قیمت های نجومی در بازار لوازم خانگی


گروه اصناف و کشاورزی: با وجود اینکه هنوز مجوز افزایش قیمت لوازم خانگی از سوی سازمان حمایت صادر نشده، فروشندگان این بخش میگویند که شرکتهای تولیدی در سال جاری حداقل سه بار برای مدت چهار تا پنج روز فروش خود را متوقف کردند و بعد از آن هر بار بین ۵ تا ۱۰ درصد قیمت خود را افزایش دادند، به طوری که در حال حاضر قیمت کالاهای ایرانی در این بازار ۲۵ تا ۳۰ درصد گران شده است.

به گزارش روزنامه تجارت به نقل از ایسنا، در روزهای اخیر افزایش قیمت لوازم خانگی خبرساز شده و پیش از این هم کیوان گردان - مدیرکل لوازم خانگی وزارت صنعت،معدن و تجارت (صمت) اعلام کرد که سازمان حمایت در سال ۱۳۹۹ هیچگونه افزایش قیمتی را مصوب نکرده است؛ بنابراین افزایش قیمتها مورد تأیید وزارت صمت نیز نیست و فرایند قیمتگذاری رسمی در روزهای آینده تعیین تکلیف خواهد شد.

گزارش حاکی از ان است که کالاهای ایرانی تا حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد و کالاهای خارجی که عمدتا به صورت قاچاق وارد شدند تا ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است.



دلیل گرانی لوازم خانگی در بازار

رییس اتحادیه فروشندگان لوازمخانگی در اردیبهشتماه، به افزایش حدود ۲۵ درصدی قیمت لوازمخانگی در بازار اشاره کرده بود. البته وی عنوان کرده است؛ ما طرفدار افزایش قیمتها براساس مصوبات قانونی و شرایط عمومی نرخ تورم هستیم، زیرا در شرایط فعلی برای تولیدکننده باید تولید صرفه داشته باشد. از سوی دیگر، از سازمان حمایت نیز میخواهیم تمامی قیمتها را در سامانه ۱۲۴ ثبت کند تا مردم و فروشندگان نیز بتوانند با قیمتهای مصوب تولیدات را به فروش برسانند. به اعتقاد میری، مشکلی که وجود دارد، گرانی بیش از اندازه برخی لوازمخانگی است؛ به طوری که قبل از عید ماشین ظرفشویی آلمانی ۸ میلیون تومان بود، اما در حال حاضر برند ایرانی این کالا ۱۲ میلیون تومان شده است. نیاز است سازمان حمایت به این موضوع ورود کند تا بتوان قیمتها را کنترل کرد. به گفته وی، در نظر داریم برندهای ایرانی را سر و سامان دهیم و به فروشندگان لوازمخانگی فرصت دادهایم تا ۲۰ خرداد قیمت محصولات خود را وارد سامانه ۱۲۴ کنند تا قیمتها به یک ثبات نسبی برسد. همچنین عباسهاشمی، دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی نیز معتقد است: برخلاف افزایش بالای ۱۰۰ درصدی مواد اولیه داخلی و تاخیر دو سه ماهه بانک مرکزی در تخصیص ارز، تورم، افزایش دستمزدها واحدهای تولیدی در زمینه تولید به مشکل خوردهاند. وی افزود: تاکنون از طرف انجمن درخواستی برای افزایش قیمت لوازمخانگی ارائه نشده است و اسناد نشان میدهد با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه، شاید حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد افزایش قیمت داشته باشیم اما افزایش قیمت به طور رسمی نداشتهایم. پیشبینی میشود با توجه به کمبود مواد اولیه کمبود کالا نیز در ماههای آینده داشته باشیم.

هاشمی تاکید کرده است: با توجه به تورم ۴۲ درصدی و دوبرابر شدن ارز، نمیتوان از تولیدکننده انتظار داشت قیمتها را ثابت نگه دارد. بخش بزرگی از تولیدکنندگان به دلیل عدم دسترسی مواد اولیه در بورس، مواد اولیه را از بازار آزاد تهیه میکنند. برنامهریزی شش ماهه برای واحد تولیدی در این شرایط غیرممکن است. پیشنهاد انجمن این است که اموری که قابل تفویض به بخش خصوصی است انجام شود و وزارت صمت برونسپاری و اعتماد به بخش خصوصی را داشته باشد تا به جهش تولید مد نظر برسیم.

در این میان، حسن حسنی سفیدآبیفراهانی، رییس اتحادیه فروشندگان لوازمخانگی فلزی (آشپزخانه) در خصوص علت افزایش قیمت لوازمخانگی فلزی، گفته است: به دو علت لوازمخانگی افزایش قیمت داشته که اصلیترین دلیل آن، گرانی مواد اولیه آن است. به گفته وی، از دیگر علتهای گرانی لوازمخانگی، کاهش قاچاق است؛ چراکه قاچاق به شدت کاهش یافته و همین امر باعث گرانی نجومی لوازمخانگی میشود. وی افزوده است: در حال حاضر تقریبا میتوان گفت ۲۰ درصد لوازمخانگی افزایش یافته است.

هم اکنون بیشترین مواد اولیه برای تولید لوازمخانگی در داخل کشور تولید میشود و مقدار کمی واردات داریم. به طور مثال، تمام قطعات جاروبرقی در داخل کشور تولید میشود، اما موتور آن وارد میشود. واردات رسمی لوازمخانگی بیش از ۲ سال است که ممنوع شده و اگر برندی خارجی در بازار است، قاچاق به شمار میرود.

وضعیت تولید و واردات لوازمخانگی در کشور

در این میان، آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت صمت حاکی از افزایش تولید انواع لوازمخانگی بزرگ است؛ به طوریکه تولید ماشین لباسشویی با ۳۲ درصد افزایش به ۷۳۲ هزار و ۲۰۰ دستگاه، یخچال و فریزر با ۷.۸ درصد افزایش به بیش از یک میلیون و ۱۶۸ هزار دستگاه، تلویزیون و کولر آبی هم با ۶.۳ درصد افزایش به ترتیب به ۸۲۵ هزار و ۴۰۰ و ۹۰۴ هزار و ۹۰۰ دستگاه رسیده است.

همچنین طبق اعلام معاون امور صنایع وزارت صمت، به طور کلی تولید لوازمخانگی در سال گذشته ۱۳ درصد افزایش داشته و امسال برای صادرات ۱۶۰ میلیون دلاری در این بخش نیز برنامهریزی شده است.

همچنین براساس گزارش وزارت صمت، در حوزه لوازمخانگی بیش از ۵۰۰ واحد تولیدی فعال است که ۳۳ واحد آن در حوزه یخچال و فریزر، ۱۹ واحد در حوزه ماشین لباسشویی، ۳۶ واحد در تولید کولر آبی و هشت واحد تولید تلویزیون و بیش از ۹۰ واحد تولید وسایل گازسوز و مابقی در سایر تولید کالاها فعالیت میکنند.

از طرف دیگر، واردات کالاهای این بخش هم از سال ۱۳۹۷ و در پی محدودیتهای ارزی ممنوع شد و در سال گذشته افزایش قاچاق کالا در پی ممنوعیت واردات و افزایش چشمگیر قیمتها باعث شد که بالاخره آییننامه اجرایی شناسههای کالا و رهگیری کالا در بخش لوازمخانگی اجرا شود. در این راستا از ۱۵ دی ماه سال گذشته اعلام شد که اگر گروههای کالایی تعیین شده در بخش لوازمخانگی در سطح بازار دارای شناسه کالا نباشند، قاچاق تلقی میشوند. تاکنون برآوردی از میزان کالای قاچاق موجود در بازار منتشر نشده، اما با اعدادی که اخیرا اعلام شده، میتوان گفت که اگر میزان تقاضا در سال گذشته ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار کالا و تولید ۸ میلیون و ۶۹۳ هزار دستگاه بوده باشد، پارسال حداقل نزدیک به ۴ میلیون کالای قاچاق در بازار وجود داشته است.