حمله خونین راکتی به پایتخت افغانستان

زهره صفاری/ همزمان با شکسته شدن قفل مذاکرات بین الافغانی در دوحه قطر و چند روز پس‌ از اعلام خروج اغلب نیروهای امریکایی از افغانستان، چندین منطقه پرجمعیت کابل با 23 راکت هدف حمله قرار گرفت که با توجه به ساعت این حملات و آغاز نشدن رفت و آمدهای مردم 8 نفر کشته و 31 نفر مجروح بر جا گذاشت، کشته شدگان و مجروحان همگی غیرنظامی بودند.
به گزارش خبرگزاری «هشت صبح» افغانستان، این راکت‌ها صبح دیروز 6 منطقه کابل را زیر آتش گرفتند که چندین راکت نیز در منطقه دیپلماتیک پایتخت افغانستان و در نزدیکی ساختمان سفارتخانه‌ها فرود آمدند. «طارق آرین»، وزیر کشور افغانستان که در ساعات اولیه این حمله شمار تلفات را 3 نفر اعلام کرده بود، با پیشروی روند تحقیقات و اعلام نقطه‌ای تلفات و مجروحان، کشته شدن دست‌کم 8 غیرنظامی و همچنین مجروح شدن 31 نفر دیگر را تأیید کرد. وی همچنین گفت با توجه به شدت حملات احتمال افزایش شمار قربانیان و مجروحان نیز وجود دارد. وزارت کشور همچنین از انفجار دومین بمب مغناطیسی همزمان با این حملات راکتی خبر داد که در یکی از آنها، یک خودروی پلیس منهدم و یک افسر نیز کشته شده است.
«گاردین» هم به‌ نقل از «فردوس فرامرز»، سخنگوی پلیس کابل آمار اعلام شده از سوی وزارت کشور را تأیید کرد و نوشت: «تصاویر ارسال شده در فضای مجازی مؤید شدت حملات است. یکی از این راکت‌ها به دیوار یکی از مراکز درمانی اصابت کرده و خسارت زیادی به بار آورده است.» گزارش‌ها حاکی از آن است که یکی از راکت‌ها نیز به محوطه بیرونی سفارت ایران اصابت کرده است. به گزارش «ایرنا»، در پی این حمله سفارت ایران در پیامی توئیتری از خسارات جزئی به ساختمان و سلامت کامل کارکنان آن خبر داده است. گفته می‌شود یک کامیون سوخته در نزدیکی محل انفجارها کشف شده که گمانه زنی‌ها درباره انتقال مهمات در این کامیون و انفجار آن در محل نیز مطرح است و تحقیقات پلیس برای یافتن چگونگی ورود این خودروی سنگین با محموله خطرناکش به منطقه مسکونی و پرجمعیت کابل آغاز شده است.
گرچه هنوز هیچ گروهی مسئولیت این اقدام جنایتکارانه را نپذیرفته است اما دولت، طالبان یا همپیمانان آنها را مقصر حملات اخیر می‌دانند. اما شبه نظامیان طالبان که پیش‌تر نیز در حمله به دانشگاه کابل، با وجود پذیرش مسئولیت حمله از سوی داعش، هدف اتهام دولت افغانستان بودند، در حالی هرگونه دخالت در این حملات را رد کرده‌اند که در جریان مذاکره با امریکا در برابر خروج نظامیان این کشور از خاک افغانستان متعهد شدند حمله‌ای به مناطق مسکونی نداشته باشند. ساعتی پس از این حملات راکتی نیز «هشت صبح» گزارش داد، افراد ناشناس دست به تیراندازی هایی در ننگرهار زده اند که در جریان آن یک نفر کشته و دو نفر مجروح شدند. به گزارش «نیویورک تایمز»، این حملات در حالی آرامش را از کابل سلب کرده است که تنها چند روز از دستور «ترامپ» برای خروج زودتر از موعد 2000 نظامی از پایگاه‌های امریکایی‌ها در این کشور می‌گذرد.


روزنه امید در مذاکرات بین الافغانی
درست در روزهایی که بن‌بست مذاکرات میان نمایندگان دولت افغانستان و طالبان در دوحه گمانه زنی‌هایی را از شکست این نشست مطرح کرده بود، طرفین با میانجیگری امریکا و قطر در موارد اختلافی به توافق‌های اولیه دست یافته و به نوشته «هشت صبح» قرار است پیش از ورود به مذاکرات بیانیه مشترک صادر کرده و جزئیات را به اطلاع مردم برسانند. در این شرایط «مایک پمپئو» که به احتمال بسیار آخرین تور خاورمیانه خود در دوران دولت فعلی امریکا را پشت سر می‌گذارد قرار است با حضور در قطر با هر یک از طرفین به‌صورت خصوصی دیدار و گفت‌و‌گوهایی داشته باشد.
به گزارش «گاردین»، براساس آمار اعلام شده اخیر وزارت کشور افغانستان، طالبان با‌وجود تعهداتش طی 6 ماه گذشته 53 عملیات انتحاری و 1250 انفجار داشته که در این حملات حدود 1210 غیرنظامی کشته و 2500 نفر نیز مجروح شده‌اند. تنها در حمله ماه گذشته به دانشگاه کابل بیش از 30 نفر از دانشجویان و استادان جان باختند و شمار زیادی مجروح شدند. حمله دیروز به کابل نخستین حادثه راکتی امسال در پایتخت افغانستان نبود. به نوشته «بی‌بی‌سی»، مرداد ماه نیز در جریان مراسم تشریفاتی ارگ ریاست جمهوری، موشک‌هایی بر شهر کابل آوار شد که با اصابت چند راکت به نزدیکی محل مراسم شش تن نیز مجروح شدند.