استقبال از ایرادات به لایحه تجارت

حمیدرضا غزنوی‪-‬ لایحه تجارت در سال پایانی مجلس دهم مطرح و 3 دفتر از 5 دفتر آن با وجود انتقاد فعالان اقتصادی به تصویب نمایندگان مجلس رسید و به شورای نگهبان ارسال شد. اما شورای نگهبان با توجه به تغییر شکلی لایحه تجارت در مجلس آن را به استناد اصل 74 قانون اساسی به مجلس بازگرداند تا ایرادات آن رفع شود. اما در این مورد بیش از اینکه رد این لایحه و ایرادات وارده شورای نگهبان به لایحه تجارت مورد تاسف فعالان اقتصادی باشد باید از آن استقبال کرد؛ چرا که برای تدوین لایحه مهمی همچون لایحه تجارت، باید کار کارشناسی کافی انجام و از ظرفیت
تمام اقتصاددانان و تشکل‌های اقتصادی استفاده می‌شد که متاسفانه این موضوع در فرایند تدوین لایحه تجارت مورد توجه قرار نگرفت.
در این وادی کافی است به برخی مفاد لایحه تجارت توجه شود تا متوجه ایرادات وارد ه
گردید. کما اینکه برخی تغییراتی که در لایحه تجارت نسبت به قانون تجارت اعمال شده است، مورد تایید کارآفرینان و فعالان حوزه کسب و کار نیست و فعالان اقتصادی در آن دخیل نبوده‌اند.


در حال حاضر آن چیزی که تحت عنوان لایحه تجارت در مجلس بررسی شد، نسبت به لایحه تجارت ارسالی دولت دچار تغییرات ماهوی شده است و برای همین هم در بررسی لایحه تجارت اساسا تشریفات قانونی لایحه طی نشده است. در واقع برای نوشتن لایحه تجارت صرفا یک نفر از مرکز پژوهش‌های مجلس و چند نفر از نمایندگان درگیر بوده‌اند و حتی در کمیسیون مربوطه هم جلسات مستمری برگزار نشده است!
این در حالی است که پیامدهای تغییر قانون تجارت را باید جدی گرفت و در نظر داشت که در حال حاضر کشور آمادگی و ظرفیت تغییرات بنیادین در این زمینه را ندارد و قضات هم سال‌ها طول می‌کشد تا رویه‌های خود را تغییر دهند برای همین هم قانون تجارت باید به صورت مسئله محور و بخشی اصلاح شود.
با توجه به این شرایط عاقلانه‌ترین راهکار ممکن فراهم کردن بستر بررسی تمام شرایطی است که باید در لایحه‌ای به فراگیری و تاثیرگذاری لایحه تجارت در آن قید شود. چرا که هرگونه سهل انگاری چه بسا جای جبران نداشته باشد و خسارت آن گریبان فعالان اقتصادی را که امروز با انواع مشکلات در عرصه تجارت درگیر هستند خواهد گرفت.