آغاز عملیات فنس‌کشی منطقه آزاد ماکو

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو با اشاره به اینکه محصور‌سازی محدوده منطقه آزاد ماکو نه‌تنها از الزامات قانونی برای ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی است، از این مهم به‌عنوان گام اساسی در اعمال کامل مزیت‌های قانون چگونگی اداره مناطق آزاد درسطح منطقه یاد کرد و گفت:‌ با اتمام مطالعات فنی فنس‌کشی این منطقه توسط مهندسان مشاور، تملک اراضی واقع در مسیر اجرای پروژه آغاز و عملیات فنس‌کشی این منطقه کلید خورد. 
محمدرضا عبدالرحیمی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو افزود: به استناد لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه‌های عمومی و عمرانی و نظامی دولت مصوب 17/11/1358   شورای انقلاب اسلامی ایران، تملک اراضی واقع در مسیر اجرای پروژه فنس‌کشی محدوده منطقه آزاد ماکو واقع در محدوده پلاک‌های ترشاب، قوچ کندی، چخماقلوی سفلی، کریم‌آباد، گیوان، قره آغاج، شموسیلابی، علی کندی، خورابلو، قاباخ بلاخ، ملک لو، مخور و قوشابلاغ پایین برابر کروکی آغاز می‌شود.
وی با اشاره به اینکه کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مالک اراضی واقع در محدوده فوق ظرف حداکثر ۳۰ روز آینده با در دست داشتن اسناد مثبت مالکیت و سایر حقوق قانونی خود به سازمان منطقه آزاد ماکو مراجعه کنند، اظهار کرد: با توجه به اینکه تعیین قیمت اراضی در راستای لایحه قانونی فوق و از طریق هیات کارشناسان رسمی دادگستری به‌عمل می‌آید، بنابراین همزمان با تحویل اسناد مالکیت، لازم است مالکان، کارشناس رسمی منتخب خود را نیز معرفی کنند.
عبدالرحیمی با بیان اینکه از محدوده منطقه آزاد ماکو ۱۳۰ کیلومتر مرز کشورمان با ترکیه و ۱۴۰ کیلومتر آن مرز با جمهوری آذربایجان (نخجوان) و ۱۵۵ کیلومتر نیز ضلع متصل به سرزمین اصلی کشورمان است، تصریح کرد: طبعا اضلاع متصل به مرزها محصور و تحت کنترل است، اما ‌بعد از حدود ۷ سال از تاسیس و‌ شکل‌گیری رسمی منطقه آزاد ماکو هنوز ضلع متصل به داخل کشور محصور نشده است. این مهم را می‌توان به یکی از موانع اصلی و البته جدی در مسیر اجرای کامل و تسری تمام مواد به‌ویژه ماده ۱۴ قانون چگونگی اداره مناطق آزاد موضوع مستثنی بودن نظام تجارت خارجی (واردات و صادرات) مناطق از مقررات مربوط سرزمین اصلی، در کل محدوده منطقه تعبیر کرد که همواره کار در منطقه را با صعوبت مضاعفی مواجه کرده بوده است.


وی عدم محصور‌سازی منطقه را یکی از عوامل سلبی برای حضور سرمایه‌گذاران برشمرد و یادآور شد: پروژه فنس‌کشی از سوی سازمان منطقه آزاد ماکو با هدف اجرای کامل قانون مناطق آزاد و فراهم‌سازی بستر استفاده از مزیت‌های قانونی مناطق آزاد در عملیاتی‌سازی اهداف بند ۱۱ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی برای فعالان تمام بخش‌های اقتصادی به‌ویژه صنعت، معدن، کشاورزی، دامپروری و خدمات و نیز همه بخش‌های خدمت رسان عمومی در سطح منطقه و همه ساکنان آن اجرا می‌شود و در کنار این هدف اساسی، اطمینان بخشی به مردم و حاکمیت از اقدامات پیشگیرانه از شکل‌گیری هرگونه اقتصاد پنهان خواهد بود.
شایان ذکر است، محصور‌سازی منطقه آزاد ماکو مهم‌ترین مطالبه فعالان اقتصادی و مردم منطقه است که امسال با پیگیری‌های مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو عملیاتی می‌شود و علاوه بر توسعه و گسترش سرمایه‌گذاری و تولید در بخش‌های مختلف صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات منطقه اولین گام در اعمال معافیت‌های گمرکی در کل منطقه مطابق با الزامات ملی و بین‌المللی برای شکل‌گیری مناطق آزاد است. با محصور‌سازی و جداسازی منطقه آزاد از سرزمین اصلی امکان اجرایی شدن دیگر قوانین کمک‌کننده به توسعه مناطق آزاد از جمله اعمال مطلوب مدیریت یکپارچه در سطح منطقه، موضوع ماده ۶۵ قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور نیز فراهم می‌شود.
مساحت منطقه آزاد ماکو حدود پنج هزار کیلومترمربع و جمعیت آن بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، حدود ۲۰۰ هزار نفر است. منطقه آزاد ماکو به عنوان بزرگترین منطقه آزاد کشور دارای ۱۴۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور جمهوری‌ آذربایجان و ۱۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکیه است.