روزنامه مردم سالاری
1399/08/14
نظرسنجیها چقدر معتبر است؟
متوسط تمام نظرسنجیها و حتی نظرسنجیهایی که دوشنبه منتشر شد، بایدن را بی تردید پیشتاز انتخابات میداند و برای کسانی که متوسط نظرسنجیها را ملاک بدانند شاخص مهمی است، در این حال بامداد روز یکشنبه یک موسسه نظرسنجی به نام «سلزر»، نتایج یک نظرسنجی در ایالت آیووا را منتشر کرد که ترامپ را نسبت به بایدن هفت درصد جلوتر نشان میداد. این در حالی است که متوسط نظرسنجیهای چند هفته گذشته درخصوص این ایالت، از جمله آخرین نظرسنجی موسسه «امرسون کالج»، شاخص 2 درصد به نفع ترامپ را نشان میدهد. نظرسنجی اخیر، تنها یک نظرسنجی است، اما از سوی یک موسسه معتبر و با سابقه انجام شده است و فاصلهای بزرگ و 5 درصدی از متوسط سایر نظرسنجیها را به نفع ترامپ نشان میدهد. این موسسه در سالهای 2016 و 2006 هم بدرستی وضعیت آیووا را با فاصله معنیداری از سایر نظرسنجیها پیشبینی کرده بود. این که تا چه میزان برای این نظرسنجی میتوان وزن قائل شد پرسش مهمی است، اما اگر ارزیابی روز یکشنبه این موسسه معتبر واقعیت داشته و خطای فاحش نداشته باشد، میتواند یک هشدار تلقی شود و نشان دهنده اشتباه احتمالی سایر نظرسنجیها و یا خیز زیر پوستی و سریعی است که طرفداران ترامپ برای جبران عقبماندگی برداشتهاند. البته پیش از این هم ایالت آیووا در ردیف ایالتهای سرخ ارزیابی میشد، اما اگر میزان تغییرات سریع در این ایالت از سوی نظرسنجیهای دیگر تایید شود و در ایالتهای دیگر هم روند اینگونه بوده و تکرار شود، آنگاه بیتردید موجب نگرانی طرفداران بایدن خواهد بود.با این وجود، نظرسنجیها چقدر معتبر است؟ اگر از حساب موسسات نظرسنجی حزبی نظیر «ترافالگار» و «راسموسن» از جناح جمهوریخواهان ویا « پابلیک پولسی پولینگ» یا «چری کامینیوکیشن» از جناح دموکراتها بگذریم که ممکن است به دلیل تعلق یا داشتن اسپانسر حزبی مورد مناقشه قرار بگیرند، اغلب موسسات نظرسنجی وابسته به دانشگاهها و موسسات سرشناس هستند که شیوهای روشمند و مستقل را در پیش میگیرند. اما خطا در نظرسنجی اجتنابناپذیر است و مهم دامنه خطاست، که نباید از حدی فراتر رود. چنان چه بیان شد موسسات معتبر نظرسنجی بر این باورند که اشتباهات خود در انتخابات 2016 را تصحیح کردهاند و این بار دامنه خطای کمتری دارند. آنها بیان میدارند در انتخابات قبلی در سطح ملی خطا نکرده بودند و خطاها صرفا در سطح ایالتی بوده و جابجایی حدود سه یا چهار درصد امری طبیعی تلقی میشود. انتخابات قبلی بسیاری از کسانی که میخواستهاند به ترامپ رای دهند از بیان این مسئله شرم داشتهاند و لذا دامنه خطای نظرسنجیها را گسترش دادهاند و در انتخابات جاری چنین مشکلی وجود ندارد. همچنین با توجه به فاصله بیشتر بایدن با ترامپ نسبت به فاصله هیلاری کلینتون با ترامپ در دو روز به انتخابات، حتی با وجود باقی ماندن خطای نظرسنجیها از سال 2016، باز شانس بایدن به قوت خود باقی است چون ترامپ بسیاری از ایالتها را نهایتا با فاصله بسیار اندک کمتر از یک درصد برده بود و هرگز برد بزرگی در آن ایالتها بدست نیاورده بود.
با این حال گروهی دیگر معتقدند که موسسات نظرسنجی برای تخمین آراء در سطح ملی ورزیدگی بیشتری دارند و تخمین آراء در سطح ایالتی و حاشیه شهرها و روستاها پیچیدگیهای فراوانی پیدا میکند که هنوز تا رسیدن به اعتباری که در سطح ملی برای نظرسنجیها وجود دارد فاصله زیادی است. همچنین باید در نظر داشت که بسیاری از طرفداران ترامپ در مناطق روستایی زندگی میکنند، که ممکن است به دلیل ناآشنایی با زبان نظرسنجی، پاسخ دقیق نداده باشند و یا به دلیل نداشتن خط تلفن زمینی و یا چند شغله بودن اساسا در معرض نظرسنجی و یا آمار قرار نگرفته باشند. حتی گروهی عنوان میکنند، برخی به دروغ گفتهاند از بایدن حمایت میکنند، اما در واقع به ترامپ رای خواهند داد. چرا که ترامپ شخصیت مثبتی در افکار عمومیبه ویژه در نزد دانشگاهیان تلقی نمیشود. وشاید «رای پنهان» را که ممکن است از چشم نظرسنجیها دور مانده در روز انتخابات خود را نشان دهد. پس اگر برای احتیاط نظرسنجیهایی که فاصله کمتر از 5 درصد را در سطح ایالتی نشان میدهند هنوز در دامنه خطای نظرسنجیها دیده شود، در این صورت رقابت دو کاندیدا بسیار نزدیک خواهد بود. اما اگر دامنه خطای نظرسنجیها به ویژه در سنجش آراء پنهان کم باشد، مسیر برد بایدن هموار است.
با توجه به وضعیت آراء الکترال ایالتهای مختلف و با توجه به نظرسنجیهای صورت گرفته، ایالتهای پنسیلوانیا و فلوریدا و آریزونا و ویسکانسین و میشیگان از مهمترین ایالتهایی است که نتیجه آراء آن در تعیین قطعی رئیسجمهور آمریکا نقش کلیدی ایفا خواهد کرد. موسسه معتبر «نیویورک تایمز و سی ینا» آخرین نظرسنجیها را روز یکشنبه برای پنج ایالت مهم در روز یکشنبه این گونه ارائه کرده است. میشیگان 8 درصد، ویسکانسین 11 درصد، پنسیلوانیا 7 درصد، آریزونا 6 درصد، و فلوریدا 3 درصد و همه به نفع بایدن. موسسه رویترز نظرسنجی در همین ایالتها را با احتساب نتایج روز یک شنبه با نتایجی مشابه اینگونه اعلام کرده است: میشیگان ده درصد، ویسکانسین 10 درصد، پنسیلوانیا 7 درصد، آریزونا 2 درصد، و فلوریدا 2 درصد و همه به نفع بایدن.
ترامپ باید ایالتهای فلوریدا و پنسیلوانیا را را ببرد و در هیچیک از ایالتهای قرمز نبازد. به همین دلیل بود که روز شنبه ترامپ در چهار جمع انتخاباتی در پنسیلوانیا حضور یافت. او در 2016 با برد ایالتهای میشیگان و پنسیلوانیا و ویسکانسین و فلوریدا توانسته بود امیدهای هیلاری کلینتون را بر باد دهد. ترامپ روز یک شنبه به میشیگان، کارولینای شمالی، فلوریدا، آیووا و جورجیا نیز سفر کرد. با عبرت از حوادث سال 2016، کمپین بایدن برای روزهای یکشنبه و دوشنبه چندین سخنرانی انتخاباتی با حضور بایدن، اوباما، کاملیا هریس و همسرش در این ایالت تدارک دیدهاند تا شاید بتوانند طرفداران خود را برای حضور در انتخابات و ارائه حداکثری رای تشویق کنند. حضور فعال و همزمان اوباما و بایدن در یک رخداد انتخاباتی در میشیگان در روز شنبه نیز در همین مسیر صورت گرفته است.
به رغم نظر سنجی نیویورک تایمز، تا روز یک شنبه متوسط نظرسنجیها در فلوریدا حدود دو درصد به نفع ترامپ است. اما در پنسیلوانیا حدود 5 درصد بایدن را نسبت به ترامپ پیش نشان میدادند. احتمال بازگشت فلوریدا به کمپین بایدن مشخص نیست، چرا که واشنگتن پست که از طرفداران بایدن است نیز دو درصد شاخص را به نفع ترامپ معرفی میکند، پس نظرسنجی نیویورک تایمز با تردید مواجه میشود. به علاوه در پنسیلوانیا نیز شاخص 5 برگرفته از متوسط نظرسنجیهاست. یعنی نظرسنجیهایی هست که فاصله بایدن را در پنسیلوانیا بیشتر و نظرسنجیهایی هست که فاصله بایدن را کمتر نشان میدهد. با توجه به دامنه 3 یا چهار و حتی پنج درصدی خطای نظرسنجیها، و با توجه به آن که بر اساس آخرین نتایج، در سطح ایالتهای فلوریدا، پنسیلوانیا و آریزونا فاصله در حد خطای نظرسنجیها قرار گرفته است و با توجه به موضوع حجم نا مشخص «رای پنهان»، تیم بایدن برای اطمینان از برد خود باید تلاش خود را در این ایالتها مضاعف کنند و مراقب باشند که حداقل پنسیلوانیا را از دست ندهند. مجددا یادآور میشود پنسلوانیا برای هر دو کاندیدا حیاتی است و در صورت برد پنسیلوانیا توسط بایدن، شانس ترامپ در حداقل ممکن خواهد بود و بالعکس. عصر روز دوشنبه در آخرین نظرسنجی موسسه معتبر «من موث» بایدن را با 5 درصد و موسسه «مورنینگ کانسولت» با 9 درصد نسبت به ترامپ در پنسیلوانیا پیشتاز نشان میدهد.
با توجه به وضعیت مطلوبتر بایدن نسبت به هیلاری کلینتون در نظرسنجیها، ترامپ برای برنده شدن در انتخابات نیازمند آن است که دامنه خطای اکثریت نظرسنجیها حتی بیشتر از 2016 باشد. اگر چنین اتفاقی رخ دهد (پیروزی ترامپ) آنگاه باید صنعت نظرسنجی آمریکا راه جدیدی برای تصحیح خود پیدا کند چرا که جز انحراف افکار عمومی نقشی ایفا نکرده است. اما با توجه به تجربه 2016 نگرانی تیم بایدن در چنین انتخاباتی منطقی است. بایدن برای آنکه نفس راحتی بکشد باید حداقل یکی از ایالتهای سرخ مثلا جورجیا، یا آریزونا را ببرد. البته باید دانست که در ایالتهای سرخ، پیشبرد کمپین برای بایدن ساده نبوده است.
به طور مثال بایدن در تگزاس با حضور غیر منتظره جوانان وضعیت مناسبی پیدا کرده و حتی مطرح شده پس از دهها سال شاید بتواند این ایالت را آبی کند. اما همین روز یکشنبه اعلام شد، گروهی از طرفداران ترامپ نسبت به بیش از صد و بیست هزار رای که به صورت حضور با خودرو (درایو این) داده شده شکایت کرده و این مدل را غیر قانونی میدانند. اگر به فرض به بطلان رای بیانجامد نمونهای از حمایت دادگاه فدرال از ترامپ و بزرگترین ابطال آراء در تاریخ انتخابات آمریکاست. همین طور در تگزاس گروهی از طرفداران مسلح ترامپ با تهدید تلاش کردند اتوبوس کمپین بایدن در اتوبان را از مسیر خارج کنند. اینها تنها نمونههایی از دشواری تلاش انتخاباتی در ایالتهای سرخ است. ملاحظه دیگر طرفداران بایدن احتمال ایجاد مزاحمت از سوی طرفداران افراطی ترامپ در روز انتخابات است که ممکن است بر روی حضور آن دسته از طرفداران بایدن که تا به حال رای ندادهاند، تاثیر منفی بگذارد. روز یکشنبه نشریه «اکونومیست» با تجمیع نظر سنجی و مدل سازی خودش شانس برد بایدن را 95 درصد و شانس برد ترامپ را فقط حدود 5 درصد اعلام کرده است. موسسه «فایو ترتی ایت» که برآیند نظرسنجیها را منتشر میکند با مدلسازی خاص خودش، برای بایدن 89 درصد و برای ترامپ تنها 10 درصد شانس برد قائل است. نهایتا جمعبندی بسیاری دیگر از موسسات، برای ترامپ شانس حداقل 10 و حداکثر 25 درصد برد آن هم با فاصله نزدیک با بایدن قائل هستند و برای بایدن شانس 75 تا 90 درصد پیروزی بزرگ یا نزدیک را پیشبینی میکنند. برای روشن شدن مسئله، فرض بگیرید در یک کیسه صد مهره است و 25 عدد آن نام ترامپ دارد و 75 عدد آن نام بایدن، و شما یک مهره را بر میدارید. چقدر احتمال دارد بایدن باشد؟ چقدر احتمال دارد ترامپ باشد؟ بر اساس پیش بینیهای موسسات نظرسنجی، در حال حاضر احتمال مهرهای به نام ترامپ، یک به چهار و مهرهای به نام بایدن سه به چهار است.
در آن سوی فاکس نیوز و دیگر رسانههای پر قدرت طرفدار ترامپ، رقابت را نزدیک دانسته و برد ترامپ و بایدن را قطعی نمیدانند و برای هر دو شانس قائل هستند. رئیس کمپین ترامپ شامگاه یکشنبه در آخرین اظهارات خود به هواداران خود اطمینان بیشتری داده و ابراز داشته است، تردیدی ندارد ترامپ حداقل 290 رای الکترال را کسب خواهد کرد. برخی خیز ترامپ را غافلگیر کننده و از ویژگیهای کمپین او میدانند و احتمال پیروزی بزرگی را برای او میدهند. جمعیت رو به گسترشی که در برنامههای ترامپ به ویژه در روزهای اخیر حضور مییابند نیز شاخصی است که به طرفداران ترامپ امیدواریهایی داده است. در این حال برخی دیگر خیز او را دیرهنگام و نامطمئن قلمداد کردهاند.
آیا رئیس جمهور اقلیت باز هم انتخاب خواهد شد؟ چنین قطعیتی وجود ندارد. ترامپ باید از راه تنگی باید عبور کند تا دوباره انتخاب شود. تا کنون بیش از نود و یک میلیون رای خود را به صورت رای زودهنگام ارائه داده و پیشبینی میشود یکی از بزرگترین انتخابات دهههای اخیر رخ دهد که در هر صورت اکثریت عددی رای دهندگان، طرفداران بایدن هستند. فاکس نیوز دو روز به انتخابات آمریکا، فاصله بایدن با ترامپ را در سطح ملی حدود 8 درصد میداند و این تقریبا از سوی دهها موسسه دیگر نظر سنجی تایید شده است. فاکس نیوز حامیترامپ میگوید در آخرین نظر سنجی تنها 47 درصد مردم باور داشتهاند که ترامپ مجددا انتخاب میشود در حالی که این میزان در ماه سپتامبر حدود 53 درصد بوده است. یعنی هر چه به انتخابات نزدیکتر شدهایم از دید مردم آمریکا شانس ترامپ نسبت به گذشته کمتر شده است. پس اگر انتخابات ملی بود، احتمالا با هر میزان خطای نظرسنجیها تردیدی در برد بایدن باقی نمیماند. اما آراء الکترال داستان و پیچیدگیهای خود را دارد و محصول زمانی است که جریان راست آمریکا قدرت اصلی را داشته و به گونه یا طراحی شده که بیشترین قدرت را به آنان میدهد.
این که آیا خیز ترامپ و طرفدارانش دیرهنگام بود یا خیر، فقط هنر پیشگوهاست در غیر اینصورت باید تا پایان اعلام نتایج صبر کرد. استراتژیستهای کمپین ترامپ، جبران را دشوار میدانند، اما طرفداران متعصبش باور به خطای نظرسنجیها و تکرار 2016 دارند. از سوی دیگر استراتژیستهای کمپین بایدن امیدوارند، اما طرفدارانش نگران و چشم امیدشان به درستی نظرسنجیهاست. در هر صورت چه ترامپ برود و چه بماند، میراث او به ویژه نهادینه سازی دروغ، رویکرد غیر علمی، زن ستیزی و نژاد پرستی و تخریب سیستماتیک او بر نهادهای حکومتی آمریکا، در جامعه قطبی شده و هیات حاکمه آمریکا لمس خواهد شد. اگر او بماند و مخصوصا اگر در سنا هم جمهوریخواهان اکثریت بیاورند، احتمالا بسیاری از ساختارهای آمریکا به نفع جریان راست آمریکا تغییرات بنیادی خواهد داشت، چنان که در تغییرات دادگاه عالی مشاهده شد و چه بسا تلاش شود در صورت امکان قوانین انتخابات هم به گونهای تغییر کند که تا مدتها نتوان شاهد استقرار جریان دیگری در کاخ سفید بود. و اگر گروه رقیب او یعنی دموکراتها برنده شوند و سنا و کنگره را در اختیار داشته باشند، چه بسا آنان هم با توجه به تجربه 2016 به سوی ملیتر کردن انتخابات آمریکا پیش روند. موضوع بیاعتبار سازی سیستم انتخابات آمریکا و تنشهای احتمالی و مدت دار پس از انتخابات، مخصوصا در صورت نزدیک بودن آراء و مدعی شدن ترامپ نکته دیگری است که از هم اکنون زمزمههای آن شنیده میشود و نمونه آن نیز در برخورد پلیس با رای دهندگان طرفدار بایدن در کارولینای شمالی دیده شد، و آثار آن تا مدتها گریبانگیر جامعه و حاکمیت آمریکا خواهد بود و درباره آن باید بعدا به گفتوگو نشست.
چهارمین و آخرین گزارش از انتخابات آمریکا را با همان جملهای پایان میدهم که نخستین یادداشت را با آن آغاز نموده بودم. نگارنده پیشگو نیست و باید بر اساس دادهها قضاوت کند و صرفا پای احتمالات به میان میآید، مخصوصا که آنجا زندگی نمیکنیم و نمیتوانیم از نزدیک با مشاهدات میدانی، شرایط را تحلیل کنیم. تا انتخابات تمام نشود، میزان واقعی «رای پنهان» و خطای نظرسنجیها هم روشن نخواهد شد. این را هم پنهان نمیکنم که رای آوردن ترامپ را برای زخمهایی که به مردم شریف و منافع کشورم وارد آورده، دوست نداشته و ندارم و همچنین او را فاجعه بزرگتری برای بشریت میدانم. اما تلاش شد در این یادداشتها تصویر واضحتری از انتخابات آمریکا ارائه شود و تا جایی که ممکن بود تمایلات شخصی در متن وارد نشود.
سایر اخبار این روزنامه
نظرسنجیها چقدر معتبر است؟
مهدی رحمانیان، کاندیدای اصلح تشکلهای صنفی مدیریتی رسانهها
دو قطبی و بروز خشونت، پس از انتخابات آمریکا
گسترش حملات سایبری آمریکا علیه ایران، روسیه و چین
جزئیات مصوبات جدید برای ترخیص فوری کالا
ارزهای برنگشته به کشور خرج واردات میشود
چهار طرح مهم برای کمک به معیشت مردم را عملیاتی میکنیم
آمارهای کرونا؛ واقعی یا پنهان کاری؟
نگرانی از آشوب انتخاباتی در ایالات متحده
گرانیهای اخیر هیچ توجیهی ندارد
مهدی رحمانیان، کاندیدای اصلح تشکلهای صنفی مدیریتی رسانهها
هیچگاه دوباره بر سر مفاد برجام مذاکره نمیکنیم