جزئیات طرح ساماندهی بازار خودرو اعلام شد
صنعت و تجارت: یکشنبه بعد از ظهر بود که سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس از تصویب کلیات طرح ساماندهی عرضه خودرو در کمیسیون متبوعش خبر داد. طرحی که تحت عنوان طرح ساماندهی عرضه خودرو کلیات آن پس از ۴ ماه چکشکاری و استفاده از نظرات کارشناسان در کمیسیون صنایع و معادن مجلس یازدهم به تصویب رسیده، موارد متعددی را در زمینه تولید، قیمت گذاری و عرضه خود را شامل می شود. ساماندهی عرضه و متعادل کردن عرضه و تقاضا و جلوگیری از تبدیل خودرو به کالای سرمایه ای اهداف اصلی این طرح است. همچنین در این طرح تمامی خودروهای مشمول طرح مذکور باید در بورس کالا عرضه شوند، در صورتی که خودروهای مشمول در بورس عرضه نشوند، جرم انگاری شده و خریدار مشمول تبصره (۱) ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز می شود.
در طرح ساماندهی عرضه خودرو خریداران باید گواهینامه و کد ملی داشته باشند. همچنین مصارف مختلفی برای هزینه کرد مابه التفاوت قیمت فروش خودرو در بورس و قیمت پایه در نظر گرفته شده است؛ ۲۰ درصد برای توسعه حمل و نقل عمومی و جایگزینی خودروهای فرسوده، ۱۰ درصد افزایش کمیت و کیفیت تولید خودرو، ۵۰ درصد پرداخت تسهیلات قرض الحسنه به خودروسازان برای تحقیق و توسعه. از طرف دیگر در طرح ساماندهی عرضه خودرو، خودروهای تمام برقی و هیبریدی تا سه سال از عرضه در بورس معاف هستند و البته شواری رقابت خودروهای مشمول طرح ساماندهی عرضه را مشخص میکند.
آشفته بازار خودروی کشور این روزها با نزولی شدن نرخ دلار، در سراشیبی قیمتی است و بسیاری از دلالان و واسطهها که در ماه های گذشته به قصد کسب سودهای نامتعارف در این بازار سرمایهگذاری کرده بودند، در صف فروش قرار گرفتند. کل مطالبات زنجیره تامین داخلی از خودروسازان به بیش از ۳۴ هزار میلیارد تومان رسیده که بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان آن مطالبات معوق است. اکنون از حدود یک هزار و ۲۰۰ قطعه ساز رسمی فعال در ردههای ۱، ۲ و ۳ با جمعیت حدود ۵۵۰ هزار نفری، نزدیک به ۴۰۰ واحد تعطیل و ۳۰۰ واحد نیمه تعطیل هستند.
در این میان بررسی آمارهای منتشره وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکی از تولید ۴۷۸ هزار و ۸۰۰ دستگاه خودروی سواری توسط خودروسازان داخلی از ابتدای امسال تا پایان مهرماه است، آماری که در همسنجی با پارسال رشد ۲۰.۴ درصدی نشان میدهد. آمارهای یاد شده، در هفت ماهه سال ۹۸ تعداد ۳۹۷ هزار و ۷۰۰ دستگاه خودروی سواری در کشور تولید شده بود. در هفت ماهه امسال همچنین ۴۶ هزار و ۷۹۷ دستگاه وانت تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۲۲.۷ درصدی داشته است. همچنین تولید اتوبوس، مینی بوس و ون در این مدت افت ۹ درصدی تجربه کرد و به ۹۹۶ دستگاه رسید.
طراحی مشوق جهش تولید خودرو توسط وزارت صمت
در همین حال کارشناسان از تهیه طرحی با عنوان مشوق جهش تولید خودرو توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت خبر میدهند که در آن ساماندهی بازار ، تولید خودرو و وضعیت خودروسازان و قطعهسازان پیشبینی شده و پس از آماده شدن برای اخذ تایید به جلسه سران قوا فرستاده میشود. آنطور که قائم مقام ایدرو اعلام کرده، این طرح تا مطرح شدن در صحنن علنی مجلس و رایگیری، راهی دستکم هفت تا هشت ماهه در پیش دارد، اما تا آن زمان نمیشد نسبت به مسائل تولید و بازار به ویژه آشفته بازار فعلی خودرو بیتفاوت بود. بهزاد اعتمادی در گفتگو با ایرنا افزود: به همین دلیل، راهحل کوتاهمدتی از سوی وزارت صنعت با پیشنهاد ایدرو به عنوان طرح «مشوق جهش تولید و ساماندهی بازار خودرو» در دست آمادهسازی است. وی خاطرنشانکرد: این طرح در حال طی کردن مراحل آمادهسازی است و به محض آماده شدن، ارائه خواهد شد.
از طرف دیگر آرش محبینژاد، دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودرو می گوید: در این طرح مواردی پیشبینی شده که در صورت تصویب موجب اصلاح قیمت خودروهای تولیدی، رفع مشکلات بدهی و معوقات قطعهسازان و تامین ارز مورد نیاز صنعت خودرو شده و شاهد کاهش قیمت بازاری خودروها خواهیم بود. وی ادامه داد: در این صورت قیمت بازاری و کارخانهای خودروها بهتدریج به هم نزدیک شده و تقاضای کاذب خودرو از بازار رخت برخواهد بست، همچنین رونق به فعالیتهای تولیدی خودروسازان و قطعهسازان بازخواهد گشت و خودرو به دست مصرفکننده واقعی خواهد رسید. دبیر انجمن قطعه سازان همچنین تاکید کرد: با اجرای این طرح، زیاندهی خودروسازان و قطعهسازان کاهش یافته، سهام خودروییها رشد خوبی تجربه خواهد کرد و سهامداران میتوانند چشمانداز خوبی برای سهمهای خود متصور باشند. این مقام صنفی یادآور شد: این راهکار تا زمان تصویب طرح ساماندهی صنعت و بازار خودرو از سوی مجلس تداوم خواهد داشت و انتظار میرود خودرو بهتدریج از یک کالای سرمایهای به مصرفی تبدیل شود.
در انتظار تثبیت قیمت ارز در بازار
در همین ارتباط کاظم محمدی نیکخواه، فعال بازار خودرو در گفتگو با خبرخودرو درباره وضعیت بازار خودرو در یک هفته اخیر اظهار داشت: بازار خودرو کاملا راکد است زیرا فروشندگان قیمت ها را بر اساس حباب و دلار ۳۱ هزار تومان اعلام می کنند و خریداران منتظر کاهش هرچه بیشتر قیمت ارز و به تبع خودرو هستند. به تعبیر دیگر می توان گفت در حال حاضر فروشنده ای در بازار نیست و خریدار جرات خرید ندارد. وی درخصوص خبرهای حاکی از واردات خودرو و تاثیر آن بر بازار بیان کرد: با توجه به اینکه شرایط ارزی کشور به گونه ای است که ارز کافی برای واردات دارو وجود ندارد قطعا امکان واردات خودرو وجود نخواهد داشت و واردات با ارز متقاضی نیز در حد یک پیشنهاد است و تا زمان ثبات اقتصادی صحبت از واردات خودرو مانند یک قصه است. این فعال بازار خودرو درباره افزایش فروش آگهی های خودرو در سایت های اینترنتی خاطرنشان کرد: فروش خودرو در سایت های اینترنتی همیشه وجود داشته اما گاهی هدف از آگهی های فروش یک بازی است و نمی توان به آنها اعتماد و استناد کرد.
این فعال بازار خودرو در ادامه اظهارات خود با اشاره به پیش فروش اخیر خودروسازان تصریح کرد: با توجه به محدودیت های ثبت نام و اینکه اکثر متقاضیان سرمایه گذار هستند طرح های فروش خودروسازان نیز تاثیری بر بازار خودرو نخواهد گذاشت. نیکخواه در پاسخ به این سوال که چه عاملی موجب مقاومت بازار خودرو در برابر کاهش قیمت ها شده است، گفت: هیچ عاملی به جز کاهش نرخ ارز نمی تواند مقاومت بازار خودرو در برابر کاهش قیمت ها را بشکند و در واقع نوسانات قیمت دلار موجب مقاومت کاهش قیمت خودرو شده است. این فعال بازار خودرو در پایان خاطرنشان کرد: خودرو در کف بازار زیاد است اما متاسفانه عرضه خودرو در بازار در دست افرادی قرار گرفته که برای حفظ ارزش ریال خود خودرو خریدند و آن را به کالا سرمایه ای تبدیل کردند و هر روز متناسب با نرخ دلار قیمت گذاری می کنند. بنابراین با ثبیت نرخ ارز و عرضه خودرو توسط سرمایه گذاران مقاومت ها شکسته شده و قیمت خودرو کاهش پیدا خواهد کرد.