«امریکا اول» در همه رکورد‌های کرونا!

سرویس جامعه جوان آنلاین: دیروز شمار مبتلایان کرونایی در ایالات‌متحده میلیونی شد. سیر صعودی کرونا هم در این کشور از بقیه جا‌ها بیشتر است. تلفات کرونا هم در امریکا از کشته‌های جنگ ویتنام بیشتر شد. از طرف دیگر بزرگ‌ترین پروتکل پلاسما درمانی جهان در ایران در حال اجراست و تاکنون نتایج رضایت‌بخشی داشته‌است. تزریق پلاسمای افراد بهبودیافته به بیماران یکی از جدیدترین درمانی است که پیش از این نیز در دنیا برای بیماری‌هایی همچون سارس و ابولا سابقه داشته‌است. تنها کشوری که پیش از ایران اقدام به این روش درمانی کرده‌بود، چین است. حالا امریکا هم روش پلاسما درمانی را تجربه می‌کند؛ اقدامی که شبکه خبری ملکه در گزارشی از آن به طلوع معجزه درمان کرونا تعبیر کرده‌بود؛ در حالی‌که این مطالعه از ایران آغاز شده و کشورمان بزرگ‌ترین پروتکل در پلاسما درمانی دنیا را با نتایج رضایت‌بخش پیش می‌برد.
روز گذشته با شناسایی هزارو ۷۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۹۳هزارو ۶۵۷ نفر رسید. از این تعداد بیمار تاکنون۷۳ هزارو۷۹۱ نفر بهبودیافته و۵ هزارو۹۵۷ نفر هم جان خود را از دست داده‌اند.
اگرچه کرونا همچنان در کشورمان فعال است و هر روز بیماران تازه‌ای شناسایی می‌شوند، اما روند کاهشی موارد بستری و سرپایی مبتلایان به کووید ۱۹ از حرکات حساب‌شده نظام سلامت کشور در شطرنج با این ویروس تاجدار حکایت دارد. آمار مراجعات سرپایی به یک‌پنجم دوره پیک بیماری رسیده و بیش از ۶۰ درصد تخت‌هایی که در اوج بیماری، پُر بودند حالا خالی شده‌اند. در بخش مراقبت‌های ویژه، اما کمی وضع فرق می‌کند و ۳۰ درصد ظرفیت‌ها خالی و ۷۰ درصد آن‌ها پر است؛ موضوعی که معاون درمان وزارت بهداشت علت آن را بهبود وضعیت رسیدگی به بیماران قدیمی‌ترمی داند و در مجموع از کاهش میزان ورودی به‌ای سی یو‌ها در مقایسه با دوران پیک بیماری کاهش خبر می‌دهد. به گفته وی ایران بزرگ‌ترین پروتکل پلاسما درمانی جهان را داشته و تاکنون نتایج آن رضایتبخش بوده‌است. بنا به تأکید وی تمام این موارد سبب می‌شود که در انتها شاهد کاهش موارد مرگ و میر ناشی از بیماری نیز باشیم.
علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران هم از کاهش ۵ تا ۷ درصدی آمار بستری مبتلایان به کرونا در مراکز درمانی خبر داد. به گفته وی در مقابل تعداد بهبودیافتگان و ترخیص شدگان از مراکز درمانی پایتخت افزایش یافته‌است. زالی در عین حال از شهروندان تهرانی درخواست کرد همچنان از تردد غیرضروری پرهیز کنند.


کرونا همچنان بدون واکسن و دارو
قاسم جان بابایی، معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به سؤالی درباره واکسن کرونا گفت: «در هیچ کجای دنیا به مرحله ساخت واکسن نرسیده‌اند، بلکه تنها مراحل مطالعاتی در حال انجام است.» به گفته وی ساختار آنتی ژنی ویروس تغییر خاصی نداشته‌است؛ اگرچه که شاید میزان بروز بیماری در افراد و کشور‌های مختلف متفاوت بوده‌است، اما به طور قطع همه کشور‌ها در مرحله مطالعاتی برای تولید واکسن قرار دارند. بنا به تأکید معاون درمان تا کنون نه کشور ما و نه هیچ کشور دیگری داروی خاصی که به شکل مؤثر در درمان بیماری مؤثر باشد شناسایی نکرده‌است و از سوی دیگر حتی دارو‌هایی که در روز‌های اول بر اساس پروتکل ابلاغی که سازمان جهانی بهداشت بر اساس تجربیات چین به ما اعلام کرده‌بود، امروز مورد سؤال قرار گرفته‌است که آیا اثربخشی کافی دارد یا خیر؟
بالاترین میزان مطالعه درباره پلاسما درمانی در جهان
جان بابایی درباره روش پلاسما درمانی هم با تأکید بر اینکه در خصوص بالاترین میزان مطالعه درباره این روش در کشور ما انجام شده افزود: «در فاز اول تحقیقات مطالعات خود را روی ۶۰ بیمار آغاز کردیم و پس از آن ۱۵۰ بیمار دیگر نیز پلاسما دریافت کردند. تا کنون نتایج نسبتاً خوبی مشاهده کرده‌ایم، اما همچنان فاز نهایی مطالعه بیماری باقی‌مانده‌است. با اتمام کار تحقیقاتی و جمع‌آوری نتایج از تمام استان‌ها و شهر‌ها میزان موفقیت خود در این روش را اعلام خواهیم کرد. با توجه به اینکه ایران در رتبه خوبی از نظر اهدا کردن فرآورده‌های خونی دارد، پلاسما درمانی می‌تواند روش مناسب و ارزان‌تری باشد.» معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به سؤالی در خصوص نتایج آزمایش روی داروی فاویپیراویر گفت: «چندین مطالعه روی آن صورت گرفته‌است و تا کنون هیچ مطالعه‌ای مبنی بر اینکه این دارو می‌تواند اثربخشی بالایی در درمان بیماران کرونا داشته باشد، وجود ندارد.» به گفته وی از دو هفته قبل دستورالعمل‌های لازم به مطب‌ها و درمانگاه‌های خصوصی ابلاغ شد تا فعالیت خود را با در نظر گرفتن برخی ملاحظات همچون رعایت فاصله‌گذاری فیزیکی آغاز کنند، اما همچنان خدمات دندانپزشکی به جز در موارد اورژانسی شامل این موضوع نمی‌شود.
دپوی استراتژیک ۶۰ میلیون ماسک
اوضاع کشور از نظر تجهیزات مقابله با کرونا هم در شرایط خوبی قرار دارد. سید حسین صفوی، مدیرکل امور تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو از آغاز توزیع ماسک سه لایه، انواع ماسک پارچه‌ای و دستکش یکبار مصرف در داروخانه‌ها خبر داد.
به گفته وی با توجه به افزایش ظرفیت تولید ماسک و دستکش در کشور و تأمین مناسب انواع ملزومات حفاظتی مورد مراکز درمانی و کادرپزشکی، حالا توضیح این اقلام در داروخانه‌ها برای مردم آزاد شده‌است. آنطور که محمدرضا شانه‌ساز، رئیس سازمان غذا و دارو هم می‌گوید: تا پیش از بحران کرونا میزان تولید ماسک در کشور بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار عدد بود که حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد آن صادر می‌شد، اما پس از شیوع کرونا در کشور نیاز روزانه به ماسک جراحی به ۵ الی ۶ میلیون عدد رسید. امروز به ظرفیت تولید ۵/ ۱ میلیون ماسک رسیده‌ایم که عمدتاً صرف بر طرف کردن نیاز‌های مراکز بهداشتی و درمانی می‌شود. وی با بیان اینکه میزان تولید ماسک جراحی از یک میلیون و ۲۰۰ هزار عدد به ۴ میلیون در روز خواهد رسید، از برنامه‌ریزی برای دپوی استراتژیک ۶۰ میلیون ماسک خبر داد. به گفته شانه‌ساز تولید مواد ضدعفونی‌کننده نیز در این مدت افزایش ۱۰ برابری داشته‌است.
میلیونی‌شدن کرونایی‌ها در امریکا
اوضاع جهانی ابتلا به ویروس کرونا هم چندان مطلوب نیست در این میان آمار امریکایی‌های مبتلا به کووید ۱۹ از یک میلیون فراتر رفت. تعداد فوتی‌های کرونایی در امریکا تاکنون از تعداد کشته‌شدگان امریکایی در جنگ ویتنام هم بیشتر بوده‌است.
بر اساس آخرین آمار جهانی پایگاه اطلاعاتی
worldometer ۳ میلیون و ۱۳۸ هزار و ۹۱۹ نفر در جهان به ویروس کرونا (کووید ۱۹) مبتلا شده‌اند که از این تعداد، ۲۱۸ هزار و ۱۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند. کشور امریکا با یک‌میلیون و ۳۵هزار و ۷۶۵ مبتلا و ۵۹هزار و ۲۶۶ جانباخته در رده نخست جهان قرار دارد. با میلیونی‌شدن آمار مبتلایان به کرونا در امریکا انتقادات از ناتوانی ترامپ در کنترل بحران کرونا بالا گرفته‌است.
حدود ۳۰ درصد از موارد ابتلا در نیویورک که کانون شیوع بیماری بوده، گزارش شده‌است و پس از آن ایالت‌های نیوجرسی، ماساچوست، کالیفرنیا و پنسیلوانیا قرار گرفته‌اند. طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در امریکا تعداد فوتی‌های کووید ۱۹ نه‌تن‌ها از آمار قربانیان این کشور در جنگ ویتنام بلکه از آمار مرگ و میر آنفلوآنزای فصلی طی سال‌های اخیر به استثنای سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ فراتر رفته‌است. در سال ۲۰۱۲- ۲۰۱۱ موارد فوت ناشی از آنفلوآنزای فصلی ۱۲ هزار نفر بوده، اما در سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ رقم ۶۱ هزار نفر گزارش شده است. این آمار‌ها حاکی از آن است که تعداد مبتلایان به این بیماری در امریکا طی ۱۸ روز دو برابر افزایش پیدا کرده و یک سوم از کلِ آمار جهانی ابتلا در این کشور ثبت شده‌است. وی، اما معتقد است تلاش‌های کشورش برای مبارزه با این ویروس بهتر از هر کشور دیگری در دنیا است. ترامپ در توییتر مدعی شد دلیل آنکه امریکا از لحاظ شمار مبتلایان به ویروس کرونا در صدر کشور‌های دنیا قرار گرفته این است که این کشور بیشتر از کشور‌های دیگر تست کرونا گرفته‌است.
سخنان رئیس‌جمهور امریکا در شرایطی مطرح شده که مسئولان بخش بهداشت و سلامت امریکا درباره کمبود کارکنان کارآزموده در این بخش برای مقابله با کرونا و ظرفیت‌های اندک اخذ آزمایش کرونا هشدار داده اند.