روزنامه آفتاب یزد
1399/08/19
قیمت مواد غذایی کاهش مییابد؟
آفتاب یزد- گروه اقتصادی: در فضای رسانهای این روزها که موج روند کاهشی قیمت ارز، سکه و طلا و حتی ریزش شاخصهای بورس، توجهات را به خود جلب کرده است؛ به ناگهان سعید عباسی صارمی معاون توزیع و تنظیم بازار وزارت صمت با بیان اینکه قیمت برنج و روغن و کره بر اساس نوسانات ارزی شکل میگیرد، ابراز امیدواری کرد که قیمت این محصولات طی یکی - دو ماه آینده کاهش یابد. وی با اعلام اینکه امسال برای تامین 60 میلیون تن کالای اساسی برنامهریزی صورت گرفته است، اظهار میدارد: از این میان 35 تا 40 میلیون از محل کالاهای تولید داخلی تامین میشود و حدود 20 تا 25 میلیون تن هم باید از طریق واردات تامین شود.وی در خصوص شرایط تغییر قیمتها پس از اتفاقات روزهای اخیر میگوید: خیلی از کالاها هم مانند برنج و روغن و کره تغییر شرایط ارزی داشت و به ارز نیمایی تبدیل شد که قیمت آن طبیعتاً متاثر از نوسانات ارزی است؛ اما در بخشی هم گرانفروشی هست که ستاد تنظیم بازار (در روزهای شنبه هر هفته) با تصمیم برای تشدید بازرسیها در کنار سازمان حمایت و صمت هر استان با همکاری تعزیرات برای کاهش گرانیها تلاش میکند.
صارمی با ابراز تاسف از افزایش نرخ ارز که منجر به تسریع فوری افزایش قیمتها میشود و در نقطه مقابل در کاهش نرخ ارز اینطور نیست و این اتفاق خیلی تدریجی رخ میدهد اظهار امیدواری میکند: با تداوم روند نرولی قیمت ارز و همچنین فرآیند نظارتی طی
یکی - دو ماه آینده قیمتها کاهش مییابد؛ کما اینکه قیمت تخممرغ هم اکنون کمتر شده و این اتفاق برای اقلامی که قابلیت نگهداری ندارند، معمولاً رخ میدهد.
علی شریعتی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و ایران در گفتگو با روزنامه «آفتابیزد» در خصوص چشمانداز تاثیرات روند کاهشی قیمت دلار بر نرخ فروش مواد غذایی در بازار میگوید: در این رابطه باید توجه داشت برخی کالاها که 100 درصد وارداتی است و قیمت آنها بر اساس عرف موجود و روز دلار (حال چه به دلیل شرایط تحریم و یا انتظارات تورمی) بالاتر بوده، باید به سرعت کاهش یابد؛ اما متاسفانه به دلیل ویژگی چسبندگی قیمت در کالاها این اتفاق در مواقعی که استدلال دلالی بر مناسبات چیره شده باشد، رخ نمیدهد یا نسبت کاهش آن قابل مقایسه با همان سرعت افزایش قیمت هنگام تورم شدید نرخ ارز در بازار نیست.
وی با بیان اینکه در کالاهای صنایع غذایی که تبدیلی و تولیدی هستند اثر قوطی و پاکتهای بستهبندی در نرخ تمام شده اثرگذار است و سهم حدود 30 درصدی در بستهبندی را میتوان برای آن لحاظ کرد میافزاید: قطعا این امر اثرگذار است، اما در کالاهای اساسی مانند برنج، اثر زودهنگام دارد که شاید طی 15 روز آن را نشان دهد؛ اما در کالاهای دیگر چون سهم افزایش قیمت ارز در کل قیمت تمام شده از کل افزایش ارزی کمتری بوده، چه بسا باید در دو ماه انتظار کاهش قیمت را داشت.
شریعتی در اشاره به نمونه مصادیق دیگری در این خصوص به مثال فاصله زمانی تبدیل به جوجه یک روزه تا 45 روز برای تبدیل شدن به مرغ و یا 10 روز تا رسیدن یک نهاده به فرآیند تولید تخممرغ با نرخ تمام شده جدید اشاره میکند و میافزاید: با توجه به این شرایط راه صرف دادن موج امید به مردم آن هم بدون پایداری به مردم که ناشی از بروز یک تصمیم ماندگارتر از مباحث ژورنالیستی است، توقع بروز اتفاقات و حتی توافقهای موثرتر مانند «برجام» را میتوان عامل موثری برشمرد؛ در غیر اینصورت هرگونه امید واهی دادن به مردم، باعث پیامدهای منفی اجتماعی و سلب اعتماد عمومی آنها خواهد شد.
وی با بیان اینکه وقتی رئیسکل بانک مرکزی به عنوان بزرگترین خریدار و فروشنده دلار در بازار، در اینستاگرام خود که کامنتهای آن را نیز بسته است مدعی میشود تورم ارز ماههای گذشته هیجانی بوده است؛ چرا این پرسش را پاسخ نمیدهد که اگر این طور است، پس چرا زودتر این کار را نکرده بود!؟
البته شریعتی منکر تاثیر موجآفرینی جمعی از دلالان نمیشود که پیش از انتخابات ادعا کردند اگر ترامپ دوباره برگزیده شود، نرخ دلار تا مرز 50 هزار تومان جهش خواهد کرد! لذا این فعال بازرگانی در ادامه اظهاراتش به «آفتاب یزد» میافزاید: در واقع باید توجه داشت که اعلام این نویدهای کاهش محسوس قیمتها زمانی شیرین و جذاب خواهد بود که اراده قاطع جهت مهار تورم قیمتها ایجاد شده باشد. در واقع باید تدبیری اندیشید که مردم اسیر ادعاها و موج روانی موقت نشوند که به طور قطع منجر به آزردگی خاطر خواهد شد.
وی با بیان اینکه دولت و مسئولان باید صادقانه همه اتفاقات را به پیروزی جو بایدن یا کاهش قیمت دلار ارتباط ندهند؛ میگوید: زیرا بخشی از وضعیت رخ داده محصول ناهماهنگی و بیتدبیریها بوده است. در واقع این نکته نیز باید برجسته شود که وقتی از روز شنبه هفته جاری راه ترخیص کالاهای رسوب شده در گمرکات بدون کد رهگیری بانک مرکزی باز شده تورم قیمتها مهار شده است.
شریعتی با بیان اینکه مردم را باید روی پایه فکتهای پایدار امیدوار کرد و نه فرضیات نامطمئن، اظهار میدارد: کما اینکه در همین روز گذشته دلالی بوده که پیام بازگشت ترامپ و افزایش دوباره قیمت دلار را داده است!
وی در ادامه به تاثیرات برخی خبرها که به نوعی دلالپرور است اشاره کرده و میگوید: وقتی وزیر صمت روز پنجشنبه (هفته گذشته) فقط «خبر تصمیم او برای حذف انحصار خودروسازان داخلی را داده است»همین یک مورد خبر منجر به کاهش 500 میلیون تومانی قیمت خودروهای خارجی شد؛ نباید این نکته را نیز از یاد برد که سهم خودرو خارجی در سبد مردم مهم نیست یا قیمت آیفون چه 30 میلیون تومان باشد یا 100 میلیون تومان؛ برای اکثریت اقشار جامعه مهم نیست؛ کما اینکه امروز تخم مرغ در حال خارج شدن از سبد بیشتر مردم است. به معنای دیگر مهم خشنود کردن جمعتی کثیری از طبقات متوسط و کم درآمد جامعه است که تنها با مهار تورم قیمتها و افزایش قدرت خرید مواد خوراکی محقق خواهد شد.
شریعتی میگوید: در واقع نباید با کلید واژه امید؛ با احساسات و آرزوهای مردم خسته بازی کرد! این فعال اقتصادی کشورمان با بیان اینکه با وجود باقی ماندن زمان استقرار بایدن در کاخ سفید و همچنین چیدن کابینه و استقرار کامل آنها که حداقل تا 6 ماه قابل پیشبینی است نباید انتظار شوک آنی مثبت را داشت، میگوید:
در حال حاضر با جامعهای مواجه هستیم که برای خرید یک کارتن جهت بستهبندی و صادرات محصول ادعا میکند به دلیل تصور صادرکننده از افزایش قیمت آن کالا احتمال افزایش قیمت دلار را در آینده مفروضات خود لحاظ میکند و راضی به کاهش قیمت آن برای مصرفکننده واحد صنعتی و متعاقب آن مصرفکننده نهایی در بازار نیست.
سایر اخبار این روزنامه
صف دراز ثبتنام خودرو با کارت ملی اجارهای!
بن سلمان در شوک شکست ترامپ
از زامبی خطاب کردن جو بایدن تا پایان بازی قرمز و آبی برای رسیدن به کاخ سفید
دولت آینده آمریکا اشتباهات گذشته را جبران کند
از بچگی به ما گفتند مهم است!
گاف جالب ادمین اسحاق جهانگیری
سود بانکی کاهش نمییابد
قیمت مواد غذایی کاهش مییابد؟
وعده دور از ذهن آقا محسن
چرا کابینه بایدن مهم است
دولت بایدن و دیوار خصومت ایران-آمریکا
مافیای شکست خورده، مترصد انتقام
صبور باشید
جورجیا کجا؟ ابهرکجا؟
ترامپ: تاریخچهای از مشکلات انتخاباتی داریم