دادستان و قاضی نباید تسلیم ضابطین شوند

رئیس قوه قضائیه گفت: نمی‌شود با امنیت شوخی کرد و این خط قرمز ماست؛ کسی که کیف قاپی می‌کند و موبایل مردم را می‌دزدد با او باید برخورد قاطع کرد؛ دادستان‌ها با همکاری همه بخش‌ها کاری کنند افراد شرور مجال و میدان پیدا نکنند.
بنا به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در نوزدهمین نشست سراسری دادستان‌های عمومی و انقلاب، نظامی و ویژه روحانیت که صبح پنجشنبه به‌ صورت تصویری و با عنوان «نقش دادستان‌ها در حفظ امنیت و حقوق عامه و حمایت از تولید» برگزار شد، «حق» را مدار واقعی عالم هستی و شناخت حق و اجرای عدالت بر مدار حق را از وظایف اصلی عدلیه دانست.
رئیس قوه قضائیه در  سخنانش با تأکید بر لزوم تناسب حکم و موضوع، گفت: همکاران دستگاه قضایی باید خود را در محضر خدا ببینند و با استناد به قانون و بدون نفوذپذیری از صاحبان قدرت و هواهای نفسانی تصمیم‌گیری و حکم صادر کنند. رئیس قوه قضائیه، «قضاوت» را «مهندسی اجرای قانون» دانست و گفت: قاضی در جریان رسیدگی به پرونده و صدور حکم به قوانین مختلف استناد می‌کند و همه داشته‌های علمی خود را به‌ کار می‌گیرد و به‌ همین دلیل است که برخی آرای قضایی در مراکز پژوهشی و تحقیقاتی به‌عنوان دکترین مطرح و مبانی صدور آنها بررسی می‌شوند.
وی در ادامه به نقش دادستان‌ها در حمایت از تولید اشاره کرد و گفت:‌ رشوه، رانت خواری و فساد هرگز با رونق تولید سازگاری ندارد و این وظیفه همه بخش‌های قضایی و بویژه دادستان هاست که با همکاری بخش‌های مختلف اجرایی زمینه‌های امنیت اقتصادی را در کشور فراهم کنند. رئیسی بر لزوم توجه دادستان‌ها به صیانت از حقوق عامه نیز تأکید کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب در هفتم تیر ماه بر حفظ حقوق عامه تأکید کردند و اقدامات خوبی هم در زمینه صیانت از حقوق مردم در حوزه سلامت، محیط زیست، آب و هوا و خاک صورت گرفته که باید به طور جدی پیگیری شود و نباید اجازه داد احدی متعرض حقوق مردم شود.


وی گفت: امنیت خط قرمز ماست و هیچ‌گونه ناامنی قابل تحمل نیست و مردم باید در هر شرایطی احساس امنیت کنند و هم نیروی انتظامی و هم دادستان‌ها باید برای تأمین امنیت اجتماعی اجازه ندهند افراد شرور میدان و مجالی برای شرارت پیدا کنند.
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: ارفاقات قانونی شامل اشرار، سارقان و زورگیران حرفه‌ای و سابقه دار نمی‌شود و با کسانی که دنبال مختل کردن امنیت کوچه و خیابان هستند و در دل مردم رعب و وحشت ایجاد می‌کنند، باید قاطعانه و بدون اغماض برخورد شود.
آیت‌الله رئیسی «کرامت انسانی» را از دیگر اولویت‌های دستگاه قضا عنوان کرد و با اشاره به بخشنامه صادره در این زمینه در آغاز سال متذکر شد: تأکید بر تکریم ارباب رجوع یک توصیه اخلاقی نیست و بخشنامه صادره در این زمینه نیز برای رؤیت و قرارگرفتن در زونکن نبوده بلکه یک الزام برای همه همکاران دستگاه قضاست.
وی از دادستانی به‌عنوان نماد قانونمداری و دفاع از حق یاد کرد و با بیان این که دادستان‌ها باید حامی حقوق مظلومان و حقوق مردم و حاکمیت باشند، گفت: دادگستری باید ملجأ و پناه مظلومان باشد و هر کسی که مورد ظلم قرار گرفت و به دادستان رجوع کرد، دادستان باید حق او را بستاند و به صاحب حق برگرداند.
رئیس دستگاه قضا در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به نقش دادستان‌ها در تولید و ارتقای نظم و امنیت، گفت: دادستان‌ها باید بیش از پیش به موضوع پیشگیری از جرم توجه داشته باشند و برای اصلاح مجرمین هم که در قانون اساسی بر آن تصریح شده اما تاکنون بدرستی به آن پرداخته نشده است، با مسئولان تربیتی و امنیتی و مسئولان زندان‌ها همکاری کنند.
رئیس قوه قضائیه این نکته را نیز متذکر شد که دادستانی باید در کنار رأفت و مهربانی از اقتدار هم برخوردار باشد و تأکید کرد: قانون به دادستان اقتدار بخشیده و این اقتدار نباید تحت هیچ شرایطی مخدوش شود و دادستان‌ها باید محکم و مقتدر و دور از هر گونه نفوذپذیری در مقابل قانون شکنان و هنجارشکنان بایستند.
رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنانش بر لزوم آموزش و نظارت بر ضابطین قضایی تأکید کرد و با تقدیر از تلاش‌های ضابطین در کشف جرم در عین حال گفت: تشخیص جرم با دادستان و قاضی است. دادستان‌ها نباید تسلیم ضابطین شوند و از نظر آنها تبعیت کنند بلکه باید با تحقیقات دقیق درباره پرونده اظهار نظر کنند.
پیش از سخنان رئیس دستگاه قضا، حجت‌الاسلام منتظری دادستان کل کشور با ارائه گزارشی از عملکرد دادستانی و پیگیری مأموریت‌های تبیین شده در همایش سال گذشته دادستان‌ها، گفت: نیاز امروز کشور، تلاش جهادگونه دادستان‌ها برای انجام مسئولیت‌های محوله است و انتظار می‌رود دادستان‌ها با همت مضاعف در جهت ارتقای امنیت، حفظ حقوق عامه و رونق و جهش تولید گام بردارند.