اعلام ۱۰ شرط برای واردات با کارت های بازرگانی


گروه صنعت و تجارت: بخشنامه جدیدی برای اعلام شرایط جدید واردات توسط دارندگان کارت بازرگانی از سوی مدیرکل دفتر مقررات واردات و صادرات وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شده است. این دستورالعمل ۱۰ شرط را براساس اعتبار دارندگان کارتهای بازرگانی عنوان کرده است. آنطور که خبرگزاریها گزارش دادهاند سعید عباسپور، مدیرکل دفتر مقررات واردات و صادرات وزارت صمت در نامهای به روسای سازمانهای بازرگانی ۳۱ استان و جنوب کرمان جزئیات بخشنامه جدید را تشریح کرده است. پیش از این در بخشنامهای که در هفته ابتدایی خردادماه سال جاری ابلاغ شده بود، معافیتهای واردات از طریق کارت بازرگانی، کنترل سابقه واردات برای واحدهای تولیدی با تغییراتی همراه بود.

آن زمان براساس بخشنامه دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شده بود که متقاضیان فاقد سابقه واردات تا سقف ۵۰۰ هزار دلار در حیطه سه رشته فعالیت خود از بررسی و کنترل سابقه معاف خواهند بود. همچنین واحدهای تولیدی دارای پروانه بهره برداری صرفاً برای تأمین نیاز تولیدی خود با تشخیص رییس سازمان از بررسی و کنترل سابقه معاف هستند. خارج از نیاز واحد تولیدی خود ملاک عمل میانگین سابقه واردات سالهای ۹۷ و ۹۸ مطابق با دو رشته فعالیت اولویت اول و دوم و سوم کارت بازرگانی خواهد بود. طبق دستورالعمل پیشین ابلاغی ملاک عمل واحدهای بازرگانی تا سقف میانگین واردات دو سال اخیر بوده است. همچنین ابتدای خردادماه اعلام شده بود که دستگاههای اجرایی و پیمانکاران طرف قرارداد از بررسی و کنترل سابقه معاف خواهند بود.

١٠ شرط جدید واردات با کارت بازرگانی

حالا و براساس آخرین دستورالعمل ابلاغ شده به نظر میرسد که جزئیات بیشتری برای انجام واردات توسط دارندگان کارتهای بازرگانی لحاظ گردیده است، شروطی که مهمترین آنها اعتبار دارندگان کارت بازرگانی است. مدیرکل دفتر مقررات واردات و صادرات وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامهای به روسای سازمانهای بازرگانی ۳۱ استان و جنوب کرمان جزئیات بخشنامه جدید را اعلام کرده است. بر این اساس در بند اول بخشنامه مذکور آمده است: متقاضیان فاقد سابقه واردات تا سقف ۵۰۰ هزار دلار در حیطه سه رشته فعالیت خود، از بررسی و کنترل سابقه معاف هستند. بند دوم عنوان این دستورالعمل اعلام میکند: واحدهای تولیدی دارای پروانه بهره برداری از مراجع قانونی ذیربط صرفاً برای تأمین نیاز تولیدی خود با تشخیص رئیس سازمان، از بررسی و کنترل سابقه معاف هستند. براساس بند سوم این بخشنامه، ملاک عمل واردات برای واحدهای بازرگانی تا سقف میانگین واردات سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ (دوسال اخیر) خواهد بود. همچنین در بند چهارم این نامه آمده است: دستگاههای اجرایی و پیمانکاران طرف قرارداد با دستگاههای اجرایی پس از تأیید دفتر تخصصی ذیربط، از بررسی و کنترل سابقه معاف هستند. آنطور که به نظر میرسد چهار بند ابتدایی دستورالعمل جدید مدیرکل مقررات واردات و صادرات وزارت صمت در واقع تکرار شرایطی است که پیش از این و در ابتدای خردادماه سال جاری در رسانهها منتشر شده بود. بند پنجم این دستورالعمل به معافیت بررسی و کنترل سابقه واحدهای تولیدی مستقر در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، برای محصولات تولید شده آنها که دارای جدول ارزش افزوده باشد، اشاره دارد. همچنین بند ششم، کالاهای موجود در گمرک (دارای قبض انبار) که ارز آنها تائید شده باشد را از بررسی و کنترل سابقه معاف کرده است. کالاهای اولویت دار فهرست بسته تشویقی نیز براساس بند هفتم، در صورت تأمین ارز از محل صادرات از بررسی و کنترل سابقه معاف میشوند. در بند هشتم نامه مدیرکل مقررات واردات و صادرات وزارت صمت آمده است: واردات موبایل، انواع کاغذ چاپ، تحریر، آل دبلیو سی و باطله، مقطوعات چوبی، لاستیک سواری، لوازم و قطعات یدکی خودرو و لوازم خانگی طبق ردیف تعرفههای اعلامی از بررسی و کنترل سابقه معاف هستند. همچنین بند نهم این دستورالعمل عنوان میکند: در صورت تغییر تعرفه یک کالای مشخص طی سالهای مختلف، سابقه واردات تعرفههای قبلی با ارائه نامه از دفتر تعیین تعرفه گمرک مبنی بر یکسان بودن کالا برای تعرفه جدید قابل محاسبه است.

انجام سطح بندی برای کارتهای بازرگانی

در همین حال عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی ایران، از سطح بندی کارتهای بازرگانی صادرکنندگان خبر داد و گفت: این تصمیم به زودی ابلاغ و ظرف حدود یک ماه آینده اجرایی خواهد شد. کیوان کاشفی در گفتگو با ایرنا ادامه داد: در قالب این تصمیم، برای کسانی که بار اول کارت بازرگانی صادرات دریافت میکنند سقف صادرات ۵۰۰ هزار دلار در سال، برای سال دوم سقف یک میلیون دلار، سال سوم ۲ میلیون دلار و سال سوم به بعد بدون سقف در نظر گرفته شده است. به گفته رییس اتاق بازرگانی کرمانشاه، شرکتهای تولیدی و کارخانهها که از بخشهای مختلف مجوز فعالیت دارند مشمول این طرح نیستند و میتوانند صادرات خود را به هر میزان و بدون سطح انجام دهند. کاشفی با اشاره به اینکه سطح بندی برای واردات کالاها در ۲ سال گذشته اجرا شده بود، یادآور شد: اکنون نیز بنا داریم این کار را برای صادرات کالاها و باهدف جلوگیری از ایجاد رانت و فساد انجام دهیم. وی خاطرنشان کرد: در گذشته که سطح بندی وجود نداشت ممکن بود برخی افراد واردات و صادرات سنگینی طی یکسال انجام دهند و بعد دیگر در دسترس نباشند که با این روند امکان دریافت حقوق دولتی از آنها میسر نمیشد. عضو هیات رییس اتاق ایران با بیان اینکه سطح بندی صادرات امکان نظارت بیشتر بر بازگشت ارز به کشور را نیز فراهم میکند، عنوان کرد: در شرایط کنونی که کشور نیازمند بازگشت ارز حاصل از صادرات است باید دقت عمل بیشتری در این زمینه داشته باشیم.

به گفته کاشفی، با اجرای سطح بندی کارتهای بازرگانی برای صادرات، زمانی که از شیوه فعالیت یک صادرکننده و نظم وی در بازگرداندن ارز برای چند سال اطمینان حاصل شد، سقف صادراتی برداشته میشود. پیش از این و در روزهای پایانی اردیبهشت ماه سال جاری بود که حمید زادبوم، رئیس کل سازمان توسعه تجارت اعلام کرد: کارت بازرگانی فعالان صادراتی که به تعهدات قانونی خود از جمله تعهد ارزی عمل نکنند، تعلیق یا ابطال خواهد شد.