ادامه بازگشایی‌ها با تصمیمات تازه ستاد کرونا

سرویس جامعه جوان آنلاین: الزام به چرخش چرخ‌های اقتصاد کشور از یک‌سو و اپیدمی ویروس ناشناخته‌ای که هر روز ابعاد تازه‌ای از آن کشف می‌شود و تاکنون هیچ داروی مشخص یا واکسنی برای رام کردن آن ساخته نشده‌است، از سوی دیگر، دوگانه‌ای را در کشور به‌وجود آورده که ناگزیریم آن را مدیریت کنیم. راهکار رئیس‌جمهور برای مدیریت دوگانه متناقض چرخش چرخ‌های اقتصادی و بازگشایی‌ها و با نگرانی از شیوع بیشتر کووید ۱۹، این است که با رعایت دستور‌العمل‌های بهداشتی و ادامه تلاش برای مقابله با کرونا کسب و کار‌ها هم برقرار شود. وی در عین حال به مردم قول داد روزانه یک خدمت جدید به آن‌ها ارائه شود و فعالیت حمایتی دولت تا پایان سال ادامه خواهد یافت.
کرونا همچنان با قوت و قدرت به بیماری‌زایی خود ادامه می‌دهد و هر روز تعداد بیشتری از افراد را با خود درگیر می‌کند. روز گذشته با شناسایی ۲ هزارو۲۶۹ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۱۶۹ هزار و ۴۲۵ نفر رسید.
از این تعداد۸ هزارو ۲۰۹ نفر جان خود را از دست داده‌اند و ۱۳۲ هزار و ۳۸ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، وضعیت استان خوزستان همچنان قرمز است و استان‌های هرمزگان و کرمانشاه نیز در وضعیت هشدار قرار دارند. در عین حال در ۲۴ ساعت گذشته، ۱۵ استان فاقد فوتی و شش استان فقط یک مورد فوتی بر اثر کووید ۱۹ داشته‌اند. با تمام این‌ها و به‌رغم روند افزایشی بیماران در روز‌های اخیر حسین عرفانی، رئیس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت معتقد است: «موجی که در حال حاضر در حوزه همه‌گیری کووید ۱۹ در کشور وجود دارد، موج اول بیماری است و هنوز این موج را پشت سر نگذاشتیم که بخواهد موج دومی اتفاق بیفتد.»
احتمال تقریباً صفر کشف واکسن کرونا تا پایان سال


بنا به تأکید رئیس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت احتمال دستیابی به واکسن کرونا در سال جاری نزدیک صفر است و از سوی دیگر هیچ نشانه‌ای مبنی بر ضعیف‌تر شدن ویروس کرونا وجود ندارد.
عرفانی معتقد است عادی‌سازی شرایط و شروع مجدد فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی مقداری سریع انجام شد و شاید اثرات ناشی از این قدم‌ها از نظر کارشناسی به‌صورت کامل مورد بررسی قرار نگرفت. وی تأکید می‌کند: «حال وقتی متوجه می‌شویم که احتمال شکستن یخ زیر پایمان وجود دارد یا باید تغییر جهت دهیم یا اینکه دو، سه قدم به عقب بازگردیم تا یخ زیر پایمان نشکند و در ورطه بیماری غوطه‌ور نشویم. باید بحث همه‌گیری را جدی بگیریم.».
اما سخنان رئیس‌جمهور در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا از عقبگرد برای جبران شتابزدگی در عادی‌سازی شرایط و شروع مجدد فعالیت‌های اقتصادی اجتماعی حکایت نداشت.
سقف و خط قرمز در مبارزه با بیماری کرونا
حجت‌الاسلام روحانی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با تأکید بر اینکه کسب و کار‌ها و اقتصاد کشور همزمان با روند مبارزه با ویروس کرونا، باید فعال باشند و راه دومی نداریم، گفت: «سقف و خط قرمز ما در مبارزه با بیماری کرونا، توان کشور برای حفظ سلامت و امور درمانی است و اپیدمی باید همیشه زیر این خط قرمز و توان بخش سلامت کشور باشد.»
رئیس‌جمهور با بیان اینکه اپیدمی کرونا طولانی خواهد بود و نمی‌دانیم پایان آن چه تاریخی است، بر رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی تأکید کرد.
روحانی همچنین از تداوم ارائه بسته‌های حمایتی به اقشار نیازمند تا پایان سال خبر داد. به گفته وی تأمین نیازمندی‌های بخش بهداشت و درمان برای مبارزه با کرونا، ارائه خدمات ضروری به جامعه، تأمین کالا‌های ضروری و اساسی و ارائه بسته‌های حمایتی به اقشار نیازمند، چهار وظیفه مهم دولت است که در روند انجام همه این وظایف، وضعیت به خوبی پیش می‌رود.
رئیس‌جمهور ضمن تأکید بر ارائه روزانه یک خدمت جدید به مردم اعلام کرد: «تا پایان سال ۹ سد بزرگ ملی در کشور افتتاح و ۱۸ نیروگاه برق به بهره‌برداری خواهد رسید.»
وی به مردم اطمینان داد روند حمایت‌ها تا زمانی که کرونا وجود داشته‌باشد، ادامه خواهد داشت.
رئیس‌جمهور با اشاره به فعالیت‌های علمی و تحقیقاتی و کارآزمایی‌های بالینی از تلاش بخش بهداشت و درمان در مقابله با کرونا و تلاش‌های دستگاه‌های ذیربط برای تجهیز بیمارستان‌ها و مراکز درمانی خبر داد. بنا به تأکید وی در حال حاضر یک هزار سی‌تی‌اسکن در مراکز درمانی کشور تجهیز شده و ۴۰ سی‌تی‌اسکن جدید نیز برای بیمارستان‌ها آماده شده‌است.
پایان نا مشخص کرونا
روحانی با اشاره به طولانی بودن این اپیدمی افزود: «تا زمانی که بتوانیم به واکسن مورد تأیید دسترسی پیدا کنیم، پایان مشخصی برای کرونا وجود ندارد و تمامی دستورالعمل‌های بهداشتی باید برای مدتی طولانی از سوی همه مراعات شود و این اعم از شستن دست و استفاده از ماسک در همه مکان‌ها و برای مدت طولانی خواهد بود.»
وی همچنین از مردم خواست تا مدت زیادی از برگزاری اجتماعات مانند عروسی، عزا و تجمع‌های طایفه‌ای و قبیله‌ای خودداری کنند و این روند تا زمانی که بخش بهداشت و درمان کشور تأیید کند، ادامه داشته باشد. این مراقبت‌ها باید مبنای جامعه و فعالیت اجتماعی باشد و برای چند ماه و حداقل تا پایان سال ادامه داشته‌باشد.
روحانی ضمن بیان اینکه نباید به واسطه امید کاذبی که مبنای علمی ندارد و محققان آن را تأیید نمی‌کنند برنامه‌ریزی و اقدام کنیم، تأکید کرد:
«در جامعه چاره‌ای جز ادامه فعالیت کسب و کار‌ها و تولید و انجام رفت و آمد مردم در حد نیاز جامعه و همزمان مبارزه با ویروس کرونا نداریم.»
از نگاه رئیس‌جمهور باید فعالیت‌های مرتبط با زندگی و کسب و کار و مسائل فرهنگی مردم مانند برگزاری نماز جماعت و عبادت و دعا در مساجد، با رعایت مسائل بهداشتی انجام شود.
وی با اشاره به رعایت بهداشت فردی و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و فیزیکی در جامعه، بر استفاده از ماسک تأکید کرد.
به گفته روحانی برای انجام فعالیت‌های اجتماعی باید در وهله نخست از فضای مجازی استفاده کرد و اولویت دوم فضای حقیقی باشدو همه بخش‌ها باید شرایط را برای دریافت خدمات از طریق این فضا برای مردم فراهم کنند.
روحانی با تأکید بر اینکه باید با اضطراب و شایعه‌پراکنی در جامعه مبارزه کنیم و بی‌خود مسائل را بزرگ جلوه ندهیم، گفت: «توان کشور برای انجام امور درمانی به عنوان سقف فعالیت‌ها در کشور به شمار می‌رود که این شامل امکانات بیمارستانی اعم از دستگاه تشخیص، تخت‌های آی. سی. یو، دستگاه ونتیلاتور می‌شود.»
ادامه روند بازگشایی‌ها
رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه وزارت بهداشت فعالیت‌های خود را وارد فاز سوم و تمرکز بر بخش‌های آسیب‌پذیر جامعه کرده است، اظهار داشت: «افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای یا مسن نیازمند مراقبت‌های بیشتری هستند و در حقیقت این کار مهم و اصولی فاز سوم غربالگری در کشور به شمار می‌رود.»
روحانی با تأکید و تشریح مصوبات جلسه امروز ستاد ملی مقابله با کرونا از برگزاری نماز جمعه در مناطق زرد علاوه بر مناطق سفید از ابتدای تیر ماه خبر داد. به گفته وی بناست تا مهد‌های کودک، کلاس‌های قرآن و آموزشگاه‌ها مانند آموزشگاه زبان نیز از ۲۴ خرداد با رعایت تمامی دستورالعمل‌ها فعالیت خود را آغاز کند. همچنین تور‌های مسافرتی داخلی هم از ۲۴ خرداد می‌توانند فعالیت خود را شروع کنند.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه سینما‌ها و کنسرت‌ها هم به شرط حضور ۵۰ درصد ظرفیت سالن‌ها و رعایت کامل پروتکل‌ها می‌توانند از ابتدای تیر ماه فعالیت خود را آغاز کنند، گفت: «مراسم‌ها در فضای باز آرامستان‌ها هم می‌تواند با توافق بخش‌های ذیربط بر چگونگی برگزاری و چارچوب‌ها آغاز شود.»