روزنامه آفتاب یزد
1399/06/18
پراید 100میلیونی؛ تاوانِ سالها بیتدبیری!
آفتاب یزد ـ رضا بردستانی: روزگاری، پراید عصای دست بسیاری از اقشار متوسط و فرودست، در زمان بیکاری بود، خودرویی که خود به تنهایی یک شغل محسوب میشد، اما این روزها، پراید نیز یک خودروی لاکچری است؛ آن قدر لاکچری که دیگر کسی جرات نخواهد کرد از مرگبار بودن و کیفیت بسیار نازل آن بگوید زیرا، بعدِ مسکن، حالا خودرو نیز یک آرزوی دست نیافتنی است!نخستین بار، دی ماه 97 بود که یک تیتر سوالی ـ «آیا پراید 120میلیونی حقیقت دارد؟!» ـ، ذهنها را به این سمت و سو سوق داد که اندک اندک باید عنوان«ارزانترین خودروی جهان» ـ فارغ از کیفیت ـ را فراموش کرد. آن تیتر و آن سوال فراموش شد تا اردیبهشت99 که«عزیزصدمیلیونی» کنارِ نام پراید به همگان فهماند که سال 99 به انتها نرسیده؛ دیگر با 100 میلیون تومان هیچ خودرویی را نمیتوان پیدا کرد و خرید!
مرداد 99 اما تیتر«100 میلیونی» شدن«پراید» نه تعجب برانگیز بود نه عجیب زیرا«پراید100میلیونی در راه است»، «100میلیونی شدن پراید حقیقت دارد»،«خداحافظی با پراید100میلیونی» و نظائر آن به سادگی در رسانهها قابل فهم و در دسترس بود. اما شهریور از نیمه گذشته و نگذشته؛ «عبور پراید از مرز 100 میلیون تومان» یک خبر سوخته به نظر میرسد!
> خودرویی که از سبد کم درآمدها حذف میشود!
قیمت پراید از آنجا که ارزانترین خودروی داخلی ایران است و جایگاه مهمی در سبد اقتصادی طبقات متوسط و محروم جامعه دارد، موضوع مهمی تلقی میشود. بر اساس اطلاعیه اتحادیه نمایشگاهداران اتومبیل، قیمت پراید در روز پانزدهم شهریور از مرز صد میلیون تومان هم گذشت. مطابق قیمتهای موجود در بازار خودرو، قیمت پراید ۱۱۱ در بازار به ۱۰۱ میلیون تومان، پراید ۱۳۱ به ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و پراید ۱۳۲ هم به ۹۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان صعود کرد.
سایر خودروها هم شرایط مشابهی را دارند. قیمت تیبا صندوقدار از ۹۴ به ۱۰۳ میلیون و تیبا ۲ از ۱۰۷ به ۱۱۹ میلیون تومان افزایش یافت؛ همچنین قیمت ساینا هم ده میلیون گرانتر شد و در بازار به بیش از ۱۲۰ میلیون تومان رسید. همچنین قیمت پژو ۲۰۶ نیز مرز ۲۰۰ میلیون تومان را رد کرد.
وضعیت خودروهای وارداتی وضعی عجیب را سپری میکند. افزایش قیمت ارز و ممنوعیت واردات برخی از انواع خودروهای خارجی باعث شده تا قیمت این قبیل اتومبیلها به بیش از یک میلیارد برسد. در حال حاضر ارزانترین مدل تویوتای پریوس تیپ C، حدود یک میلیارد و صد میلیون تومان است. این قیمت در مورد برندهای بنز و بیامو به شش میلیارد تومان هم میرسد. این در حالی است که چندی پیش با شکایت وزارت صنعت، معدن و تجارت، دادگاه حکم ممنوعیت انتشار قیمت خودرو بر روی وبسایتها را صادر کرد. وزارت «صمت» در توضیح این موضوع مدعی شد که برخی دلالان به صورت سیستماتیک با قیمتگذاریهای هماهنگ، باعث افزایش قیمت خودرو در بازار میشوند. اما چنین به نظر میرسد، صدمیلیونی شدن قیمت پراید واقعیتر از این ممنوعیتها و من درآوردی
برخورد کردنها است!
> از ذخائر خوردن هم به انتها رسید
سیدمرتضی افقه در گفتگو با آفتاب یزد به این موضوع اشاره میکند که صرفاً به پراید و قیمتِ آن به عنوان کالایی که دیروز ارزان بوده ولی امروز گران شده توجه نکنید بلکه به پراید به عنوان یک سیر و یک تاریخچه بنگرید که در پی عبور سال ها، بالاخره به نقطهای رسید که مجبوریم با آغوش باز آن را بپذیریم.
این استاد اقتصاد ادامه میدهد: تا همین روزها، همچنان دست مان در جیب ذخائرمان بوده که قیمتها نجومیتر از این نشده، و این یعنی اگر همان ذخائر نبود، دلارهای نفتی اندوخته شده نبود، پراید نه در 99 که در 92 صدمیلیونی شده بود.
وی ادامه میدهد:کشوری که اقتصادش، سرمایه اش، تولیدش، خرج و مخارجش وابسته به نفت بوده چگونه خواهد توانست از آن چشمپوشی کند؟! آن هم کشوری که عادت کرده بود بیهیچ نگاهی به آینده، فقط از درآمدهای نفت منتفع باشد نه سرمایهگذاری کند و نه به روزهای سخت و بسیار سخت بیاندیشد.
> اختلاسها و خاصه خرجیها تاوان دارد!
این استاد دانشگاه با گذری به سالها «بی تدبیری» ادامه میدهد: حیف و میل هزاران میلیارد از ذخائر این کشور برای پرداخت بدهی صندوقیهای قرض الحسنه ی غیر مجاز، هزاران میلیارد اختلاس و هزاران هزار میلیارد بیتدبیری، بدون تاوان مگر ممکن است؟ من معتقدم پرایدی که امروز صدمیلیون تومان شد مترادف با تاوان سالها بیتدبیری است که خودش را در این برهه در پراید نشان داده است و چون پراید کالایی است که همه میبینند، قابل درکتر است اما آن بیتدبیریها روی مسکن و ارز و طلا و دیگر مصادیق اقتصادی نیز تاثیر گذاشته است.
سید مرتضی افقه با ابراز نگرانی از آینده ی صنعت و تولید ادامه میدهد: نگاه خود را از پراید بردارید، خاموش شدن چراغ کارخانههایی که بییا باواسطه محتاج مواد اولیه و کالاهای واسطهای هستند، بلایی بس عظیمتر است، بیکار شدن دهها و شاید صدهاهزارنفری که حالا دیگر پراید هم نمیتوانند بخرند به خودی خود نه تنها ابعاد اقتصادی که ابعاد اجتماعی، سیاسی و حتی خانوادگی خواهد داشت پس تا دیر نشده دولتمردان و تصمیم گیران را قانع کنید فکری کنند، دست روی دست گذاشتن کافی است، خودخواهی دیگر جواب نمیدهد، پاسخگو نبودن چاره ساز نیست.
> ضعیفترین کابینه، کابینه ی روحانی است!
وی میگوید: اگرچه همه ی تقصیرها متوجه دولت نیست اما کابینه روحانی، کابینهای ضعیف و تنبل است و این به مجلس هم مربوط است، به دیگر دستگاههای نظارتی و دخیل در انتخاب وزرا نیز مربوط است حتی به شورای نگهبان نیز مربوط است چون یک دولت مجموعهای از سیاستها و تصمیمها است که در مجموعه تبلور
پیدا میکند.
افقه همچنین معتقد است، وقتی فلان وزیر در بهمان وزارت خانه، گزینه ی بیست و چندمِ مورد نظر حسن روحانی است یعنی این کابینه نتیجه ی مجموعهای از نگاهها است و از همین رو است که میگویم دیگر از تکرار ضرباهنگ، دولت ضعیف است، دولت ضعیف است نفعی عایدمان نمیشود! حالا کی ضعیف نیست که دولت دومی باشد؟
این استاد دانشگاه اما تاکید میکند؛ عادلانه و منصفانه اگر بنگریم، این دولت از همه بیشتر به اشکالات موجود دامن زد، چشم از علما و خبرگان اقتصادی پوشانید و گوش سپرد به غیر متخصص ها. من رد و تایید نمیکنم اما شنیدهام «طرح تحول اقتصادی» زائیده ی ذهن کسی است که هیچ مناسبتی و رابطهای با اقتصاد ندارد! این عجیب است اما بیشتر از عجیب تاسف بار که از دل یک طرح صد در صد اقتصادی و کارشناسی نشده چه میخواهد بیرون بیاید.
> بی تدبیریها تضمین شکستها است
افقه به نکته ی قابل تاملی اشاره میکند و میگوید:اگر میبینید پراید صدمیلیونی از ماهها قبل حدس زده میشود، حال و روز فردای بورس از همین حالا معلوم است، قیمت مسکن سر به فلک میکشد همانطوری که فعالان و کارشناسان میگویند یک دلیل بیشتر ندارد؛ بیتدبیریها تضمین شکستها است یعنی هرچه بکاری درو خواهی کرد و چون چیزی نگاشتهایم این روزها داریم باد درو میکنیم!
این استاد دانشگاه میگوید: هنوز هم دیر نشده حتی در همین یازده ماهی که از عمر دولت مانده، اصلا کارشناسان و خبرگان باید خودشان را در سختیها و بحرانها نشان دهند واگرنه روز خرج و هزینه و شادی که کارشناس باشی و نباشی، پادشاهی.
وی ادامه میدهد: من بعید میدانم در حلقه ی اول و دوم دولت ذهن پویا و خلاق اقتصادی وجود داشته باشد که اگر بود اوضاع تا این اندازه ویران و خراب نبود!
> پراید صدمیلیونی عریانی اقتصادی است!
سیدمرتضی افقه عضو هیئت علمی دانشگاه در ادامه ی این گفتگو به موضوع صد میلیونی شدن پراید اشارهای مجدد کرده میگوید:پراید میتواند آئینه ی تمام نمای اقتصاد ما باشد مجموعهای از بیتدبیری ها،
ناکارآمدی ها، به آینده توجه نداشتنها و بسیاری از این دست مسائل اما از همه مهم تر، صد میلیونی شدن پراید، عریانی اقتصادی است یعنی پراید روی عدد صدمیلیون تومان به همه ثابت کرد حتی از پس مدیریت یک کالای پرمصرف و تاثیرگذار نیز بر نمیآییم و این خودِ فاجعه است.
این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه میدهد: پیشترها از شکاف اقتصادی سخن میگفتند و حالا باید از گسست و فروپاشی سخن به میان آورد و اگر برای این موضوع چارهای اندیشیده نشود آن گاه باید منتظر پیامدهای سهمگین اجتماعی و خانوادگی نیز باشیم چون جامعه هرگاه احساس رهاشدگی کرد قطعا بحران را بحرانیتر و مشکل را غیر قابل حلتر خواهد نگریست و این رویه ی دوم ناامیدی است که اگر در جامعه تسری پیدا کند خطرناک است.
> خُرده دولتهایی قویتر از دولت!
سید مرتضی افقه به موضوع خُرده دولتها اشاره کرده میگوید: اگرچه مجبوریم به اینها خُرده دولت بگوییم اما اینها به قدری قوی و تاثیرگذار هستند که به آسانی میتوانند سیاستگذاریهای دولت را عقیم کنند و تصمیمات حتی مهم را به شکست منتهی کنند اگر سود و منافع آنها لحاظ نشود. وی ادامه میدهد: این خُرده دولتها محصول دیروز و امروز نیست اما اینها از پول نفت تغذیه کردهاند و آن قدر فربه شدهاند که بعدِ قطع درآمدهای نفتی، حالا سود و منافع خود را در هرکجایی که صلاح بدانند جست و جو خواهند کرد یک روز ارز، یک روز مسکن، یک روز طلا، یک روز واردات خودرو، یک روز زمین و کارخانه و حالا هم بورس.
افقه تاکید میکند: اینها یعنی خُرده دولتهایی که کم هم نیستند و در همه ی بخشها برای خود قلمرویی تعریف کردهاند تا هرکجا که بدانند و بخواهند نفوذ دارند و برای رسیدن به مطامع عمدتاً اقتصادی و گاه سیاسی و اجتماعی از هیچ کاری، رفتاری، کنشی و واکنشی فروگذار نیستند. اینها قانون را جوری مینویسند که نتوانی آنها را محکوم کنی چون پسوند دولت دارند و به خودشان حق میدهند مراقب همه ی موضوعات باشند.
> خُرده دولتها آفت اقتصاد اند
این استاد دانشگاه میگوید: حالا بیتدبیری را ضرب در درآمد صفر شده ی نفت کنید حاصل جمع را با کابینه ی ضعیف روحانی اضافه کنید در خُرده دولتهایی که به نظر من آفت اقتصاداند ضرب کنید قطعا به این نتیجه میرسید که صدمیلیونی شدن پراید آن قدر
پیش پا افتاده است که ترجیح میدهید درباره ی آن سخن نگویید.
این کارشناس مسائل اقتصادی در پایان به این موضوع بسنده میکند که من از پراید صد میلیونی نمیترسم اما از فردای اقتصادی که جمعی منفعل، بیتدبیر و خُرده دولت برای آن تصمیم میگیرند قطعا هراس دارم!
> آخرین خبر خودرویی ـ مجلسی!
ثانیههای پایانی تنظیم این گزارش خبری منتشر میشود به این تیتر:«طرح ساماندهی صنعت خودرو در مجلس کلید خورد.» پیشتر البته از ورود هر سه ماه یکبار مجلس نیز گفته بودند اما آن گونه که رسانهها نوشته اند؛ سخنگوی کمیسیون صنایع از کلید خوردن طرح ساماندهی صنعت خودرو در مجلس شورای اسلامی خبر داده است.
حجتالله فیروزی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، از تشکیل کارگروهی در کمیسیون صنایع به منظور ساماندهی بازار خودرو خبر داد. وی افزود: اعضای این کارگروه متشکل از کمیته صنعت ذیل کمیسیون صنایع بوده و اخیرا طرحی را با عنوان «ساماندهی صنعت خودرو» تدوین و تقدیم هیئت رئیسه کردهاند تا به موجب آن مطالبات مردم در حوزه گرانی و نابسامانی خودرو پاسخ داده شود. فیروزی با اشاره به محورهای این طرح تصریح کرد: نحوه عرضه، بررسی سود پیش فروش و پیش خرید و تلفات خودروسازها در حوزه کیفیت و کمیت از مهمترین محورهای طرح مذکور است.
سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس بیان کرد: به نظر میرسد که در صورت تصویب این طرح بسیاری از مشکلات حوزه خودرو حل شود، البته این امر نیازمند اجرای خوب این طرح است. فیروزی افزود: متاسفانه صنعت خودرو به نماد بیکیفیتی محصول ایرانی تبدیل شده و ما مصمم هستیم که این طرز تفکر را تغییر دهیم، چرا که عملکرد شرکتهای خودروسازی کل صنایع کشور را زیر سوال برده است. سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس گفت: این طرح اکنون به دست هیئت رئیسه مجلس رسیده و به زودی اعلام وصول خواهد شد.
البته باور نمیکنیم زیرا مجلس ورود کند یا نکند؛ وضعیت اقتصادی به اندازهای خراب شده که با طرح و لایحه و دستور سامان نخواهد گرفت
مگر آن که معجزهای رخ دهد!
سایر اخبار این روزنامه
انتخابات ۱۴۰۰ رقابت درون گروهی میان اصولگرایان است
سن شناسنامه معضل جدید کاندیداها!
باز هم پای نهنگ آبی در میان است؟نیروی انتظامی تکذیب میکند
ضرورت به کارگیری استارتاپها برای حل مسائل اجتماعی
صدای مردم ایران در ونیز شنیده شد
توضیح در خصوص عکس تیتر یک دیروز
قلم مفت علیه وزیر نفت
هر روز سرمایه مردم پودر میشود چرا کسی پاسخگو نیست؟!
تاثیر به سزای کرونا برکودکان
کرونا و کادر درمان
جنگ سردتر
عبور از اصول و تمرکز بر فروع!
پراید 100میلیونی؛ تاوانِ سالها بیتدبیری!