عراق امسال دراربعین زائر خارجی نمی پذیرد



سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد درباره راهپیمایی اربعین گفت: امسال علیرغم میل قلبی و باطنی بنده و همه دوستان و عزیزانی که در موضوع اربعین تلاش می‌کنند و خدمت به زوار امام حسین(ع) را یکی از افتخارات و پرونده درخشان زندگی خود می‌دانند، باید عرض کنم که تاکنون به دلایل شرایط کرونا و اوضاع بهداشتی هیچ‌گونه تصمیمی از سوی دولت عراق برای اجازه ورود زوار ایرانی و خارجی اتخاذ نشده و موضع آنها برای ما کاملاً روشن است، آنها امسال نمی‌خواهند در اربعین زائر خارجی بپذیرند. به گزارش ایسنا، ایرج مسجدی، افزود: در رابطه با داخل خود عراق شرایط فرق می‌کند، اولاً اینکه موضوع اربعین یک جریان مردمی بوده و هست و دولت نمی‌خواهد مانع شود و نمی‌تواند جلوی مردم را بگیرد، بنابراین مانند روزهای تاسوعا و عاشورا همین جریانی که به راه افتاد و مردم به سمت کربلا آمدند، راهپیمایی اربعین و موکب‌ها و غیره برگزار خواهد شد. حقیقتاً دولت عراق در این موضوع نقشی ندارد و همان‌گونه که عرض کردم امسال مثل سال‌های گذشته اربعین برای خود عراقی‌ها انجام خواهد شد ولی برای کشورهای دیگر که تابع یک چارچوب و قوانین و مقررات و ویزا و اجازه ورود هستند مسأله بسیار متفاوت است.
مسجدی گفت: اکنون حتی ویزاهای عادی برای کارکنان شرکت‌هایی که در اینجا پروژه دارند و برای کسانی که در عراق مأموریت دارند به سختی و به صورت بسیار محدود انجام می‌شود. ما تا اربعین چند روز بیشتر فرصت نداریم و در سال‌های گذشته تمام اقدامات‌مان را در این زمان و در این تاریخ انجام داده بودیم، موکب‌های ما، امکانات، هماهنگی‌های ما همه صورت گرفته بود چرا که دولت عراق پای کار و موافق بود و ما مشکلی نداشتیم ولی امسال علیرغم همه جلسات و پیگیری‌های جدی موضع عراق کاملاً مشخص است.


سفیر کشورمان گفت: نکته دوم فضای مجازی که واقعاً یک فضای پرالتهاب و لجام‌گسیخته‌ای است، می‌بینیم که افراد مختلف و اشخاص مسئول و غیرمسئول و یا بعضاً موارد مشکوک و یا اینکه تاریخ‌شان مشخص نیست، مسائلی بیان می‌شود که هیچ‌گونه سندیت و رسمیت و اعتبار ندارد. مثلاً ارتباطات بین ایران و عراق به صورت بسیار گسترده در میان مردم دو کشور وجود دارد؛ بین موکب‌ها بین افراد مختلف. شنیده می‌شود که مثلاً از داخل عراق با یک طرف ایرانی تماس می‌گیرند که شما بیایید مگر دولت می‌تواند جلوی اربعین را بگیرد.
ایرج مسجدی تأکید کرد: در داخل عراق و برای خود عراقی‌ها دولت نقشی ندارد و نمی‌تواند جلوی مردم را بگیرد اما دعوت از زائر ایرانی به این منظور چه وجاهتی دارد؟ زائر ایران تابع یک چارچوب و قواعدی است، زائر ما تابع یک فرهنگ و یک مدیریت است، زائر ما که یک زائر داخل عراق نیست، او می‌خواهد از سرزمین خودش به اینجا بیاید و باید قانونمند باشد و این مسأله ضوابط و قوانینی دارد و هماهنگی‌هایی باید انجام شود. اینکه جریان این‌چنینی راه افتاده است و در واقع ما به پشت قضیه هم مشکوک هستیم تا روابط دو کشور را دچار مشکلات بکنند.  او ادامه داد: ما زائری داریم که در سال‌های گذشته که تردد عادی بود اما به یک شکل غیرمجاز آمده اکنون در زندان است و برای او محکومیت‌های شدیدی را اعمال کردند. بنابراین چه کسی جوابگوی این مسائل خواهد بود، مگر می‌شود هنجارشکنی و قانون‌شکنی کرد؟ زوار ایران زواری هستند که اگر قرار باشد در هر جای دنیا حضور داشته باشند با چارچوب و مقررات و احترام به همه اینها تصمیم خود را می‌گیرند، از طرفی مملکت ما مملکتی است که صاحب دارد، رهبری دارد، فرمانده دارد و این کشتی بزرگ جمهوری اسلامی کشتیبان دارد، ما تابع ولایت هستیم، ما تابع رهبری عزیزمان هستیم، ما تابع دستور و تصمیم هستیم، این‌گونه نیست که در کشور هر کسی به خودش اجازه دهد که مثلاً من محب امام حسین(ع) هستم و یا عاشق اربعین هستم و با این بحث‌ها بخواهد دست به اقدامی بزند.
وی گفت: چیزی که در دستور کار ما قرار می‌گیرد تصمیم کشور و با هماهنگی با طرف عراقی است، یک زائر ایرانی و محب امام حسین(ع) هیچ وقت به خودش اجاره نمی‌دهد که خارج از این چارچوب‌ها و مقررات کاری را انجام دهد، لذا خواهش من این است که دستگاه‌های فرهنگی و اطلاع رسانی، مداحان عزیز، خطبای بزرگوار، ائمه جمعه و جماعات و همه کسانی که با مردم ارتباط مباشر و مستقیمی دارند به مردم شریف ایران به محبین اهل بیت علیهم‌السلام، به عاشقان امام حسین(ع) بگویند که کاملاً در چارچوب تصمیمات جمهوری اسلامی حرف بزنند و عمل و حرکت بکنند و خدای ناکرده کاری نکنند که موجب مشکلاتی برای دو کشور بشود. این درخواست‌هایی که از گوشه و کنار یا از افراد مجهول‌الهویه یا بعضاً مشکوک بیان می‌شود معلوم نیست چه دست‌هایی پشت صحنه است.