سردرگمی‌های جریمه کرونایی

سرویس حوادث جوان آنلاین: «ایجاد محدودیت دو هفته‌ای تردد به ضرب جریمه» ظاهراً آخرین راهکاری است که برای کاهش قربانیان ویروس کرونا در نظر گرفته شده و امید می‌رود با توسل به دوربین‌ها و استقرار ۷ هزار مأمور پلیس بشود به این شیوه بخشی از ناکامی‌های صورت گرفته برای مهار ویروس کرونا را جبران کرد. هر چند تیم‌های گسترده پلیس در مبادی شهر‌ها مستقر شده‌اند و در حال کنترل تردد‌ها هستند، اما بخشی از افراد ساکن در پایتخت و شهر‌های دیگر صاحب خودروهایی با پلاک شهر دیگر هستند که ستاد مبارزه با کرونا بدون پیش‌بینی برای این دسته از شهروندان کمر به جریمه کردن آن‌ها بسته است. همچنین عده‌ای محدود از شهروندان به دلایلی مثل قضایی یا بیماری حاد امکان استفاده از خودرو‌های عمومی را ندارند که بین دوگانگی ایجاد شده چاره‌ای جز پذیرش جریمه‌ها ندارند که شایسته است برای این دسته از شهروندان تسهیلات لازم در نظر گرفته و اطلاع‌رسانی شود. در حال حاضر ارگان‌های دولتی به دلیل دسترسی به سیستم جامع و گرفتن مجوز‌های لازم، امکان گریز از جریمه‌های در نظر گرفته شده را دارند، اما این امر برای شهروندان که گستره بزرگی از جامعه هدف را پوشش شامل می‌شوند، اصلاً پیش‌بینی نشده و سرگردانی بسیاری را موجب شده است.
سردار سیدکمال هادیانفر رئیس پلیس راهور ناجا با قدردانی از شهروندان در همراهی با پلیس در اجرای طرح ممنوعیت کرونایی که در حال حاضر از سوی پلیس در حال اجراست، توضیح داد: «۷ هزار مأمور پلیس در جاده‌ها و شهر‌ها مستقر هستند و تاکنون ۵ هزار جریمه برای متخلفان در جاده‌ها ثبت شده است.» وی ادامه داد: «پس از ابلاغ ستاد ملی مقابله با کرونا، عوامل پلیس راهور ساعت ۲۴ بامداد ۳۰ آبان ماه، در هزار و ۱۸۱ نقطه اعم از ورودی و خروجی شهر‌های قرمز و نارنجی مستقر شدند، به طوری که در ۴۸ ساعت گذشته ۱۵۶ هزار وسیله‌نقلیه تذکر دریافت کردند که رانندگان ۱۱۰ هزار وسیله نقلیه به هشدار پلیس توجه کرده و به مبدأ خود بازگشتند. در حال حاضر هم حدود ۵ هزار جریمه در کشور ثبت شده و تلاش بر این است که با تذکرات و پیامک‌ها اقدامات خود را انجام دهیم و شاهد کمترین جریمه در این رابطه باشیم.»
جریمه با دوربین‌ها و پلیس‌ها
هادیانفر در مورد شیوه جریمه متخلفان گفت: «بر اساس مصوبات ابلاغی به پلیس راهور، در شهر‌ها هم دوربین‌ها فعال هستند و از ساعت ۲۱ تا ۴ صبح اعمال قانون می‌کنند. همچنین ۷ هزار نفر از پرسنل پلیس در حوزه راه و شهر در کنار کادر بهداشت و سلامت کشور مستقر هستند که جرائم هم توسط دوربین‌ها و هم توسط افسر‌های راهور ثبت می‌شود که بیشتر این جرائم در مبادی ورودی انجام شده است.»


جریمه شدن یا نشدن؟!
جریمه شدن یا نشدن متخلفان پرسشی است که از ابتدای اجرای طرح بین مردم مطرح می‌شود و ابهام‌های بسیاری را ایجاد کرده است. سردار هادیانفر در این مورد تأکید کرد: «دوربین‌های راهور، دو شب در محور‌های جاده‌ای فقط به تذکر به رانندگان خاطی بسنده کردند، به طوری که این تذکر‌ها باعث کاهش تردد در جاده‌ها شده است، اما از روز دوشنبه در محور‌های جاده‌ای برای پلاک‌های غیربومی در مبادی ورودی شهر‌های قرمز و نارنجی جریمه اعمال شد.»
پلاک‌های غیربومی ساکن در شهر‌ها
برخی شهروندان با پلاک‌های غیربومی در شهر‌های دیگر ساکن هستند و در حال حاضر با اجرای طرح وضعیت تردد آن‌ها مورد پرسش قرار گرفته است حتی ممکن است این عده طرح ترافیک تهران را نیز داشته باشند، اما تمسخر‌آمیز است که به خاطر پلاک شهرستان جریمه شوند! سرهنگ جهانی، معاون اجتماعی پلیس راهور در این باره توضیح داد: «این دسته از شهروندان آن گونه که پلیس پیش‌تر اعلام کرده بود باید نسبت به دریافت پلاک شهری که در آن ساکن هستند، اقدام می‌کردند و از آنجا که در حال حاضر دوربین‌ها نسبت به تردد خودرو‌ها نظارت دارند، این دسته از پلاک‌ها مشمول جریمه خواهند شد. ثبت تخلف از سوی دوربین‌ها هم با استناد به تصمیم‌گیری‌هایی صورت گرفته است که از سوی فرمانداری به پلیس ابلاغ می‌شود.» وی در مورد وضعیت شهروندانی که به دلایل بیماری وخیم، قضایی، پلیسی و... ناگزیر به تردد با خودروی شخصی به شهر یا استان دیگر هستند، گفت: «تصمیم‌گیری لازم در این باره از سوی ستاد مبارزه با کرونا گرفته نشده و پلیس تصمیم‌های گرفته شده را که از سوی فرمانداری ابلاغ می‌شود، اجرا می‌کند که این دسته از شهروندان هم مشمول جریمه‌های در نظر گرفته شده هستند.»
وضعیت پایتخت
پایتخت به دلیل تمرکز جمعیتی بیشترین آمار قربانیان بیماری کرونا را به خود اختصاص داده است، از همین رو تلاش برای اجرای طرح در تهران به صورت ویژه در دستور کار پلیس قرار گرفته است. سردار حسین رحیمی رئیس پلیس تهران در این باره توضیح داد: «بالغ بر ۹۵درصد از کسبه با هدف رعایت پروتکل‌های بهداشتی، مغازه‌های خود را بسته‌اند و تردد‌های شهری هم روز‌ها ۵۰درصد و شب‌ها ۷۰درصد کاهش یافته است، از همین رو پلیس پایتخت با بهره‌گیری از تمام امکاناتی که در اختیار دارد در ۴۸ساعت گذشته ۷۰۳ تیم را در بیش از ۵۰۰نقطه تهران که شامل نقاط پرتردد و پرازدحام، مبادی ورودی و خروجی، ایستگاه‌های مترو و بازار‌های شلوغ می‌شود، مستقر کرده است.»
پیامک پلیس برای متخلفان
فرمانده انتظامی تهران بزرگ با اشاره به اینکه در دو شب گذشته بیش از ۳۶هزار پیامک اعمال جریمه ۲۰۰هزار تومانی برای شهروندانی که در ساعت منع تردد اقدام به رفت و آمد کرده بودند، ارسال شد، گفت: «در حوزه اصناف بیش از ۹۰تیم از مأموران پلیس اماکن پایتخت به صورت دائم و روزانه کار نظارت بر این بخش را انجام می‌دهند. همچنین در دو روز گذشته بیش از ۱۳۴هزار تذکر زبانی به شهروندانی که پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند، داده شده است.» فرمانده انتظامی تهران بزرگ با اشاره به اینکه طرح استفاده از ماسک از در منزل در حال اجراست، گفت: «خودرو‌های تک‌سرنشین جریمه نخواهند شد، اما افرادی که پیاده تردد می‌کنند و ماسک نمی‌زنند، تصویرشان توسط دوربین‌های نظارتی پلیس ثبت و جریمه می‌شوند.»
جریمه ۲۰۰ هزارتومانی برای تردد در ساعات محدودیت پایتخت
از سوی دیگر رئیس پلیس راهور تهران بزرگ هم در تشریح اجرای این طرح در پایتخت از کاهش ۸۰درصدی ترافیک در ساعات ممنوعیت تردد خبر داد و تأکید کرد که بی‌توجهی به این هشدار جریمه ۲۰۰ هزار تومانی را به همراه دارد. سردار محمد حسین حمیدی توضیح داد: «همانطور که قبلاً اعلام شده بود، این محدودیت‌ها از اول آذرماه آغاز شده و بر اساس آن تردد خودرو‌ها از ساعت ۲۱ تا ۴ صبح ممنوع اعلام شد.» وی ادامه داد: «این طرح در نخستین شب به صورت هشدار و ارشادی اجرا شد، اما از یک‌شنبه شب خودرو‌های غیرمجازی که اقدام به تردد درسطح شهر کرده بودند به وسیله دوربین‌ها و به مبلغ ۲۰۰هزار تومان برای هر شب جریمه شدند.» سردار حمیدی درباره جریمه خودرو‌ها در سفر‌های بین شهری هم توضیح داد: «خروج خودرو‌ها با پلاک تهران و ترددشان در دیگر شهر‌ها یک میلیون تومان جریمه در هر شبانه‌روز را درپی خواهد داشت که از سوی همکاران من اعمال خواهد شد.» حمیدی درباره صدور مجوز برای مشاغل نیازمند تردد شبانه هم گفت: «مشاغلی مثل سازمان‌های امدادی، درمانی و... که فعالیت آن‌ها ضروری است مشخص و لیست آن‌ها به همراه شماره پلاک خودرو‌های مجاز آن‌ها به فرمانداری‌ها ابلاغ شده است. سازمان‌هایی که هنوز لیست خودرو‌های خود را اعلام نکرده‌اند باید این لیست را به فرمانداری اعلام کنند چراکه معیار عدم جریمه از سوی پلیس لیستی است که از فرمانداری گرفته شده و در سیستم اعمال شود.» وی درباره تأثیر محدودیت‌ها در کاهش تردد نیز گفت: «طی ساعات محدودیت حدود ۸۰درصد تردد‌های درون‌شهری کاهش پیدا کرده است. همچنین در طول روز هم جریان ترافیک صبحگاهی ما حدود ۲۰درصد و ترافیک عصرگاهی نیز ۳۸درصد کاهش داشته است.»
حمیدی درباره مخدوش کردن پلاک خودرو‌ها نیز گفت: «این موارد جرم و علاوه بر جریمه ۲۰۰هزار تومانی و توقیف خودرو در دادگاه نیز به آن رسیدگی خواهد شد. مأموران پلیس راهور در معابر حضور دارند و به طور جدی با این موارد برخورد خواهندکرد.»