روزنامه ابتکار
1399/07/06
بعضی تندیسها بیش از احساس قدردانی، حس شرمساری را در مخاطب برمیانگیزد انتقاد معاون وزیر ارشاد از شمایل تندیسهای سردار سلیمانی
معاون امور هنری با تاکید بر ضرورت توجه بیشتر به مجسمهسازی و تندیسپردازی برای معرفی چهرههای شاخص و افتخارات کشورمان، در اینباره از تندیسهای ساخته شده برای سردار شهید قاسم سلیمانی که در شهرهای مختلف کشور نصب شدهاند، انتقاد کرده است.به گزارش ایسنا، سید مجتبی حسینی در یادداشتی با عنوان «تندیسهایی که حس شرمساری را برمیانگیزند» نوشته است: «قریب سالی میگذرد از پرواز علمدار دوران، از قهرمانِ ملی و مردستان فروتن همروزگارمان شهید حاج قاسم سلیمانی، در این یک سال گوئیا میخواهیم بخشی از کاستیهای گذشته را جبران کرده و قدرشناسی خود را از این شهید بزرگوار نشان دهیم. پارهای ازین قدرشناسیها در قالب ساخت تندیس یادمان نمود مییابد. در شهرهای مختلف یکی پس از دیگری از تندیسهایی رونمایی میشود که بیش از احساس قدردانی، حس شرمساری را در مخاطب برمیانگیزد. تندیسهایی که گاه بهانه تاختن دشمن و عیب جویی منکران میشود».
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامیدر بخش دیگری نوشته است: «مجسمهسازان و تندیس پردازان نسلهای بعد بر دوش چنان استادانی کار خود را آغاز کردند و هنرشناسان میدانند که مراتب استادان بر رشد و شکوفایی پیروان چه تاثیراتی در پی دارد. نمونههای فاخری از آثار ـ اگرچه به تناسب نیاز و روزگار ما فراوان نیستند ـ شاهد گویای داشتهای است که از آن تغافل کردهایم. تغافل به معنای آنکه به قدر نیاز و ضرورت به آموزش مجسمهسازی نپرداختهایم نه در دانشگاهها و نه در آموزشگاهها، تغافل به معنای آنکه دشواری این هنر را به شهدِ تشویق و تبلیغ شیرین نکردهایم. تغافل به معنای آنکه اگر مجسمههای ارزشمندی در سطح شهر به یغما رفت و ربوده شد سختیاش را سهل گرفتیم و کمر نبستیم به یافتن قصور و مقصر و به حساس کردن جامعه و بیدار کردن معدود مسئولانی که هنر را تجمل میپندارند و گمان میکنند جهان بی هنر نیز امکان استمرار دارد! تغافل به معنای آنکه برنخاستیم به ساخت دیگرباره همان مواریثی که از مقابل دیدگان ناپدید شد. تغافل به معنای آنکه نپذیرفتیم چنین ثروتی و چنان ضرورتی نیاز به قوهی عاقلهای دارد که درباره آن بیندیشد و بر آن سیاستی بگذارد و بر روند و رشد یا ـ زبان قلم لال ـ کاسته شدن سطح کیفی آن نظارتی در خور داشته باشد.»
او یکی از دشوارترین میدانهای آزمون معاصر را پدیده دفاع مقدس خوانده و در ادامه آورده است: «دفاع جانانهای که اگرچه هشت سال، تمام جان و جوانی ایران اسلامی معطوف آن بود لیکن پس از آن نیز برای رفع و دفع کین توزیها و دشمنیها به اَشکال دیگر التزام توانمندی در آن را موکد میکرد. مگر برای نشان دادن ایثار و از جان گذشتگیها، معرفی قهرمانان و رزمندگان شاخص و رشید کشور نیست؟»
معاون هنری سپس با انتقاد از تندیسهایی که به یاد سردار شهید قاسم سلیمانی در این یک سال ساخته شدهاند، تصریح کرده است: «در شهرهای مختلف یکی پس از دیگری از تندیسهایی رونمایی میشود که بیش از احساس قدردانی، حس شرمساری را در مخاطب برمیانگیزد. تندیسهایی که گاه بهانه تاختن دشمن و عیب جویی منکران میشود. تندیسهایی که مشابهت، سهل است، حداقل تناسبهای لازم انسانی را ندارد، تصویرش در شبکههای مجازی به طرفه العینی منتشر میشود و تماشائیان محب و مغرض از هر گروه که باشند از زبان خود به عرض اسف میپردازند.»
حسینی سپس تاکید کرده است: «هفته دفاع مقدس، وقت مناسبی است که به تذکار بیندیشیم. آیا وقت آن نیست که به مجسمه سازی و تندیس پردازی برای معرفی چهرههای شاخص و افتخارات کشورمان، کشور پهناورمان که شهر و شهرستان و روستا کم ندارد، به طور خاص توجه کنیم. وقت آن نیست که آموزش هنر را دست کم در این عرصه جدی بگیریم و به جای افزودن شمار دانشگاهها به کیفیت آموزش هنر مشغول شویم. وقت آن نیست که بپذیریم هر دستگاه تخصصی دارد و شناخت و هدفی و اگر قرار باشد در هنر تصمیم و تدبیری اتخاذ شود باید به نمایندگان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روی آورد؟ دیدن تصویر از تندیس دیگری از سردار محبوب ایران سرافراز در «باغ ملک» دست و قلمم را لرزاند، قلم خواست تا بنویسم باز، مکرر کنم و بگویم که هنر در تمام رشتهها و عرصهها، یک ضرورت است. ثروتی است در جلوههای مختلف و غریب است که صاحبان سرمایه دیروز که هنوز از داشتههای پیشین وام میگیرند و به آن مفتخرند، امروز خود را با بهرهای کمتر از آنچه باید سپری کنند.»
سایر اخبار این روزنامه
آیا بهارستان به رزم حسینی رای اعتماد میدهد؟
آزمون دولت و مجلس بر سر «صمت»
کورش الماسی
سخنی با بزرگان
چه راهکارهایی میتواند کار در خانه را در شرایط فعلی اقتصاد و کرونا تقویت کند؟
چالشهای کارخانههای خانگی!
تولید محتوای آموزشی دانشآموزان استثنایی دشوار است
عدم دسترسی 40 درصد کودکان استثنایی به «شاد»
رییس اتاق اصناف کشور مطرح کرد
قیمتگذاری دستوری دولت، یکی از عوامل تعطیلی ۵۰ هزار واحد صنفی
بعضی تندیسها بیش از احساس قدردانی، حس شرمساری را در مخاطب برمیانگیزد
انتقاد معاون وزیر ارشاد از شمایل تندیسهای سردار سلیمانی
همسایه شمال غربی در صنعت ساختمان ایران سرمایهگذاری میکند
ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در ایران توسط ترکیه
بنابر اعلام رئیسجمهوری، تهران پایلوت برخورد با افرادی که ماسک نزنند میشود
افزایش احتمال تشدید نظارتها و مقررات ضدکرونا
معاون اول رئیسجمهوری:
مدیران کشور نباید در تصمیمگیریها به دلیل ترس از بازخواست کوتاهی کنند
دو سوال مهم که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با آنها مواجه است
از دخالت روسیه تا نقشه ترامپ برای زدن زیر میز انتخابات
دبیرکل سازمان ملل مت:
جنگ هستهای نه پیروزی دارد و نه باید رخ دهد
در دیدار حسن روحانی و وزیر امور خارجه عراق مطرح شد
تاکید دو جانبه بر توسعه و تعمیق روابط تهران-بغداد
فرمانده کل ارتش:
هنوز یک برگ هم از کتاب قطور دوران دفاع مقدس را نخواندهایم