اظهارات تولیت آستان قدس درباره محدودیت های زیارت و اسکان زائران کم بضاعت

تولیت آستان‌قدس رضوی چهارشنبه شب در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما، نکاتی را درباره فعالیت‌ها و اقدامات این آستان مطرح کرد. به گزارش آستان‌نیوز، اهم صحبت‌های حجت‌الاسلام و المسلمین «مروی» به این شرح است:
* تصمیم سخت ایجاد محدودیت زیارت برای ما بسیار دشوار بود؛ در اتخاذ این تصمیم قبل از این‌که به افکار عمومی توجه داشته باشیم، خود را پیش خدا پاسخگو می‌دانستیم.
اگر ستاد ملی کرونا محدودیت بیشتری برای زیارت اعلام‌کند، ما تابع هستیم
* وی در پاسخ به این سؤال که «آیا احتمال ایجاد محدودیت‌ بیشتر زیارت در صورت تشدید شیوع ویروس کرونا وجود خواهد داشت؟» گفت: هم‌اکنون حضور زائران در رواق‌ها و مکان‌های مسقف با محدودیت روبه‌رو است و تنها صحن‌های (فضاهای روباز و غیرمسقف) حرم مطهر رضوی با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی پذیرای زائران هستند؛ بر اساس تحقیقات میدانی حدود 70 درصد زائران نیز در حرم مطهر دستورالعمل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند. معاون وزیر بهداشت در بازدید خود، رضایت خود را از رعایت پروتکل‌های بهداشتی در حرم مطهر رضوی اعلام کرد و همچنین به‌صورت مستمر دانشگاه علوم پزشکی مشهد بر اقدامات و تدابیر بهداشتی حرم مطهر نظارت دارد؛ بااین‌حال اگر ستاد ملی کرونا محدودیت‌های بیشتری را در زیارت اعلام کند، ما عمل خواهیم کرد و تابع تصمیمات این ستاد هستیم.


 80 میلیارد تومان کمک به خسارت‌دیدگان از کرونا
* در ایام شیوع ویروس کرونا تلاش کردیم به کسانی که در نتیجه تعطیلی کسب و کارها با مشکلاتی مواجه شدند، در قالب اهدای بسته‌های غذایی و بخشودگی اجاره املاک کمک کنیم که هزینه آن حدود 80 میلیارد تومان شد. همچنین برای رفع بخشی از مشکلات کسبه مستأجر آستان‌قدس، اعطای وام در دستور کار قرار دارد که تا به امروز به برخی پرداخت شده و مابقی هم در مرحله پرداخت است.
پیگیری خرید یا اجاره یک هتل برای اسکان زائرانی که فقط یک شب اقامت دارند
* در دوره تولیت آقای رئیسی، زائرشهر رضوی و زائرسرای امام رضا(ع) با ظرفیت 525 سوئیت احداث شد اما از اوایل سال گذشته تا به امروز این ظرفیت 84 درصد افزایش یافته و در اختیار زائران بی‌بضاعت قرارگرفته است. با توجه به این‌که زائرشهر رضوی در خارج از محدوده شهری قرار دارد و با حرم مطهر رضوی فاصله دارد، به دنبال این هستیم که یکی از هتل‌های نزدیک به حرم مطهر را اجاره یا خریداری کنیم و به زائرانی اختصاص دهیم که فقط یک‌شب در مشهد اقامت دارند.
* از ابتدای سال 98 همه بخش‌های اقتصادی آستان‌قدس وارد سامانه شفافیت شدند و اکنون مشخصات همه شرکت‌ها به همراه قراردادهای آن‌ها در این سامانه بارگذاری شده و در دسترس مردم قرارگرفته است. هیچ بخشی از آستان‌قدس اعم از اقتصادی، املاک و موقوفات نباید از نظام حسابرسی خارج باشند و خط‌قرمزی هم در این زمینه وجود ندارد.
* طبق نظر امام راحل از موقوفات آستان‌قدس مالیات دریافت نمی‌شود اما کارخانجات و شرکت‌های زیرمجموعه آستان در کمال شفافیت و صداقت مالیات خود را پرداخت می‌کنند.
حرم مطهر روزانه 2 میلیارد هزینه دارد
* در یک‌سال گذشته بخش‌های اقتصادی آستان اعم از کارخانجات، شرکت‌ها و موقوفات در ساختار بنیاد بهره‌وری موقوفات تجمیع شدند و اکنون شرکتی که زیان‌ده باشد، نداریم اما آن‌چنان سودده هم نیستند که بتوانند تمام هزینه‌های آستان را تأمین کنند.
* حرم مطهر رضوی روزانه دو میلیارد تومان هزینه دارد، بخش اقتصادی آستان‌قدس تنها کمتر از یک‌دهم هزینه‌های این آستان را تأمین می‌کند درحالی‌که تصور مردم چیز دیگری است؛ سیاست ما همواره بر این بوده است که زمین‌فروشی نداشته باشیم و بهره‌وری از املاک و موقوفات را در دستور کار قرار دهیم.
مخالف نوسازی اطراف حرم نیستیم، نامه رهبر انقلاب مدنظر قرار بگیرد
 ما با نوسازی اطراف حرم مخالف نیستیم بلکه به دنبال آن‌هم هستیم. اطراف حرم مطهر باید نوسازی شود تا از این شرایط خارج شود اما این‌که نوسازی اطراف حرم مطهر به‌گونه‌ای باشد که هیچ آثاری از فرهنگ دینی و معنوی و زیارت نباشد، قابل‌قبول نیست. رهبر معظم انقلاب اسلامی سال 72 در نامه‌ای به وزیر وقت مسکن و شهرسازی، نکاتی را در زمینه به‌سازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی و ضرورت هماهنگی با آستان‌قدس رضوی ارائه فرمودند که باید مدنظر قرار گیرد. لازم می‌دانم از نمایندگان محترم مجلس که اخیراً به رهبر معظم انقلاب نامه نوشتند و همین‌طور وزیر راه و شهرسازی که به مسئله به‌سازی بافت پیرامون حرم مطهر ورود کردند، تشکر کنم؛ از مسئولان استانی هم تشکر می‌کنم که در تلاش هستند اطراف حرم به‌گونه‌ای به‌سازی شود که با شأن این آستان مقدس سازگار باشد.