تقابل پاستور و بهشت اینبار برسر بازرگان!


آفتاب یزد-گروه سیاسی: دولت روحانی دیگر رودربایستی را کنار گذاشته و در این یک سال آخر تبدیل به دولتی تمام عیار محافظه کار شده است. اظهارات رئیس جمهور حالا دست کمی از احمدی‌نژاد ندارد و چه بسا یک قدم هم فراتر رفته است. مثلا دیروز روحانی گفت:«مردم می‌دانند که در شرایط تحریم آب و برق‌شان قطع نمی‌شود؛ این‌ها باعث اعتماد آن‌ها شده‌ است.» طبیعی است وقتی سال 96 یا سال 92 مردم به این دولت رای دادند انتظار این را نداشتند که آب و برقشان قطع نشود! در چنین شرایطی وقتی دولت خود را این‌گونه معرفی می‌کند برخی اقدامات دیگر نیز از درون چنین دولتی غیرقابل انتظار نیست! دولتی که رای خود را از بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان گرفت اما در خدمت محافظه‌کاران بود!
در جدیدترین خدمت به محافظه کاران فرمانداری دولت اعتدالگرای حسن روحانی با نام‌گذاری خیابان به نام بازرگان، اعظم طالقانی و سهیل گوهری مخالفت کرده است! برکسی پوشیده نیست اینکه خیابانی به نام بازرگان نشود خواسته چه گروهی در عرصه سیاسی ایران است! اما طبیعی است که حامیان (سابق) روحانی به او رای ندادند که فرمانداری پایتخت چنین موضوعی را که ناشی از مصوبه قانونی شورای شهر تهران است، رد کند! نامگذاری معابری به نام بازرگان،
اعظم طالقانی و سهیل گوهری براساس بند ۱ آیین نامه نامگذاری معابر مورد اعتراض فرمانداری تهران قرار گرفته است. شورای شهر تهران چندی پیش تغییر نام خیابان محل سکونت اعظم طالقانی به نام این فعال سیاسی تاریخ معاصر ایران را به تصویب رسانده بود و خیابان "سازمان آب" نیز به دلیل ۱۳ بار تکرار نام، در محدوده صادقیه و در مناطق ۲ و ۵ شهرداری تهران به نام پیشنهادی مهندس مهدی بازرگان تغییر یافته بود.همچنین در کنار سایر نام‌های جدید معابر تهران، با تصویب شورای شهر یک کوچه نیز به نام سهیل گوهری نامگذاری شده و مصوبه شورای شهر در خصوص نامگذاری‌ها برای تایید نهایی به فرمانداری تهران فرستاده شدند که فرمانداری به این سه نامگذاری شورای شهر تهران براساس بند یک آئین‌نامه نامگذاری معابر اعتراض کرد. براساس ماده یک ضوابط و معیار‌های نامگذاری، نام شخصیت‌های مهم تاریخ صدر اسلام و انقلاب اسلامی و شهدای گرانقدر آن و حوادث مهم تاریخ مبارزات اسلامی مردم ایران در درجه اول نام گذاری‌ها قرار دارند و نام شخصیت‌های فرهنگی، ادبی، علمی، سیاسی و تاریخی ایران و اسامی راجع به اندیشه، فکر و هنر و نیز مظاهر طبیعت زیبای ایران در مرتبه‌های بعدی می‌توانند برای نام معابر انتخاب شوند که فرمانداری این سه نام را مصادیق این بند ندانسته است.
> واکنش شورا


این تصمیم اما با واکنش اعضای شورای شهر تهران مواجه شده است. رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران نسبت به مخالفت هیئت تطبیق فرمانداری تهران با مصوبات شورای شهر در خصوص نامگذاری‌های اخیر معابر و خیابان‌های شهر انتقاد کرد و خواستار اجرای مصوبات شورا، توسط شهردار تهران شد. دیروز محمد سالاری در دویست و سی و ششمین جلسه شورای شهر تهران نسبت به مخالفت هیئت تطبیق فرمانداری تهران با مصوبات شورای شهر تهران در خصوص نامگذاری‌ها تذکر داد. وی گفت: بنابر مفاد صریح قانون، نامگذاری‌ها از اختیارات نهاد شوراهای شهر و روستا در کشور است که به عنوان نمایندگان مردم و به نمایندگی از شهروندان انجام می‌شود. سالاری عنوان کرد: متاسفانه در این دوره مدیریت شهری مشاهده می‌کنیم، فرمانداری تهران در یک‌سری اقداماتی که مسبوق به سابقه هم نبوده‌است، با مصوبات شورای شهر تهران درخصوص نامگذاری‌ها مخالفت می‌کند. وی افزود: من از رئیس و کلیت شورای شهر و مدیریت شهری تهران تقاضا دارم نسبت به تشکیل جلسه‌ای با فرماندار تهران و هیئت تطبیق در خصوص این امر مهم و تصمیم خلاف قانون و رویه آن‌ها، اقدام و اعضای شورا بر مصوبه خود پافشاری کنند و از شهردار تهران می‌خواهیم نسبت به عملیاتی شدن مصوبه شورا اقدام کند. خلیل‌آبادی عضو شورای شهر تهران نیز در واکنش به مخالفت فرمانداری تهران در ارتباط با نامگذاری معابری به نام‌های مهدی بازرگان، اعظم طالقانی و سهیل گوهری، اظهار کرد: به نظر بنده نگاه فرمانداری به این ماجرا نگاه سیاسی است نه قانونی. افرادی که برای نامگذاری چند معبر معرفی کرده‌ایم، افراد موجه و مورد قبول بخشی از مردم بوده اند. وی ادامه داد: فرمانداری نباید تابع جوسازی‌های واهی شود و از وظایف خود قصور کند. ما برای فرمانداری و کسانی که با این نامگذاری‌ها مخالفت کردند متاسفیم. عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران تصریح کرد: ماده قانونی که فرمانداری اشاره کرده هیچ ربطی به این ماجرا نداشته و قانونی نیست. شورا خلاف وظایف خود کاری را انجام نداده است و فردا در شورای شهر برای این اقدام تصمیم‌گیری خواهیم کرد. وی خاطرنشان کرد: ممکن است که عده‌ای با مشاهیر مخالف باشند و لزومی ندارد که خدمات آن‌ها به کلی نادیده گرفته شود. با این حال احمد مسجد جامعی دیگر عضو شورا گفت: فرمانداری تهران در روال قانونی خود بر مبنای مشخصی تصمیم‌گیری می‌کند و وقتی موضوعی را تایید کند جنبه قانونی پیدا خواهد کرد. وی ادامه داد: شورای شهر به نظر فرمانداری احترام می‌گذارد و به گفت‌وگو با آن می‌پردازد و اگر شورا بر تصمیم خود اصرار داشت این موضوع دوباره به صحن شورا باز می‌گردد و مجددا درباره آن موضوع تصمیم‌گیری خواهد شد. عضو شورای شهر تهران افزود: در پایان اگر فرمانداری و شورای شهر به توافق نرسند، موضوع به مرجع بالاتری خواهد رفت تا تصمیم نهایی خود را بگیرد.
> تصمیم شورا قطعی است
درباره این موضوع با یک عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران گفتگو کردیم. زهرا نژاد بهرام در گفتگو با «آفتاب یزد» تاکید کرد که نامگذاری خیابان و معابر نیازی به تایید فرمانداری ندارد و صرفا جهت اطلاع نامه‌ای به فرمانداری تهران ارسال شده است. او گفت:«ادله حقوقی که وجود دارد نامگذاری جزء تصمیمات شورا است، در شورای شهر
دو دسته نظرات وجود دارد یک سری مصوبات و یک سری تصمیمات! به‌عنوان مثال تصمیم می‌گیرد درباره باغ‌های شهر، طبیعی است چنین تصمیمی به فرمانداری ارسال نمی‌شود که نظرش را در هیئت تطبیق اعلام کند! نامگذاری نیز از این جنس است در گذشته نیز سابقه نداشته که نامگذاری برای طرح در هیئت تطبیق ارسال شود و این وظیفه در دسته‌بندی تصمیمات قرار می‌گیرد و مصوباتی است که با قوانین مغایرتی ندارد و این تفویض به نمایندگان مردم شده است که از طرف آنها نامگذاری معابر را انجام دهند. قانون در این زمینه که در سال سال76 مصوب شده صراحتا تاکید دارد نامگذاری با صلاحدید شورای شهر باید انجام شود. عینیت قانون این است که در حیطه وظایف هیئت تطبیق فرمانداری نیست و در مجموعه وظایف شورای شهر است.» نژادبهرام افزود: «شورا در این زمینه تصمیم جدید نخواهد گرفت و همان درخواست سابق از شهرداری تهران پیگیری خواهد شد تا نامگذاری انجام شود و اگر شهرداری در این زمینه اقدام نکند از سوی شورا مورد پرسش قرار خواهد گرفت.» او در پایان گفت:«با این حال بعید به نظر می‌رسد مشکلی در این زمینه وجود داشته باشد و شهرداری نیز در دستور کار خود قرار خواهد داد همانگونه که نامگذاری خیابان به نام مصدق انجام شد موارد جدید نیز انجام خواهد شد.»
> رابطه‌ای خلاف انتظار
اما در واقع به نظر می‌رسد موضوع نامگذاری تنها بخشی از اختلافاتی است که میان دولت و شورای شهر تهران وجود دارد. محمد جواد حق‌شناس عضو شورای اسلامی شهر تهران با رد نظر فرمانداری تهران گفته است:«ما تعجب می‌کنیم از دولت و عوامل دولت که روز به روز رفتارهای عجیب و غریب از خودشان نشان می‌دهند.» پیش از این شورا و شهرداری تهران با دولت برسر یک ملک ریاست جمهوری که در جماران برخلاف قانون ساخته شده بود نیز به اختلاف رسیده بودند. درحالی که در سال 96 وقتی شورای شهر به دست اصلاح‌طلبان افتاد و ریاست جمهوری را هم دولت روحانی با حمایت اصلاح‌طلبان برد بسیاری گمان می‌کردند فرصتی برای پیشرفت مضاعف تهران و هماهنگی این دو نهاد پدید آمده است اما چنین نشد. جلال جلالی زاده فعال سیاسی اصلاح‌طلب در این زمینه به «آفتاب یزد» می‌گوید:«متاسفانه با گذشت زمان بیشتر و بیشتر این موضوع روشن می‌شود که حمایت اصلاح‌طلبان از روحانی بزرگترین اشتباه این جریان سیاسی بوده است، درحالی که بدون رای اصلاح‌طلبان روحانی به هیچ وجه شانسی نداشت اما متاسفانه نه تنها شخص رئیس جمهور بلکه برخی که ظاهرا خود را از اصلاح‌طلبان می‌دانند و جزئی از دولت فعلی هستند از مبانی اصلاح‌طلبی بسیار فاصله دارند.» او افزود:«این دولت برخلاف تعهدات خود عمل کرده و نتوانست نسبت به رای مردم وظایف خود را انجام دهد.» جلالی زاده اظهار داشت:«شاهد بداخلاقی‌های سیاسی هستیم که یک خیابان کوچک را حاضر نیستیم با نام چنین افرادی نامگذاری کنیم اما اسم گل و گیاه را در معابر می‌بینیم آنهم از دولتی که مدیون رای اصلاح‌طلبان است و در این زمینه در شورای شهر اصلاح‌طلبان نباید در برابر این موضوع کوتاه بیایند.» این نماینده سابق مجلس در پایان بیان داشت:«در سال پایانی دولت به نظر می‌رسد چهره‌های درون آن به دنبال منفعت طلبی خود و با نگاهی به بعد از 1400 هرچه بیشتر از اصولی که قرار بود این دولت بر روی آن سوار شود، دوری می‌کنند.»