توسل به جریمه برای کنترل رهاسازی کرونا!

سرویس جامعه جوان آنلاین: جلسه روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا از جنس توبیخ و مجازات بود! با بالا گرفتن آمار مبتلایان، بستری‌ها و فوتی‌های کرونایی بنا شده تا با افرادی که از رعایت پروتکل‌های بهداشتی سرباز می‌زنند، برخورد شود؛ از تذکر و توبیخ گرفته تا جریمه نقدی. رئیس‌جمهور همچنین در این جلسه با تأکید دوباره بر اینکه امسال مرز‌های عراق برای اربعین بسته‌است از مردم خواست به هیچ‌وجه به سمت مرز‌ها حرکت نکنند. رئیس پلیس راه خوزستان هم با تأکید بر پذیرش نشدن زائران اربعین حسینی (ع) از سوی عراق به دلیل شیوع بیماری کرونا و همچنین برگزار نشدن مراسم راهپیمایی، با تأکید بر اعمال محدودیت‌هایی در ورودی شهرستان‌های مرزی از جریمه ۵۰۰ هزار تومانی و توقیف یک ماه خودرو برای افرادی که بخواهند از طریق دیگری به سمت مرز‌ها بروند، خبر داد. همچنین از روز گذشته برخی مشاغل به مدت یک هفته در پایتخت تعطیل شد.

طی ۲۴ ساعت منتهی به روز شنبه ۱۲ مهر ۳ هزار و ۵۲۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۴۰۱ نفر از آن‌ها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۴۶۸ هزار و ۱۱۹ نفر رسید. متأسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۷۹ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری به ۲۶ هزار و ۷۴۶ نفر رسید. خوشبختانه تا کنون ۳۸۷ هزار و ۶۷۵ نفر از بیماران، بهبود‌یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. ۴هزارو۱۲۷ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
برخورد قهرآمیز برای رعایت پروتکل‌ها


روز گذشته رئیس‌جمهور در جلسه ستاد مقابله با کرونا با تأکید بر اینکه هرجا رعایت‌ها کم شود در هفته‌های بعد شاهد افزایش ابتلا و بعد هم فوت افراد هستیم، افزود: «در هر کشوری که انضباط اجتماعی بالاتر بوده مقابله با کرونا موفقیت‌آمیزتر بوده‌است. بنابراین هر کسی که برایش روشن شد مبتلا شده، نباید آن را مخفی کند، اگر این کار را کرد، تخلف است و جریمه شدیدی باید برای افرادی که مبتلا شدند ولی اعلام نمی‌کنند و در میان مردم رفت‌وآمد دارند، در نظر گیریم.»
روحانی تصریح کرد: «کسانی که به فرد مبتلا نزدیک بودند هم باید نسبت به احتمال ابتلای خود حساس باشند و آزمایش دهند. اینجا هم اگر سهل‌انگاری انجام شد ممکن است برای فرد جریمه و برخورد در نظر گرفته‌شود.» به گفته رئیس‌جمهور در جلسه روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا تصویب شد که با متخلفان از رعایت پروتکل‌ها در کادر اداری چه عمومی دولتی چه عمومی غیردولتی و نیز همه کسانی که کسب‌وکار در دست دارند، برخورد شود و دستورالعمل این برخورد‌ها به دستگاه‌ها ابلاغ شده‌است. روحانی ادامه داد: «اصنافی هم که به مردم خدمات می‌دهند خودشان باید رعایت کنند و اگر که رعایت نشود تذکر و در نهایت پلمب را در نظر داریم که در تهران شدیدتر انجام خواهد شد. همچنین فردی که در بانک، اداره یا مغازه می‌آید و اصول بهداشتی را رعایت نکند نباید خدمتی دریافت کند، اگر خدمتی داده شد آن صاحب مغازه آن صاحب بانک یا اداره جریمه خواهد شد.»
به گفته رئیس‌جمهور قوانین الزام آور برای رعایت پروتکل‌ها برای افراد عادی در کوچه و خیابان هم در نظر گرفته شود تا اگر فردی مراعات نکرد و ماسک نزد حتماً جریمه شود.
روحانی درباره شیوه‌نامه جریمه کردن و برخورد با افرادی که در جامعه ماسک نمی‌زنند، گفت: «اولاً با خود فرد نباید برخورد شود، ممکن است در شناسایی از او سؤالاتی پرسیده و مشخص شود که او کیست که این تخلف را انجام داده تا به وی اخطار داده شود، اما میزان جریمه افرادی که در جامعه ماسک نمی‌زنند در جلسه بعدی ستاد مشخص و نهایی می‌شود و زمانی که در تهران بزرگ همه این مراحل را نهایی، اجرا و عملیاتی کنیم، این رویه برای موارد دیگری که مدنظر است، الگو و نمونه می‌شود.»
مرز‌های کشور با عراق به طور کامل بسته است
روحانی همچنین با تأکید بر اینکه هیچ رفت‌وآمدی برای راهپیمایی اربعین در عراق وجود ندارد، یادآور شد: «مرز‌های کشور با عراق به طور کامل بسته است، اما طبق گزارش فرمانده نیروی انتظامی متأسفانه تعدادی از زائران توسط افرادی اغفال شده‌اند که این - به تعبیر ما‌- قاچاقچیان پولی از افراد می‌گیرند و آن‌ها را به آن طرف مرز می‌برند و پس از آن وسط راه رها می‌کنند و مشکلات و خطرات جانی برای بعضی از آنان ایجاد می‌کنند.»
روحانی تأکید کرد: «هیچ‌کس به سمت مرز‌های غربی کشور حرکت نکند، این کار قانونی نیست، نیروی انتظامی، بسیج، سپاه و نیرو‌های مرزدار، استانداران و وزارت کشور همه در این زمینه احساس مسئولیت و از جان مردم حفاظت کنند.»
رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه امسال راهپیمایی نمادین اربعین در داخل کشور هم نداریم، تصریح کرد: «در برخی سال‌ها این راهپیمایی در کشور برگزار می‌شد، اما امسال در ایران راهپیمایی در روز اربعین نداریم و عزاداری‌ها با رعایت پروتکل‌های بهداشتی انجام می‌شود.»
جریمه ۵۰۰ هزار تومانی و توقیف یک ماه خودرو
سرهنگ رضا دولتشاهی، رئیس پلیس راه خوزستان هم با توجه به پذیرش نشدن زائران اربعین حسینی (ع) از سوی عراق به دلیل شیوع بیماری کرونا و همچنین برگزار نشدن مراسم راهپیمایی، از اعمال محدودیت‌هایی در ورودی شهرستان‌های مرزی خبر داد. وی با بیان اینکه کم و بیش شاهد مراجعه به سمت مرز‌ها هستیم، تصریح کرد: «عوامل پلیس راه و نیرو‌های انتظامی در مبادی ورودی خوزستان و شهرستان‌های مرزی مستقر هستند و تاکسی‌های برون‌شهری، خودرو‌های غیربومی به ویژه ناوگان حمل و نقل عمومی را کنترل می‌کنند. در صورتی که ناوگان حمل و نقل عمومی نسبت به جابه‌جایی مسافر به سمت مرز‌ها اقدام کنند، قطعاً با آن‌ها نیز برخورد خواهد شد.»
دولتشاهی افزود: «اعلام کرده‌ایم به هیچ عنوان کسی به سمت مرز‌ها تردد نداشته‌باشد و به خودرو‌ها اجازه تردد داده نمی‌شود. در صورتی که افرادی بخواهند از طریق دیگری به سمت مرز‌ها بروند، جریمه ۵۰۰ هزار تومانی و توقیف یک ماه خودرو اعمال می‌شود. البته سعی می‌کنیم با اقناع‌سازی این افراد را به مبدأ برگردانیم.»
افزایش ۳ تا ۵ برابری مبتلایان و ۵/ ۱ تا ۳ درصدی میزان مرگ
وضعیت پایتخت اضطراری است. علیرضا زالی، فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران از اعمال جریمه برای افرادی که شیوه‌نامه‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند، خبر داد و با اشاره به مطالعات اولیه صورت گرفته، گفت: «اگر وضعیت به همین منوال در تهران ادامه یابد و سیر تصاعدی بیماری افزایش یابد باید منتظر افزایش ۳ تا ۵ برابری آمار مبتلایان و ۵/۱ تا ۳ درصدی میزان مرگ و میر‌ها باشیم.»
وی طی نامه‌ای به دکتر انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران خواستار اخذ تصمیمات قاطع مبنی بر اعمال محدودیت و تعطیلی یک هفته‌ای در سطح استان تهران برای قطع زنجیره انتقال بیماری کرونا شد.
در پاسخ به نامه زالی، استانداری تهران با تعطیلی یک هفته‌ای پایتخت موافقت کرده‌است. حمیدرضا گودرزی، معاونت امنیتی انتظامی استانداری تهران درباره مصوبات ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا که به دستگاه‌های اجرایی ملی و استانی و نهاد‌های عمومی غیر‌دولتی از جمله شهرداری‌های مستقر در استان تهران ابلاغ شده‌است، گفت: با توجه به نامه وزارت کشور و رئیس کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا مبنی بر اعمال محدودیت به تفکیک استان و شهرستان‌های هدف، محدودیت و تعطیلی برخی مراکز به مدت یک هفته از تاریخ ۱۲ لغایت ۱۸ مهر ماه از سوی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا تمدید شده‌است.
وی افزود: در این ابلاغیه دانشگاه‌ها، مدارس، مدارس شبانه‌روزی، حوزه‌های علمیه، آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای، زبان‌سرا‌ها و سایر آموزشگاه‌ها و کتابخانه‌ها، مساجد و مصلی‌ها، سینما، تئاتر و مراکز مشابه، موزه و باغ موزه‌ها، تالار‌های پذیرایی، آرایشگاه‌های زنانه و سالن‌های زیبایی در این یک هفته تعطیل خواهند بود. گودرزی ادامه داد: برگزاری هر گونه مراسم اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و همایش‌ها، باشگاه‌های ورزشی، ورزش‌های پر برخورد از جمله کشتی، کاراته، جودو و موارد مشابه، کافه، قهوه‌خانه‌ها و چایخانه‌ها، باغ‌وحش و شهر‌بازی‌ها، مراکز تفریحی آبی، استخر‌های سرپوشیده و باشگاه‌های بدنسازی و همچنین عدم برگزاری نماز جمعه در این ابلاغیه مورد تأکید قرار گرفته‌است.
علیرضا زالی با اشاره به وضعیت قرمز در شهر تهران و وجود ویروس کووید ۱۹ کاملاً فعال در اطراف‌مان یادآور شد: «در بازگشایی‌های مشاغل در واقع شاهد رهاسازی بودیم که افزایش آمار مبتلایان و فوتی‌ها را در پی داشت. حالا هم چند هفته‌ای است که آمار مرگ و میر ناشی از کرونا بالای ۱۰۰ نفر در شبانه‌روز بوده، درصورتی که در پایان موج اول کرونا در تهران آمار فوتی‌ها به کمتر از ۱۰۰ مورد رسیده بود.»
به گفته وی هم اکنون مواردی از بیماری کرونا در تهران داریم که از زمان بستری فرد در بیمارستان تا فوتش کمتر از ۴۸ ساعت به طول انجامیده‌است.
فرمانده ستاد مقابله با کرونا پایتخت با تأکید بر لزوم نظارت جدی‌تر بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی گفت: اعمال جرایم برای عدم رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی یکی از پیشنهادات ستاد مقابله با کرونای تهران است که پس از تصویب ستاد ملی کرونا اجرایی خواهد شد. به گفته زالی، براساس این پیشنهاد در خصوص افرادی که با جان مردم بازی می‌کنند و به رعایت شیوه‌نامه‌ها توجه نمی‌کنند، در مرحله اول جریمه نقدی، در مرحله بعدی محرومیت اجتماعی و در مرحله سوم مجازات و جریمه‌های بیشتری اعمال می‌شود.