نسخه‌هایی که نسخه بیمار را می‌پیچد!

سرویس جامعه جوان آنلاین: «کرونا همچنان داروی اختصاصی ندارد»؛ این ترجیع‌بند کلام قریب به اتفاق پزشکان و متخصصان است. هم اکنون هر آنچه برای درمان این دارو تجویز می‌شود بر مبنای فرضیات و حدس و گمان است. به همین خاطر یک روز دارویی همچون رمدسیویر به عنوان داروی مؤثر در درمان این بیماری وارد کارآزمایی بالینی می‌شود و روز دیگر سازمان جهانی بهداشت با تأکید بر اینکه هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد این دارو باعث افزایش احتمال درمان بیماران یا کاهش نیاز آن‌ها به تنفس مصنوعی شده‌باشد، توصیه می‌کند این دارو را برای درمان کرونا تجویز نکنند. با این وجود در ایران چند روزی می‌شود رمدسیویر تحت حمایت بیمه در آمده‌است. این ماجرا درباره سایر دارو‌هایی همچون آنتی‌بیوتیک‌ها هم صادق است و کشورمان در بین ۶۵ کشور رتبه دوم جهان در مصرف غیر‌منطقی آنتی‌بیوتیک‌ها را داراست و همچنان هم بسیاری از پزشکان در نسخه‌هایشان برای کرونا، آنفلوآنزا و دیگر بیماری‌های ویروسی آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کنند. همین مسئله دنیا را با چالش مقاومت دارویی مواجه کرده‌است و حالا با شیوع کووید۱۹ این چالش پررنگ‌تر از قبل مطرح می‌شود. به همین‌خاطر اگر تا سال گذشته هفته جهانی آنتی‌بیوتیک‌ها را داشتیم، امسال نام این هفته به هفته دارو‌های آنتی‌میکروبیال تغییر کرده‌است. بر این اساس تا سال قبل، متخصصان حوزه سلامت فقط نگران آنتی‌بیوتیک‌ها بودند، اما امسال نگرانی به دارو‌های ضد انگل، ضد ویروس و ضد قارچ هم گسترش پیدا کرده‌است؛ چراکه در مقابل این دارو‌ها هم مقاومت ایجاد شده‌است.

وضعیت کشور از منظر شیوع کرونا همچنان بحرانی است. طی ۲۴ ساعت منتهی به روز یک‌شنبه دوم آذرماه، ۱۳ هزار و ۵۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شده که ۲ هزار و ۱۶۰ نفر از آن‌ها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۸۵۴ هزار و ۳۶۱ نفر رسید.
طی همین زمان، ۴۷۵ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری به ۴۴ هزار و ۸۰۲ نفر رسید که از این تعداد ۲۰ هزار نفرشان ساکن پایتخت هستند.


۵هزارو۷۹۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ هم در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. تاکنون ۶۰۳ هزار و ۴۴۵ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.
۴۰ شهر سیر نزولی بیماری را طی می‌کنند
حالا دو، سه روزی از ایجاد محدودیت‌های سراسری برای مهار کرونا می‌گذرد؛ محدودیت‌هایی که اثرگذاری شان در مهار ویروس مبهم به نظر می‌رسد، اما علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به محدودیت‌های قبلی معتقد است این روش اثرگذار خواهد بود. وی می‌گوید: «برای ۴۳ شهر در ۵ آبان محدودیت ایجاد کردیم که ۴۰ شهر سیر نزولی بیماری را طی می‌کنند. این موضوع نشان می‌دهد که ایجاد محدودیت‌ها، آثار خوبی بر جا می‌گذارد که همگی باید رعایت کنیم.»
به گفته رئیسی بالغ بر ۵۳ میلیون نفر در ۱۶۰ شهر سکونت دارند و ۱۰ درصد افراد مبتلا مسئول ابتلای ۸۰ درصد جمعیت کشور هستند.
مسمومیت کبدی به جای درمان
محدودیت‌های اجرا شده این روز‌ها برای پیشگیری از گسترده‌تر شدن دامنه بحران است، اما از وضعیت درمان بیماران کرونایی چه خبر؟ ماجرای نسخه‌های کرونایی برخی پزشکان که با ایجاد مسمومیت‌های دارویی و مسمومیت کبدی می‌تواند نسخه بیماران کرونایی را بپیچد، موضوعی است که چند روز پیش در نشست خبری سخنگوی وزارت بهداشت مطرح شد. سیما سادات لاری در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا تست دارو‌ها یا واکسن کرونا سبب افزایش مرگ و میر بیماران شده‌است، گفت: «دارویی نبوده که بخواهد باعث افزایش مرگ و میر شود، اما اکنون جوی وجود دارد که ممکن است پزشک نگران باشد و چندین دارو را با هم تجویز کند که نگران هستیم شاید این موضوع عوارض دیگری مانند مسمومیت کبدی برای بیمار ایجاد کند.»
معاون وزیر بهداشت: کرونا بگیرم دارو نمی‌خورم!
نکته قابل‌تأمل در این میان، اظهارات علی اکبر حقدوست، معاون آموزش وزارت بهداشت بر اثربخش نبودن دارو‌های تجویز شده در بیماری کروناست. وی با تأکید بر اینکه دارو‌هایی که هم اکنون برای درمان کرونا تجویز می‌شود در حد تحقیقات است، تصریح کرد: «ما به شوخی می‌گوییم اگر پزشک برایتان دارو تجویز کرد دارو را بگیرید، اما استفاده نکنید، چون ممکن است عوارض خوردن دارو از نخوردن آن بیشتر باشد.»
حقدوست تأکید کرد: «من خودم اگر کرونا بگیرم دارو استفاده نمی‌کنم.»
با وجود این، بیماران با مراجعه به مطب پزشکان با نسخی میلیونی مواجه می‌شوند؛ نسخه‌هایی که نه فقط اثر بخش نیست، بلکه عوارض متعددی را هم ممکن است به بیمار تحمیل کند. حتی بسیاری از بیمارانی که بر اثر ابتلا به کرونا فوت کرده‌اند، دارو‌های چندین میلیونی همچون رمدسیویر را دریافت کرده‌اند، اما این دارو بر درمان‌شان مؤثر نبوده‌است.
گسترش مقاومت میکروبی به مقاومت ویروسی و انگلی با تجویز‌های غلط
نوشین محمدحسینی، سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده‌های سلامت محور سازمان غذا و دارو در این باره با تأکید بر تبعات تجویز و مصرف غیر منطقی آنتی‌بیوتیک‌ها و چالش بروز مقاومت‌های میکروبی می‌گوید: «امسال با توجه به شیوع کرونا این مشکل چندین برابر هم شده‌است. هر ساله در این موقع از سال به دلیل شیوع آنفلوآنزا، شاهد مصرف بی‌رویه و نادرست و خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها بودیم، اکنون هم با توجه به شیوع کرونا می‌بینیم که مشکلات در این حوزه چندین برابر شده‌است. از طرفی تا سال گذشته هفته جهانی آنتی بیوتیک‌ها را داشتیم، اما امسال نام آن به هفته دارو‌های آنتی میکروبیال تغییر کرده‌است. بر این اساس تا سال قبل فقط نگران آنتی‌بیوتیک‌ها بودند، اما امسال نگرانی به دارو‌های ضد انگل، ضد ویروس و ضد قارچ هم گسترش پیدا کرده‌است و متأسفانه در مقابل این دارو‌ها هم مقاومت ایجاد شده‌است.»
وی با تأکید بر اینکه ۳۸ درصد دارو‌های نسخ پزشکان را آنتی‌بیوتیک‌ها تشکیل می‌دهند، می‌افزاید: «سازمان بهداشت جهانی ۶۵ کشور دنیا را درباره مصرف منطقی آنتی‌بیوتیک‌ها مورد بررسی قرار داده‌است و ایران رتبه دوم جهان در مصرف غیر منطقی آنتی بیوتیک در جهان را داراست و بعد از ایران ترکیه و سودان قرار دارند.»
به گفته محمد حسینی، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در بیماری‌های ویروسی کمکی نمی‌کنند، بلکه با از بین بردن میکروب‌های روده که به جذب غذا و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنند، موجب می‌شوند ما در برابر میکروب‌ها بی‌سلاح شویم و شرایط بدتری داشته‌باشیم.