روزنامه ابتکار
1399/02/18
تنش میان چین و آمریکا تا کجا؟ پاییز داغ در راه است
چین و آمریکا که در یک سال گذشته یکی از پرتنشترین روابط را تجربه کردهاند، در هفتههای پایانی این سال کارشان با حمله کرونا بالا گرفت، به طوری که بهرغم تحلیلها و پیشبینیها مبنی بر اینکه کرونا شاید فتیله تشنجها را کمی پایین بکشد اما حالا در هفتههای اخیر و به دنبال شدت گرفتن شیوع این ویروس در آمریکا، تنشها در حال اوج گرفتن است.با اوج گرفتن تنشها میان دو کشور، این سوال مطرح شده که آیا ممکن است ترامپ و جمهوریخواهان طرفدار او در ماههای پایانی ریاست ترامپ بر کاخ سفید، دست به اقدامات پُرریسک اعم از نظامی و سیاسی بزنند؟
پاییز داغ آمریکا
به گزارش ایرنا، پاییز داغ آمریکا در راه است و نگرانی از شکست ترامپ در انتخابات ماه نوامبر هر روز بیشتر خود را نشان میدهد و همه چیز انگار علیه او شده که تا قبل از شیوع کرونا بر وفق مرادش بود. در کنار اینها و در میان حامیان سرسخت جمهوریخواه وی نیز نگرانیهای تازهای شکل گرفته است. بهویژه آنکه به دنبال بالا گرفتن کشمکشهای مدیریتی در سطوح اداره ایالات متحده و فرمانداران و مسئولان ایالات، هراس جمهوریخواهان از آینده جدیتر جلوهگر شده و آن ترس از شکست در انتخابات میاندورهای آتی و از دست دادن اکثریت کنگره است.
این درحالی است که ترامپ زمان را از دست میدهد، آن هم در روزهایی که آخرین نظرسنجیها بهویژه در ۴ ایالت تعیینکننده به نفع جو بایدن است و او و تیم تندرو و جنگ طلبش به میدانداری پمپئو، سرگرم راههای میانبر برای بردن انتخابات ۲۰۲۰ هستند؛ آیا گزینه جنگ بهترین و سادهترین مسیر خواهد بود؟
ضربات کاری چین
به نظر میرسد ضربات چینیها به آمریکا آنقدرها کاری بوده که ترامپ به فکر انتقام افتاده است. اداره ایالات متحده به نظر میرسد گیج و آشفته شده است، تا جایی که ترامپ حتی بر خلاف دستگاه های اطلاعاتی کشورش بر اینکه چین را مقصر شیوع کرونا معرفی و سپس مجازات کند، اصرار میورزد.
ترامپ و دستگاه دیپلماسی او معتقدند این ویروس عمدا یا سهوا از چین درز کرده و پکن به دلیل عدم شفافیت در اشتراکگذاری این پدیده و پنهانکاری به عمل آمده، مقصر است و باید مجازات شود و برخلاف روزهای اولی که چین درگیر کرونا بود از صدمه دیدن رقیب خود ابراز خوشحالی میکردند، حالا میگویند چینیها با این ویروس اقتصاد آمریکا را هدف گرفتهاند. اما آخرین ضربه چینیها که به آمریکا شوک وارد کرده ، خروج کم بازتاب بورس معاملات چین از مدار دلار در روزهای اخیر بوده است.
ترامپ تحت فشار
اوجگیری آمار بیکاری در آمریکا طی هفتههای اخیر و تعطیلی بسیاری از صنایع این کشور، اقتصاد آمریکا را در لبه پرتگاه فروپاشی قرار داده است و با حرکت ترامپ با همین فرمان، نجات اقتصاد آمریکا کار سادهای به نظر نمیآید.
از همین رو، تندروهای مستقر در وزارت خارجه و شورای امنیت ملی به فشارهای خود افزودهاند تا ترامپ دست به کاری بزند و آنان را از این مخمصه نجات دهد؛ البته معجزهگونه! حالا همزمان دو خط مشخص در داخل دستگاه سیاست خارجی آمریکا دنبال میشود ؛ اولی حمله به چین در ارتباط با کرونا و دومی موضوع تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران است که موعد آن پاییز (۲۷ مهرماه) فرا میرسد. جمهوریخواهان نگران، حالا یک کارزار راه انداختهاند که با یک تیر دو نشان بزنند؛ به گونهای که در سیاستگذاریهای تبلیغاتی خود برای انتخابات پیشرو در نظر گرفتهاند که به جای دفاع از دونالد ترامپ، به چین حمله شود. آنها جزئیات تاکتیک و توصیههای انتخاباتی خود را در یک جزوه ۵۷ صفحهای تدوین و منتشر کردهاند که حول ۳ محور اصلی تنظیم شده است؛ ۱- مقصر جلوه دادن چین در شیوع جهانی کرونا و از جمله آمریکا با شعار (از ترامپ دفاع نکنید به چین حمله کنید)، ۲- دموکراتها با چینیها خوبند(با هدف چسباندن بایدن به چینیها)، ۳- پافشاری و اصرار بر اعمال تحریمهای گسترده علیه چین .
اهداف ترامپ
ترامپ و حامیان جمهوریخواه وی اکنون در آستانه انتخابات ماه نوامبر قافیه را باختهاند. حالا غول اقتصادی جهان با ویروس کرونا زمینگیر شده است. کسی باور نمیکرد که سیستم بهداشت و درمان این کشور تا این حد ضعیف و آسیبپذیر باشد.
اینطور به نظر میرسد، ترامپ اکنون با سوارشدن بر موج کرونا، قصد دارد تهدیدها را به فرصت تبدیل کند. از همین رو میتوان اهدافش از مانورهای بینالمللی این کشور چه در قبال ایران و چه در قبال چین را گمانهزنی کرد.
ایجاد یک کارزار بینالمللی علیه چین
- انحراف افکارعمومی آمریکا از سوءمدیریت ترامپ و آسیبها و صدماتی که به کشور و ملت آمریکا زده است
- فشار به چین جهت امتیازگیری، از جمله شاید مستهلک کردن بدهیهای ۴ هزار میلیارد دلاریاش به پکن
- معرفی آمریکا به عنوان ناجی جهان، از طریق پیگرد چین به عنوان مقصر و سرانجام دستیابی به موفقیت در ارتباط با فعالیتهای هستهای ایران به طوری که حتی اگر شده برای یک دوره دو سه ساله هم تحریمها تمدید شود، از نظر او برگ برنده است.
سایر اخبار این روزنامه
آیا می توان در نقد هر فیلم، هر شخصیت را نماد یک گروه اجتماعی دانست؟
از «داییجان ناپلئون» تا «نقی معمولی»
محمدرضا ستاری
چین را جدی بگیریم
«ابتکار» از واکنشها به اصلاح قانون انتخابات از سوی مجلس گزارش میدهد
پسلرزه های یک مصوبه انتخاباتی
تنش میان چین و آمریکا تا کجا؟
پاییز داغ در راه است
«ابتکار» تاثیر کاهش حجم معاملات بر قیمت در حوزه مسکن را بررسی کرد
بازار مسکن در غبار کرونا و بورس
«ابتکار» از تلاش مسئولان برای تشدید پروتکلهای بهداشتی همزمان با کاهش محدودیتها گزارش میدهد
«ابتکار» رویارویی دیپلماتیک ایران و آمریکا بر سر لغو تحریمهای تسلیحاتی را بررسی میکند
رهبر انقلاب در ارتباط تصویری با هفت مجموعه تولیدی:
تولید، امنیتبخشِ اقتصاد در برابر ویروسهای مهاجم است
سخنگوی وزارت بهداشت:
ابتلا به کرونا در ایران از مرز ۱۰۰ هزار تن گذشت
فرصت بینظیر تامین مالی بنگاههای بخش خصوصی
یک تحلیلگر مسائل کشورهای عربی مطرح کرد
چرخش امارات در قبال ایران
ذوالفقاری:
تجربه مدیریت کرونا الگویی برای حل سایر بحرانها در کشور است