روزنامه جوان
1399/03/18
حباب ۷ میلیونی جناب خودرو!
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: بی شک ۷ میلیون نفری که در طرح قرعه کشی برای ۲۵ هزار خودرو جزو برندگان نبودند، مجدد یاد بخت برگشته خود در قرعهکشیهای برنده نشده زندگی میافتند و از اینکه چرا در زمان ثبت نام خودروی قرعه کشی شانس دیگری به بخت خود دادند تا یکبار دیگر خود را بیازمایند پشیمان هستند و نمیتوان از تأثیر روانی آن غافل بود، اما خود کرده را تدبیر نیست و باید پذیرفت در بخت آزمایی فروش خودرو میلیونها نفر پیاده ماندند و به تماشای چند هزار نفر سواره نشستند!دوقلوهای خودروساز که تا چندی پیش به دلیل زیانهای انباشته چند ده هزار میلیارد تومانی در صورتهای مالی خود در مرز ورشکستگی قرار داشتند، به مدد افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها از این وضعیت خارج شدند تا هم سهامشان در بازار سرمایه جهش کند و هم اینکه با برگزاری طرح قرعهکشی برای ۲۵ هزار خودرو صف میلیونی به راه بیندازندکه خروجی آن عده معدودی برنده و عدهکثیری بازنده بودند.
البته ادعا شد که بخشی از صف ثبتنام خودرو متعلق به دلالان بوده است که این نیز برای خود یک آسیب است، زیرا به نظر میرسد دلالان و سفته بازان آنقدر قدرت گرفتهاند که پای ثابت تقاضا برای هر کالایی هستند تا آن کالا را با سودی به مراتب بیشتر از سود تولیدکننده به متقاضیان عرضه کنند.
روز گذشته در این مرحله از فروش محصولات ایران خودرو ۴ میلیون و ۳۶۰ هزار و ۱۵۳ نفر شرکت کرده بودند که در نهایت به ۱۵ هزار نفر از آنها محصولات این گروه خودروسازی عرضه شد و امروز نیز قرار است میان یک میلیون و اندی متقاضی ۱۰ هزار محصول گروه خودروسازی سایپا قرعهکشی شود.
خودرو سازان که از دیدن صفهای میلیونی تعداد اندکی خودروی قرعه کشی حیرت زده شده اند، طرحهای دیگری برای پیش فروش خودروی قرعه کشی دارند، ولی با این شرط که بعد از پیروزی در قرعه کشی نیمی از بهای خودرو را اخذ میکنند و خودرو را یکسال بعد تحویل میدهند و در این میان هیچ سود مشارکتی هم برای متقاضی در نظر نمیگیرند!
چه پیامی به جهان میدهیم؟!
با تشکیل صفهای میلیونی برای خرید خودرو عملاً به خودرو سازان جهانی این پیام را میدهیم که خودروساز داخلی فارغ از مقوله کیفیت حتی توان تولید خودرو به اندازه نیاز بازار داخلی ندارد. البته اگر مدیران شرکت پژو روز گذشته در جریان قرعهکشی قرار گرفته باشند و دیده باشند که برای خودروی پژو تولیدی سال ۱۹۸۷ هنوز صف ۶۰۰ هزار نفری در ایران وجود دارد، متوجه میشوند که در آینده باید در قراردادهای محرمانه با خودروسازی کشور امتیازات بیشتری اخذ کنند!
رواج عادت بد
عادت دادن مردم برای ایستادن در صف تهیه کالا به شرط پیروزی در قرعهکشی شاید در هیچ یک از اقتصادهای دنیا رواج نداشته باشد. در همه دنیا قیمت کالا در بازار مشخص است و اینگونه نیست که برای یک کالا چندین قیمت با عناوین قیمت در کارخانه، قیمت در حاشیه بازار، قیمت در بازار ومانند آن وجود داشته باشد وتازه فروشنده به متقاضی بگوید بخر که اگر نخری همانند گذشته که در خرید تعلل کردی باید فردا گرانتر بخری!
قیمت کالا در اغلب کشورهای دنیا متعادل و تورم و گرانی نیز در عمده کشورهای دنیا کنترل شده است، از این رو نه از ناحیه خلق شبانه روزی پول، قدرت خرید دارندگان نقدینگی پیوسته کاهش مییابد که مردم به دنبال تبدیل پول به کالا باشند و نه اینکه قیمتها آنقدر نوسان دارد که متقاضیان مصرفی و سرمایهای برای تهیه کالا حتی حاضر باشند صفهای میلیونی برای عرضه تعداد محدودی خودرو تشکیل دهند.