یک ماه محدودیت شبانه کرونا!

سرویس جامعه جوان آنلاین: روز‌های تلخ و سیاه ثبت بیش از ۴۰۰ مرگ کرونایی در روز همچنان ادامه دارد و تدابیر و محدودیت‌های ستاد ملی مقابله با کرونا به شکل استخوان لای زخم‌وار، تاکنون نتوانسته تغییری در روند بحران پیش آمده داشته‌باشد. روز گذشته هر ۹ ثانیه یک نفر به جمع بیماران کرونایی اضافه شد و هر ۳ دقیقه یکی از هموطنانمان با این بیماری به کام مرگ فرو رفت. در برابر این تراژدی، خروجی جلسه روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا، اعمال محدودیت‌های تازه بود. بر این اساس بنا شد از ۲۰ آبان ماه به مدت یک ماه تا (۲۰ آذر ماه) از ساعت ۱۸ به بعد فقط مراکز ضروری مانند مراکز درمانی، داروخانه‌ها و آتش‌نشانی باز باشد و دیگر صنوف متعلق به دسته سه و چهار از ساعت ۱۸ به بعد اجازه فعالیت نداشته‌باشند. همچنین در ۲۵ استان محدودیت‌های مشاغل سه به چهار هنوز اعمال می‌شود. ماجرای تعطیلی دو هفته‌ای پایتخت هم با وجود وضعیت خطرناک تهران و پیگیری فرمانده ستاد مقابله با کرونای پایتخت و همچنین شورای شهری‌ها همچنان مسکوت مانده‌است. حالا برخی نمایندگان مجلس هم به این ماجرا ورود کرده‌اند، اما به نظر نمی‌رسد این پیگیری‌ها به ثمر برسد؛ همچنانکه تاکنون این الزام محقق نشده‌است.

طی ۲۴ ساعت منتهی به روز شنبه ۱۷ آبان ماه، شناسایی بیماران جدید مبتلا به کووید ۱۹ یک‌بار دیگر رکورد زد و ۹ هزار و ۴۵۰ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که ۳ هزار و ۷۰ نفر از آن‌ها بستری شدند. با این حساب مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۶۷۳ هزار و ۲۵۰ نفر رسید.
در همین زمان، ۴۲۳ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری به ۳۷ هزار و ۸۳۲ نفر رسید. همچنین لاری ادامه داد: ۵هزارو۵۰۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.


تا کنون ۵۱۵ هزار و ۱۵۳ نفر از بیماران، بهبود‌یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.
تمام استان‌های کشور همچنان در وضعیت قرمز یا زرد قرار دارند.
سلامت و معیشت همچنان ترجیع‌بند کلام رئیس‌جمهور
حسن روحانی، رئیس‌جمهور در جلسه ستاد مقابله با کرونا ضمن تأکید بر رعایت پروتکل‌ها، استفاده از ماسک و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و همچنین پرهیز از تجمعات خانوادگی افزود: «در زمینه کووید ۱۹ با توجه به موج جدید، هم در این جلسه و هم جلسات گذشته به این نتیجه رسیدیم که برای اجرای دقیق‌تر و شدیدتر دستورالعمل‌های بهداشتی نیاز داریم تمهیدات بیشتری را مدنظر قرار دهیم. مهم‌ترین مسئله سلامت است، اما معیشت مردم، فرهنگ جامعه همه تحت‌تأثیر است و ما باید مراعات زنجیره‌وار انجام دهیم. مراعات یکی از دستورالعمل‌ها ما را به مقصد نمی‌رساند.»
وی خاطرنشان کرد: «همانطور که حقوق شهروندی حق مردم است، مسئولیت‌های شهروندی و تکالیف شهروندی هم مسئولیت همه است و در این زمینه باید در مسائل دینی، اخلاقی و انسانی خود در کرونا مراعات بیشتری داشته باشیم. تمام تلاش ما این است که تولید بتواند مسیر خود را ادامه دهد، معیشت مردم دچار مشکل نشود، اما سلامت مردم هم تأمین شود. تلاش ما در تصمیمات حول همه این محور‌ها گردش می‌کند.»
روحانی با تأکید بر حمایت همه ارگان‌های نیرو‌های مسلح، هیئات، بسیج، مساجد، مردم برای حل بحران کرونا از تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا برای اعمال محدودیت‌های تازه خبر داد.
بر این اساس از ۲۰ آبان ماه به مدت یک ماه (از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذر) از ساعت ۱۸ هر روز، محدودیتی اعمال شود و همه مراکز به جز مراکز ضروری تعطیل خواهند بود.
محدودیت‌های جدید کرونایی
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در این‌باره توضیح داد: «مراکز ضروری رده‌های شغلی شماره یک و شامل مراکز درمانی، داروخانه‌ها، مراکز امداد و نجات، آتش‌نشانی، آمبولانس‌ها و سرویس‌های ارائه‌دهنده خدمات عمومی به مردم مانند آب و برق و تلفن و مراکز ارائه‌دهنده مواد غذایی مانند سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های زنجیره‌ای هستند که می‌توانند فعالیت داشته باشند. بقیه مشاغل از ساعت ۱۸ تا روز بعد، تعطیل خواهند بود.»
وی با بیان اینکه وضعیت مطلوب نیست و بیماری رو به افزایش است، افزود: «۸۹ شهرستان ما در وضعیت بحرانی و در محدودیت شدید به سر می‌برند و محدودیت‌های موجود در ۴۳ شهرستان که در محدودیت قرار گرفتند تا سه‌شنبه همین هفته، به پایان خواهد رسید؛ محدودیت‌ها در ۴۶ شهرستان دیگر نیز ادامه دارد. همچنین ۲۵ مرکز استان که وضعیت قرمز داشتند تا جمعه هفته جاری مشمول محدودیت‌های گروه‌های سه و چهار خواهند شد.»
به گفته وی، از روز دوشنبه طرح «محله‌محور کردن مقابله با کرونا» و «درگیر شدن همه خانه‌ها و خانواده‌ها» آغاز می‌شود. در این طرح سه محور اصلی در حوزه مراقبت، حمایت و نظارت مد نظر است.
افزایش تست‌های روزانه به ۴۰ هزار
رئیسی همچنین از افزایش انجام تست کرونا در کشور به روزانه ۴۰ هزار تست خبر داد و افزود: «با افزایش آزمایشگاه‌ها به بیش از هزارو۲۰۰ مرکز، می‌توانیم با احتساب تست‌های سریع، روزانه ۷۰ هزار تست در کشور انجام دهیم.»
وی تأکید کرد: «سعی داریم تا مقدار زیادی تست سریع وارد کشور کنیم؛ این تست‌ها در مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه بدون نیاز به دستگاه و تشخیص خاصی می‌تواند نتیجه مثبت یا منفی بودن کرونا را مشخص کند.»
رئیسی با اشاره به اهمیت بحث تهویه در مراکز سربسته گفت: «طبق تحقیقاتی که در دنیا انجام شده، ۳۱ درصد علل ابتلای به کرونا در میهمانی‌های خانوادگی است؛ جمع‌های خانوادگی که تهویه ندارند و در مکان‌های سربسته هستند، یکی از کانون‌های اصلی بیماری اعلام شده‌اند.»
تهران در وضعیت خطرناک
علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران هم اوضاع پایتخت را اینگونه توصیف کرد: «باید بدانید تهران در وضعیت خطرناکی قرار دارد و اگر شرایط به همین صورت ادامه پیدا کند، با نارسایی‌های درمانی زیادی رو به رو خواهیم شد. تنها راه این موضوع بسته شدن ورودی‌های بیمارستان‌ها است. امروزه با افزایش ظرفیت‌های جدید و تغییراتی در بخش‌های مختلف مراکز درمانی توانسته‌ایم تا حدودی ظرفیت‌های لازم را جبران کنیم.»
به گفته وی طی یک هفته اخیر تعدادی از بخش‌های عادی بیمارستان‌ها به بخش‌های ویژه کرونایی تبدیل شده‌است. بنابراین اگر افراد شیوه‌نامه‌های بهداشتی مد‌نظر را به خوبی رعایت نکنند، حتماً با پر شدن بی‌وقفه تخت‌ها رو به رو خواهیم شد.
ورود مجلس به موضوع تعطیلی تهران
زالی پیش از این هم درباره وضعیت بحرانی پایتخت بر لزوم تعطیلی دو هفته‌ای تهران تأکید کرده‌بود؛ پیشنهادی که تاکنون از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا جدی گرفته نشده‌است. محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران هم با تأکید بر لزوم این تعطیلی برای کنترل بحران معتقد است: «عملکرد دست‌اندرکاران ستاد کرونا برای مقابله جوابگو نبوده و نیازمند تعطیلی کامل دو هفته‌ای تهران و کلانشهر‌ها هستیم و در غیر این صورت از پس موج سوم برنمی‌آییم.»
حالا علاوه بر فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران و شورای شهر تهران برخی نمایندگان مجلس هم به این موضوع ورود کرده‌اند.
اقبال شاکری، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی شهر تهران به موضوع قرنطینه کامل دو تا سه هفته‌ای تهران اشاره کرد و گفت: «ما به این تصمیم رسیده‌ایم که تهران باید چند هفته قرنطینه کامل شود و راهی هم جز این موضوع وجود ندارد.» وی از انجام مکاتباتی در این‌باره با رئیس مجلس و ارکان ستاد ملی مقابله با کرونا از جمله وزیر کشور به عنوان فرمانده این قرارگاه خبر داد.
نه امکان تعطیلی پایتخت هست و نه امکان افزایش ظرفیت حمل و نقل عمومی
با وجود این به نظر می‌رسد همچنان نمی‌توان به تعطیلی پایتخت دل خوش کرد. پیروز حناچی، شهردار تهران در این‌باره می‌گوید: «شرایط سخت اقتصادی اجازه تعطیلی کامل شهر را به ما نمی‌دهد، اما باید با تمهیدات اتخاذ شده، از تردد‌های غیرضروری در شهر جلوگیری کنیم.»
به گفته وی رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در مترو و اتوبوس به معنی سه برابر شدن ناوگان حمل و نقل عمومی است که در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر نیست و اینگونه است که تراژدی مرگ‌های بالای ۴۰۰ مورد در آبان سیاه همچنان ادامه دارد.