رئیس‌جمهوری در دو جلسه دیروز خود شوک بازار ارز را گذرا خواند و از الزامات حل مشکلات گفت

بایدها، نبایدها و وعده‌های روحانی
رئیس‌جمهوری تاکید کرد: آنچه امروز دولت به‌دنبال آن است، هدایت نقدینگی بر اساس سیاست های پایدار در جهت تقویت تولید و پایه‫های اقتصاد مولد است.
حسن روحانی دیروز در چهل و ششمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، افزود: برنامه اجرایی این سیاست به طور منسجم آغاز شده است و موضوعاتی نظیر فعال کردن بورس برای عرضه منطقی سهام یا فعال کردن معادنی که عده‌ای مالکیت آن را طی سال‌های گذشته در اختیار گرفته‌اند اما هیچ فعالیت اقتصادی ندارند، پیگیری می‌شود. رئیس‌جمهوری افزود: فروش اوراق به صورت کاملا اقتصادی و با صرفه به مردم و از آن مهمتر فروش اموال و زمین‌های دولتی برای ساخت مسکن از دیکر اقدامات مهم دولت برای تحول پایدار و اساسی در اقتصاد است تا بتواند نقدینگی کشور را به سمت یک اقتصاد مولد و پایدار هدایت کند. روحانی تشکیل بورس املاک را نیز از جمله اقدماتی برشمرد که  موجب تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری و تولید مسکن در سطح گسترده از طریق تامین زمین و تسهیلات مالی لازم خواهد شد.
رئیس‌جمهوری در ادامه تاکید کرد: دولت با جدیت سیاست‫های پولی خود را اعم از کنترل نقدینگی و تورم و همچنین مدیریت بازارهای مالی و به ویژه قیمت ارز، دنبال می‌کند. روحانی با بیان اینکه مردم شریف ایران شرایط کشور و مشکلاتی که ناخواسته مانع پیشبرد برنامه‌های اقتصادی کشور شده است را درک می‌کنند، گفت: اطمینان دارم با همراهی یکدیگر از این شرایط سخت و ناخواسته عبور خواهیم کرد. روحانی با تاکید بر اینکه نوسانات اخیر در بازار ارز و شوک ایجاد شده دلیل و ریشه بنیادی اقتصادی ندارد، افزود: برخی تحرکات و عملیات روانی در عرصه بین‌المللی علیه ایران و همچنین ایجاد یک نگرانی غیر واقعی در بین مردم  از عوامل اصلی  آشفتگی و نوسانات اخیر در بازار ارز است. رئیس‌جمهوری با بیان اینکه مسولان اقتصادی کشور به ویژه  دست اندرکاران اصلی بازارهای مالی باید با قوت و جدیت اجرای سیاست‌ها و برنامه‌های تصویب شده برای کنترل و مدیریت این بازار را در دستور کار داشته باشند، گفت: همه باید تلاش کنیم تا مانع از ایجاد بار روانی  تاثیر افزایش قیمت ارز بر قیمت سایر اقلام و کالاها شویم و مراقبت کنیم که نوسانات کوتاه‫مدت و گذرای ارز کنترل شود. روحانی با بیان اینکه همه دستگاه‌های نظارتی و انتظامی در کنار بانک مرکزی و با همکاری موثر خود مانع از برخی فعالیت‫های سودجویانه از سوی سوداگران شوند، اظهار کرد: مطمئن‌ترین راه  برای آرامش بازار ایفای تعهد صادرکنندگان برای برگشت ارز به چرخه اقتصاد و مدیریت بانک مرکزی در فضای آرام و باثبات بازارها است. رئیس‌جمهوری با تاکید بر اهمیت نقش رسانه‌ها در ایجاد فضای آرام در اقتصاد و کاهش نگرانی‌های مردم و بار روانی نوسانات کوتاه‌مدت و گذرای ارز گفت: کمک دستگاه‌های تبلیغی و رسانه‌ها در کنار مساعدت نهادهای نظارتی و اقدامات در دست اجرای بانک مرکزی، هیجانات غیر واقعی را مهار می‌کند. روحانی همچنین  گزارش‌های واصله مبنی بر باز شدن مرزها و بازگشت وضعیت صادرات و واردات  به شرایط قبل از شیوع کرونا را در آرامش بازار مالی و ارز موثر خواند و افزود: افزایش صادرات و تلاش‌های موفقیت‌آمیز برای بازگشت درآمدهای ارزی به کشور و همچنین عرضه ارز حاصل از صادرات از سوی صادرکنندگان وضعیت آرام‌تری را در بازار ارز به وجود خواهد آورد.


در بخش دیگری از جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، موضوع تنظیم بازار مسکن به ویژه بازار اجاره بها مورد بحث و بررسی قرار گرفت و رئیس‌جمهوری با اشاره به شرایط ناشی از محدودیت‌های ایجاد شده برای مقابله با شیوع کرونا و تاثیرات آن در فضای اقتصادی کشور و درآمد و معیشت مردم، گفت: سیاست دولت مساعدت و حمایت از قشرهای کم برخوردار و آسیب دیده از این شرایط اقتصادی است و در کنار بسته‌های حمایتی و ارائه تسهیلات برای کسب و کارها، پیش‌نویس بسته حمایتی برای تنظیم بازار اجاره مسکن آماده شده است که به زودی در ستاد ملی کرونا بررسی و تصویب  خواهد شد که تنگنای ایجاد شده را کاهش دهد.
دعوت رئیس‌جمهوری از استانداران برای سخن گفتن با مردم
رئیس‌جمهوری عصر دیروز نیز در نشست برنامه‌ریزی برای تحقق شعار سال با حضور استانداران سراسر کشور، از آن‌ها خواست که درمورد کارهای انجام شده در هر استان از سوی دولت با مردم سخن بگویند. روحانی در این نشست اظهار کرد: شرکت‌های دانش‌بنیان هستند که از اول دولت ۴۹ عدد بود و امروز ۵ هزار شرکت دانش‌بنیان داریم. هر استانی بتواند یک ساختمان مناسب را در اختیار بگذارد می‌توانیم کارخانه مناسب را تامین کنیم برای هر استان. وی افزود: اگر ۳۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در خوزستان و ایلام تجهیز کردیم و کانال‌کشی و زه‌کشی کردیم و قیمت زمین و محصولاتش را چندبرابر کردیم این را خود استانداران باید برای مردم آن استان‌ها توضیح دهند. رئیس‌جمهوری گفت: مردم نمی‌دانند که روستاهای ما از اول انقلاب تاکنون چقدر آباد شده است. آب روستایی پایدار پیش از این نزدیک به یک میلیون نفر برای همه کشور بود و امروز به نزدیک ده میلیون نفر رسیده است. درمورد گازرسانی به روستاها هم وضعیت بسیار با گذشته متفاوت است. روحانی تاکید کرد: ما نه می‌خواهیم اغراق کنیم نه یک مورد را زیادی مطرح کنیم، بلکه کاملا درست و دقیق می‌گوییم و الان هم بحث ما این نیست که چنین حرف‌هایی ذکر خدمات هیئت دولت است بلکه حاصل تلاش همه کارمندان و کارگران و ملت است. وی افزود: تاب‌آوری ملت ایران در این مدت کم‌نظیر بوده است. کشورهای دیگر به ما می‌گویند که شما چطور توانستید در وضعیت تحریم و شیوع کرونا آنقدر موفق در زمینه پاندمی عمل کنید؟ البته در این زمینه همه کمک کردند از کادر پزشکی گرفته تا نهادهای نظامی و دولت.
رئیس‌جمهوری با بیان اینکه باید تلاش‌های دولت را به اطلاع مردم برسانیم، گفت: بیان این موضوعات برای همه کشور و همه دنیا لازم است. برخی که فکر می‌کنند جمهوری اسلامی کاری برای مردم نکرده و فقط شعار داده است و آن وقت کاری که رژیم پهلوی در نقطه‌ای انجام داده را بزرگ می‌کنند، باید این کارهای جمهوری اسلامی را هم ببینند. رئیس‌جمهوری گفت: می‌دانم در تحریم شدید هستیم و کرونا را هم داریم و می‌دانم سال سختی را پیش رو داریم اما همه باید کمک کنند که سرمایه منجمد به سرمایه مولد بدل شود و به سمت تحقق شعار سال برویم. روحانی تاکید کرد: در بسیاری از شهرها، معادن کشورمان منجمد است و در مهلتی کوتاه باید آن را از حالت منجمد درآوریم و در اختیار مردم قرار دهیم. همه طرح‌های نیمه‌تمام را هم باید در اختیار سرمایه‌گذاری بگذاریم که البته در مهلت مشخصی آن را تحویل دهد.
وی تصریح کرد: در مسائل اخیر مسکن، به کسانی که مستاجر هستند فشار زیادی آمده است. مگر کسانی که مستاجر هستند و بیشتر کارگر، کارمند یا نهایتاً دارای شغل آزاد هستند چقدر بر درآمدشان اضافه شده است که حالا بخواهند افزایش فراوان اجاره‌بها را پاسخ دهند؟ روحانی گفت: ما باید کاری کنیم و در همین زمینه طرحی آماده کردیم که نیازمند بررسی‌های نهایی است و آن را تصویب خواهیم کرد. اما کار اصلی در مسکن این است که ما زمین‌های دولتی را با قیمت ارزان در اختیار مردم و سازندگان مسکن قرار دهیم. رئیس‌جمهوری ادامه داد: ما نباید بگذاریم هیچ دعوا و حاشیه‌ای برای دولت درست شود. باید با همه سازش کنیم، بسازیم و کمک کنیم به همدیگر. از نماینده‌ مجلس و قوه قضائیه و نهادهای نظامی گرفته تا احزاب و تشکل‌ها و ائمه جمعه و علما و مردم با قومیت و نژاد و مذاهب مختلف. ما باید با همه کنار بیاییم و به هم کمک کنیم تا کارها پیش برود.
روحانی گفت: سال گذشته که بسیاری از اقتصاددانان پیش‌بینی می‌کردند که رشد اقتصادی ما منفی باشد اما اقتصاد بدون نفت ما رشد یک درصدی داشت. البته درمورد نفت هم باید بدانیم که فشارها وجود دارد. رئیس‌جمهوری با یادآوری اینکه در زمان بعد از توافق برجام کشورهای اروپایی برای همکاری با ما صف بستند و نزدیک به صدهزار میلیارد دلار اعتبار برای همکاری پیشنهاد کردند، گفت: در سال ۹۵ رشد اقتصادی ایران در دنیا اول بود و تورم ما هفت یا هشت درصد بود و بالای هفتصدهزار شغل ایجاد شد و صادرات نفتی ما بعد از ۶۰ سال شاهد تراز مثبت بود و بر واردات ما فزونی گرفت. وی تاکید کرد: مردم تحت فشار اقتصادی هستند و استانداران باید در موضوع افزایش قیمت لوازم خانگی، خودرو و مسکن همکاری کنند و راه‌حل لازم را برای حل این مشکلات آماده کنیم و استانداران شرایطی را فراهم کنند که مردم زندگی‌شان را ولو با سختی پیش ببرند.