روحانی بیشتر با مردم سخن بگوید

محمد مهاجری
 روزنامه‌نگار اصولگرا
کنفرانس مطبوعاتی رئیس جمهوری بعد از یکسال و چندماه و مواجهه با سؤالات صریح خبرنگاران فرصتی بود تا فضای سیاسی جامعه شفاف‌تر شود.
نه فقط خبرنگاران رسانه‌های داخلی که حتی نمایندگان خبرگزاری‌های خارجی هم پرسش‌های خود را از منظری می‌پرسیدند که کاملاً واضح بود مبتنی بر دیدگاه و تفکری خاص – اعم از اصولگرا، اصلاح‌طلب- است.


رئیس جمهوری اما به گمانم با شرح صدر بیش از قبل به آنها پاسخ داد. برخی خبرنگاران که گویی مأموریت داشتند آقای روحانی را با گزندگی کلام و لحن‌شان عصبانی کنند، با دست پر از کنفرانس بیرون نرفتند، چون به نظر می‌رسید رئیس جمهور قصد پرداختن به حاشیه‌ها را ندارد.
او گرچه به چالش‌هایی در ارتباط با صداوسیما، شورای نگهبان، موضوع بازداشت شدگان محیط زیست، برجام،ارز4200 تومانی پرداخت و در هر مورد نیز به حد کافی سخن گفت، اما اصطلاحاً تند نشد تا گزک اساسی به دست مخالفانی که حتی در آشفته بازار کنونی دنبال بازی‌های خود هستند، ندهد.
در عین حال آقای روحانی در باب اصل 113 قانون اساسی نکته‌ای را مطرح کرد که در 40 سال گذشته، تقریباً در دوره همه رؤسای جمهوری محل بحث بوده است. آقای روحانی به تفسیر شورای نگهبان از این اصل پرداخت و گفت: با این تفسیر،چرا اصل 113 وجود دارد و چرا حذفش نمی‌کنند؟
به نظر می‌رسد حقوقدانان باید درباره این اصل بیشتر گفت‌وگو کنند زیرا ظاهر و نص این اصل تصریح دارد بر اینکه رئیس جمهور، مسئول اجرای قانون اساسی است. وقتی شورای نگهبان  چنین تفسیر می کند که رئیس جمهور تنها در حوزه قوه مجریه مسئول اجرای قانون اساسی است، بیشتر به لطیفه می‌ماند.
رئیس جمهور درباره سخنان اخیرش پیرامون نظارت شورای نگهبان مورد سؤال قرار گرفت. او باز بر موضع گذشته خود تأکید کرد و لازم دید این نکته را اضافه کند که این شورا فقط ناظر بر انتخابات است و مجری، دولت است. لابد بزرگان شورای نگهبان نکته این سخن رئیس جمهور را دریافته اند که روحانی منتقد این برداشت است که: نظارت استصوابی یعنی دخالت در کلیه امور.  گاه، اعضای محترم شورای نگهبان می‌گویند در کار اجرای انتخابات هیچ دخالتی نمی‌کنند اما وقتی می‌خواهند عملیات اجرایی را احصا کنند، عملاً عدم دخالت‌شان به تهیه میزوصندلی و نوشت‌افزار و وسایل حمل و نقل و نظایر آن محدود می‌شود.
واما دو نکته کوتاه:
1- این انتقاد که چرا رئیس جمهوری مدت زیادی است با رسانه‌ها گفت وگو نکرده، حتماً وارد است. انتظار افکار عمومی این است که رئیس جمهوری بیشتر با مردم سخن بگوید و مشکلات را بازگو کند. حالا که قلم و تریبون، بیشتر دست حریف است تا دولت، روبه‌رو شدن با مردم ضرورتش بیشتر آشکار می‌شود.
2- چه خوب است که رئیس جمهور علاوه بر حضور در جمع اصحاب رسانه، نشست‌هایی کوچک (در حد4-5 نفر) با نخبگان سیاسی،اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی  داشته باشد و مشروح آن به صورت زنده از تلویزیون پخش شود.
حضور در جمع نخبگان برای رئیس دولت یک بازی برد-برد است بویژه که این نخبگان دارای گرایش‌های مختلف باشند که هم فال است و هم تماشا.