الزامات بازگشت کوپن


گروه اقتصای کورش شرفشاهی: شرایط اقتصادی کشور به هیچ عنوان مناسب نیست. گرانی بیداد می کند و دولت توان مدیریت بر آشفته بازار را ندارد. در این شرایط سودهای کلانی به جیب عده ای خاص می رود و آنهایی که از این گرانی زیان می بینند، اقشار آسیب پذیر از جمله حقوق بگیرانی هستند که ناچار هستند در هر شرایطی با وضعیت موجود سرکنند. اما اشکال اینجاست که سفرهای انان خالی می ماند و باید گرسنگی و نداری با اعضای خانواده شان تقسیم کنند. به همین دلیل نمایندگان مجلس یازدهم طرح یک فوریتی تامین کالاهای اساسی را در صحن علنی مجلس بررسی و کلیات آن را تصویب کردند. مجلس با یک فوریت طرح تأمین کالاهای اساسی با ۱۸۹ رأی موافقت کرد و سپس آن را برای بررسی جزییات به کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ارجاع داد.در بخشی از این طرح آمده بود: به منظور حمایت هدفمند و مؤثر از مصرف کنندگان و اقشار محروم، دولت مکلف است با استفاده از ظرفیتها و منابع پیش بینی شده در قانون بودجه سال جاری به ویژه منابع جدول تبصره ۱۴ ظرف دو ماه از تاریخ مصوبه این قانون تمهیدات لازم را برای تضمین دسترسی دهکهای پایین درآمدی به کالاها و اقلام اساسی و دارو را در قالب اعطای کارت الکترونیک به سرپرست خانوارهای مشمول فراهم کند. استفاده از این کارها برای خرید دارو و نیز کالاهای اساسی از مراکز توزیع دارای کد اقتصادی و از طریق دستگاه کارتخوان انجام میشود. طرح یک فوریتی تامین کالاهای اساسی اقشار آسیب پذیر با حضور دژپسند بررسی میشود.

بررسی طرح در کمیسیون برنامه

اما از آنجا که اجرای طرح یک فوریتی تامین کالاهای اساسی اقشار آسیب پذیر بر عهده دولت است و دستگاه مجری این طرح وزارت اقتصاد خواهد بود، کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به منظور بحث و تبادل نظر در خصوص وضعیت اقتصادی و نحوه مدیریت نقدینگی کشور و اجرای این طرح، از فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی دعوت کرد تا در جلسه این هفته کمیسیون برنامه و بودجه حاضر شود.

کوپن باید برگردد

از آنجا که عامه مردم با بازگشت کوپن موافق هستند و خطر گرانی و سفرهای خالی را بیخ گوش خود احساس می کنند، این مهم در دستور کار صاحب نظران و کارشناسان بسیاری قرار گرفته است به نوعی که عضومجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به لزوم بازگشت کوپن به اقتصاد کشور گفت: به دلیل سیاست های ارزی نادرست دولت، مردم آبگوشت که هیچ، حتی نمی توانند اشکنه بخورند. احمد توکلی در پاسخ به این که با بازگشت کوپن به اقتصاد موافق است یا خیر، اظهار کرد: اگر کوپن به معنای کالابرگ باشد، باید گفت امروز کنترل آن آسان تر و تقلب در این زمینه، کمتر است.وی افزود: وقتی بحث کمک به مردم در میان می آید، اگر دولت مقید باشد کالاهایی خاص مورد مصرف مردم قرار گیرد، کمک نقدی صورت نمی گیرد.توکلی با ذکر مثالی ادامه داد: در امریکا که زودتر از سایر کشورها این کار را آغاز کرد، کوپن را به غذا اختصاص می دادند و مردم تنها قادر بودند غذایی خاص را تهیه کنند و امروز در شرایط کرونایی این کوپن ها عرضه می شود.

١١ میلیون حاشیه نشین گرسنه

عضومجمع تشخیص مصلحت نظام ضرورت کوپنی شدن کالاهای اساسی در دوران جنگ را به دلیل مشکل در تامین مایحتاج مردم دانست و در پاسخ به این بحث که کوپنی شدن دور از شأن ملت ایران است گفت: این در شأن ملت ایران نیست که ۱۱ میلیون نفر حاشیه نشین داشته باشیم؟ به ملت ایران می آید گرسنه باشند و نتوانند یک کیلو گوشت بخرند؟ توکلی گفت: به دلیل سیاست های ارزی نادرست دولت، همه قیمت ها با افزایش ارز، بالا کشیده می شود و بدلیل عدم حضور دولت، تمام بنگاه های اقتصادی در نقش قیمت گذار وارد عمل می شوند و در این شرایط مردم آبگوشت که هیچ، حتی نمی توانند اشکنه بخورند.

کوپن بدتر از نابودی پول ملی نیست

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه چنین معضلاتی بدتر از کوپن است، افزود: امروز باید به این مسائل فکر کنیم. بدلیل قیمت بالای ارز، تمام مردم تحت تاثیر قرار گرفته اند. امروز هیچ چیز بدتر از نابود شدن ارزش پول ملی و سست شدن پایه های اقتصاد نیست.توکلی اضافه کرد: جنگ اقتصادی امروز شدید تر و گرفتاری ما بیشتر از قبل است. بله درست می فرمایند. کوپن شاید ایجاد رانت کند اما دولت هر وقت در کاری دخالت کند، حاشیه ای ایجاد شده که افراد از آن استفاده می کنند.وی خاطرنشان کرد: کوپن امروز هوشمند است و لذا تخلف در آن بسیار سخت تر است. کارت ها شارژ می شود و مردم به راحتی می توانند مثلا یک کیلو گوشت بخرند.

روحانی ازکوپن بدش می آید

توکلی با یادآوری اینکه آقای روحانی می گفت من از کوپن بدم می آید گفت: خب معلوم است که چنین می گویید چون شما مشکلی ندارید. بنده هم مشکلی ندارم. ولی مردم مشکل دارند. اگر ما به آن ها غذا نرسانیم، در آینده دچار معضل کودکان ضعیف خواهیم بود.وی اضافه کرد: ما به آقای روحانی گفتیم از طریق گردش مالی افراد، کسانی که مستحق یارانه هستند را شناسایی کنید اما جواب گرفتیم که این سرک کشیدن در حیاط خلوت مردم است. حال باید پرسید چطور اروپا برای اهداف مالیاتی و یارانه ای دو سال یکبار جلسه برگزار کرده و همه کشورها جمع شده و مبادله اطلاعات می کنند؟!

تسریع در عملیاتی کردن کوپن

از سوی دیگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه نوسانات شدید قیمت ارز و دلار مانع از کنترل قیمتها شده است، گفت: دولت باید برای کاهش فشار اقتصادی به مردم از راهکارهای کوتاه مدتی همچون کوپنی کردن کالاهای اساسی استفاده کند. مسلم صالحی راهکارهایی برای جلوگیری از افزایش قیمت کالاهای اساسی ارائه کرد و گفت: پیشنهاد میکنم طرح کوپنی کردن ارزاق هرچه سریعتر عملیاتی شود تا کالاها مطابق قیمت مصوبه دولت به دست خانوارها برسد چراکه نوسانات شدید قیمت ارز و دلار مانع از کنترل قیمتها شده است لذا دولت باید از راهکارهای کوتاه مدتی همچون کوپنی کردن کالاهای اساسی استفاده کند.نماینده اقلید در مجلس شورای اسلامی افزایش نظارت دولت را راهکار دیگری برای کنترل قیمت کالاهای اساسی عنوان کرد و گفت: اگرچه با وضعیت ایجاد شده کنترل بازار از دست دولت وزارت صمت و اصناف و اتاق بازرگانی خارج شده است اما با توجه به بهمریختگی جو روانی جامعه نظارتها هم بینتیجه میمانند.عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: راهکار بلند مدت برای تثبت و کاهش قیمت کالاهای اساسی، منوط به ایجاد ثبات در بازار ارز است لذا تا در این بازار ثبات ایجاد نشود نمیتوان به ساماندهی کالای اساسی خیلی امیدوار بود چراکه وضعیت تمامی بازارها همچون زنجیرهای به یکدیگر متصل هستند.

۴۰ الی ۵۰ میلیون ایرانی مشمول طرح تامین کالاهای اساسی میشوند

در همین رابطه عضو کمیسیون برنامه و بودجه به آخرین وضعیت بررسی این طرح در کمیسیون متبوعش پرداخت و گفت: این طرح دو فوریتی بود اما چون دولت آمادگی نداشت، تصمیم گرفتیم یکی دو هفته مهلت بدهیم دولت زیرساختها را آماده کند تا این طرح به نحو احسن اجرا شود. جبار کوچکینژاد گفت: برای کنترل تورم، دولت مکلف شد ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای کالاهای اساسی تامین کند اما کالاهایی که وارد شده با قیمت ارز آزاد در بازار به مردم فروختند و گشایشی در زندگی مردم پیش نیامده و دلالها توانستند از این منابع به نفع خود بهره ببرند.وی تأکید کرد: با طرح تأمین کالای اساسی دولت را موظف میکنیم که با کارت هوشمند کالا یا کالابرگ کالاهای اساسی مردم را تأمین کنند و در اختیار آنان بگذارد.کوچکی نژاد علت یک فوریتی شدن طرح تامین کالاها اساسی را یادآور شده و تصریح دارد: دولت اعلام کرده بود نمیتواند به زودی آن را اجرا کند طرح را به یک فوریت تبدیل کردیم تا دولت موظف باشد از محل تبصره ۱۴ که جهت حمایت از اقشار آسیبپذیر است و در این محل مبلغی در نظر گرفته شده و از محل ارز ۴۲۰۰ تومانی، کالاهای اساسی مردم را در اختیار آنان قرار دهد تا مردم در تهیه کالاهای اساسی مثل گوشت، مرغ، روغن، برنج، پنیر، شکر و ... دچار زحمت نباشند.وی تأکید کرد: ما به دولت گفتهایم که با سازمان حمایت از مصرف کنندگان لیست کالاهای اساسی را به مجلس ارائه کند تا آنچه که جزو نیازهای اساسی مردم است در طرح دیده شود که البته اکنون این طرح در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مورد بررسی قرار گرفته و امیدواریم در هفته آینده کلیت این طرح را به صحن مجلس بیاوریم و پس از تصمیم نمایندگان، دولت موظف به اجرای این قانون شود.وی در پاسخ به این که چند میلیون نفر از مردم ایران شامل طرح تأمین کالاهای اساسی خواهند شد؟ گفت: دولت در ایام کرونا وام یک میلیونی و کمک معیشتی به مردم ارائه کرد، یک جمعیت بالای ۴۰ الی ۵۰ میلیونی در کشور به شدت دچار مشکل شدهاند و دولت قبلا بخشی از این شناساییها را انجام داده است. بنابراین میتوان این را تسریع کرد.وی تأکید کرد: امروز همه دنیا میداند که ایران در یک فشار وحشتناک اقتصادی به دلیل بدعهدی، شیطنت و ناجوانمردی دولتمردان آمریکا قرار دارد که البته به همین زودیها این مشکل شاید حل نشود. ما نمیتوانیم مردم و زندگی آنان را رها کنیم، بنابراین منابعی را در اختیار دولت قرار دادیم اما آنگونه که میخواستیم عمل نشد.کوچکینژاد گفت: دولت برای توزیع عادلانه کالاهای اساسی باید از روش صحیح استفاده کند و مشکل مردم به ویژه اقشار ضعیف و مستضعف جامعه را حل کند.