روزنامه آفتاب یزد
1399/08/19
چرا کابینه بایدن مهم است
در تیم سیاست خارجی احتمالا چه افرادی حضور دارند؟آفتاب یزد- گروه سیاسی: آمریکای بایدن از قرار بالاخره رنگ واقعیت به خود گرفته است. با اعلام رسانههای اصلی همچون آسوشیتد پرس، سی ان ان و فاکس نیوز او رئیس جمهور بعدی در ایالات متحده است. روند تایید انتخابات و برخی شکایتهای دونالد ترامپ هنوز بر سر جای خود باقی است اما فعلا باید مبنا را با ضریبی بسیار بالا بر ریاست جمهوری دموکراتها درنظر بگیریم. دوری این حزب از کاخ سفید چهار سال بیشتر طول نکشید و به مدد کرونا بار دیگر به ریاست جمهوری رسیده اند! از زمانی که ترامپ به قدرت رسیده بود به قدری تصمیمات غیرمنتظره و متفاوت اتخاذ کرده که حالا بسیاری در سراسر جهان از برلین تا پکن از تهران تا ریاض منتظر هستند تا مشخص شود بایدن قرار است چه کار کند. یکی از راههایی که میتوان برمبنای آن سیاستهای دولت بعدی را حدس زد لیست کابینهای است که بایدن معرفی خواهد کرد. همین اول کار، گمانه زنیهای مختلفی درباره کابینه دموکراتها وجود داشته است.
> جانشین پومپئو کیست؟
یکی از مهمترین مقاماتی که برای کشورهای دیگر نیز اهمیت دارد وزیر خارجه ایالات متحده است. جانشین مایک پومپئو چهکسی خواهد بود؟ مجله پولتیکو در گزارشی که به معرفی کابینه احتمالی پرداخته است به نام سوزان رایس اشاره کرده است. سوزان رایس سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل و مشاور امنیت ملی اوباما یکی از گزینههای دولت بایدن برای تصدی وزارت خارجه آمریکا خواهد بود.
جو بایدن احتمالا در ابتدای دوره ریاست جمهوری خود درگیر مسائل داخلی از جمله شیوع ویروس کرونا و بحران اقتصادی خواهد بود. امری که احتمالا باعث خواهد شد او به دنبال گزینهای با تجربه برای مقام وزارت خارجه باشد و سوزان رایس میتواند چنین گزینهای باشد. او سابقه فعالیت به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل و مشاور امنیت ملی آمریکا را در کارنامه دارد.
سوزان رایس هر چند در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما با جو بایدن در برخی از موضوعات از جمله سیاست آمریکا در قبال مصر و لیبی اختلاف نظر داشت اما رابطه خوبی با نامزد حزب دموکرات برای ریاست جمهوری دارد.
او یکی از معدود زنان و سیاهپوستانی است که نامش به عنوان گزینه احتمالی وزیر خارجه در دولت احتمالی جو بایدن مطرح شده است. با این حال تائید صلاحیت سوزان رایس در مجلس سنا ممکن است به دلیل انتقاداتی که از او بر سر حمله سال ۲۰۱۲ در بنغازی مطرح میشود دشوار باشد.
رایس در دوره ریاستجمهوری بیل کلینتون هم در شورای امنیت ملی حضور داشت و هم دستیار وزیر خارجه در حوزه کشورهای آفریقایی بود. انتخاب رایس شاید آتش توپخانه جمهوریخواهان را قدرتمندتر کند. رایس در جایگاه مشاور امنیت ملی باراک اوباما هدف انتقادهای زیادی بود؛ جمهوریخواهان او را به دروغگویی درباره دلایل حمله سال ۲۰۱۲ به کنسولگری آمریکا در بنغازی لیبی متهم کردند که در نهایت به مرگ سفیر آمریکا در لیبی و سه آمریکایی دیگر منجر شد. همچنین انفعال واشنگتن در قبال جنگ داخلی سوریه هم از دیگر موضوعاتی است که جمهوریخواهان مسئولیت آن را به گردن رایس و
کلینتون میاندازند.
«کریس کوونز» میانهرو که اکنون صندلی قدیمی بایدن را در مجلس سنا در اختیار دارد و یکی از مشاوران نزدیک او است هم گزینه دیگر است و در نهایت «کریس مورفی» سناتور ۴۷ ساله که عضو فعال کمیته روابط خارجی سنا بوده است و در مخالفت با موضوع دخالت آمریکا در جنگ عربستان در یمن شناخته میشود گزینهای برای وزارت امور خارجه به شمار میآید.
علاوه بر این برخی گزینههای دیگر نیز مطرح شده است اما بنظر میرسد شانس رایس بیشتر است. سوزان رایس حتی در برههای یکی از شانسهای اصلی دست یافتن به معاونت بایدن بود اما در نهایت او کاملا هریس را انتخاب کرد. سامانتا پاور، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد، تام دانیلون، مشاور امنیت ملی سابق و وندی شرمن، ویلیام برنز و نیکولاس برنز، معاونان پیشین وزارت خارجه آمریکا از جمله دیگر گزینههای احتمالی برای حضور در کابینه احتمالی جو بایدن در مقام وزیر خارجه هستند.
اما یکی دیگر از سمتهایی که در کنار وزارت خارجه اهمیت ویژهای دارد مشاور امنیت ملی رئیس جمهور است. از تونی بلینکن معاون سابق وزیر خارجه، معاون پیشین مشاور امنیت ملی و نیز مشاور قدیمی بایدن هم به عنوان مشاور امنیت ملی رئیس جمهور جدید نام برده میشود. او در دوره اوباما به عنوان مشاور در زمینه مذاکرات ایران فعال بود و گمانهزنی میشود در خصوص پرونده هستهای ایران به عنوان یک شخص مطلع و مسلط وارد
عمل شود.
> وارن در خزانه داری؟
از دیگر پستهای مهم نیز میتوان به وزارت خزانه داری نام برد.
این وزارت خانه که معمار تحریمها علیه کشورهای مختلف
از جمله ایران است هم اکنون در اختیار استیو منوچین است اما گفته میشود بایدن روی الیزابت وارن برای این وزارت خانه فکر
میکند. وارن سناتور شناخته شده چپ گرا است که دیدگاههایی حاشیه ساز نیز دارد. وارن که منتقد بزرگ بانکهای بزرگ است ممکن است اولین زنی باشد که وزیر خزانهداری آمریکا شود و با حضورش قوانین را از بیخ و بن شخم بزند و اموال تمام سرمایهداران و ثروتمندان را الک کند تا بتواند مال و ثروت قانونی از غیر قانونی را سوا کند. اگر این اتفاق رخ دهد اولین تغییری که توسط وارن رقم خواهد خورد، توقف تمام و کمال سیاستهای مالی دونالد ترامپ خواهد بود. گام بعدی هم بررسی دقیق سوابق مالی و حسابرسی بانکهای بزرگ خواهد بود و به همین دلیل است که الیزابت وارن میتواند کابوسی برای وال استریت باشد. گامهای بعدی وارن رسیدگی و بررسی مجدد مجوزهای اعطای وام و پروندههای مالی و مالیاتی ثروتمندان خواهد بود. از این رو کارشناسان پیشبینی میکنند که با حضور وارن بر کرسی وزارت خزانهداری آمریکا در ابتدا و آغاز کار او بازار و بالاخص بازار بورس با یک شوک بزرگ و فشار بیبدیل ناشی از فشار بر روی بانکهای بزرگ و حسابرسی دقیق بر سوابق آنها مواجه خواهد شد.
> وزارت دفاع؟
برای وزارت دفاع نیز «میشل فلورنوی» معاون سابق وزیر دفاع، از مقامات سابق دولت کلینتون و اوباما از گزینههای مدنظر بهشمار میآید. همچنین از سناتور «تامی داکورث» که نخستین زن آسیایی-آمریکایی انتخاب شده در کنگره از ایلینوی و نخستین زن معلول انتخاب شده در مجلس نمایندگان آمریکاست، برای تصدی وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا نام برده میشود.
> بازگشت به برجام با تاخیر؟
بحث برسر این گزینهها درحالی است که اگر موضوع ایران را مدنظر قرار دهیم باید دید وزرای بایدن چه تاثیری میتوانند برسیاستها داشته باشند. خبرگزاری رویترز درباره بازگشت آمریکای بایدن به برجام گفته نباید انتظار داشت این اتفاق زود رخ بدهد و چند ماهی زمان خواهد برد چرا که تنش و بیاعتمادی میان ایران و آمریکا بسیار است. مشاوران بایدن نیز گفتهاند نخستین اقدامات بایدن بازگشت به توافق تغییرات اقلیمی پاریس و همچنین لغو سفر شهروندان چند کشور مسلمان به آمریکا است و خبری از برجام فعلا نیست. درباره کابیه بایدن و وضعیت برجام با یک تحلیلگر مسائل بینالملل گفتگو کردیم. فریدون مجلسی به «آفتاب یزد» گفت:«کابینه و چینش افراد در هر دولتی بسیار مهم است و در دولت بایدن این اهمیت دو چندان میشود البته او از قدرت تجربه و نفوذ خود در مسائل مختلف بهره زیادی خواهد برد اما با توجه به سن و سالی که دارد کابینه در دولت بایدن اهمیت بیشتری مییابد، آمریکا کشوری وسیع است که در همه ابعاد اقتصادی، نظامی و سیاسی نیز محدودهای به وسعت جهان را در برنامههای خود دارد بنابراین وزرا باید بتوانند با اختیارات قابل ملاحظهای وزارت خانه خود را به پیش برند.» او افزود:«البته چارچوب اصلی مسیری که کشور به سمت آن حرکت کند با تصمیمات رئیس جمهور خواهد بود که از طریق بهره بردن از توصیههای اتاق فکری که چارچوب سیستماتیک سیاست در آمریکا را طرح ریزی میکنند خواهد بود.» مجلسی با بیان اینکه برخلاف اوباما که در جوانی به قدرت رسید و انرژی لازم برای سرکشی به بسیاری امور را داشته بایدن با توجه به سن خود متعلق به جریانی محافظهکار در حزب دموکرات است و بر مبنای چارچوبهای مدون و اصولی پیش خواهد رفت. البته گزینههای مطرح برای کابینه نیز همگی در دولت اوباما و زمانی که بایدن معاون بوده با او کار کردهاند و اگر افراد نام برده شده انتخاب شوند هماهنگیهای لازم میان آن وجود دارد. » از این تحلیلگر مسائل بینالملل درباره پیشبینی رویترز درباره اینکه بازگشت به برجام در دولت بایدن طول میکشد، پرسیدیم که او گفت:«به نظر نمیرسد خیلی زمان زیادی طول بکشد و همانطور که بایدن وعده داده آمریکا را به توافق هستهای باز میگرداند. البته بازگشت به توافق هستهای باید به درستی درک شود برخی در داخل گمان میکنند بازگشت به این معنی خواهد بود که بایدن چشم بر اختلافات میان ایران و آمریکا در سایر حوزههای اختلافی خواهد بست و برجام را به نوعی برخی بد تفسیر میکنند. احتمالا فشارها بر ایران کاسته خواهد شد و بایدن نیز به توافق برمی گردد اما او نیز به دنبال این خواهد بود تا با بازگشت خود بحث برسر سایر حوزههای اختلافی را باز کند چرا که از دید آمریکاییها یعنی دموکراتها برجام توافقی برای کاهش خطرات امنیتی در جهان بوده که حالا نیاز است درمورد آن بازنگریهایی
صورت گیرد.»
سایر اخبار این روزنامه
صف دراز ثبتنام خودرو با کارت ملی اجارهای!
بن سلمان در شوک شکست ترامپ
از زامبی خطاب کردن جو بایدن تا پایان بازی قرمز و آبی برای رسیدن به کاخ سفید
دولت آینده آمریکا اشتباهات گذشته را جبران کند
از بچگی به ما گفتند مهم است!
گاف جالب ادمین اسحاق جهانگیری
سود بانکی کاهش نمییابد
قیمت مواد غذایی کاهش مییابد؟
وعده دور از ذهن آقا محسن
چرا کابینه بایدن مهم است
دولت بایدن و دیوار خصومت ایران-آمریکا
مافیای شکست خورده، مترصد انتقام
صبور باشید
جورجیا کجا؟ ابهرکجا؟
ترامپ: تاریخچهای از مشکلات انتخاباتی داریم