روزنامه ابتکار
1399/06/17
نایب رئیس مجلس: لازم است مدتی در کشور نظام پارلمانی حاکم شود تکرار احیای نخستوزیری از سوی اصولگرایان
گروه سیاسی: در شرایطی که به نظر میرسد اصولگرایان با توجه به شرایط خاص انتخابات مجلس، از اکثریت همیشگی خود در پارلمان مطمئن هستند، اما در انتخابات ریاست جمهوری، بنا بر نگاه خاص مردم به این جایگاه، در شرایط خاص، ممکن است دست پایینتری داشته باشند، به نظر میرسد این جناح بازگشت به نظام پارلمانی را ترجیح میدهد.نظام پارلمانی مبتنی بر تعیین دولت با انتخاب نخستوزیر توسط مجلس است. در حالی که از ابتدای نظام جمهوری اسلامی، نظام پارلمانی بر قوه اجرایی کشور حاکم بود، پس از پایان دوران ریاست جمهوری آیتالله خامنهای و نخستوزیری میرحسین موسوی، این نظام در ایران کنار گذاشته شد و سیستم ریاستی جای آن را گرفت. با این حال از آن زمان تا به امروز، از چهار رئیسجمهوری بر سر کار آمده، تنها یکی – محمود احمدینژاد – با نگاه جریان اصولگرایی امروز و به ویژه طیف تندروتر اصولگرا نزدیک بود که آن هم در پایان دوره 8 ساله خود، از سوی این جریان طرد شد. از آنجا که حتی در مجالسی مثل مجالس ششم و دهم، با اقلیت قابل توجه اصلاحطلب، باز هم اصولگرایان اکثریت صندلیهای پارلمان را به خود اختصاص دادهاند، این اطمینان خاطر در جریان اصولگرا ایجاد شده است که احتمال در اختیار داشتن بهارستان همواره بیشتر است و نظام پارلمانی میتواند کاری کند که اختیار دولت را نیز به آسانی در دست بگیرند و ریاست جمهوری با رای مستقیم مردم، تنها به یک سمت نمادین تبدیل شود.
در سالهای گذشته، هر از چند گاهی بانگ احیای نظام پارلمانی به ویژه از سوی جریان اصولگرایی به گوش رسیده است. دیروز هم نایب رئیس مجلس یازدهم که تماما در اختیار اصولگرایان قرار گرفته، دراینباره گفته است: به نظر میرسد لازم است که در کشور مدتی طولانی نظام پارلمانی حاکم شود. سیدامیرحسین قاضیزاده در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه در حال حاضر مشکلات زیادی در پاسخگوسازی مسئولان وجود دارد و باید اقدامات جدیتری انجام شود، ادامه داد: نظام ما یک نظام ریاستی است، باید برای برای پاسخگو کردن مسئولان باتوجه به توزیع اختیارات در کشور فکری جدی کرد که نیازمند برنامه های بنیادیتر است. وی با اشاره به اینکه یک نظر این است که نخستوزیری را احیا کنیم تا مجلس بتواند دولت را رصد کند، افزود: مجلس اکنون نمیتواند بسیاری از برنامههای دولت را رصد کند، رئیسجمهوری نیز یک فرد برخاسته از آرای مردم است و نمیتوان به راحتی به سراغش رفت زیرا یک نماد سیاسی است، وقت آن است که گفتوگو برای پاسخگوسازی کابینه انجام شود. نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: به نظر میرسد لازم است که در کشور مدتی طولانی نظام پارلمانی حاکم شود. کابینه را میتوان بارها ساقط کرد، بعد از جنگ جهانی دوم یک حزب 50 سال بر ژاپن حکومت کرد اما میانگین عمر کابینههایش کمتر از دو سال بود. ما نیاز داریم در موقع لزوم سریعا افراد را عوض کنیم اما با شرایط کنونی اگر سراغ هرکسی برویم بحران سیاسی ایجاد میشود. قاضیزاده در پاسخ به اینکه مجلس هم اکنون نیز به خوبی نمیتواند از ابزار سوال و استیضاح استفاده کند، گفت: این مساله به این خاطر است که اکنون ما سراغ هر وزیری برویم یک برخورد با رئیس جمهوری صورت میگیرد، اما اگر کابینه در اختیار نخست وزیر منصوب مجلس باشد این فرسایشها وجود نخواهد داشت.
نکته مهم مغفول درباره تمایل اصولگرایان و به طور کلی طرفداران نظام پارلمانی اما این است که در نظامهای پارلمانی، تحزب نقش مهمی در این سیستم سیاسی بازی میکند و این احزاب قوی هستند که میتوانند موفقیت آن را تضمین کنند. در شرایطی که همچنان بسیاری از نمایندگان و چهرههای سیاسی از سهمخواهیهای برخی نمایندگان در مجلس گلایه میکنند و یا حرکتهای حاکی از عدم اجرای تعهدات جریانی را نشان میدهند، نظام پارلمانی شرایط را تنها آشفتهتر خواهد کرد.
تغییر نظام از ریاستی به پارلمانی البته نیازمند اصلاح قانون اساسی خواهد بود که فرآیند خاص خود را میطلبد و البته برای اجرای آن با توجه به فاصله دو ساله انتخابات مجلس و ریاست جمهوری باید زمانبندی مشخصی تعیین کرد. به نظر میرسد که این مسیر چنان سخت و طولانی است که به این زودی خواب اصولگرایان برای دولت برخاسته از مجلس تعبیر نمیشود، اما باید منتظر ماند و دید آیا قدمی هم برای تبدیل این حرفها به عمل برداشته خواهد شد یا خیر؟
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» دلایل افزایش قیمت خودرو در روزهای اخیر را بررسی کرد
سلام به پراید 100 میلیون تومانی!
کورش الماسی
«اصلاح طلبان»، ممنوع!
واعظ آشتیانی: زمان کف زدن مردم برای افتتاح طرحها تمام شده است
طرحهای نیمه تمام، ارثیه دولتها برای یکدیگر
چرا در چند سال اخیر کمتر شاهد ورود چهرههای جدید به عرصه حرفهای بازیگری هستیم؟
افول ستارهسازی در غیاب مدرس بازیگری و ریسک تهیهکننده
دو عضو شورای شهر تهران در سخنان جداگانهای به انتقاد از دولت و مجلس پرداختند
گلایههای «بهشت» از «پاستور» و «بهارستان»
نایب رئیس مجلس: لازم است مدتی در کشور نظام پارلمانی حاکم شود
تکرار احیای نخستوزیری از سوی اصولگرایان
اهداف سفر وزیر خارجه سوئیس به ایران چیست؟
تهران، برن و یک قرن رابطه دیپلماتیک
در پاسخ به درخواست رئیس قوه قضائیه انجام شد
موافقت رهبر انقلاب با تداوم فعالیت دادگاههای ویژه اقتصادی
سخنان عجیب یک نماینده امضاکننده طرح ساماندهی پیامرسانهای اینترنتی توجهها را به خود جلب کرد
خطرهای محیط «آندروید» و تفاوت ساعات مصرف اینترنت!
جنگ سرد امان و ابوظبی ادامه دارد
تهدید بن زاید به اخراج ۲۵۰ هزار اردنی
رئیس قوه قضائیه:
اطلاعات محرمانهای داریم که آمریکا و اروپا حامی قاچاقچیان مواد مخدر هستند