ترامپ و بایدن نمایندگان امریکای بدون روتوش هستند

سرویس سیاست جوان آنلاین: رهبر‌انقلاب اسلامی در سخنرانی تلویزیونی به مناسبت عید قربان فرمودند: «مشکلات بزرگی که امروز حول و حوش دشمن اصلی ما را گرفته که دشمن اصلی ما نظام امریکا و رژیم امریکا است، قابل‌مقایسه با مشکلات ما نیست، ده‌ها برابر بزرگ‌تر از مشکلات ما است؛ امریکایی‌ها محصور به مشکلات گوناگون هستند» و سپس مواردی از آنان را ذکر کردند. بر همین اساس پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI. IR در پرونده «امریکای آشفته» برای بررسی بیشتر مشکلات امریکا، گفت‌وگویی با فؤاد ایزدی، عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران انجام داده است که با هم می‌خوانیم.
فؤاد ایزدی، کارشناس مسائل امریکا درباره درگیری لفظی ترامپ و بایدن در مناظره‌های تبلیغاتی می‌گوید: درگیری‌های لفظی رقابت‌های سیاسی در مناظرات امریکا یک سبکی است که همیشه در امریکا بوده و منحصر امریکا هم نیست. خیلی از کشور‌های مختلف این نوع رقابت‌ها و درگیری‌ها را دارند. این یک فرهنگ و سبک در ساختار‌های سیاسی موجود در دنیاست و البته مورد تأیید آموزه‌های اسلامی قطعاً نیست که سیاستمداران با هم به این سبک درگیر شوند، ولی رسمی است که هم در امریکا و هم در جا‌های دیگر بوده است. معمولاً در دوره‌های گذشته در امریکا این نوع رقابت‌ها جدی‌تر و عمیق‌تر بوده، به‌خاطر اینکه محدودیت‌های اخلاقی در امریکا در بین سیاستمداران و در بین عموم مردم همیشه کمتر بوده است؛ یعنی همین حالتی که هست.
اوبامای مؤدب! بددهن‌ترین رئیس‌جمهور امریکا
ایزدی اضافه کرد: چند وقت پیش یک پژوهشگر و مورخ در امریکا پیش‌مطالعه‌ای در رابطه با ادب رؤسای جمهور امریکا انجام داده بود. این مورخ این موضوع را بررسی کرده بود که کدامیک از رؤسای جمهور امریکا از بقیه ادب کمتری داشتند؛ یعنی بددهن‌تر بودند. رؤسای جمهور امریکا یک ظاهر و یک باطنی دارند.


یک ویژگی که ترامپ دارد، این است که ظاهر و باطنش نسبتاً شبیه هم است. معمولاً رؤسای جمهور آدابی را در محیط‌های عمومی‌تر رعایت می‌کنند، ولی متأسفانه این یک سبک فرهنگی در امریکاست که حالت ادبیات لات‌ها را دارد. مثلاً در صحبت‌هایشان هر جمله‌ای که می‌گویند یک فحشی هم اول و آخر جمله وجود دارد. این سبک در امریکا خیلی سبک معمولی است. در صحبت‌کردن عموم مردم هم خیلی وقت‌ها این ادبیات دیده می‌شود و وجود دارد، اما این پژوهشگر با مطالعه رؤسای جمهور متعدد امریکا به این نتیجه رسیده بود که اوباما از همه بددهن‌تر بوده است. ظاهرش را حفظ می‌کرد، ولی به‌عنوان رتبه‌بندی ادب اوباما از همه بدتر بود. اتفاقاً همان رئیس‌جمهوری است که بعضی‌ها گفتند ایشان آدم مؤدبی است!
وی به شیوه منحصر‌به‌فرد ترامپ در مواجهه با رقبای خود هم اشاره کرد و گفت:، اما نکته‌ای در دوره ترامپ ویژه است. ایشان یک سبک‌هایی دارد که غیرمعمول بوده و به این شکل رسم نبوده است. مثلاً ترامپ برای رقبایش یک اسم مستعار یا یک صفت انتخاب می‌کند. البته این هم چیز جدیدی نیست؛ یعنی در این چهار سال با هر کسی که درگیر شده از این روش استفاده کرده و یک صفتی را در کنار اسمش قرار داده است. در انتخابات ۲۰۱۶ هم همین‌طور بود. در مناظرات نکته‌ای که قابل‌توجه بود، این است که وضعیت ترامپ معلوم بود، ولی بایدن سیاست انتخاباتی‌اش این است و در مناظره هم این حالت را داشت و می‌خواست به ترامپ بگوید اگر شما لات هستی، من از شما لات‌ترم. از این جهت فحش‌هایی که بایدن در حین مذاکرات می‌داد، بدتر از ترامپ بود و بیشتر هم فحش داد. این هم نکته‌ای است برای افرادی که در کشور ما علاقه یا گرایش به غرب دارند و غرب‌گرا هستند.
ترامپ و بایدن عصاره سیستم امریکا
به هر حال غرب انتهایش امریکاست. امریکا از نظر قدرت اقتصادی، نظامی و فرهنگی نسبت به بقیه کشور‌های غربی بالاتر است و بیشتر هزینه می‌کند، ولی این آدم‌ها عصاره سیستم امریکا هستند؛ یعنی آقای بایدن که از آقای ترامپ بددهن‌تر شده، ۴۷ سال در سیستم سیاسی امریکا حضور داشته است. سی‌وچند سال در سنا و هفت سال معاون رئیس‌جمهور بوده است. اگر شما بخواهید مرجع تقلیدی در حوزه سیاسی امریکا شناسایی کنید، همین بایدن است که در سنا رئیس کمیسیون روابط خارجی بوده، رئیس کمیسیون قضایی بوده و حالا نماد سیستم سیاسی امریکا شده که تفکر لیبرال دموکراسی است؛ یعنی آقای بایدن ذهنیت و تفکر لیبرال دموکراسی را نمایندگی می‌کند و آخر سر به این شکل ظاهر می‌شود. ترامپ هم همین‌طور؛ حالا ترامپ سیاستمدار نبوده، ولی تاجر که بوده است. سیستم اقتصادی امریکا هم سیستم سرمایه‌سالار است و ترامپ نماینده این سیستم است. وقتی نماد سیستم سرمایه‌داری با نماد تفکر لیبرال دموکراسی کنار هم می‌نشینند و شروع به فحش دادن به هم می‌کنند، این واقعاً خیلی عجیب است که یک‌سری افراد در ایران با آن تمدن، با آن فرهنگ و با آن ادب علاقه‌مند به این سیستم حکومتی شوند و حتی بدتر از آن منتظر نتیجه انتخابات در این کشور بمانند. واقعاً نباید اینطور باشد. یک کسر شأنی برای کشوری مثل ایران است که خودش را معطل اینجور آدم‌ها کند.
آخرین نماد تفکر لیبرال دموکراسی هم آقای بایدن است. نماد‌های ابتدایی‌اش هم که قانون اساسی امریکا را نوشتند، در ماه‌های گذشته، مجسمه‌هایشان را پایین کشاندند. آدم‌هایی مثل توماس جفرسن که غالب قانون اساسی امریکا را نوشته و داخل کشور ما هم خیلی‌ها به او علاقه‌مند هستند و کتاب‌هایش را می‌خوانند و احترامش می‌کنند، طی ماه‌های گذشته، مجسمه‌اش را پایین کشاندند. یا جرج واشنگتن و افرادی که جزو مؤسسان امریکا هستند، مجسمه‌هایشان را پایین کشیدند. به نظرم ماه‌های گذشته در امریکا یک دوره خوبی برای شناخت امریکا و مطالعات امریکا برای غیرامریکایی‌هاست و واقعیت امریکا آنگونه که هست را بدون روتوش مطرح کرده است. اگر بعد از این چند ماه گذشته کسی علاقه‌مند به امریکا، علاقه‌مند به تفکر لیبرال دموکراسی و علاقه‌مند به تفکر سرمایه‌سالاری شود، دیگر توجیه‌کردنش واقعاً با این عملکردی که این افراد داشتند، سخت‌تر است.