روزنامه ابتکار
1399/04/17
«ابتکار» از مسائل حاصل از اجباری شدن ماسک و واکنش مردم به آن گزارش میدهد دعوت به چالش ماسکزنی
زهرا داستانیبا بالا رفتن آمار مبتلایان و جانباختگان کرونا در ایران، زمزمههایی از بازگشت دوباره محدودیتها به استانهای کشور به گوش میرسد. زمزمهای که از خوزستان و چندین شهری که وضعیت ابتلا به بیماری در آنها وخیم اعلام شده، شروع شد و حالا در کرج به واقعیت بدل شده است. بنابر خبری که فرماندار کرج اعلام کرده، مرکز استان البرز به دلیل رسیدن به وضعیت هشدار برای یک هفته تعطیل شده است. محدودیتها هرچند اندک اما به تهران نیز رسیده است. معاون فنی سلامت محیط وزارت بهداشت خبر داده که با روند افزایش مبتلایان به ویروس کرونا در شهر تهران پیشبینی میشود برخی از محدودیتها مجددا بازگردد. این محدودیتها از تعطیلی تالارهای پذیرایی حالا به تعطیلی کتابخانهها در تهرانها رسیده و گمانهزنیها حکایت از آن دارد که درصورت وخامت اوضاع شورای شهر از راهکار سلبی خود یعنی تعطیلی مترو استفاده کند. با این حال اما ستاد ملی کرونا اجباری کردن استفاده از ماسک در مکانهای عمومی مسقف را یکی از راههای اصلی برای مبارزه با کرونا درنظر گرفته است. راهکاری که از 15 تیرماه آغاز شده و در همین چند روزی که از آن گذشته قیمت ماسک را افزایش داده و آن را دوباره کمیاب کرده است.
اگرچه دولت مدتهاست آمار تفکیکی مبتلایان و جانباختگان کووید ۱۹ را براساس تقسیمات استانی منتشر نمیکند، اما طی یک هفته گذشته میزان ابتلا و مرگ در ایران سیر صعودی داشته است. براساس آمارهای روازنه وزارت بهداشت از روز 15 تا 16 تیرماه ۲ هزار و 613 نفر به میزان مبتلایان کرونا افزوده شد و 160 نفر نیز جان خود را از دست دادهاند که این تعداد بیشترین میزان مرگ بر اثر کووید ۱۹ از زمان شیوع آن در ایران بوده است. سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت وضعیت استانهای خوزستان، آذربایجانهای غربی و شرقی، کردستان، کرمانشاه، هرمزگان، بوشهر، خراسان رضوی و ایلام را قرمز و استانهای تهران، فارس، اصفهان، مازندران، همدان، زنجان، سیستان و بلوچستان، البرز و لرستان را در وضعیت هشدار معرفی کرده است. شنبه ۱۴ تیر نیز یک عضو کمیته کرونا در ایران نسبت به بروز فاجعه در پاییز و فصل سرد هشدار داده و اعلام کرده تا امروز ۱۸ میلیون ایرانی یعنی حدود ۲۰ درصد جمعیت کشور به بیماری کرونا مبتلا شدهاند.
با افزایش میزان مبتلایان و جانباختگان از این هفته مقررات سختگیرانهتری برای استفاده از ماسک توسط دولت وضع شده که از جمله آنان عدم ارائه خدمات دولتی به مراجعان درصورت نداشتن ماسک و الزامی شدن استفاده از آن در مکانهای عمومی مسقف و الزام استفاده تمامی مسافران در فرودگاهها و داخل هواپیما از ماسک است. قانونی که اگرچه هنوز مشخص نیست که چگونه قرار است بر اجرای آن نظارت شود اما هنوز چند روزی از اجرای آن نگذشته سبب شده که قیمت ماسک افزایش یابد. بنابر مشاهدات میدانی صورت گرفته، قیمت یک بسته 50 عددی ماسک که در آخر هفته گذشته بین 125 تا 136 هزار تومان فروخته میشد حالا به 178 تا 189 هزار تومان رسیده است. اتفاقی که سبب شده بسیاری از مردم از خرید و استفاده آن صرف نظر کنند و بر احتمال ابتلا به کرونا در مکانهای عمومی بیفزایند. این اتفاق در حالی است که صادرات ماسک از ابتدای شیوع این بیماری در ایران ممنوع اعلام شده و بنا به گفته مسئولان کشور به تولید مازاد ماسک نیز دست یافته است. با این حال شاید گرانی ماسک بیارتباط با افزایش قیمت ارزهای خارجی در ایران نباشد. ارزی که به مرز 22 هزار تومان رسیده و هر روز بر قیمت کالاهای اساسی میافزاید. در این میان ماسک که حالا به یکی از اقلام ضروری ایرانیان بدل شده حتما از این افت و خیر دلار و بیارزش شدن ریال تاثیر پذیرفته است.
مشاهده افراد زیادی در خیابانها، مکانهای عمومی و وسایل حمل و نقل شهری مثل مترو و بیآرتی با وجود الزام کردن استفاده از ماسک از سوی دولت اما ممکن است سبب شود تا تصمیمگیرندگان مدیریت شهری دست به راهکارهای سلبی دیگری از جمله تعطیلی متروها بزنند. راهکاری که خلیلآبادی، عضو شورای شهر تهران آن را مطرح کرده است؛ تعطیلی متروی تهران درصورت لغو طرح ترافیک. راهکاری که ممکن است تبعات دیگری نیز برای شهروندان تهرانی داشته باشد.
از آخرین باری که ناهید خداکرمی، رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران، به اعضای کمیته مقابله با بیماری کرونا نسبت به تبدیل شدن مترو به کانون کرونا در کشور هشدار داد، بیش از یک ماه میگذرد. هشداری که نه تنها جدی گرفته نشد بلکه اجباری شدن استفاده از ماسک در مترو و بیآرتی از سوی شورای شهر تهران به عنوان تنها راه مقابله با بیماری کرونا به جایی نرسید. طرحی که از سوی شورای شهر مطرح شد تا در شرایطی که امکان رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در این وسایل حمل و نقل عمومی به دلیل ممنوعیت واردات اتوبوس و تعطیلی کارخانههای واگنسازی و شرکتهای اتوبوسسازی مسیر نیست، از تبدیل شدن مترو و بیآرتی به کانون انتقال بیماری کرونا جلوگیری کند. با این حال اما چندان توجهی به الزام استفاده از ماسک تا همین چند روز پیش در تهران و سایر استانها از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا وجود نداشت. از چند روز پیش هم که وزارت کشور از تصمیم دولت مبنی بر الزامی بودن استفاده از ماسک در مکانهای عمومی سربسته خبر داد، هنوز مشخص نیست که چگونه قرار است بر این الزام به خصوص در وسایل حمل و نقل عمومی رسیدگی شود. با وجود این، اعضای شورای شهر میگویند که ممکن است درصورت تشدید وخامت اوضاع بیماری در تهران مترو را تعطیل کنند. خلیلآبادی، عضو شورای شهر تهران پیشنهاد داده است تا مترو پایتخت به علت شیوع کرونا تعطیل شود. او گفته است: «لغو طرح ترافیک به علت افزایش شیوع کرونا باید همزمان با تعطیلی مترو انجام شود چرا که لغو طرح به تنهایی تاثیری در کاهش مسافران مترو ندارد.» خلیلآبادی افزود: «درصورتی که آمار مبتلایان به سطحی برسد که لازم شود اقداماتی در حوزه ترافیکی صورت گیرد، ما در شورای شهر حمایتهای لازم را انجام میدهیم و پیشنهاداتی به ستاد ملی مقابله با کرونا ارسال خواهد شد. درصورتی که لغو طرح ترافیک انجام شود، ولی حمل و نقل عمومی به ویژه مترو تعطیل نشود اقدامات نتیجه موثری در جهت کاهش مبتلایان به کرونا نخواهد داشت.» او در بیان ادله خود برای تعطیلی مترو در تهران به این موضوع اشاره کرده که «همه مسافرانی که از حمل و نقل عمومی استفاده میکنند خودروی شخصی ندارند که با لغو طرح ترافیک دیگر از مترو استفاده نکنند.» این عضو شورای شهر تهران گفته است: «از آنجا که دولت یارانه در زمینه بلیت مترو را پرداخت نمیکند تعطیلی مترو نه تنها به ضرر شهرداری نیست بلکه به نفع آن خواهد بود. همچنین به نظر من اگر طرح ترافیک لغو شود، ولی مترو تعطیل نشود دردی دوا نخواهد شد و نتیجهای در کاهش ابتلا به کرونا حاصل نمیشود.» به گفته خلیلآبادی، لغو طرح ترافیک بدون درنظر گرفتن محدودیت تردد در مترو تنها ترافیک و راهبندان را به ویژه در محدوده مرکزی پایتخت به همراه دارد. این عضو شورای شهر گفت: «درخواست شهروندان فعال بودن سیستم حمل و نقل عمومی با وجود شرایط کرونا بوده است و در حال حاضر بهترین راهکار جهت مقابله و پیشگیری از کرونا استفاده همه مسافران از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی است.» وی گفت: «در حال حاضر همه قطارهای مترو و اتوبوسهای پایتخت به صورت روزانه در چندین نوبت ضدعفونی میشوند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد، ولی اگر به مرحلهای برسیم که مشخص شود استفاده از حمل و نقل عمومی آسیبزا است قطعا اقدامات لازم را انجام میدهیم که تعطیلی مترو از جمله موارد مورد نظر است.»
با این حال هرچند مسئولان هر روز راهکارهای متفاوتی برای کاهش تلفات و قربانیان این بیماری ارائه میدهند اما همچنان در نبود عزمی قوی برای بر طرف کردن مشکلات در کشور، بر شمار قربانیان این بیماری افزوده میشود. حال باید منتظر ماند و دید که مسئولان با این بحران عظیم چه خواهند کرد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر با چه چالشهایی روبهرو خواهد بود؟
جشنواره تئاتر فجر زیر سایه کرونا
جلال خوشچهره
چالش مجلس با دولت
«ابتکار» روند بازار سرمایه و خطر خروج نقدینگی از بازار را بررسی کرد
سیل نقدینگی پشت سد بورس
انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران در پاسخ به یک انتقاد حرکتهای انتقادبرانگیز جدیدی انجام میدهد
چین جایگزین آمریکا در مناسبات راهبری اروپاییها شده است؟
چرخش اروپا به سوی شرق
افشاگری نماینده زن مجلس درباره درخواست حضور در هیئت رئیسه زنان باید بچهداری کنند!
«ابتکار» از مسائل حاصل از اجباری شدن ماسک و واکنش مردم به آن گزارش میدهد
دعوت به چالش ماسکزنی
پیام رهبر انقلاب اسلامی خطاب به «اسماعیل هنیه»:
ایران هرگز از هیچ تلاشی برای حمایت از ملت مظلوم فلسطین فروگذار نخواهد کرد
دستور رئیس قوه قضائیه برای رسیدگی و افشای نام متخلفان ارزی
مردم انتظار دارند که هر کس نسبت به مسئولیتش پاسخگو باشد
با حضور جانشین فرمانده کل ارتش
شبیهساز هواپیمای ترابری «ایلیوشین» رونمایی شد
معاون پارلمانی رئیسجمهوری:
مردم بیش از پیش دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنند
مصدق جام جهان بین سیاست