روزنامه شهروند
1399/03/12
اعتراضی به وسعت آمریکا
[مجتبی پارسا] روی ماشین پلیس شهر لسآنجلس برچسبی زده شده که نوشته: «برای محافظت و خدمت به مردم»؛ معترضان خشمگین اما با اسپری روی بدنه ماشین نوشتهاند: «پلیسها را بکشید!» طرف دیگر ماشین هم مردم با دستخطهای مختلف نوشتهاند: «لعنت به پلیس». در تصویری که منتشر شده، مردی خشمگین دیده میشود که درحال خرد کردن شیشههای ماشین پلیس است. نه این تنها ماشین پلیسی است که به دست معترضان از بین میرود و نه لسآنجلس تنها شهری است که معترضان شهر را مختل کردهاند.به گزارش خبرگزاری گاردین، حالا دهها شهر در سراسر آمریکا شاهد این اعتراضها هستند. اعتراضهایی که به دلیل جان سپردن یک مرد سیاهپوست به دست افسر پلیس آغاز شد. شب گذشته، در پنجمین شب متوالی ناآرامیها و اعتراضها به خشونت پلیس، چندین شهر مقررات حکومت نظامی اعلام و بسیاری از فرمانداران از گارد ملی درخواست کمک کردهاند.
پس از آنکه روز جمعه، نیروهای پلیس در مواجهه با معترضان دست به خشونت زدند تا شاید از اعتراضها بکاهند، اقدام آنها نتیجه معکوس داشت. درگیریها و ناآرامیها تشدید شد و شهرهای بیشتری را دربر گرفت. فرمانداران 6ایالت، ازجمله ایالت مینهسوتا جایی که یک افسر پلیس، جان جورج فلوید چهلوششساله را گرفت، درخواست نیروهای نظامی کردهاند. بسیاری از شهرها ازجمله لسآنجلس، آتلانتا، لوئیسویل، کلمبیا، دنور، پورتلند، میلواکی و کلمبوس مقررات حکومت نظامی را در شبها اعلام کردهاند. جان جنسون، فرمانده گارد ملی مینهسوتا روز گذشته در کنفرانس خبری اعلام کرد: «ما امشب بیش از شب گذشته در موقعیت قویتری قرار داریم.» این سخنان درحالی زده شده که پلیس صدها نفر را بازداشت کرده است.آسوشیتدپرس گزارش داد که از روز پنجشنبه، نیروهای پلیس در 17شهر آمریکا حدود 1400نفر را در اعتراضها بازداشت کردهاند.تظاهرات روز گذشته خیلی زود آغاز شد و با فرارسیدن شب و تاریک شدن هوا، خشونتها بالا گرفت و درگیریها بیشتر شد. تصاویر منتشر شده مغازههای تعطیل با شیشههای شکسته، ماشینهای آتش گرفته پلیس و تظاهرکنندگانی که زخمی یا بازداشت شدهاند را نشان میدهد.درگیریها در شهرهای کوچک و بزرگ آمریکا ادامه دارد. خارج از شهرهای بزرگ اما معترضان با نیروهای پلیس درگیر میشوند.در مینیاپولیس، شهری که جورج فلوید در آنجا به قتل رسید، اعتراضها به شدت ادامه دارد. نیروهای پلیس روز گذشته حضور بسیار پررنگتری داشتند تا از مقررات حکومت نظامی دفاع کنند. پس از آنکه عده زیادی از معترضان گرد هم آمدند و شروع کردند به دادن شعارهای تند علیه پلیس، نیروهای پلیس به دنبال آنها افتادند تا معترضان را متفرق کنند. بسیاری به محلههای فرعی فرار کردند. نیروهای پلیس نیز با باتوم به دنبال آنها رفتند و با معترضان و مردم محلی که سعی میکردند با قرار دادن موانعی از خود و خانهها و خیابانهایشان محافظت کنند، درگیر شدند. پلیس درنهایت اعلام کرد که موفق شده خشونتها را در این شهر متوقف کند.یکی از ساکنان لاتین این منطقه به خبرنگار گاردین گفته است: «من نه پلیس را دوست دارم و نه معترضان را. پلیس چندین روز ما را نادیده گرفته و محلهها را به حال خود رها کرده بود و حالا هم که به اینجا آمده، به ما که سعی میکنیم از خود دفاع کنیم، شلیک میکند.»چند تن از خبرنگاران ازجمله خبرنگاران سی.ان.ان و ام.اس.ان.بی.سی اعلام کردهاند که وقتی درحال تهیه گزارش از معترضان بودند، با گلولههای پلاستیکی مورد هدف قرار گرفتهاند. گزارشهایی منتشر شده که نشان میدهد پلیس در بسیاری از شهرها با گلولهها و گاز اشکآور خبرنگاران را هدف قرار داده است و حتی چندین خبرنگار بازداشت شدهاند.
در نیویورک، مردم در میدان تایمز، به سوی نیروهای پلیس بطریهایی را پرتاب میکردند. پلیس نیز شروع به کتک زدن و بازداشت آنها کرد. اداره پلیس نیویورک نیز در توییتی با اعلام خبر دستگیری «چندین نفر» گفته: «ما این رفتارها علیه افسران پلیس نیویورک را تحمل نمیکنیم.»وزارت دفاع در اقدامی کمسابقه، نیروهای نظامی و واحدهای پلیس را درحال آمادهباش قرار داده تا آنها را در صورت نیاز به شهر مینیاپولیس ارسال کند. تیم والز، فرماندار مینهسوتا چنین درخواستی از دولت نکرده بود، اما گفته که دستور استقرار بیشترین تعداد سربازان گارد ملی را از زمان جنگ جهانی دوم داده است. اریک گارستی، شهردار لسآنجلس از دولت درخواست کرده تا 700 نظامی گارد ملی را به این شهر بفرستد تا با معترضان مقابله کنند.در عین حال، دونالد ترامپ، باز هم با نادیده گرفتن معترضان آنها را «آنارشیست»هایی خوانده که باعث ناآرامیهای مرگبار شدهاند. ترامپ همچنین از شهردار مینیاپولیس خواسته تا با قدرت بیشتری با معترضان مقابله کند.در این میان اما جو بایدن فرصت را غنیمت شمرده تا برای خود در انتخابات پیشرو، کسب رأی کند. او رفتار معترضان را در برابر خشونتهای پلیس، «درست و ضروری» خوانده است. از سوی دیگر، میشل اوباما، همسر رئیس جمهوری سابق آمریکا نیز در یک پست اینستاگرامی با انتقاد از کشته شدن جورج فلوید نوشت، به دلیل یکسری تراژدیهای اخیر علیه جامعه سیاهپوست آمریکا ناراحت است: «نژاد و نژادپرستی حقیقتی است که بسیاری از ما فقط یاد گرفتیم با آن روبهرو شویم... باید صادقانه رفتار کنیم و این کار ناخوشایند (نژادپرستی) را ریشهکن کنیم.»
پربازدیدترینهای روزنامه ها