روزنامه جوان
1399/07/08
رکورد شکنی اخبار جعلی در بازار سرمایه
سرویس اقتصاد جوان آنلاین: در جریان مبادلات، روز گذشته بازار سرمایه با اصلاح قیمتها مواجه شد، نکته مد نظر آن است که نشر اخبار جعلی پیرامون بازار سرمایه این روزها در فضای اقتصادی کشور افزایش یافته است، از این رو انتظار این است که حوزه اطلاع رسانی مجموعه هایی، چون سازمان بورس اوراق بهادار و بورسها تقویت شوند، در غیر اینصورت سهامداران با نگرانی بیشتری به دلیل نشر اخبار کذب مواجه میشوند. کارشناسان معتقدند بازار سرمایه به رغم آنکه در سال جاری در حوزه تأمین مالی دولت، شرکتها و سهام عدالت خوش درخشیده است، اما توجهی به حوزه اطلاعرسانی پیرامون این بخش نمیشود. در صورتی که اطلاعرسانی حوزه بانک به مراتب از بازار سرمایه قویتر است.در حالی که بازار سرمایه مسیر اصلاح را در پیش گرفته است، سایه رشد اخبار جعلی بر سر بازار سنگینی میکند و همین مهم، بازار سرمایه را تحت تأثیر منفی قرار داده است، به نظر میرسد عدهای با نشر اخبار جعلی قصد دارند جهت بازار سرمایه را تغییر دهند که این دست اقدامات فضای منفی را در بازار سرمایه رقم میزند و امکان دارد سرمایهگذاران را در خرید یا فروش به اشتباه بیندازد و زیانهای هنگفت به سرمایه گذاران وارد کند، از این رو شورایعالی بورس اوراق بهادار و همچنین سازمان بورس و بورسها باید روی مقوله توسعه اطلاعرسانی تمرکز جدی داشته باشد؛ چراکه نمیشود مقوله مهم اطلاعرسانی و شفافیت و فرهنگسازی برای سهامداری را صرفاً در استوری روابط عمومی خلاصه کرد.
ضعف اطلاع رسانی در بازار سرمایه در کنار تصمیم گیریهای خلقالساعه بازار سرمایه را تحتالشعاع قرار داده است. در این میان عدهای به خبر سازیهای جعلی روی آوردهاند که سایه این دست اقدامات روی سر بازار سرمایه سنگینی میکند. بهطور نمونه در شرایطی که اصلاح بازار همچنان ادامه دارد و اثری ملموس از مصوبات و وعدههای دولت به چشم نمیخورد، برخی با نشر گسترده اخبار جعلی میخواهند روند بازار را تغییر دهند. این دست از اقدامات رویهای ناصحیح است که نتیجهای جز سخت و پیچیدهتر شدن وضعیت ندارد و در عین حال ضعف حوزه اطلاعرسانی بازار سرمایه را نمودار میکند.
روز گذشته محتوایی از قول عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی و به نقل از خبرگزاری تسنیم در برخی کانالها منتشر و باز نشر شده که این خبر در سایت و کانال این خبرگزاری وجود ندارد.
در این خبر جعلی با هشداری از رئیس کل بانک مرکزی آمده است: «به زودی کسانی را که سهام خود را از بازار سرمایه جهت نوسانگیری وارد بازار ارز کردهاند، پشیمان میکنیم. افرادی که مهر سال۹۷ اقدام به خرید ارز داشتند، دو سال صبر کردند تا به قیمت خرید خود برسند. بهزودی شاهد اتفاقات خوب در بازار سرمایه و ارز خواهیم بود.»
این خبر جعلی بود و چه بسا آنکه به واسطه نشر گسترده همین خبر عدهای به اشتباه اقدام به خرید یا فروش سهام روز گذشته کرده باشند.
برخی از کارشناسان معتقدند بازار سرمایه به رغم آنکه از ابتدای سال جاری تا کنون مالیات چندین هزار میلیارد تومانی به دولت پرداخت کرده است و در این میان سازمان بورس نیز درآمد هنگفتی بدست آوردهاست، اما متأسفانه به رغم این همه خدمت در حوزه تأمین مالی و نقدسازی سهام عدالت این بازار در حوزه اطلاعرسانی و فرهنگسازی در حوزه سهامداری همچنان کمیتش لنگ میزند. این در حالی است که حوزه بانک به مراتب در حوزه اطلاع رسانی از بازار سرمایه قویتر است.
نقش بازار سرمایه در تأمین مالی
گفتنی است از ابتدای سال تا کنون ارزش مبادلات بورس بیش از ۱۴۰۰هزار میلیارد تومان بودهاست که درصدی از این رقم به مالیات دولت از محل نقل و انتقال سهام و همچنین سهم سازمان بورس و شرکت بورس و کارگزاریها و بخشهای خدمات دهنده به بازار میباشد. با وجود اینکه پول هنگفتی به مجموعههای مذکور میرسد و بازار سرمایه نیز در حوزه تأمین مالی امسال خوش درخشیده است، اما خدمات دهی به سهامداران در حوزه اطلاع رسانی اصلاً رضایت بخش نیست که موجب انتقادهای شدید شده است.
دژپسند: دولت در ششماهه نخست سال یکریال هم به بانک مرکزی وابستگی نداشت
فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد در گفتگو با برنامه رهیافت رادیو اقتصاد با اشاره به حواشیهای بسیار و بیاساس در خصوص کسری بودجه و برداشت دولت از بانک مرکزی خاطر نشان کرد: دولت در ششماهه نخست سال حتی یک ریال به بانک مرکزی وابستگی نداشت.
وی افزود: از اقدامات مهم دولت برای جایگزینی تأمین مالی میتوان به صرفه جویی هزینهها، عرضه داراییهای دولتی بهصورت فراگیر، فروش اوراق و نیز وصول مالیات اشاره کرد.
دژپسند از تلاش دولت برای رونق اقتصادی با مشارکت بازار سرمایه خبر داد.
افت ۵۴ هزار واحدی شاخص در بازار یکپارچه منفی بورس
شاخص بورس در جریان معاملات دیروز بازار سرمایه با ثبت افت ۵۴هزار واحدی در ارتفاع یک میلیون و ۵۱۵هزار واحد قرار گرفت.
دیروز تمام شاخصهای بورس ریزشی بودند، بهگونهای که شاخص کل بورس نسبت به روز قبل ۵/ ۳ درصد افت کرد. شاخص قیمت با معیار وزنیارزشی هم ۵/ ۳ درصد افت داشت، اما شاخص کل بورس و شاخص قیمت در معیار هموزن هر کدام ۳/ ۱ درصد کاهش یافتند.
در جریان دادوستدهای بازار سرمایه یک میلیارد و ۸۲۳ میلیون سهم و حقتقدم بهارزشی بالغ بر ۲ هزار و ۶۸۵ میلیارد تومان در ۲۳۷ هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با افت ۵۴ هزار و ۹۵۵ واحدی در ارتفاع یکمیلیون و ۵۱۵ هزار و ۹۳۲ واحد قرار گرفت.
نمادهایی که قبلاً شاخصساز بودند در افت شاخص مؤثر بودند، به گونهای که نمادهای پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه، ملی مس ایران، گلگهر، هلدینگ نفت، گاز و پتروشیمی تأمین، پالایش نفت اصفهان و فولاد کاوه جنوب کیش هم به ترتیب بیشترین اثر کاهشی را در شاخص بورس داشتند.
شاخصهای اصلی بازار سرمایه هم روزی منفی را پشتسر گذاشتند، بهطوری که شاخص قیمت (وزنیارزشی) ۱۴۴۱۱ واحد، کل (هموزن) ۵۳۸۴ واحد، قیمت (هموزن) ۳۵۲۸ واحد، آزاد شناور ۶۷۵۲۲ واحد و شاخصهای بازار اول و دوم به ترتیب ۴۴۳۳۵ و ۹۴۴۰۶ واحد افت کردند.
سایر اخبار این روزنامه
چالش موتور پارکینگی!
اوباش تهران میهمان پلیس!
زیباکلام: موسویخوئینیها آزادی و دموکراسی را درک نمیکند
دفاع مقدس، تبلور عقلانیت ملت ایران
خیال خام تفرقهافکنی در سپاه
از «ایستاده در غبار» ما تا «کودتای خزنده» بیبیسی
رئیس دستگاه قضا علیه زندانبانی
استقلال و کرامت هزینهها دارد
بازی تعطیلی سفارت امریکا در بغداد با ژست تهاجمی
رکورد شکنی اخبار جعلی در بازار سرمایه
بحران قرهباغ زیر سایه سنگین خارجی
تیغ قاچاقچی داروی داخلی برگردن بیماران