خروج واردات از زیر فشارتحریم‌ها

سرویس اقتصادی جوان آنلاین: محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رئیس‌جمهور در بازدید از سامانه‌های گمرک ایران که صبح دیروز انجام شد با اعلام ذخایر مناسب کالا‌های استراتژیک در کشور گفت: عمده نیاز‌های امروز کشور با ارز حاصل از صادرات تأمین می‌شود.
وی با اشاره به اینکه بر اساس گزارش ستاد مبارزه با قاچاق کالا تلاش‌های مؤثری در هوشمند‌سازی فرآیند تجارت کشور صورت گرفته‌است، گفت: به غیر از مبارزه با قاچاق کالا، در بخش جنگ اقتصادی نیازمند فرآیند تجارت هوشمند هستیم.
معاون اقتصادی رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه در قالب مدیریت هوشمند کالا باید خواب کالا در فرآیند تجارت کاهش یابد، اظهار داشت: در بحث تولید و مصرف، دستگاه‌ها باید بتوانند در تکمیل فرآیند تجارت اطلاعات را به صورت لحظه‌ای تبادل کنند و گمرک نیز موضوع نظارت در این سامانه را در دستور داشته باشد.
نهاوندیان با اشاره به اینکه وزارت صمت مسئول تجارت کشور و بانک مرکزی مدیریت بازار ارز را انجام می‌دهد، افزود: امروز در رساندن کالا به تولید‌کنندگان گام‌های بزرگی برداشته شد و گمرک نیز به عنوان سازمان مسئول توانست پیوند مورد نیاز را ایجاد کند.


پاسخ عملی به تحریم‌ها
معاون رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه سیاست کشور کار با همسایگان است، اظهار داشت: در حال حاضر عمده نیاز‌های کشور با ارز حاصل از صادرات تأمین می‌شود از این رو هوشمند‌سازی تجارت باید دنبال شود و این اقدامات، پاسخ عملی ایران به تحریم‌ها به شمار می‌رود که از سوی کشور در حوزه تجارت دنبال می‌شود.
وی با اشاره به تراز مثبت تجاری کشور در سال‌های متوالی تأکید کرد: به منظور بهبود استفاده از فناوری اطلاعات و ارتقای سطح کارایی در گمرکات نیازمند تلاش‌های بیشتر و برقراری پیوند‌ها میان دستگاه‌ها هستیم.
معاون اقتصادی رئیس‌جمهور به برگزاری جلساتی در زمینه تقویت هماهنگی میان دستگاه‌ها درباره تجارت خارجی در طول هفته گذشته اشاره کرد و گفت: در شرایط تحریمی باید بتوانیم پاسخ مناسبی به فشار‌ها داشته باشیم. اخیراً نیز با دستور ریاست جمهوری موضوع انبار شدن کالا‌ها در گمرکات و ترخیص سریع مورد تأکید دکتر روحانی قرار گرفت؛ بر همین اساس سرعت کار در این بخش افزایش یافته‌است.
نهاوندیان با اشاره به سیاست استراتژیک کالا‌های اساسی در شرایط تحریم، میزان این کالا‌ها را مناسب توصیف کرد و گفت: تمهیدات لازم برای ذخایر کالای اساسی اتخاذ شده‌است.
بانک مرکزی در بهترین شرایط
در همین حال اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور نیز در جلسه ستاد تنظیم بازار با اشاره به وضعیت ذخایر بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی در بهترین شرایط خود در زمینه ذخایر ارزی و اسکناسی کشور قرار دارد و سامانه نیما می‌تواند به تقاضا‌ها پاسخ بدهد.
اسحاق جهانگیری گفت: بانک مرکزی در بهترین شرایط خود در زمینه ذخایر ارزی و اسکناسی کشور قرار دارد؛ در حال حاضر سامانه نیما در شرایطی قرار دارد که می‌تواند اقداماتی جدی انجام دهد و به تقاضا‌های ارزی پاسخ بدهد.
معاون اول رئیس‌جمهور افزود: بانک مرکزی هیچ وقت در تاریخ از چنین پشتوانه قدرتمندی برخوردار نبوده و باید به شاخص‌های تأثیر‌گذار در حوزه قدرت خرید مردم و نرخ کالا‌ها و خدمات توجه داشت تا روندی نزولی تا پایان سال داشته باشند.
افزایش ۲۲ درصدی واردات کالا‌های اساسی در ۷ ماهه نخست سال
اما علاوه بر نشانه‌های مثبت در کلام معاونان رئیس‌جمهور، رئیس کل گمرک ایران از آمار‌های مثبتی خبر داد که نشان می‌دهد واردات کالا‌ها که در گذشته دچار مشکلاتی شده بوده رفع شده و روند افزایش واردات کالا‌های مورد نیاز از شوک‌های تحریمی فاصله گرفته‌است.
مهدی میراشرفی، رئیس کل گمرک ایران در حاشیه بازدید محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رئیس‌جمهور از سامانه‌های جدید گمرکی با اشاره به رشد ۷ میلیون تنی وزن و ارزش تجارت خارجی کشور در هفت ماهه نخست سال ۹۸ اظهار داشت: «در زمینه کاهش هزینه‌ها و کاهش زمان ارائه اسناد اظهارنامه و همچنین ترخیص کالا نیز شرایط ایران بهبود یافته‌است. یکی از موضوعات مهم در پیوند ۲۵ دستگاه در قالب پنجره تجارت فرامرزی گمرک، پایداری شبکه و اتصال اطلاعات دستگاه‌ها به همدیگر است. قطعی هریک از این دستگاه‌ها در این پنجره می‌تواند اشکالاتی را ایجاد کند که البته در برخی موارد مقطعی اتفاق می‌افتد.»
معاون وزیر اقتصاد با تأکید بر لزوم بهبود عملکرد سامانه‌ها برای تبادل لحظه‌ای اطلاعات بیان داشت: «در سال‌های اخیر با به‌کارگیری این سامانه‌ها میزان رسوب کالا به شدت کاهش یافته است. در هفت ماهه نخست امسال نیز ۵/۱۳ میلیون تن کالای اساسی وارد کشور شد که نسبت به دوره‌های گذشته از نظر وزنی ۲۲ درصد رشد نشان می‌دهد.» میراشرفی همچنین به برخی اقدامات برای ترخیص اقلام ضروری مانند دارو از هواپیما به شبکه توزیع با نظارت وزارت بهداشت اشاره کرد و گفت: «به دلیل تحریم‌ها در حال حاضر زمان ماندگاری برخی کالا‌ها از ۲۰ روز به ۳۵ روز افزایش یافته و در این زمینه گمرک تلاش می‌کند که زمان‌بندی مناسبی برای ترخیص کالا‌ها اعمال شود.»
وی همچنین با تأکید بر لزوم تفکیک بین رسوب و موجودی انبار در گمرکات افزود: در حال حاضر وضعیت رسوب کالا در گمرک معمولی است.
اما به موازات این خبر‌ها بازار ارز نیز نشان داد که فشار روانی ناشی از حوادث اخیر و فشار ناشی از واردات کاهش یافته و روند کاهشی به خود گرفته و به تبع آن قیمت سکه و طلا نیزکاهش یافت.
قیمت سکه تمام بهار آزادی در بازار تهران دیروز به ۴میلیون و ۱۴۶ هزار تومان، طلای ۱۸عیار هم ۴۱۸ هزار تومان و قیمت دلار در بازار آزاد به زیر ۱۲هزار تومان رسید.