شمارش معکوس برای سقوط آزاد قیمت نفت


گروه انرژی: تحقیقات اوپک نشان میدهد در صورت بروز موج دوم همه گیری ویروس کرونا و توقف دوباره فعالیت های اقتصادی، روند بهبود تقاضا مختل شده و دنیا همچنان با مازاد ذخایر نفتی روبرو خواهد بود.

به گزارش ایسنا، اوپک، روسیه و سایر تولیدکنندگان که در قالب گروه اوپک پلاس توافق کاهش تولید ۹.۷ میلیون بشکه در روز را از ماه مه به اجرا گذاشته اند، با اشاره به احیای تدریجی تقاضای جهانی برای نفت همزمان با گشایش اقتصادها از قرنطینه وضع شده برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، اعلام کرده اند قصد دارند از اوت محدودیت عرضه خود را به ۷.۷ میلیون بشکه در روز کاهش دهند. اوپک انتظار دارد تقاضای جهانی برای نفت پس از این که امسال ۹ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرد، در سال میلادی آینده هفت میلیون بشکه در روز رشد کند. این گروه می خواهد تولیدش را در سال ۲۰۲۱ به میزان شش میلیون بشکه در روز افزایش دهد. اما تحقیقات داخلی اوپک که توسط رویترز مشاهده شده است، نشان می دهد که اگر موج دوم شیوع ویروس کرونا باعث وضع مجدد قرنطینه در سراسر جهان شود، اهداف مذکور به مخاطره خواهند افتاد.

چنین سناریویی تقاضا برای نفت را در سال ۲۰۲۰ به میزان ۱۱ میلیون بشکه در روز کاهش خواهد داد و از همه مهمتر، باعث اشباع ذخایر نفت می شود که معیار اصلی اوپک برای بررسی کارآمدی کاهش تولید است. در این تحقیق که برای نشست کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک پلاس آماده شده بود، آمده است: باید توجه داشت که در این سناریو، مجموع ذخایر نفت در سال ۲۰۲۰ به رکورد بی سابقه ۱.۲۱۸ میلیارد بشکه صعود خواهد کرد.چنین آماری معادل نگه داشتن بیش از ۱۲ روز تولید جهانی نفت در ذخایر به دلیل تقاضای ضعیف است.

بر اساس گزارش رویترز، تحت چنین سناریویی، ذخایر نفت در سه ماهه سوم کاهش پیدا نخواهند کرد و در سه ماهه چهارم تنها اندکی کاهش پیدا می کند و حدود ۱۴۹ میلیون بشکه بالاتر از میانگین پنج ساله ذخایر در کشورهای صنعتی سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) می ماند.

تحلیلگران قبلا هشدار داده بودند موج دوم همهگیری ویروس کرونا دوباره قیمت نفت را پایین آورده و با کاهش درآمدهای نفتی، به تولیدکنندگان اوپکپلاس آسیب بیشتری می رساند. عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان سعودی در نشست این کمیته وزارتی گفت ائتلاف اوپک پلاس علیرغم ترس از موج دوم همه گیری کرونا، از اول ماه اوت میزان کاهش تولید خود را پایین می آورد.

کاهش قیمت جهانی نفت با شیوع کرونا

تصمیم مجدد اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت در حالی انجام شد که قیمت جهانی نفت متاثر از رکود اقتصادی شیوع ویروس کرونا کاهش پیدا کرده است.آژانس بین المللی انرژی برآورد کرده که مصرف روزانه ۱۰۰ میلیون بشکه نفت خام در جهان یکسوم کاهش پیدا کند و این نتیجه تعطیلی بزرگترین اقتصادهای جهان برای مقابله با شیوع گسترده ویروس کروناست. اُفت شدید تقاضا در بازار انرژی، قیمت نفت را در روزهای اخیر به پایینترین میزان در ۱۸ سال اخیر رساند.قیمت نفت برنت در ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی، حدود ۷۰ دلار در هر بشکه بود. شیوع ویروس کرونا هم زمان با بروز اختلاف بین عربستان و روسیه درباره کاهش تولید نفت، باعث شد که قیمت نفت خام ظرف سه ماه به حدود ۳۰ دلار در هر بشکه سقوط کند.اوپک پلاس شامل ۱۱ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک، و ۹ صادرکننده عمده دیگر نفت از جمله روسیه است.

قیمت نفت از حدود ۱۰۵ دلار در نیمه اول سال ۲۰۱۴ به زیر ۳۰ دلار در اوایل سال ۲۰۱۶ رسید و نهایتا اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه تصمیم گرفتند تولید خود را کاهش دهند تا قیمتها بالا برود. با اُفت تولید اوپک پلاس قیمت نفت شاخص برنت در سال ۲۰۱۸ به ۷۱ دلار و در سال گذشته به ۶۴ دلار رسید، اما با شیوع کرونا و اُفت تقاضای نفت، همچنین شکست اجلاس اوپک و کشورهای همپیمان برای کاهش دوباره تولید نفت در ماه مارس، حتی به حدود ۲۰ دلار نیز سقوط کرد، چون تقاضای جهانی نفت ۳۰ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است. در حالی که اقتصاد کشورهای عضو اوپک به شدت متاثر از قیمت نفت است باید دید تصمیم جدید اوپک پلاس بر سر کاهش تولید نفت میتواند منجر به افزایش جهانی قیمت نفت شود و یا همچنان شیوع کرونا اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار میدهد؟ اوپک اعلام کرده که می خواهد ذخایر نفت را در میانگین پنج ساله یا پایین تر از آن نگه دارد. تحت سناریوی اولیه، پیش بینی شده است که ذخایر نفت در کشورهای عضو OECD تا پایان سال ۲۰۲۰ به میزان ۱۰۴ میلیون بشکه پایین میانگین پنج ساله خواهد بود.