روزنامه ابتکار
1398/03/30
«ابتکار» از فرآیندهای پوپولیستی خلاف تحزب در فضای سیاسی کشور گزارش میدهد بازاریابی سیاسی با فراخوان انتخاباتی
الهام برخوردارتحزب در هر جامعهای لازمه تبدیل مشارکت تودهای به مشارکت فعال و سازمان یافته در هر جامعه است و چنین امری در جهت تضمین تداوم و تعادل نظام ضروری است. در شرایطی که فضای سیاسی جامعه کشور در فرآیند فراز و نشیبهای نوسازی و توسعه قرار دارد، تقاضای مشارکت سیاسی نیز رو به افزایش است و بدیهی ست که شاخصه اصلی توسعه سیاسی به مشارکت سیاسی است.
با نگاهی اجمالی به نظام سیاسی کشور در مییابیم که احزاب به معنای حقیقی کلمه شکل نگرفتهاند بلکه گروههای سیاسی به نام حزب در ایام انتخابات موقتاً فعالیت کرده و بعد از آن هیچ رابطه دقیق و تعریف شدهای میان نمایندگان حزبی و خود حزب وجود ندارد. بنابراین اگر آسیبها و موانع تحزب برطرف شده و حزب به معنی صحیح کلمه شکل بگیرد تاثیر بسزایی در کاهش خطاهای انتخاباتی داشته و مسیر توسعه سیاسی را هموارتر خواهد کرد. پس با توجه به این شرایط امروز بیش از هر زمان دیگری جامعه طالب تحزب است. در کنار آن قوانین کشوری هم میگویند در تلاش هستند که جریانهای سیاسی را به این سمت سوق دهد. اما در این بین ما شاهد رفتارها و فرآیندهایی در طول انتخابات گذشته بودهایم که مسیر کشور برای رسیدن به تحزب را منحرف کرده و حتی میتوان گفت ضد حزبگرایی نیست هست. نمونه آن فراخوانهایی بوده است که طی چند سال اخیر از سوی جریانهای سیاسی کشور رخ داده است. فراخوانی که از توده میخواهد خود را در معرض انتخاب شدن قرار دهد بدون اینکه سازوکاری حزبی و کادرسازی مقدماتی صورت گرفته باشد. درواقع چنین امری در نبود احزاب واقعی و کارآمد فضای سیاسی کشور را در اختیار خود گرفتهاند و مسیر فرآیند سیاسی کشور هر روز از حزبی شدن دورتر میشود.
در همین رابطه کنعانیمقدم فعال سیاسی به «ابتکار» میگوید: اینگونه رفتارها نه تنها کشور را از مسیر تحزب دور میکند که حتی میتوان گفت رفتاری ضد حزبی و پوپولیستی است.
فراخوان انتخاباتی ضد تحزبگرایی است
حسین کنعانیمقدم، با اشاره اینکه همیشه در بحث انتخابات، دو موضوع مطرح است که یکی انتخاب شونده و دیگری انتخاب کننده، میگوید: درواقع بحث مشارکت در انتخابات عمدتا منوط به حضور حداکثری مردم به عنوان انتخاب کننده، در آن است. بنابراین ما همیشه کمتر مشکل انتخاب شوندهها را داشتهایم. یعنی همیشه استقبال انتخاب شوندهها در بحث انتخابات بیشتر از انتخابکنندگان بوده است و احزاب و گروههای سیاسی همیشه به دنبال این هستند که انتخابکنندگان را در جهت مشارکت سیاسی تشویق کنند.
این فعال سیاسی در ادامه اضافه میکند: فراخوان درواقع برای زمانی است که کسی رغبتی به عنوان کاندید شدن برای حضور در انتخابات را ندارد، یعنی ما نامزد کم داریم. در اینجا ما در تلاش هستیم تا افرادی که توانایی و یا شاخصههای نامزدی را دارند را برای حضور به عنوان کاندید و نامزد انتخاباتی تشویق کنیم. در حال حاضر ما چنین مشکلی را در کشور نداریم و با کمبود کاندیدا مواجه نیستیم. اما اخیرا برخی از سیاسیون به دنبال این هستند که جوانان را وارد عرصه انتخابات کنند در همین راستا نیز سایتهایی معرفی کرده و بیانیه صادر کردهاند و از جوانانی که میخواهند کاندیدا شوند دعوت شده در این سایت ثبتنام کنند. این روش ذاتا غلط نیست اما اینکه در مقابل این همه شرایطی که در حال حاضر برای نامزدهای انتخاباتی وجود دارد آیا فقط بحث جوان بودن میتواند ملاک نامزدی باشد یا اینکه ما به دنبال مجلس کارآمدی هستیم؟ بنابراین فقط جوان بودن نمیتواند ملاکی برای مجلس کارآمد تلقی شود.
کنعانیمقدم با اشاره به اینکه فعالان و جریانهای سیاسی سازوکاری را برای چنین فرآیندی طراحی نکردهاند، تصریح میکند: یک زمانی هست که ما میخواهیم در بحث انتخابات برآوردی از داشتههای خود داشته باشیم. یعنی یک ارزیابی از نیروهایی خود داشته باشیم که آیا میتوانند وارد این عرصه شوند یا نه؟ بنابراین اینجا میشود یک فراخوان داده و آن را مورد ارزیابی قرار داد. اما اگر بخواهیم برای انتخابات فراخوان دهیم مانند این است که بخواهیم یک مسابقه دو را گذاشته و در این آن به دنبال توانمندترین افراد باشیم که قادر باشند زودتر از همه به خطر پایان برسند. در همین راستا شاخصهای هم برای این منظور در نظر گرفته میشود. در این بین ممکن است یک نفر که 30 سال پیش قهرمان دو و میدانی بوده است بخواهد به عنوان پیشکسوت در این مسابقه شرکت کند، این امر شاید در ورزش قابل بحث نباشد چرا که میدانیم این فرد توانایی این را ندارد که زودتر از همه به خط پایان برسد. اما در سیاست این مسئله فرق میکند و داشتن سبقه سیاسی، تجربیات و مسئولیتهای مختلف و همچنین آگاه بودن به مسئولیتهای اجرایی شاخصهای مورد نظر برای یک نامزد انتخاباتی است. به همین خاطر اگر ما فکر کنیم جوان بودن برای این مسئله کافی است کاملا اشتباه است.
این فعال سیاسی اصولگرا میافزاید: در شرایطی که نظام سیاسی کشور یک نظام حزبی و مبتنی بر تحزب نباشد طبیعتا جریانهای سیاسی به این سمت سوق داده میشوند. یعنی جریانهای سیاسی بیشتر کارشان بازاریابی و بازار گرمی در صحنه سیاسی شده است. اما اگر نظام سیاسی حزبی باشد افراد در یک ساختار حزبی ساخته میشوند و سالها طول میکشد که یک نفر مراحل حزبی را طی کند تا بتواند قابلیت کاندید شدن را داشته باشد و در مراحل بالاتری قرار بگیرد. به نظر من اینگونه حرکتها بیشتر برای بازاریابی است.
وی ادامه میدهد: ما در همین مجلس فعالانی هم در هر دو جناح داریم افرادی که به اعتبار و واسطه وارد یک لیست شدهاند در حالی که هیچ سابقه و فعالیت سیاسی نداشتهاند. اینها درواقع نتیجه همین رفتارهای بازاریابیگونه است که اشاره شد. در این شیوهها باید تجدیدنظر شود و به این صورت نباشد که کاندیداها در یک مناقشه برگزیده شوند. بنابراین یک پروسه قانونمند و ساختاری را باید برای انتخابات طی کنند. این فرآیند ضد تحزب در کشور است چرا که بیشتر ارزیابی شرایط است و نمیتواند تعیین کننده این مسئله باشد که چه کسی به عنوان نامزد انتخاباتی به این شیوه انتخاب شود. به نظر من، ما در حال حاضر به دنبال این هستیم که مشارکت حداکثری مردم را دنبال کنیم نه کاندیدای انتخابات. اگر رغبتی برای کاندیدا و نامزد شدن نداشتیم بله چنین کاری را میشد توجیه کرد اما الان به نظر میرسد تقاضا برای حضور در مجلس خیلی بیشتر از تقاضا برای انتخاب کردن است.
سایر اخبار این روزنامه
رئیسجمهوری در جلسه هیئت دولت:
حمله به دو نفتکش، واکنش به روابط نزدیک ما با آسیا، ژاپن و چین بود
محمدرضا ستاری
بود یا نبود ترامپ چه تفاوتی میکند؟
به ازای هر هزار هکتار جنگل به طور متوسط چند جنگلبان در ایران فعالیت میکنند؟
نسبت منفی جنگل به جنگلبان در ایران
چرا در برخی موارد با آثار هنری دارای مجوز از وزارت ارشاد، رفتارهای فراقانونی میشود؟
وقتی انبوهسازان قانون را دور میزنند
نگرانی از سه شیفته شدن مدارس شهرستانهای تهران
«ابتکار» از فرآیندهای پوپولیستی خلاف تحزب در فضای سیاسی کشور گزارش میدهد
بازاریابی سیاسی با فراخوان انتخاباتی
منابع دیپلماتیک از احتمال سفر وزرای خارجه سه کشور اروپایی به تهران در آیندهای نزدیک خبر دادند
«ابتکار» از تلاش مسئولان برای به حاشیه نرفتن مستاجران گزارش میدهد
«اقدام ملی» برای کنترل بازار مسکن
وزیر نفت در حاشیه جلسه هیئت دولت:
من نگفتم مشتریهای نفتی ما جاسوس هستند
دادستان کل کشور:
از آغاز تیرماه شاهد تحولات قابل توجهی در فضای مجازی خواهیم بود
علی شمخانی:
در برابر بدعهدی طرف مقابل، گام به گام تعهدات برجامی خود را کاهش میدهیم