واشنگتن، چین را به قطع کامل روابط تهدید کرد


زهره صفاری - گروه جهان/ تهدید جدید «دونالد ترامپ» برای قطع ارتباط با چین، آن هم در شرایطی که روند صعودی ابتلا و مرگ ناشی از کرونا در امریکا به حالت هشدار درآمده و بیش از 36 میلیون نفر بیکار شده‌اند، ایالات متحده را با چالش جدیدی روبه‌رو کرده است.
به‌گزارش «گلوبال نیوز»، رئیس جمهوری امریکا که از چند ماه قبل نیز بارها چین را به‌دلیل سوءمدیریت در بحران کرونا مورد انتقاد قرار داده بود، روز پنجشنبه در گفت‌و‌گو با شبکه «فاکس بیزینس» از سناریوی جدیدی برای رقیب آسیایی‌اش پرده برداشت و در یک حمله مستقیم به دومین قدرت اقتصادی جهان، گفت: «من هیچ علاقه‌ای به مذاکره با «شی جین پینگ»، رئیس جمهوری چین ندارم. رفتار چین در مواجهه با کرونا واقعاً ناامید‌کننده بود و تأثیر زیادی بر قرارداد تجاری ما گذاشت.» او که پیش‌تر این قرارداد همکاری را بزرگترین دستاورد امریکا می‌دانست، با تغییر موضعی 360درجه‌ای گفت: «آنها نباید کار را به اینجا می‌رساندند. قراردادی بین ما بسته شد و شرایط طوری پیش رفت که حالا حس خوبی به آن ندارم.»اما موضع ترامپ وقتی جنجالی شد که او از تصمیم بزرگش گفت: «راه‌های زیادی برای ما وجود دارد. در واقع خیلی کارها می‌توانیم انجام دهیم. حتی می‌توانیم هر رابطه‌ای با چین را قطع کنیم. فکر می‌کنید چه اتفاقی می‌افتد؟ ما 500 میلیارد دلار-اشاره به واردات سالانه از چین- سود می‌کنیم.»ترامپ که به باور تحلیلگران برای سرپوش گذاشتن بر اشتباهات پرانتقادش در بحران کرونا، تهدید به چین را بسیار پررنگ کرده است، حتی پیشنهاد کرد ویزای دانشجویان چینی برای تحصیل در رشته‌های مرتبط با امنیت ملی هم لغو شود. به نوشته «فایننشال تایمز» تعدادی از مقامات امریکایی نیز پیشنهاد اخراج کارخانه‌های چینی از چرخه اقتصادی امریکا را داده‌اند. پیشنهادی که با واکنش سخنگوی وزارت خارجه چین همراه شد. «ژائو لیجیان» گفت: «روابط پایدار طرفین منافع زیرساختی هر دو کشور را تأمین می‌کند. بدون شک دو طرف برای تقویت همکاری‌های ضد کرونا و احیای اقتصادی پساکرونا مزایای زیادی برای یکدیگر خواهند داشت.» «اسکات کندی» از مرکز مطالعات بین‌المللی و استراتژیک واشنگتن نیز با خطرناک خواندن تصمیم ترامپ گفت: «در شرایطی که همکاری‌های بین‌المللی ضروری است، قطع روابط، استراتژی مؤثری برای حل بحران نیست و در شرایط کنونی قطع روابط اقتصادی با چین ضربه سنگینی به اقتصاد امریکا خواهد زد.»
گرچه هنوز ابعاد و جزئیات تهدید جنجال برانگیز ترامپ مشخص نیست اما بسیاری از ناظران عملی شدن این تهدید را آغاز جنگ سرد دو کشور می‌دانند. ترامپ در کمپین سال 2016 نیز از سیاست‌های تجاری با چین ابراز نارضایتی داشت اما به نظر می‌رسید بهانه‌ای برای زورآزمایی نداشت. «لی یونگ» رئیس کمیته کارشناسی روابط تجاری چین معتقد است: «چین همچنان امیدوار است روابط اقتصادی و تجاری با امریکا سیاسی نشود چون برای هیچ یک از طرفین سود ندارد.»اما «مایکل فیلزبری»، کارشناس مسائل چین و مشاور ترامپ نگرانی رئیس جمهوری را بحق می‌داند. براساس آمار و ارقامی که «چاینا دیلی» منتشر کرده است.


در این میان ناظران چینی معتقدند این کشور برای تحقق تعهد 200میلیارد دلاری خرید از امریکا هیچ اهمالی تاکنون نداشته و در چند بخش به تعهداتش عمل کرده است. «هی شی جین»، سردبیر روزنامه «گلوبال تایمز» اما سیاست ترامپ را به نقد کشید و گفت: «از رئیس جمهوری که خوردن مواد ضد عفونی‌کننده برای پیشگیری از کرونا تجویز می‌کند، نباید اظهارنظر دیگری درباره آینده روابط با چین انتظار داشت.»
هشدار زمستان سیاه امریکا
پنجشنبه گذشته، «ترامپ» توئیتی روی خط گذاشت و دکتر «ریچارد برایت»، محقق ارشد اخراجی امریکا به اتهام هشدار زودهنگام تبعات کرونا را فردی غرغرو و ناراضی خطاب کرد.این توئیت پس از حضور این محقق در کنگره امریکا منتشر شد. دکتر «برایت» که ماه گذشته با هشدارهای پی‌در‌پی به اتهام ایجاد التهاب در فضای کرونا از کار برکنار شد به نمایندگان کنگره گفت: «ما باید براساس اصول علمی و دقیق عمل کنیم. اما این فرصت برای ما وجود ندارد. در شرایط همه‌گیری اگر نتوانیم درست عمل کنیم دوره شیوع کرونا طولانی و هولناک خواهد شد.»  وی افزود: «هنوز ایمیلی را که رئیس یکی از کارخانه‌های تولید ماسک درباره ظرفیت پایین تولید ماسک و احتمال وقوع بحران در این زمینه برایم فرستاد را به خاطر دارم. من از آن موقع تمام تلاشم را کردم اما هیچ نتیجه‌ای نگرفتم.»او هشدار داد: «بدون برنامه‌ریزی، 2020 زمستان سیاهی در تاریخ مدرن ثبت خواهد کرد. باید واقع بین بود. امریکا هنوز یک برنامه دقیق ندارد و در شرایطی برای تهیه واکسن وارد عمل شده که فضایی برای نظرات علمی قایل نیست.»