در واکنش به قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و رفتار کشورهای اروپایی مطرح شد

کلید خوردن طرح توقف پروتکل الحاقی در بهارستان
گروه سیاسی: در حالی که صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای با فرا رسیدن زمان تصمیم‌گیری طرفین برجام درباره درخواست آمریکا مبنی بر تداوم و عدم لغو تحریم‌های تسلیحاتی ایران همزمان شده است، این دو فرآیند باعث شده که منتقدان برجام در مجلس یازدهم، سازوکارهای مقابله‌ای برای واکنش به این دو ماجرا را کلید بزنند.
دیروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در واکنش به قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیانیه‌ای منتشر کرد که در آن آمده است: «شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با صدور قطعنامه سیاسی و غیرحرفه‌ای خود علیه برنامه صلح‌آمیز هسته ای جمهوری اسلامی ایران در روز ۳۰ خردادماه (۱۹ژوئن ۲۰۲۰)، که فاقد وجاهت حقوقی و فنی است، مرتکب اشتباهی فاحش شد. قطعنامه ΓΟς/2020/34 آژانس که پیش‌نویس آن از سوی سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان ارائه شد، در حالی درخواست دسترسی به اماکن ایرانی را مطرح کرده است که کشور ما در سال‌های اخیر مقصد بیشترین و شفاف‌ترین بازرسی‌های آژانس بوده و در بین کشورهای دنیا بیشترین همکاری را با این نهاد بین‌المللی داشته است. اما در مقابل، آژانس تحت فشارهای سیاسی و غیرکارشناسی آمریکا و متحدانش، مبادرت به صدور قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران کرده است.
کمیسیون امنیت ملّی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با رد این قطعنامه، تاکید می‌کند:


۱− طبق مقررات، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مجاز نیست داده‌های سرویس‌های جاسوسی، علی‌الخصوص آنچه بر مبنای ادعاهای واهی رژیم نامشروع صهیونیستی باشد، را پایه درخواست‌های خود برای دسترسی قرار دهد. جهانیان بدانند که درصورتی که ایران به درخواست دسترسی بر مبنای این اطلاعات پاسخ مثبت دهد رویه غلطی علیه همه کشورها بنیان گذاشته خواهد شد.
۲− سه کشور اروپایی با پیشبرد خواسته‌های آمریکا در پیشنهاد و تصویب قطعنامه اخیر نشان دادند که در کینه‌ورزی با ایران، دست کمی از آمریکا ندارند و این در حافظه تاریخی ملت ایران خواهد ماند.
۳− مجلس شورای اسلامی در ماده ۶ از «قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» مصوب سال۱۳۹۴، همکاری دولت ایران با آژانس را منوط به رعایت مصالح ملی کرده است و اکنون با توجه به قطعنامه مغرضانه شورای حکام، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در راستای صیانت از حقوق مسلم ملت ایران طرح «الزام دولت جمهوری اسلامی ایران به توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی» را تهیه و برای تصویب به صحن علنی مجلس ارائه می‫کند.
۴− بارها اعلام شده است که طبق فتوای رهبر معظم انقلاب، سلاح هسته‌ای در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران جایگاهی ندارد؛ در عین حال ملت ایران به نهادهای بین‌المللی اجازه نخواهد داد که تحت فشار آمریکا و متحدانش و به بهانه‌های واهی، حاکمیت ملی جمهوری اسلامی ایران را نقض کنند».
در همین راستا دیروز عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از تدوین طرح دو فوریتی برای تعلیق اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی در جلسه عصر سه‌شنبه این کمیسیون خبر داد. ابراهیم رضایی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در جلسه‌ای در موضوع تدوین طرح دو فوریتی الزام دولت به تعلیق اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی بروز پیدا کرد. به محض تدوین نهایی این طرح امضاهای آن تهیه شده و بررسی جزئیات آن در کمیسیون بعد از سرکشی نمایندگان به حوزه‌های انتخابیه انجام می‌شود. در همین رابطه شهریار حیدری نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز گفت که کمیسیون وارد تهیه طرحی برای خروج داوطلبانه ایران از پروتکل الحاقی شده است. همچنین جلال‌زاده عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در مطلبی در صفحه توئیتر خود نوشت: «پس از اقدامات خصمانه غربی‌ها الزام دولت برای توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی در جلسه کمیسیون به اجماع رسید تا بعد از تعطیلات مجلس به صحن علنی ارجاع شود».
با توجه به نگاه غالب مجلس یازدهم، در صورت تداوم شرایط ضدبرجامی از سوی طرف‌های غربی، به نظر می‌رسد که این طرح در مجلس به تصویب برسد و آن گاه باید دید نظر و واکنش دولت از یک سو و کشورهای درگیر در برجام از سوی دیگر چگونه خواهد بود.
گفتنی است، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت دیروز در نشست خبری خود در پاسخ به این پرسش که موضع دولت دربرابر سکوت اروپا در زمینه اقدامات آمریکا علیه ایران چیست، تاکید کرد: آنچه به عنوان قطعنامه به امضای سه کشور اروپایی علیه ایران در ماه‌های اخیر رسیده است، نشان از عدم پایبندی به تعهدات از سوی آنان در برابر برجام دارد و ضعف حیرت‌آور آنان در برابر آمریکا را نشان می‌دهد. این قطعنامه قطعاً بی‫پاسخ نمی‌ماند و در حال بررسی همه گزینه‌های موجود در این زمینه هستیم و پاسخ حقوقی ایران به زودی اعلام می‌شود.