پاسخ موشک را با موشک می دهیم




لاله مهرزاد/ «اگر امریکا موشک‌های میانبرد منع شده تحت پیمان «آی‎ان‎اف» را تکمیل کرده یا در اروپا مستقر کند، ما نیز همین کار را می‌کنیم»، «اگر امریکا موشک‌های میانبرد خود را در منطقه آسیا مستقر کند، دست به اقدامی متقابل می‌زنیم». اینها اولین واکنش‎های روسیه و چین به سیاست‎های موشکی و تسلیحاتی جدید امریکا است که با خروج از پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میانبرد (آی‎ان‎اف) دیگر خود را تابع هیچ قانونی نمی‎بیند و در حال بازنگری و نوسازی تسلیحاتی خود است.


جمعه هفته پیش (11 مرداد) امریکا به طور رسمی اعلام کرد، از پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میا‎نبرد (آی‎ان‎اف) خارج می‎شود. یک روز پس از آن نیز مارک اسپر، رئیس جدید پنتاگون در اظهاراتی در استرالیا خبر داد که امریکا قصد دارد، موشک‎های میانبردی را در آسیا مستقر کند. او به این سخنان نیز بسنده نکرد و خبری را که پیشتر درباره برنامه‎های احتمالی پنتاگون برای توسعه موشکی و آزمایش یک موشک کروز در چند هفته آینده و یک موشک بالستیک میانبرد در چند ماه آینده، منتشر شده‎ بود تأیید کرد. بعد از این دو واقعه تحلیلگران هشدار دادند پایان پیمان 30 ساله «آی‎ان‎اف» و چنین اظهاراتی، جهان را به‌سمت بی‎ثباتی سوق خواهد داد. اکنون کمتر از یک هفته بعد  از اعلام خروج امریکا از این پیمان، به نظر می‎رسد این هشدار در حال تحقق است. به گزارش خبرگزاری «رویترز»، در آخرین ساعات روز دوشنبه، ولادیمیر پوتین رئیس‎جمهوری روسیه در سخنانی با اشاره به اینکه روسیه همواره آماده هر گفت‌و‌گو و مذاکره‎ای بر سر مسائل تسلیحاتی است، تأکید کرد: «اگر امریکا موشک‎های میانبردی  را که در پیمان آی‎ان‎اف منع شده ‎بود در اروپا مستقر کند، ما نیز همین کار را می‌کنیم.» او گفت: «ما با دقت در حال رصد کردن اقدامات واشنگتن هستیم. اگر در این رصدها متوجه شویم امریکا در حال ساخت و استقرار موشک‎های میا‎نبرد جدید است، واکنش متقابلی را اتخاذ خواهیم کرد.» وی که این سخنان را در قالب بیانیه‎ای منتشر کرد، به‌ وزارت خارجه و دفاع کشورش دستور داد، با دقت اقدامات امریکا را در این خصوص زیر نظر بگیرند. ولادیمیر پوتین با این حال خروج امریکا از پیمان «آی‎ان‎اف» را زمینه‌ساز پایان پیمان‎های دیگری که کنترل تسلیحاتی را هموار می‎کنند، دانست و تأکید کرد این کار باعث بروز یک رقابت تسلیحاتی تمام عیار می‎شود. وی ابراز آمادگی کرد تا دو طرف وارد یک مذاکره جدی شوند.
همزمان با ولادیمیر پوتین، وزارت خارجه چین نیز که نگران استقرار موشک‎های میانبرد امریکا در جایی در نزدیکی مرزهای خود و مثلاً استرالیا است، در بیانیه‎ای مشابه امریکا را تهدید به انجام اقدامات تلافی‎جویانه کرد. به گزارش سایت شبکه خبری «الجزیره»، در این بیانیه تأکید شده‎ است: «اگر امریکا موشک‎های میانبرد خود را در نزدیکی مرزهای ما مستقر کند، ما بی‎تفاوت نخواهیم بود و اقدامی متقابل را انجام خواهیم داد.» همچنین فو کونگ، مدیر کنترل تسلیحات وزارت خارجه چین نیز در سخنانی بعد از انتشار این بیانیه گفت که چین به همسایگان خود و کشورهایی که در نزدیکی مرزهای آن هستند، اعلام کرده‎ است، با در نظر گرفتن همه جوانب به امریکا اجازه استقرار تسلیحات خود در کشورهایشان را بدهند. او سپس در پاسخ خبرنگاران درباره اسامی این کشورها به‌نام استرالیا، ژاپن و کره جنوبی اشاره کرد.
با بالا گرفتن جنگ لفظی روسیه و چین در برابر اقدامات اخیر امریکا نگرانی‎ها درباره ثبات امنیت جهانی نیز افزایش یافته‎ است. اما سؤال مهم بسیاری از مردم جهان این است که در وضعیتی که بحران خاورمیانه نگرانی‎هایی را معطوف خود کرده ‎بود، آیا اقدامات امریکا در برابر روسیه و چین می‎تواند فتیله جنگ جهانی دیگری را روشن کند؟ و اگر جنگی دربگیرد، برنده چه کسی خواهد بود؟ زیرا در این جنگ، امریکا، روسیه و چین را مقابل خود خواهد دید که هر دو مجهز به سلاح‎های هسته‎ای هستند و علاوه بر آن از ارتشی قدرتمند بهره می‎برند، در همین ارتباط  تیموتی والتون، تحلیلگر روزنامه «نیویورک تایمز» امریکا نوشته‎ است: «امریکا با تجهیزاتی که هم‌اکنون دارد، نخواهد توانست در جنگ با چین و روسیه برنده شود. برد در برابر این دو کشور تنها در صورتی میسر است که امریکا بتواند سلاح‎های قاره پیمای بیشتری تولید کند. زیرا هم روسیه و هم چین صاحب چنین موشک‎هایی هستند.» او با این حال تأکید کرده که امریکا در این وضعیت بهتر است از پایان «آی‎ان‎اف» برای انجام معاهده‌ای جدید که چین را هم در بر بگیرد، استفاده کند. این همان چیزی است که دونالد ترامپ نیز چندین بار مدعی آن شده ‎است. اما آیا چین که بعد از جنگ تعرفه‎ای وارد جنگ ارزی با امریکا شده ‎است، راضی به امضای پیمانی از این دست با امریکا خواهد شد؟ «لیزا دیویس» نویسنده سرمقاله روزنامه استرالیایی «سیدنی مورنینگ هرالد» امیدوار است چنین اتفاقی بیفتد. او در سرمقاله‎اش بااشاره به اینکه بهتر است چین و امریکا وارد رقابت تسلیحاتی هسته‎ای نشوند، نوشته ‎است: «اینکه چین و امریکا وارد رقابتی استراتژیک شده‎اند، هیچ جای تعجبی ندارد. اما باید به جای افزایش نگرانی‎ها با ورود به رقابت تسلیحاتی به راه حلی اندیشید که بتوان چین را وارد مذاکره کرد و بر سر موضوعات به توافق رسید.»