بازگشایی حرم‌ها با دستور روحانی

بازگشایی حرم‌ها با دستور روحانی گروه سیاست: جمعه پیش‌ِرو، آخرین جمعه ماه مبارک رمضان و روز قدس است. در تمام سال‌های بعد از انقلاب در این روز راهپیمایی برگزار شده اما امسال شیوع بیماری کرونا همه اتفاقات را تحت‌الشعاع خود قرار داده است. با این حال، رئیس‌جمهور روز گذشته در جلسه ستاد مقابله با کرونا اعلام کرد که مراسم روز قدس در ۲۱۸ شهرستانی که در وضعیت سفید هستند و نماز جمعه در آنها برقرار است با مراعات همه پروتکل‌های بهداشتی می‌تواند برگزار شود. روحانی البته گفته که این مراسم نه به صورت راهپیمایی، بلکه به صورت اجتماع در نماز جمعه خواهد بود.نیمه اردیبهشت بود که جلسه‌اي براي چگونگي برگزاري روز قدس در شوراي هماهنگي تبليغات اسلامي برگزار شد و سردار رمضان شریف، سخنگوی سپاه، در آن جلسه گفته بود: «با توجه به شرايط موجود اگر به صراحت بگوييم راهپيمايي روز جهاني قدس به صورت فيزيکي و ميداني برگزار نمي‌شود، به جايي بر نمي‌خورد و نبايد دغدغه اين را داشته باشيم که دشمنان چه قضاوتي در اين زمينه خواهند داشت.              
از راه‌هاي ديگر مي‌توان روز قدس را در سطح ملي و بين‌المللي گرامي داشت و مي‌توانيم از پتانسيل فضاي مجازي در اين زمينه به‌خوبي استفاده کنيم».
شهر تهران جزء شهرهای با وضعیت قرمز محسوب می‌شود به همین دلیل رئیس‌جمهور اعلام کرد که برای آن دستورالعمل ویژه‌ای در نظر گرفته و مراسم روز قدس به سپاه سپرده شده است. روحانی همچنین گفت که به جای راهپیمایی از یک مبدأ تا انتها حرکتی به وسیله خودرو که در واقع حرکت تبلیغی است انجام می‌شود و اجتماع مردمی نداریم.
نماز عید فطر؛ فقط در مساجد
او به برگزاری نماز عید فطر هم اشاره کرد و گفت: «بنا شد در سراسر کشور نماز عید فطر برگزار شود اما نه در مصلاها و اماکنی که اجتماعی بزرگ مثل سال‌های گذشته انجام می‌شد، بلکه هر مسجدی می‌تواند با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی نماز را برگزار کند و مردم در منازل خود هم می‌توانند نماز را بخوانند».


حرم‌ها بازگشایی می‌شود
قرار است حرم‌های متبرکه نیز بازگشایی شوند. او در این خصوص گفت: «بنا شد صحن‌های اماکن مقدس بعد از ماه مبارک رمضان در چارچوب دستورالعمل‌های تعیین‌شده بازگشایی شوند، ولی همچنان رواق‌ها و حرم‌ها بسته خواهند ماند. بنا شد فعلا سه ساعت صبح و سه ساعت بعد از ظهر درهای صحن باز شود تا مردم با حضور در صحن‌ها به اعمال زیارتی خود پرداخته، ولی این توقف نباید بیش از حد باشد؛ البته این آغاز کار است و هر چه جلوتر برویم شرایط بهبود پیدا خواهد کرد».
روحانی از بازگشایی رستوران‌ها و باشگاه‌ها نیز گفت: «رستوران‌ها نیز بعد از ماه مبارک رمضان در چارچوب پروتکل‌های بهداشتی فعالیت‌های خود را از سر می‌گیرند. کنکور نیز در چارچوب همین پروتکل‌ها انجام خواهد شد. دانشگاه‌ها غیر از رشته‌های پزشکی که اکنون نیز فعال هستند فعالیت خود را از ۱۷ خرداد در حوزه آزمایشگاه و کارگاه‌ها آغاز خواهند کرد». رئیس‌جمهور افزود: «فعالیت‌های ورزشی بازگشایی خواهند شد البته این کار باید در چارچوب پروتکل‌های بهداشتی و بدون تماشاچی باشد، هیچ اجتماعی را شاهد نباشیم و تماشاچی در این حوزه حضور نداشته باشد که این پروتکل از سوی وزارت بهداشت ابلاغ خواهد شد». او درباره فعالیت هتل‌ها در این ایام گفت: «در این ایام هتل‌ها کاملا بسته نیستند صرفا قسمت رستوران آنها بسته بود. هتل‌ها باز بود مردم می‌توانستند به هتل بروند و حتی می‌توانستند به رستوران هتل بگویند که غذا را برایشان به اتاق هتل بیاورد اما بعد از ماه مبارک رمضان رستوران هتل‌ها نیز فعال 
خواهد شد».
از پیک عبور کردیم اما دوران سخت تمام نشده
حدود سه ماه است که کشور درگیر ویروس کرونا شده و زندگی مردم را از همه لحاظ مختل کرده است؛ چه از لحاظ اقتصادی و چه روانی و جسمانی. روحانی با انتقاد از ایجاد یأس و اضطراب در جامعه، بیان کرد: «این اقدامات آثار روانی و آثار تصمیم‌گیری اقتصادی برای آینده دارد. مسئولان پزشکی، اجتماعی و سیاسی کشور برای مردم به صورت واضح توضیح دهند که دوران سختی تمام نشده است و همچنان با این ویروس خطرناک روبه‌رو هستیم. اما شرایط ما از دیروز بهتر شده است».
او افزود: «در اوایل اسفند مشکلات و به‌هم‌ریختگی‌هایی وجود داشت و کسی نمی‌دانست که باید چه کند و از علائم این ویروس اطلاع دقیقی نداشت و هر کسی چیزی می‌گفت، اما مهارت کادر درمانی ما و مردم به مراتب بالا رفت و پزشکان و پرستاران اکنون تقریبا علائم این ویروس را می‌دانند».
رئیس‌جمهور گفت: «تجهیزات ما هم بیشتر شده است و تجهیزات لازم را در حال حاضر در اختیار داریم. مردم باید بدانند شرایط فردا بدتر از امروز نیست، مگر اینکه گفته شود ویروس در چند ماه آینده جهش می‌یابد؛ البته اگر هم جهش بیاید ما از پیک اصلی عبور کرده‌ایم. مردم ضمن احتیاط باید امیدوار باشند. شرایط ما در آخر اردیبهشت کاملا متفاوت است اما باید احتیاط کنیم و فکر نکنیم این ویروس تمام شده است. کنارگذاشتن دستورالعمل‌ها می‌تواند تعداد مبتلایان را افزایش دهد و ما دوباره دچار مشکل شویم. نه باید دلهره ایجاد کنیم و نه بی‌تفاوتی. ما در کشور دعوای نان و جان یا جان و دین نداریم. دین، نان و جان در کنار هم هستند».
رسانه‌های بیگانه می‌خواستند کشور را تعطیل کنند
روحانی با بیان اینکه در کنار خطر سلامت مردم، از طریق رسانه‌های بیگانه متوجه خطر دیگری شدم، بیان کرد: «آن رسانه‌ها به بهانه بیماری می‌خواستند کشور را تعطیل کرده و آن را به هم بریزند؛ مثلا این است که سلامت مردم یک خدمت ضروری است. آب، برق و گاز هم یک خدمت ضروری است. مواد غذایی و ضدعفونی هم یک کالای ضروری است. ما از همان ابتدا بر خدمات و کالاهای ضروری متمرکز شدیم تا این خدمات و کالاها حتی بدون یک روز تعطیلی به مردم ارائه شوند و به همین خاطر هم مشکل جدی پیدا نکردیم».او افزود: «باید فاصله‌گذاری اجتماعی هوشمند را تا ماه‌ها ادامه دهیم. دست‌دادن، آغوش‌گرفتن و به میهمانی‌رفتن را برای مدتی فراموش کنیم. کرونا وجود دارد و ما باید خود را با این شرایط تطبیق بدهیم هر جا هم مردم رعایت کردند کار خوب پیش رفته است».روحانی با بیان اینکه باید کار را به دست مردم بدهیم، گفت: «مردم باید به مسئولان و متخصصان اعتماد کنند و هر چه شفافیت و صداقت ما بیشتر باشد اعتماد مردم نیز بیشتر می‌شود، هر چه همکاری‌های دستگاه‌ها بیشتر باشد اعتماد مردم بیشتر می‌شود. وقت برای دعوا زیاد داریم الان نه وقت دعوا، بلکه وقت اتحاد است. مردم وقتی ببینند چه نوع حرف زده می‌شود اعتمادشان سلب می‌شود. باید با مردم صادق باشیم و البته صدای مردم را هم بشنویم و آنها را برای حداقل چند ماه زندگی با کرونا آماده کنیم؛ ممکن است مناطق سفید، زرد شود و بنابراین مراقبت لازم است. باید بدانیم دوران کرونا تمام نشده است و همچنان هوشیارانه و حساب‌شده عمل کنیم».رئیس‌جمهور افزود: «بعضی مشاغل هنوز باز نشدند که آنها مستأجر هستند و چک دارند. دولت در حد توان خود به آنها کمک کرده و مردم، خیرین و بسیج، سپاه و کمیته امداد نیز در حال کمک هستند، در شرایط سختی به‌سر می‌بریم و باید به این افراد کمک کنیم».به گفته روحانی شرکت‌های دانش‌بنیان نیز نقش مهمی دارند و شاید بتوانند واکسن این ویروس را کشف کنند؛ البته بعید است واکسن به امسال برسد.او با بیان اینکه به ارز، ریال و کالا و خدمات نیاز داریم، تأکید کرد: «همه باید به میدان بیایند. اگر چشم ما به نفت باشد به مشکل می‌خوریم، اما اگر چشم ما به صادرکننده وطن‌دوست باشد مشکل نداریم. باید کالای ما صادر شود و دلار آن برگردد باید جهش تولید را باجدیت عملیاتی کنیم در این شرایط مشکلی نخواهیم داشت.
روحانی همچنین با اشاره به گزارش خوشحال‌کننده که در جلسه داده شده است، گفت: «در بسیاری از کشورها تلفات سالمندان  بسیار بالاست. در کشور ما فقط یک درصد سالمندان در خانه سالمندان هستند و فقط ۱.۵ درصد آنها به علت کرونا در خانه سالمندان فوت کردند. در حال حاضر ۵۱ هزار نفر در خانه سالمندان به سر می‌برند که سال گذشته ۳۱۲ نفر آنها به دلایل مختلف فوت کردند و امسال این آمار ۳۸۲ نفر است. سال گذشته تعداد سالمندانی که در خانه سالمندان بودند، ۴۱ هزار نفر بود».