخیر تا حدی کاهش داشته اما نمیتوان در سالجاری منتظر ارزانی بود. فعالان اقتصادی بر این عقیده هستند که تنها شرط حال خوب بازار از اوایل سال 98 این است که نرخ ارز از حالا ثابت بماند. تنها در این صورت است که فعالان اقتصادی خود را با شرایط وفق میدهند و حتی به دادن ضرر و زیان هم راضی میشوند اما دستکم میتوانند بدون ترس برای آینده خود برنامهریزی کنند. این در حالی است که به گفته رییس اتحادیه فروشندگان چرم طبیعی و مصنوعی و لوازم کفش، در حال حاضر همه در بازار گیج و سردرگم هستند و با چالشهای جدیدی دست و پنجه نرم میکنند. از این رو با توجه به بلاتکلیفی فعالان اقتصادی و مشکلاتی که بازار را در بر گرفته است، نه تنها نمیتوان به ارزانی کالاها دل خوش کرد بلکه باید منتظر گرانی برخی از کالاها نیز بود. مگر اینکه با ثبات نرخ ارز، نابسامانیهای عجیب و غریب سال 97 در این سه ماه باقی مانده تا عید جمع و جور شود.در این خصوص وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز اعلام کرده است که وقتی ارز کنترل میشود، با یک وقفهای بازار خود را با آن وفق میدهد که بحثی روانی و اجتماعی دارد. به گفته رضا رحمانی، از سوی دیگر، مواد اولیه تا در پروسه تولید به جریان افتد و عرضه شود بازه زمانی سه ماهه طول میکشد تا تبدیل به کالا و عرضه شود. بنابراین حتی اگر نرخ ارز روند نزولی خود را ادامه دهد، چند ماهی طول میکشد تا کالاها با قیمتهای پایین به دست مردم برسد.
وضعیت بازار خوب نیست
بر همین اساس رییس اتحادیه فروشندگان چرم طبیعی و مصنوعی و لوازم کفش در مورد شرایط فعلی بازار به «جهان صنعت» گفت: در حال حاضر وضعیت بازار به دلیل نوسانات نرخ ارز خوب نیست. اگرچه نرخ ارز نسبت به ماههای گذشته کاهش داشته اما با توجه به اینکه ارز هنوز نرخ ثابتی ندارد، تولیدکننده و توزیعکننده، بازاریها و مردم تکلیف خود را نمیدانند.سعید حیاتی با بیان اینکه در شرایط فعلی همه گیج و سردرگم هستند، اظهار کرد: مردم توقع دارند که با کاهش نرخ دلار، قیمت کالاها در بازار با کاهش روبهرو شود اما واقعیت این است که برخی فعالان بازار که در زمان افزایش قیمت دلار ثبتسفارش کرده بودند، هنوز اجناس خود را تحویل نگرفتهاند یا اینکه برخی از آنها یکی دو روز پیش مواد اولیه و اجناس خود را از گمرک تحویل گرفتهاند.وی افزود: با توجه به اینکه این ثبتسفارشها با دلار 18 هزار تومانی انجام شده است، نمیتوان توقع تولید با قیمت تمام شده پایین را داشت چرا که فعالان بازار تازه باید از این پس با این مواد اولیه جنس تولید کنند.
چالش جدید
حیاتی از چالش جدیدی که در بازار ایجاد شده است خبر داد و گفت: ترخیص کالا از گمرک پروسهای طولانی است که از 45 روز تا 6 ماه طول میکشد. اما به دنبال کاهش نرخ دلار، میان تولیدکننده، عرضهکننده و مردم نوعی عدم اطمینان به وجود آمده است. به این معنا که بنکدار و خریدار به عرضهکننده کالا اطمینان ندارند و این سوال برای آنها پیش میآید که چرا با وجود کاهش نرخ دلار، اما اجناس هنوز گران هستند. در حالی که ممکن است این اجناس در زمانی که دلار 18 هزار تومان بوده است، تهیه شده باشد.
رییس اتحادیه فروشندگان چرم طبیعی و مصنوعی اظهار کرد: این مشکلات در حالی وجود دارد که برخی فعالان بازار برای تامین جنس به توزیعکنندگان چک دادهاند اما با توجه به عدم اطمینانی که در حال حاضر به وجود آمده است، این چکها را پاس نمیکنند. علت تعلل آنها نیز از این بابت است که تصور میکنند شاید با کاهش قیمت دلار، توزیعکننده با آنها راه بیاید و جنس را با قیمت کمتری حساب کند در صورتی که این اجناس در زمان افزایش قیمت دلار تهیه شده است.
حیاتی ادامه داد: بازار در شرایط آشفتهای به سر میبرد چرا که طی ماههای اخیر فعالان اقتصادی با قیمتهای متفاوت دلار، جنس وارد یا تامین کردهاند. از این رو بازار به یک شهر و هزار نرخ تبدیل شده است که دست کم تا آخر سال سر و سامان پیدا نمیکند.
علت گرانی چسب
رییس اتحادیه فروشندگان چرم طبیعی و مصنوعی و لوازم کفش در رابطه با وضعیت بازار چسب گفت: طی ماههای اخیر چسب مصرفی به عنوان یکی از کالاهای ضروری در تولید کفش افزایش عجیبی داشت اما در حال حاضر قیمتها دست کم در این حوزه پایین آمده است.وی به علت گرانی چسب در ماههای گذشته اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه پنج ماه پیش حدود 2300 تن استن یکی از کارخانههای بزرگ و به نام تولید چسب با تاخیر از گمرک ترخیص شد، تولید و توزیع چسب این کارخانه دچار تاخیر شد که در نهایت خلا بزرگی در بازار چسب به وجود آمد. از این رو شاهد این بودیم که قیمت چسب به صورت تصاعدی بالا رفت.
حیاتی با بیان اینکه محلول استن به عنوان ماده اولیه مهم تولید چسب در گمرک دپو شده بود، اظهار کرد: با اینکه این کارخانه حدود چهار میلیارد برای تامین مواد اولیه هزینه کرده بود اما با توجه به سیاستهای اخیر دولت، این اجناس در گمرک باقی مانده بود و ترخیص نمیشد. وی ادامه داد: اما با تلاش کارگروهها و همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت حدود چهار کانتینر از این اجناس از گمرک بیرون آمد که در نهایت منجر به کاهش قیمت چسب شد. بنابراین در حالی که حلب 5/4 کیلویی چسب تا چند ماه پیش حدود 180 هزار تومان بود اما در حال حاضر قیمت آن به 95 هزار تومان رسیده است.
حیاتی بیان کرد: تلاش برای کاهش قیمت چسب در بازار که ماده اولیه کفش به شمار میرود، یکی از اقدامات مثبت اتحادیه است که در نهایت منجر به ترخیص کالاها از گمرک و آرامش بازار چسب شد.
نبود مواد اولیه کفش
رییس اتحادیه فروشندگان چرم طبیعی و مصنوعی و لوازم کفش در ادامه به نبود برخی از مواد اولیه تولید کفش اشاره کرد و گفت: در حال حاضر زیره کفش پییو در بازار موجود نیست در حالی که اگر زیره کفش نباشد، نمیتوان کفش را تولید کرد.
وی با بیان اینکه یکی از فعالان بازار اقدام به واردات زیره کفش پییو از ایتالیا کرده است، افزود: واقعیت این است که دستگاههای تولید کفش در ایران تنها با زیرههای کفش پییو وارداتی از برخی کشورها مثل ایتالیا، سازگاری دارد اما با توجه به نوسانات نرخ ارز و آشفتگی بازار، اجازه نمیدهند که کارآفرینان و دلسوزان صنف کفش و چرم، اقدامات لازم را انجام دهند.
حیاتی با بیان اینکه باید با این افراد همکاری شود، اظهار کرد: اگر مدیریت عرضه و تقاضا در بازار شکل نگیرد، قیمتها همینطور بالا خواهد رفت.
ارزانی به تدریج صورت میگیرد
این فعال اقتصادی افزود: بعد از نوساناتی که طی ماههای اخیر در بازار به وجود آمد، نمیتوان خیلی زود توقع کاهش قیمتها را داشت. بلکه این امر باید به تدریج صورت گیرد. این در حالی است که مصرفکنندهها از این مشکلات خبر ندارند و منتظر کاهش سریع قیمتها هستند.وی در واکنش به افزایش قیمت بیرویه کالاهای اساسی مثل لبنیات نیز گفت: واقعیت این است که اجناسی مثل چوب بستنی یا پاکت شیر از آلمان وارد کشور میشود. بنابراین صنایعی مثل لبنیات هم از افزایش قیمت ارز تاثیر زیادی گرفتند. با این حال افزایش قیمت برخی دیگر از کالاهای اساسی علت خاصی ندارد که به سودجویی افراد منفعتطلب برمیگردد. حیاتی اظهار کرد: در شرایط فعلی با توجه به کاهش قیمت دلار باید کالاهایی مثل دارو که با سلامت مردم سر و کار دارد، ارزان شود اما واقعیت این است که ارزانی یک شبه حاصل نمیشود.وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا باید اجناسی مثل چوب بستنی از خارج از کشور وارد شود، گفت: تولید این اجناس در داخل کشور نیاز به شکلگیری زنجیره تولید دارد که باید در تمام صنایع ایجاد شود. اما با اینکه در پسابرجام به نقاط ضعف موجود در صنایع پی بردیم و قصد داشتیم به این سمت و سو حرکت کنیم اما این فرصت از فعالان اقتصادی گرفته شد.
خرید چرم از ایتالیا و ترکیه
رییس اتحادیه فروشندگان چرم طبیعی و مصنوعی و لوازم کفش در ادامه به وضعیت بازار چرم اشاره کرد و گفت: به دنبال قاچاق دام زنده، در حال حاضر چرم و پوست با افزایش قیمت روبهرو شده به طوری که برخی کارخانهها اعلام میکنند مقدار مشخصی پوست گوسفند از پنج هزار به 15 هزار تومان رسیده است.
حیاتی افزود: در این میان یکی از مشکلات بازار چرم این است که با وجود چرم و پوست مرغوب در کشور اما از آنجا که فناوری پیچیده رنگ کردن چرم در ایران وجود ندارد، چرم و پوست خام صادر میشود و به صورت رنگ شده از کشورهایی مثل ایتالیا و ترکیه با قیمتهای بالا خریداری میشود.
این مقام مسوول در مورد وضعیت قیمتها در بازار نیز گفت: در حال حاضر با تغییر فصل و شروع فصل سرما این انتظار وجود دارد که کالاهایی مثل چکمه و کاپشن فروش رود اما با توجه به اینکه قدرت خرید مردم کاهش یافته و همه دست نگه داشتهاند تا قیمتها پایین بیاید، وضعیت بازار مشخص نیست. این در حالی است که به دنبال رکود موجود در بازار، تولیدکنندگان قیمتهای خود را افزایش ندادهاند و حاضرند حتی با اندکی سود کالاهای خود را به فروش برسانند. به گفته وی، در حال حاضر وضعیت بازار بهتر از زمانی است که نرخ دلار تا 20 هزار تومان هم رسیده بود.
شرط بهتر بازار
رییس اتحادیه فروشندگان چرم طبیعی و مصنوعی و لوازم کفش در ادامه به مشکلات بانکی اشاره کرد و گفت: بانکها به تولیدکنندگان تسهیلات نمیدهند و ارائه وام با بهره 24 درصد به تولیدکنندگان کمکی نمیکند در حالی که تولید و صنعت کشور باید حمایت شود.حیاتی خاطرنشان کرد: اگر دلار روی نرخ 8 تا 9 هزار تومان ثابت بماند، میتوان توقع داشت که بازار از اوایل سالجاری سر و سامان بگیرد و شرایط اقتصادی خوب شود. به گفته وی، اگر فعالان اقتصادی بدانند نرخ دلار ثابت میماند، حتی با چند بار ضرر دادن نیز خودشان را با شرایط بازار وفق میدهند و از آینده نگران نیستند. اما اگر شرایط بیثباتی نرخ ارز ادامه داشته باشد، این آشفتگی و افزایش قیمتها نیز ادامهدار خواهد بود.
سایر اخبار این روزنامه
مراسم تشییع و اقامه نماز بر پیکر آیتالله هاشمیشاهرودی
گفتوگوهای ایران و طالبان ادامه خواهد یافت
رشد اقتصادی ۶ ماهه امسال 4/0 درصد شد
حذف بازرسی تخصصی مصالح در فرآیند بازسازی کرمانشاه
زنگنه:
اتوبوس دانشجویان فاقد معاینه فنی بوده است
بررسی وضعیت کودکهمسری در سیستان و بلوچستان
لیست 23 نفره تیم ملی فوتبال از سوی کیروش اعلام شد
جلوی گرانی را گرفتیم!
استیضاح ترامپ
رییس اتحادیه فروشندگان چرم در گفتوگو با «جهان صنعت» تشریح کرد؛
مجلس اجازه ندهد حیثیتش مسالهدار شود
افزایش 61 درصدی بودجه وزارت صمت میتواند ناجی صنایع باشد؟
ضرورت تشکیل
تحلیل رسانهها از اقتصاد جهان در 2019
شورش جلیقهزردها، دردسری بالقوه برای اتحادیه اروپا
تعویق انتخابات افغانستان
روسیه موشک فراصوت جدید خود را آزمایش کرد
کابوس این 2 سال خطرناک
پیام مرجع عالیقدر حضرت آیتالله العظمی صافیگلپایگانی دامت برکاته به مناسبت ارتحال آیتالله حاج سیدمحمود هاشمیشاهرودی (ره)
پیام مرجع عالیقدر حضرت آیتالله العظمی صافیگلپایگانی دامت برکاته به مناسبت ارتحال آیتالله حاج سیدمحمود هاشمیشاهرودی (ره)