روزنامه ابتکار
1399/08/14
رقابت انتخاباتی 2020 متفاوت تر از دوره های گذشته در ایالات متحده برگزار شد
دوئل آمریکایی برای تصاحب کاخ سفیددر یکی از حساسترین انتخابات در تاریخ ایالات متحده آمریکا مردم در ایالتهای مختلف پای صندوقهای رای رفتند. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و نامزد حزب جمهوریخواه برای ماندن در قدرت با جو بایدن، نامزد دموکراتها رقابت میکند. اعضای مجلس نمایندگان، یک سوم از کرسیهای سنا و فرمانداران ایالتها هم در این رایگیری انتخاب میشود.
روز موعود فرا رسیده است و انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا برگزار شد. انتخاباتی حساس که توجه جهان را به خود جلب کرده است. دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوریخواه و جو بایدن نامزد حزب دموکرات پس از ماهها رقابت نفسگیر حالا به راند آخر رسیدهاند.
انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا با برنده شدن نامزدها در هر یک از ایالات و جمع کل کالجهای انتخاباتی کسب شده در ۵۰ ایالت این کشور صورت میگیرد. هر ناحیه (و درمجموع هر ایالت) بنا بر نیمرخ جغرافیایی و جمعیتی خود تعداد مشخصی کالج انتخاباتی دارد که تمامی آنها به نامزدی که بیشترین رای را کسب کرده باشد تعلق میگیرد. جمع کل این کالجها ۵۳۸ است و نامزد برنده باید دستکم ۲۷۰ کالج انتخاباتی کسب کند تا بتواند خود را برنده انتخابات بداند.
نزدیک ۱۰۰ میلیون رای زودهنگام انتخابات آمریکا
در دوران کرونا بیش از ۹۹ میلیون آمریکایی تا کنون چه به صورت حضوری و چه به صورت پستی زودتر از روز انتخابات رای دادند. میزان رایهای زودهنگام بسیار بیشتر از تعداد آنها در زمان مشابه در انتخابات قبلی است.
در انتخابات سال ۲۰۱۶ آمریکا در مجموع ۱۳۸ میلیون رای زودهنگام داده شد. کارشناسان انتظار دارند که به دلیل هراس رایدهندگان از ابتلا به کرونا در محلهای رایگیری این دوره بیشترین رای غیر حضوری داده شود.
امسال بیشترین رای زودهنگام در ایالتهای کالیفرنیا (۱۲ میلیون)، تگزاس (۹/۷ میلیون) و فلوریدا (۸/۹ میلیون) است. نظرسنجیها نشان میدهد که دموکراتها بیش از جمهوریخواهان علاقهمند به رای پستی هستند.
یک انتخابات منحصر به فرد در قرن جدید
آمریکا به روزهای سرنوشت ساز خود نزدیک شده است؛ به قول روزنامه نیویوک تایمز خشونتطلبی در میان حامیان هر دو حزب آمریکا رو به افزایش است و خطرناکترین هفته تاریخ این کشور از زمان جنگهای داخلی پیش رو قرار دارد. انتخابات پیش رو آینده طیف گسترده ای از موضوعات مهم جهانی را دربر خواهد گرفت و کشورهای مختلف جهان به انتظار نتایج آن نشسته اند. آینده اقتصاد جهانی، همکاریهای بینالمللی درخصوص مهار کرونا، وضعیت معاهدات و قراردادهای بینالمللی و مسائل دیگر را می توان از جمله موضوعات مهم تلقی کرد.
در سراسر آمریکا، فرمانداران از گارد ملی خواستهاند تا در صورت ناآرامی و اعتراضات پیرامون انتخابات برای استقرار آماده باشند. به همین خاطر هزاران نیرو به حالت آمادهباش درآمدهاند. به نوشته روزنامه میلیتری تایمز، چارلی بیکر، فرماندار ماساچوست یک هزار تن از اعضای گارد ملی را به حالت آمادهباش درآورده است.
کیت براون، فرماندار اورگان از روز سهشنبه ساعت ۱۷ به وقت محلی به مدت ۲۴ ساعت وضعیت فوقالعاده اعلام کرد و گارد ملی را به حالت آمادهباش درآورده است.
اعضای گارد ملی آریزونا نیز برای استقرار در هر نقطه غرب کشور در حالت آمادهباش خواهند بود.
گرگ ابوت، فرماندار تگزاس هفته گذشته تصمیم گرفت تا یک هزار نیرو به شهرهای بزرگ اعزام کند. اعضای گارد ملی در نقشهای غیر مجری قانون نیز مستقر شدهاند تا به عنوان کارمندان حوزههای رایگیری خدمت کنند.
در همین حال اداره تحقیقات فدرال آمریکا (افبیآی) نسبت به احتمال رویاروییهای مسلحانه مرتبط با انتخابات امروز در پورتلند هشدار داده است. این شهر ایالت اورگان ماهها دستخوش ناآرامی در اعتراض به نژادپرستی و خشونت پلیس بوده است.
نورالدین غروی کارشناس مسائل بین المللی به خبرآنلاین میگوید: اگر ویژگی این انتخابات را لحظه ای کنار بگذاریم، نه تنها انتخابات ریاست جمهوری، حتی انتخاب یک قاضی برای دیوانعالی این کشور هم از اهمیت فرامرزی بسیاری برخوردار است. آمریکا مسلحترین کشور دنیاست که امسال با افزایش بودجه نظامی، اندازه آن از مجموع بودجه ده کشور با بزرگترین بودجه نظامی جهان بیشتر است. گرچه به شماره، شمار بمب های هسته ای روسیه اندکی بیشتر از آمریکا است ولی هم به دلیل منتفی شدن پیمان استارت یک که بین جرج بوش پدر و گورباچف منعقد شده بود و استارت دو و سه که هرگز از محدوده کاغذ بیرون نیامد و زیر پا گذاشتن توافق بوش - گورباچف در امتناع آمریکا - ناتو از پیشروی به مرزهای شوروی آن زمان و روسیه اکنون، و استقرار سیستم های سپر ضد موشک و موشک های با کلاهک هسته ای تقریبا در همه مرزهای روسیه و حتی استقرار نیروی زمینی ناتو در جمهوریهای بالتیک و محاصره عملی روسیه با سلاحهای هستهای، گرچه پایه های اریکه این امپراتوری به سیاق تاریخی از یونان، روم تا عثمانی و اتریش - مجار و تزار روس و اتحاد شوروی، پوسیده و به همان سرنوشت محتوم دچار خواهد شد ولی این راز آشکار است که چنین قدرت جهنمی در لحظاتی که خود را در معرض فروپاشی می بیند، به مراتب خطرناکتر و ویرانگرتر می شود.
دوئل بر سر کاخ سفید و کنگره؛ آغاز انتخابات آمریکا
انتخابات آمریکا آغاز شد. آمریکاییها روز سهشنبه تکلیف ریاست جمهوری را مشخص میکنند و باقیمانده رایدهندگان در پای صندوقها تصمیم میگیرند که آیا کلید کاخ سفید را به جو بایدن دموکرات بدهند، یا فرصت چهار ساله دیگری را در اختیار دونالد ترامپ جمهوریخواه بگذارند.
به گزارش ایسنا، پیش از سوم نوامبر، میلیونها تن از مردم آمریکا، دل نگران از ابتلا به کووید-۱۹، از طریق پستی و حضور پیش از موعد در پای صندوقها در انتخابات شرکت کردهاند. به اعتقاد کارشناسان انتخاباتی، این احتمالا بدین معناست که نتایج ممکن است در شب انتخابات مشخص نشده و چند روز یا شاید چند هفته زمان ببرد.
بیشتر شعب اخذ رای از ساعت شش صبح به وقت محلی (۱۴:۳۰ به وقت تهران) کارشان را آغاز کرده و رایگیری تا ۹ شب به وقت شرق آمریکا ادامه دارد. در ورمونت اما رایدهندگان سحرخیز از ساعت پنج صبح به وقت محلی (۱۳:۳۰ به وقت تهران) اولین رای دهندگان آمریکایی هستند که در روز انتخابات به پای صندوقهای رای رفتهاند.
زمان آغاز به کار و پایان کار حوزههای اخذ رای در هر ایالت و در برخی موارد در هر شهر یا بخش متفاوت است. برخی از ایالتها به مردم اجازه میدهند تا بعد از بسته شدن حوزهها هم در صفها منتظر بمانند و رای بدهند، برخی ایالتها هم چنین اجازهای نمیدهند.
شمارش رسمی آراء از بعد از پایان زمان رایگیری آغاز میشود. برخی شبکههای خبری و تحلیلگران نظرسنجی، نتایجی را در شامگاه سوم نوامبر پیشبینی میکنند، با این حال نتایج مذکور تا زمانی که آرای پستی شمارش شوند، موقتی هستند.
رئیسجمهوری آمریکا از طریق یک سیستم دو مرحلهای انتخاب میشود. آمریکاییها به افرادی که در ایالتشان انتخابکننده نامیده میشوند و حامی نامزدی هستند که آنها میخواهند رئیسجمهوری شود، رای میدهند. نام این فرایند الکترال کالج است.
هرچه تعداد افراد ساکن در یک ایالت بیشتر باشد، انتخابکنندگان بیشتری هم در آن ایالت وجود دارند. به عنوان نمونه، ایالت کالیفرنیا با ۳۸.۸ میلیون نفر جمعیت ۵۵ رای الکترال دارد، در حالی که ایالت دلاور با جمعیت ۹۳۶ هزار تن تنها سه حق رای دارد.
در حال حاضر ۵۳۸ انتخابکننده وجود دارند که به تعداد ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان آمریکا و ۱۰۰ عضو سنا به علاوه سه انتخابکننده دیگر از شهر واشنگتن دیسی (پایتخت) است. نامزدهایی با بیشترین انتخابکننده، تمام آرای الکترال آن ایالت را برای خودشان میکنند و هر نامزدی که بتواند اول به ۲۷۰ رای الکترال برسد، راهی کاخ سفید میشود.
در حالی که قانون اساسی آمریکا انتخابکنندگان را به پیروی از آرای مردمی ملزم نمیکند، بسیاری از ایالتهای آمریکا از آنها میخواهند تا پایبند باشند. ماه ژوئیه هم دیوان عالی آمریکا طی حکمی از انتخابکنندگان خواست تا پیرو آرای مردمی عمل کنند.
رئیسجمهوری و معاون رئیسجمهوری منتخب در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ آغاز به کار میکنند. پیروزی در ایالتهای سرنوشتساز برای هر دو نامزد حیاتی است. آنها کلید پیروزی در انتخابات هستند. امسال کارولینای شمالی، فلوریدا، میشیگان، ویسکانسین و آریزونا همگی برای تعیین نتیجه انتخابات تعیینکننده هستند.
نبرد در راه کنگره
امروز سوم نوامبر، علاوه بر آنکه روز سرنوشتسازی در تعیین رهبر بعدی کاخ سفید است، روز انتخاب قانونگذاران در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا هم به شمار میرود. این دو مجلس، کنگره آمریکا را تشکیل میدهند. جبهه دیگری که دموکراتها برای تصاحب آن خیز برداشتهاند، کنگره است.
در حال حاضر کنترل مجلس نمایندگان آمریکا با ۴۷ نماینده بیشتر در اختیار دموکراتهاست و سنا هم با ۵۳ نماینده در چنگ جمهوریخواهان قرار دارد. امروز تمام ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان آمریکا و ۳۵ کرسی از سنا به رای گذاشته میشوند. از مجموع ۳۵ کرسی سنا که به رای گذاشته شده است، ۲۳ کرسی متعلق به جمهوریخواهان و ۱۲ کرسی متعلق به دموکراتهاست. دموکراتها به سه یا چهار کرسی دیگر برای کسب اکثریت سنا نیاز دارند.
تعداد دقیق این کرسیها به این مساله بستگی دارد که چه کسی پیروز انتخابات ریاست جمهوری شود. چنانچه بایدن پیروز انتخابات ریاست جمهوری شود، معاون او کامالا هریس، رئیس سنا میشود و میتواند درصورت تساوی قانونگذاران، رای را بشکند. پس اگر معاون رئیسجمهوری جدید دموکرات باشد، سه کرسی برای کسب اکثریت کفایت میکند، در غیر این صورت به چهار کرسی نیاز است.
در مقابل، جمهوریخواهان هم برای تصاحب مجلس نمایندگان آمریکا به ۲۱ کرسی دیگر نیاز دارند. در حال حاضر، مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت ۲۳۲ مقابل ۱۹۷ نماینده در اختیار دموکراتها قرار دارد. اکثریت در این مجلس با ۲۱۸ کرسی به دست میآید.
برای دموکراتها حیاتی است که در کنار ریاست جمهوری، کنترل سنا را هم دوباره به دست بگیرند، چرا که در غیر اینصورت کار بایدن برای پیشبرد اموری از جمله اصلاح قوانین مهاجرتی و بهداشت و درمان سخت میشود.
سایر اخبار این روزنامه
رهبر انقلاب:
هر کس رئیس جمهوری آمریکا شود بر سیاست ما تاثیر ندارد
ژوبین صفاری
گرهخوردگی غیرضروری سیاست با زیست مردم
جانشین فرمانده ناجا مطرح کرد:
ادامه برخوردهای شدید با اراذل و اوباش
چرا ریحانه پارسا جنجالساز شد؟
هیاهوهای نسل مدیا
در هیچ بیمارستانی افت سطح خدمات رخ نداده است
نیاز بیمارستانها به «موبایل آی سی یو»
«ابتکار» میزان تاثیر عوامل برونمرزی بر اقتصاد ایران را بررسی کرد
مسیر اقتصاد در روزهای پس از انتخابات
رقابت انتخاباتی 2020 متفاوت تر از دوره های گذشته در ایالات متحده برگزار شد
محمد جواد ظریف:
هیچگاه دوباره بر سر مفاد برجام مذاکره نمیکنیم
وزیر کشور:
جامعه نباید برابر رخدادهای سیاسی در خارج، شرطی شود
سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری
بررسی وضعیت کاندیداهای ۱۴۰۰ در احزاب عضو جبهه پیروان آغاز شد
محمد جواد ظریف:
هیچگاه دوباره بر سر مفاد برجام مذاکره نمیکنیم
توسعه برآیند گسستن از تاریخ