روزنامه آرمان ملی
1399/03/13
آتشخائیز با فداکاری مردم بومی خاموش شد
مسعود منصور، رئيس سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري با اشاره به اينکه در طول هفته گذشته 110 فقره آتشسوزي در استانهاي جنوبي و زاگرسي بهخصوص استانهاي بوشهر، کهگيلويه و بويراحمد، خوزستان، هرمزگان و استان فارس به وقوع پيوسته اعلام کرد: «در شش مورد از حريقها در استانهاي کهگيلويه و بويراحمد (منطقه گچساران)، خوزستان (منطقه بهبهان) و بوشهر (منطقه دشتستان) به علت صعبالعبور بودن و وزش باد شديد امکان اطفا از طريق زميني ميسر نبود و لازم است بنابر هماهنگيها و تفاهمنامه منعقد شده، با اعلام اين سازمان در سريعترين زمان ممکن، بالگرد براي اطفا اعزام شود.» در چند روز گذشته بسياري از مسئولان منابع طبيعي و محيط زيست استانهايي که درگير آتشسوزي بودند، ملتمسانه از سازمانها و وزارتخانههايي که بالگرد در اختيار داشتند، تقاضاي کمک ميکردند. مسئولان دو استان خوزستان و کهگيلويه و بويراحمد بارها تأکيد کردند که براي مهار آتش نياز به بالگرد آبپاش دارند. محمد دهقان (از نيروهاي محلي اطفا در آتشسوزيهاي اخير) به ايسنا گفته است: «اگر تجهيزات و تعداد افراد بيشتر بود آتشسوزيها در روز اول يا دوم خاموش ميشدند. در برخي مناطق به دليل صعبالعبور بودن نياز به بالگرد است و در برخي ديگر از مناطق نياز به خودرو يا موتورسيکلتهاي مخصوص اما اين امکانات فراهم نبود و مردم با هرچه در دسترس داشتند به ميدان مقابله با آتش ميآمدند». در همين ارتباط محمدباقر محمدي، معاون عمليات سازمان امداد و نجات جمعيت هلال احمر نظر ديگري دارد و ميگويد: «سه بالگرد به طور مداوم در اين مناطق در حال امدادرساني هستند. تاکنون بالگردهاي ما 33 پرواز در استانهاي بوشهر، خوزستان، لرستان و کهگيلويه و بويراحمد انجام دادهاند که فعاليت در منطقه خائيز استان کهگيلويه و بويراحمد ادامه دارد». با اين حال سيداسدا... هاشمي، مديرکل محيط زيست استان کهگيلويه و بويراحمد در تاريخ 10 خرداد با ابراز گلايه از منابع طبيعي بهبهان، گفته بود: «بدون بالگردهاي آبپاش امکان مهار آتشسوزي خائيز وجود ندارد.» درباره علت اين آتشسوزي نيز مانند آتشسوزيهاي ديگر در کشور ما، عوامل انساني مقصر اصلي بودند. طبق اعلام جمشيد محبتخاني فرمانده يگان حفاظت سازمان محيط زيست: دو عشيره خارج از منطقه حفاظت شده بر اثر اختلاف، زمين کشاورزي يکديگر را آتش ميزنند و آتش به منطقه حفاظت شده سرايت ميکند؛ عوامل آتشسوزي شناسايي شدهاند و به زودي تحويل دستگاه قضائي ميشوند.نابودي جنگلها؟ اتفاق مهمي رخ نداده!
در اين رابطه يک کارشناس ارشد محيط زيست به «آرمان ملي» ميگويد: متاسفانه عملکرد برخي نشان داده که به منابع طبيعي و جنگلها اهميت چنداني نمي دهند. لازم بود که در همان اولين روزهاي آتشسوزي نهادهايي که منابع و امکانات کافي در اختيار دارند، در اين راه زودتر پيشگام ميشدند و اگر احيانا نسبت به بعضي موارد دلخوريهايي هم وجود ميداشت، موقتا از آن صرف نظر ميکردند. اسماعيل کهرم در ادامه خاطرنشان ميکند: هر ساله حدود 30 ميليارد تومان بودجه براي اينگونه مسائل تصويب ميشود، اما دقيقا روشن نيست که اين بودجه چگونه هزينه ميشود و متاسفانه شاهديم که وقتي آتشسوزي رخ ميدهد، مردم بومي با دست خالي به جنگ با آتش ميروند. در تاريخ هفتم مهرماه سال 96، در حوزه معاونت علمي رياست جمهوري يک فروند هواپيما را به يک هواپيماي آبپاش با امکان ذخيره 1200 ليتر آب براي اطفاي حريق تبديل کردند و خبر و گزارش از آن تهيه و منتشر شد، اما سوال اين است که سرنوشت آن هواپيما چه شد؟ از سوي ديگر مگر قرار نيست همه نهادها از مال و جان مردم دفاع کند؟ چه دشمني بزرگتر از آتش وجود دارد که به آساني و به سرعت باعث نابودي سرمايه ملي ميشود. اگر جنگلها و منابع طبيعي براي همه مسئولان ارزشمند بودند، مديراني انتخاب ميشدند که در اين موارد از صلاحيت بيشتري برخوردار بودند. سالها پيش وقتي 400 هکتار جنگل در منطقه جهاننماي استان گلستان خاکستر شد، مديرکل سازمان جنگلها و مراتع اعلام کرد که بهزودي اين 400 هکتار جايگزين ميشود و اتفاق مهمي رخ نداده است! وقتي يک مدير در مورد چنين فاجعه بزرگي با اين لحن صحبت ميکند، چه انتظاري ميتوان داشت؟ بايد در راس سازمانها افرادي قرار بگيرند که با سوختن يک درخت، گريه کنند و به دنبال خاموش کردن سريع آن باشد. الان فصل زاد و ولد حيوانات و پرندگان است و لانههاي آنها در خائيز پر از جوجه و توله است اما متاسفانه بسياري حيوان بيگناه در آتش اهمالکاري ما سوختند و کسي به فکر آنها نبود. دوشنبه شب و بعد از پنج روز آتشسوزي جلسهاي در سطح بالا برگزار شده که براي آتشسوزي چه کاري بايد انجام دهيم؟ سوال من اين است که آيا مقداري دير نيست؟ وي در مورد خسارت احتمالي به مناطق حفاظت شده خائيز ميگويد: در آتش با درجه حرارت 700 درجه سانتيگراد هيچ موجودي زنده و هيچ گياهي باقي نخواهد ماند. سازمان ملل قيمت يک درخت 40 ساله را 10 هزار دلار اعلام کرده است و اين ارزشگذاري به دليل ميزان اکسيژن، ارزش چوب، ميوه، حفظ خاک و آبي است که آن درخت از آسمان جذب و به سفرههاي آب زيرزميني ميرساند، و توسط متخصصين صورت گرفته است. با توجه به چنين موضوعاتي است که ميبينيم هيچوقت نميتوان به عمق چنين فاجعههاي آتشسوزي پي برد.
12 هکتار در آتش سوخت!
اما احد جمالي، معاون سياسي استاندار کهگيلويه و بويراحمد، نظر متفاوتي دارد و در اين رابطه به «آرمان ملي» ميگويد: اين آتش سوزي که در کوه خائيز (که به عروس زاگرس شهرت دارد)، از ناحيه شهرستان بهبهان در استان خوزستان به استان ما سرايت کرد، چون آنها نتوانسته بودند آتش را مهار کنند. از زمان ورود آتش به منطقه، شخص استاندار، فرمانداران و دستگاههاي مختلف همچون منابع طبيعي، هلال احمر و بچههاي سپاه و بسيج وارد عمل شدند و صحنهها همانند عمليات در جبهه بود. مردم بومي پاي کار آمدند و چون هليکوپترهاي آبپاش بايد از تهران ميآمد و تا رسيدن آن به منطقه آتش پيشروي داشت. ما يک فروند هليکوپتر که متعلق به صنعت نفت گچساران بود را تحت اختيار داشتيم و با وجود اينکه کوچک بود، اما کمک بزرگي به ما ميکرد. وي در ادامه ميافزايد: خوشبختانه آتش خاموش شده و نيروهاي منابع طبيعي بايد 48 ساعت در منطقه پايش داشته باشند تا اگر تکه چوبي نيم سوز است، دوباره شعلهور نشود. با وجود اينکه شبکههاي مجازي اعلام کردند که بيش از 250 هکتار در کوه خائيز نابود شده، اما اعلام ميکنم شايد 10 تا 12 هکتار بيشتر نسوخته باشد و اينها جوسازي رسانهاي است. البته يک درخت هم براي ما ارزشمند است، اما حجم واقعي ناحيهاي که در آتش سوخت همين مقدار است. حتي يک گونه جانوري هم از بين نرفته ، چون آتش را از سمت سد مارون برش زديم که به گونههاي جانوري که در آن منطقه مستقر هستند، نرسد. جمالي در مورد اظهارات چند روز گذشتهاش نسبت به مديرکل بحران استانداري که گفته بود: اين مديرکل بحران را بگيريد، پرتش کنيد، بيرون، طرف فقط دلش خوش است که مديرکل بحران است، گفت: وقتي مديري در زمان بحران تلفن همراهاش خاموش است و پاسخ تماس استاندار را نمي دهد، چه کفارهاي به آن بدهکار هستيم.
سایر اخبار این روزنامه
شهرهای آمریکا سراسر در اعتراض
اصلاحطلبان با چهرههاي جدید به ١٤٠٠بيايند
توزيع سهام عدالت رونق بورس را افزايش ميدهد
دليل بازگشت جنگهاي نيابتي به عراق
آتشخائیز با فداکاری مردم بومی خاموش شد
٣هزار نفر ابتلا به كرونا در يك روز
مجلس يازدهم به حاشيه نرود
آمریکا از درید اسکات تا جورج فلوید!
امام خمینی مظهر ایستادگی و مقاومت