روزنامه خراسان
1399/07/08
پولی در راه نیست!
راههای استان خراسان رضوی، به دلیل میزان بالای رفت و آمد زائران و مسافران جزو مواردی است که همواره با هدف بررسی آخرین وضعیت آنها به سراغ مسئولان راه و شهرسازی استان میرویم. به خصوص آنکه طبق آمارها روزانه بهطور میانگین در جادههای استان 3 کشته وجود دارد. در این گزارش ضمن بررسی مشکلات کلی جادههای استان و همچنین اعتبار لازم برای اجرای راه ها، هشت محور اصلی استان را که اکنون در دست اجراست، مورد بررسی قراردادیم ودر ادامه برای بررسی میزان بودجه مورد نیاز و روشن شدن تکلیف زمان اتمام این پروژهها با رضا پورمحمدی رئیس اداره نظارت بر ساخت راههای استان خراسان رضوی به گفتوگو پرداختیم.محمد بهبودی نیا
نیاز به بودجه 4000میلیاردی برای ساخت راههای استان
رضا پورمحمدی در پاسخ به این سوال که برای پایان یافتن تمام پروژههای موجود در زمینه راههای اصلی و بزرگراهها که زیر نظر راه و شهر سازی استان است چقدر بودجه نیاز است، ضمن گلایه از بودجه ناچیز اختصاص یافته به ساخت راههای استان خراسان رضوی گفت : اعتبار اختصاص داده شده به راه و شهرسازی استان برای ساخت راهها بسیار کم است و برای اجرای حدود ۷۰۰ کیلومتر راه در استان اگربه طور متوسط برای هر کیلومتر راه ۵ میلیارد تومان اعتبار که کمترین میزان اعتبار است در نظر بگیریم و تا سالهای آینده هیچ تورمی اتفاق نیفتد برای تکمیل این راهها که شامل بزرگراهها و راههای اصلی میشود نیاز به 4000میلیارد تومان بودجه داریم و اگر طبق روال معمول سالی 200میلیاردتومان اعتبار دراختیار ما قرار دهند ۲۰ سال دیگر زمان نیاز داریم تا مبلغ 4هزارمیلیارد تومان برای تکمیل این راهها به دست ما برسد و اگر تورم ۲۰ درصدی را به این مبلغ اضافه کنیم ما باید ۱۶ هزارمیلیارد تومان بودجه داشته باشیم. کسری بودجه مهمترین موضوعی است که گریبان ما را گرفته است.
هزینه احداث هر کیلومترراه از 5 تا 30 میلیارد تومان
پورمحمدی خاطر نشان کرد: در استان هفت طرح مهم در قالب 25 قرارداد داریم که نزدیک به ۲۵۰ کیلومتر راه را دربر میگیرد اما راههای استان که نیاز به اقدامات عمرانی دارد بیشتراز این عدد است.این طرحها که شامل بزرگراهها و راههای اصلی است معمولا طرحهای بزرگی است و نیاز به بودجهای کلان دارد واگر بخواهیم به صورت دقیق میزان نیاز بودجه در هر راه را اعلام کنیم باید گفت در راههای اصلی که دشت و تپه ماهور باشد، برای هر کیلومتر ۵ میلیارد تومان بودجه نیاز است اما در راههای صعبالعبور این مبلغ بیشتر میشود به طوری که در مسیردرگز که راه صعب العبور است، با احتساب تونلهایی که در نظر گرفته شده و کوهستانی بودن مسیرها برای احداث هر کیلومتر بیش از 30 میلیارد تومان بودجه نیاز داریم.
وی افزود:برای اتمام همین 25 قرارداد که ۱۳۵ کیلومتر از آن باقی مانده است به ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است. هم اکنون اگر در سال 150 تا 200 میلیارد تومان اعتبار به راه و شهرسازی اختصاص دهند، بدون در نظر گرفتن تورم تا پنج سال دیگرفقط ساخت راههایی که در قالب 25 قرار داد تعریف شده طول میکشد.
چند پیشنهاد برای سرعت بخشی به ساخت راهها
رئیس اداره نظارت بر ساخت راههای استان خراسان رضوی به ارائه چند پیشنهاد برای سرعت بخشی به ساخت راهها اشاره کرد و گفت: یکی از موضوعات دیگری که میتواند به ساخت راهها کمک فراوانی داشته باشد، ورود قیر به حوزه توزیع و ساخت راه هاست. پورمحمدی تصریح کرد: اکنون برای هر کیلومتر راه حدود 300 میلیون تومان به خرید قیر اختصاص داده میشود و ما معتقدیم که وزارت نفت باید برای سرعت بخشی به ساخت راهها سهم زیر ساختها را بدهد و از طرفی باید زمینه سازی برای ورود بخش خصوصی به این بخش انجام شود. وی بیان کرد:یکی از موضوعات دیگر که در جلسات استان و کشور بارها به آن اشاره کردهام چند سوال بوده است، چرا نباید از سوخت سهمیهای برای ساخت راهها اختصاص داده شود در حالی که جادهها سهم زیادی در تسهیل خدمات سوخت رسانی دارند و از طرفی قسمت زیادی از سوخت روی همین جادهها و به واسطه تردد خودروها مصرف میشود و چرا عوارض خودروهایی که در جادههای بیرون شهر تردد میکنند نباید به جای رفتن به خزانه شهرداریها صرف ساخت راهها شود؟
راه 496روستای استان
آسفالت نشده است
مسیرهای مواصلاتی روستاها از نظر دسترسی روستاییان به امکانات مورد نیاز در شهرها از جایگاه قابل توجهی برخوردار است و همواره به عنوان یکی از اصلیترین خواستههای روستاییان به شمار میآید. در تازهترین بررسیها به سراغ عباسعلی مرادی رئیس اداره نظارت بر راههای روستایی فرعی اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان خراسان رضوی رفتیم و به بررسی مشکلاتی که در مسیر سامان بخشی و آسفالت جادههای روستایی وجود دارد پرداختیم.
عباسعلی مرادی رئیس اداره نظارت بر راههای روستایی فرعی اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان خراسان رضوی گفت: ما در استان ۲۵۸۰ روستا با جمعیت بالای 20 خانوارداریم که راه 496 روستا آسفالت نشده است. آسفالت کردن هر کیلومتر400میلیون هزینه دارد واگر این راهها به زیرسازی نیز نیاز داشته و در مسیرهای کوهستانی باشند این مبلغ تا ۷۰۰ میلیون تومان برای هر کیلومتر افزایش مییابد ولی نکته این جاست که ما باید با بودجه موجود به بیشترین تعداد افرادی که میتوانیم خدمات ارائه دهیم و به همین دلیل روستاهای بالای 50 خانوار را که تعداد آنها به 250 روستا میرسد، در اولویت قرار داده ایم.
وی افزود: اعتبار استانی امسال برای انجام آسفالت مسیر روستاها ۵۰ میلیارد تومان بوده است اما در حالت خوش بینانه بین ۴۰ تا ۵۰ درصد این اعتبار به استان تخصیص داده میشود و ازاین مبلغ در نهایت20 میلیارد تومان به استان میرسد که با این مبلغ 40کیلومتر از راههای استان آسفالت میشود.
1356 میلیارد تومان بودجه نیاز داریم
مرادی گفت:طول راههای روستایی که بالای ۲۰ خانوار هستند و باید آسفالت شود ۲۲۶۰ کیلومتر است و اعتبار لازم با قیمت امروز ۱۳۵۶ میلیارد تومان است که اگر همین امروز این مبلغ به دست ما برسد میتوانیم راههای باقی مانده روستایی را آسفالت کنیم. وی در پاسخ به این سوال که در حوزه راههای روستایی بدهکاری به پیمانکار چقدر است خاطر نشان کرد: در گذشته راههای روستایی زیر نظر راه و شهرسازی بود و به تازگی به راهداری پیوسته و در مجموع تا امروز ما 50 میلیارد تومان بدهی به پیمانکار داریم که امیدواریم با بازنگریهایی در زمینه تخصیص بودجه به راههای روستایی شاهد اتمام روند آسفالت جادههای روستایی استان در آینده نزدیک باشیم.
سایر اخبار این روزنامه
خرید وفروش حیوان در تعمیرگاه!
عذرخواهی حسین شریعتمداری از آیت ا...سیستانی
حراج بانک شماره تلفن های مردم
بورس به محدوده خطر نزدیک شد
نقش منفیهای استوار، بلوغ عاطفی نویدکیا و جنجال مالیاتی ترامپ
غافلگیری با واکسن هندی
هزارتوی بحران در قره باغ
بازیگران بحران قره باغ
آغاز عملیات اجرایی فاز اول «رود پارک» مشهد
ماجرای نگهبانی که سرکرده دزدان بود
بازار زرشک؛ جای خریدار و فروشنده عوض شد!
مصادرهکنندگان مولانا عاجز از خواندن یک بیت مثنوی
پولی در راه نیست!