مجلس، پیگیر ۳ طرح مهم اقتصادی

نمایندگان مجلس در جریان رسیدگی به طرح هایی برای کاهش 50 درصدی تخصیص ارز 4200 تومانی به واردات و توزیع کارت الکترونیکی، تخصیص سهمیه بنزین به هر خانوار به جای خودرو و مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه های مسکن، زمین، طلا وارز هستند.
بنا بر گزارش خبرگزاری فارس، نمایندگان مجلس در طرحی با موضوع کاهش تخصیص ارز 4200 تومانی به واردات کالاهای اساسی که اعلام وصول هم شده، به دنبال هدفمند کردن یارانه ارزی واردات کالاهای اساسی و کاهش 50 درصدی تخصیص آن هستند. این در حالی است که محاسبات نشان می دهد به دلیل کاهش درآمدهای نفتی، برنامه دولت برای تخصیص 10.5 میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی طی امسال، تماماً از مسیر درآمدهای نفتی محقق نخواهد شد و دولت مجبور است حدود چهار میلیارد دلار آن را با هزینه ای معادل 50 هزار میلیارد تومان، از بازار نیما خریداری کند و در اختیار واردکنندگان کالاهای اساسی قرار دهد. تازه پس از آن، این کالاها در فرایند ناکارایی قرار خواهند گرفت که طبق تجربه ماه های گذشته، به هدف خود یعنی کاهش تورم کالاهای اساسی نخواهند رسید.
جزئیات طرح نمایندگان حاکی از آن است که دولت مجاز است تا سقف منابع ارزی خود (حاصل از سهم دولت از صادرات نفت و گاز) و حداکثر معادل پنج میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی با نرخ ترجیحی اختصاص دهد. این کالاها با اولویت عبارتند از :ذرت، دانه های روغنی (سویا)، روغن خوراکی، نیمه جامد و مایع، جو، دارو و تجهیزات پزشکی.
کارت خرید کالای اساسی در راه است


از سوی دیگر این طرح، سازمان برنامه را مکلف می کند تا با همکاری وزارت صمت و جهاد کشاورزی، از محل سرجمع بودجه عمومی، یارانه نقدی- کالایی در قالب یک کارت الکترونیک به سرپرست خانوارهای مشمول برای کالاهای اساسی و دارو، از طریق بیمه ها پرداخت کند. اعتبار موجود در کارت، برای خرید کالای اساسی از مراکز توزیع دارای کد اقتصادی و دستگاه کارت‌خوان ثبت شده خواهد بود و پس از شش ماه، قابلیت نقد شوندگی از طریق دستگاه‌های خودپرداز متصل به شتاب را دارد. بانک مرکزی در این طرح، مکلف شده تا اطلاعات مورد درخواست وزارت تعاون را به منظور آزمون وسع درآمدی خانوارها در اختیار این وزارتخانه قرار دهد.
تغییر سهمیه بنزین از خودرو به خانوار
طرح دیگری که در مجلس آماده شده و در مرحله اعلام وصول است، مربوط به تغییر الگوی سهمیه بندی بنزین از خودروها به خانوارهاست. به گزارش تسنیم، مالک شریعتی عضو کمیسیون انرژی مجلس در این باره گفت: هم اکنون، سهمیه بنزین به خودروها تعلق می گیرد در حالی که 50 درصد خانواده‌ها فاقد خودرو هستند و سهمیه یارانه بنزین ندارند. به گفته وی، در صورتی که طرح پیشنهادی کنونی مصوب شود، سهمیه‌بندی تغییر و سهمیه بنزین به جای خودرو به خانواده‌ها تخصیص پیدا می‌کند. به این شکل که به هر فرد ایرانی از یارانه انرژی سهمی تعلق خواهد گرفت. در ابتدا این سهمیه بنزین به کارت سرپرست خانواده واریز می شود. اگر این فرد از سهمیه خود استفاده نکرد، سهمیه در انتهای ماه به دولت باز می گردد و دولت از محل درآمد صادراتی بنزین کارت بانکی سرپرستان خانواده را شارژ می‌کند تا آن‌ها کالای ایرانی بخرند.
مالیات علیه سوداگری در دستورکار
از سوی دیگر، طرح دیگری با نام مالیات بر عایدی سرمایه توسط نمایندگان مجلس در دست پیگیری است که بر اساس آن، عایدی (اختلاف ارزش) حاصل از واگذاری اموالی نظیر مسکن، سکه و ارز (نسبت به ارزش خرید) مشمول مالیات خواهند شد. این مالیات که کاهش سوداگری در بازارها را پیگیری می‌کند در جزئیات خود، مالیات بر عایدی سهام، سهم الشرکه، حق تقدم و سایر اوراق بهادار را نیز دارد، موضوعی که انتشار جزئیات آن، واکنش برانگیز شد. با این حال، دیروز طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی با بیان این که مالیات بر عایدی سهام قطعاً در اولویت نیست، از اصلاح این طرح در این راستا خبر داد. دیروز همچنین محمد سعید احدیان دستیار سیاسی و رسانه‌ای رئیس مجلس نیز با بیان این که ‏مدتی است عده‌ای با هدف تخریب مجلس یازدهم، پروژه ای را شروع کردند که مجلس را مقابل بازار سرمایه و بورس قرار دهند، تصریح کرد: موضوع مالیات بر سود سهام از اساس منتفی است. قبلاً هم مطرح شده و رئیس کمیسیون اقتصادی هم به صراحت آن را منتفی دانسته است.