روزنامه آفتاب یزد
1399/08/24
خواب شیرین دولت برای عایدی کلان از شکر!
علیرضا صفاخو- شکر یکی از محصولات استراتژیک کشور است که نقش موثری در سبد خانوار و همچنین صنایع شیرینی و شکلات و تغذیه زنبورستانهای کشور به ویژه جهت زمستانگذرانی زنبورها در فصل سرد زمستان دارد. لذا اعلام قیمت جدید این ماده شیرینکننده در هفته گذشته با شوک تلخی مواجه شد! به ویژه آنکه با تاملی بر مصوبه ابلاغی دولت به انجمن کارخانههای قند و شکر که البته آنها نیز سنگلاخهای متعددی را در زمانه جولان واردکنندگان بزرگ شکر در کشور پشت سر گذاردهاند شرایط آنها نیز قابل درک استپیش از این بهمن دانایی دبیر این انجمن نیز بارها با
نیشتر قلم نافذ خود در رسانههای کثیرالانتشار و تخصصی از تولید استراتژیک قند و شکر در داخل کشور دفاع کرده است. اما حال به نظر میرسد که در خلاء تصمیمگیری بدون حضور مصرفکنندگان عمده شکر (مانند کارخانجات شیرینی و شکلات و زنبورداران ایران)، اعلام یکباره افزایش نرخ 6300 تومانی به 7300 تومان برای مصرفکنندگان عمده و 8700 تومان برای مصرفکنندگان خانوار در زمانهای که فشار اقتصادی شدید آنها را له کرده است؛ پاشیدن نمکی باشد بر زخم تولیدکنندگانی که بازار مصرف مساعدی در این سال رکود اقتصادی ندارند. کمااینکه در عین درک شرایط پرهزینه تولید چغندر قند و دشواری فراوری و تصفیه شکر در کارخانجات داخلی، آنچه در این مصوبه خوشایند نمیآید، اخذ 500 تومان مابهالتفاوتی است که دولت در هر کیلو از محصول با عنوان «کنترل و محاسبات سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان» چه از مصرفکنندگان خانوار و چه صنوف و صنعتی اخذ میکند؛ عددی که با فرض مصرف سالانه 2میلیون و 200 هزار تنی شکر در کشور از عایدی یک هزار میلیارد تومانی ( 1000000000000) برای دولت نیز فراتر خواهد رفت! در واقع دولت برای جبران کسری بودجهای که تولیدکنندگان و مصرفکنندگان در آن نقش و اختیاری ندارند، محترمانه دست به جیب آنها کرده تا ناخواسته یا نادانسته همچون سایر راهکارهای درآمدزایی عجیبش در سال «جهش تولید»؛ از تولیدکنندگان واحدهای صنایع غذایی و نزدیک به 100 هزار زنبوردار کشور که این روزها سرمای زودرس پاییزی نیز تمام زنبورهای آنها را بدون شهد گذاشته است؛ با اختلال جدی مواجه سازد! در واقع اگر دولت برای جبران کسورات خود یا بدهی سالهای دور گذشته به کارخانجات قند و شکر همچون زمزمه جبران زیان سهامداران بورس از مداخله دولت قصد متوسل شدن به حساب مالی سایر ملت را دارد، باید این را نیک بداند که اتخاذ این دست راهکارهای به زعم خودش ابتکاری، جز آنکه نارضایتی مردم را افزایش دهد و سفره آنها روز به روز فقیرتر شود، هیچ عایدی ندارد. اگرچه از مسئولان توجیهتراش سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان جز این هم انتظار نمیرود که در نهایت امر وضعیت ناگوار امروز و اسفناکتر فردا را به گردن «جنگ اقتصادی» انداخته و تولیدکنندگان کمر شکسته را فقط به صبر و بردباری توصیه کنند!
در واقع وقتی تولیدکنندگان صنایع غذایی و صنوف نیازمند شکر، در معرض افزایش نرخ نهاده مصرفی مهمشان در خطوط تولیدی هستند که در این میان جان زنبورهای عسل واحدهای زنبورداری هم در معرض خطر است و کشاورزان چغندرکار هم کود مورد نیاز خود را با قیمت آزاد خریداری میکنند و کارخانههای تولید شکر چغندر آنها را با قیمت آزاد میخرند، دیگر چه دلیلی برای تراشیدن منبع درآمدزایی از واریز مبلغ به حساب دولت وجود دارد!؟ در واقع وقتی دولت قصد دارد از این محل مبلغی را به حساب خزانه برگرداند، اگر قیمت شکر آزاد شده، پس دیگر نباید پولی نیز از این طریق به دولت برگردانده شود و اگر هم در پی جبران بدهیهای خود در سنوات گذشته به کارخانجات قند و شکر است، چرا خود را محق و مجاز به دخالت در حساب و کتاب تولیدکنندگان و مصرفکنندگان از این طریق دیده است!؟
در واقع این شیوه تسویه حساب با ملت، فقط باعث افزایش قیمت مواد اولیه مورد نیاز کارخانههای شیرینی و شکلات و نرخ تمام شده واحدهای زنبورداری، افزایش قیمت فرآوردههای متنوع زنبورداری و حتی اختلال در فرآیند گردهافشانی باغها و مزارع کشور در بهار 1400 میشود و دود آن به چشم کشاورزان و مردم خواهد رفت! با این فشار مضاعف مواد اولیه به صورت زنجیرهای افزایش قیمت پیدا میکنند و بخشی از تولیدکنندگان کشور نه تنها به جهش تولید نخواهند رسید که با افت محسوس تولید نیز مواجه میگردند.
به معنای دیگر هنگامی که ارز 4200 تومانی تخصیصی به شکر از بهمن 98 خورشیدی حذف شد و حالا نیز آزادسازی قیمتگذاری شکر با توجه به اینکه اولویت تخصیص ارز به این محصول از گروه یک به گروه دو تغییر کرده، صورت گرفته است و از این پس قیمتگذاری شکر تولید داخل توسط انجمن صنایع قند و شکر و بر مبنای ضوابط قیمتگذاری سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان صورت خواهد گرفت انتظار این است دولت یا به طور کامل پای خود را از «شیرینی» وجوه یک هزار میلیارد تومانی بازار شکر بیرون بکشد و یا اجازه و امکان دهد تا خود مدیران انجمن صنایع قند و شکر، انجمن تولیدکنندگان شیرینی و شکلات و اتحادیه زنبورداران کشور راهکاری برای تامین شکر مصرفی این دسته از تولیدکنندگان با قیمت منصفانه اتخاذ کنند.
سایر اخبار این روزنامه
فرمان اجرایی ترامپ علیه چین؛ نمایشی یا تاثیرگذار؟!
رخدادی علیه دولت و اصلاح طلبان
چرا پایتخت را تعطیل نمیکنند؟!
قتل هولناک پسر 4 ساله
آن روی سکه کاهش ساعت سرویس دهی مترو و اتوبوس
برخی کارکنان داروخانهها کمتر از دو میلیون تومان درآمد دارند
برجام جدید باید به تایید کنگره آمریکا برسد و قانون شود
اورژانس اجتماعی در ایام کرونایی کجاست؟
برای مترو و اتوبوسسواران بینوا!
مسکن ایران را چه به انتخابات آمریکا!؟
قتل عام کرونائی
خواب شیرین دولت برای عایدی کلان از شکر!
احیای برجام در ساختار تصمیمگیری تهران-واشنگتن
امید اصلاحطلبان به احیای برجام
دولت آمریکا مسئول کشته شدن روزانه ۴۰۰ نفر از مردم ایران بهدلیل همهگیری کروناست
پیام تسلیت به مناسبت درگذشت عمران علیمحمدی